TONURI PASCALE

Dana Ene
- Pentru că sărbătorile Paștilor sunt aproape, ne-am gândit că cititorii revistei noastre s-ar bucura să-și aplece urechea spre muzici blânde, care să le întărească sentimentul pascal. Concertele pe care vi le prezentăm în continuare au, toate, oferte înălțătoare, în armonie cu sărbătoarea pe care o așteptăm -

Madrigal - Concert Extraordinar de Paști

"Corul corurilor" din România, sub conducerea diri­joarei Anna Ungureanu, susține sâmbătă, pe 23 aprilie (de Sf. Gheorghe), la Sala Mare a Ateneului Român, tradiționalul Concert Extraordinar de Paști. ?nființat în anul 1963 de reputatul dirijor Marin Constantin, Corul Madrigal a oferit peste 4.100 de concerte, pe cele mai renumite scene ale lumii. Ca semn de maximă prețuire, în anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cel mai înalt nivel, Corul Madrigal a fost inclus pe lista valorilor patrimoniului imaterial UNESCO. În ton cu sărbătoarea care se apropie, concertul de la Ateneul din Bucu­rești include atât piese cu specific pascal, cât și o selecție din cele­brele compoziții ale maestrului Ma­rin Constantin, precum "Flo­rilegiu bizantin", care au făcut istorie în ultimele cinci decenii.
(Concertul va începe la ora 18, iar tichete mai găsiți pe bilete.ro. Au prețuri cuprinse între 200 lei - categorie VIP și 70 lei - lojă.)

Ovidiu Lipan Țăndărică - Concert de Florii

Pe 24 aprilie, chiar în ziua de Florii, Ovidiu Lipan Țăndărică își invită fanii în superbul decor al Casinoului din Sinaia, pentru un concert ceva mai ritmat. "Toboșarul de foc" vine la spectacol însoțit de oaspeți deosebiți: Rona Hartner, Stelu Enache, Balcano și Brass.
La 63 de ani, după mai bine de jumătate de secol petrecuți pe scenele muzicale ale lumii, Țăndărică are aceeași energie ca în anii de aur ai trupei Roșu și Negru, când "rupea" tobele. Faimosul percuționist știe să facă spectacol și nu lasă nimic la voia întâmplării. S-a înconjurat întotdeauna de oameni talentați, care îi împărtășesc conceptele muzicale. Unul dintre aceștia este și extrem de talentata Rona Hartner, convingă­toare în mod egal ca actriță și cântăreață. Recordul ei personal este redutabil, are 32 de filme la activ și a fost recompensată cu 7 premii internaționale. În zona muzicii, abordează genuri foarte diferite, cântând de la folclor la jazz și de la gospel la electro.
Stelu Enache, cel de-al doilea invitat al lui Țăndărică, este unul din­tre cei mai apreciați interpreți ai muzicii aromâne, dotat cu o voce de excepție. De acompaniamentul celor trei se vor ocupa două grupuri cu­noscute și el­­e: Balcano, o trupă for­mată din muzicieni cu o vastă expe­riență artistică, ce au colaborat cu mari soliști, și formația Brass, "rup­tă" din Fanfara 10 Prăjini. La un loc - artiști cunoscuți pe aproape toate continentele, cu nenumărate participări la festivaluri naționale și internaționale.
(Concertul de Flo­rii al lui Ovidiu Lipan Țăndărică va începe de la ora 19, iar bilete gă­siți în rețeaua iabilet. Au prețuri cuprinse între 100 și 200 lei.)

Colinde de Paști - Astăzi Cel Prealăudat

Atunci când spunem colinde, ne du­cem cu gândul direct la Crăciun, la săr­bătoarea Naș­terii Domnului. Tra­di­ția populară cu­prin­­de, însă, și colinde de Paști. Și unde să le ascultați ferme­cați, dacă nu la Clubul Țăra­nului Român, din Capita­lă?! Ele vor fi pre­zen­tate pe 27 aprilie de trupa folk ACUM, alcătuită din Dan Vasi­lescu - voce, chi­tară, Natalia Colotelo Pancec - vioară, Vova Rusnac - voce, Roxana Zanga - percuție, Paul Bucătaru - percuție și Andrei Dincă - bass.
Trupa ACUM a luat naștere în anul 2000 și de-a lungul timpu­lui, a suferit mai multe schim­bări în componență. A par­ticipat la nume­roase festi­va­luri de muzică folk din țară, pre­cum: "Om bun" de la București (2002), unde a ob­ținut Premiul "Vali Sterian", "Ba­ladele Dunării" de la Galați (2007) - când au fost recompensați cu Premiul I pen­tru creație. Anul trecut, trupa a lansat dis­cul "Colinde de Paști - Astăzi Cel Prealău­dat", pe care-l va prezenta și la Clubul Țăranu­lui Ro­mân.
Alături de ei, miercuri seară, sunt invitați Grupul de copii al Centrului de zi "Sfântul Nicolae", precum și actrița Iuliana Nistor, care va recita.
(Prețul unui bilet este de 20 de lei.)

GREGORIAN - Masters of chant

Dacă nu doriți, totuși, să vă tulburați postul nici măcar cu muzică și cântări îngerești, abțineți-vă până aproape de jumătatea lunii mai, când veți avea ocazia unică de a asculta unul dintre cele mai cunoscute gru­puri germane - GREGORIAN, un cor bărbă­tesc, ai cărui membri apar pe scenă învăluiți în haine călu­gărești și cântă melodii pop sau rock, dar în stil... gregorian. Până acum, formația a vândut peste 10 mili­oane de albume în întreaga lume și a fost premiată cu Discuri de Aur și Pla­tină în 18 țări. Și surpriza abia urmea­ză: geniul din spatele grupului este pro­ducătorul Frank Peter­son (53 ani), par­tenerul lui Mi­chael Cre­țu (stabilit și el în Ger­ma­nia) în proiectul Enig­ma. "Cu ani în urmă, am vizi­tat mânăstirea El Escorial, din Spania. ?nainte să pă­șesc în lăcașul de cult, ascultam muzică rock la walkman. Imediat ce am des­chis ușa, am auzit niște sunete care m-au atras ca un magnet: corul mânăs­tirii interpreta un cântec gregorian. Încă având căș­­­tile pe urechi, mi-a venit pe loc ideea de-a încerca o combi­nație între acordurile gregorie­ne din biserică și sunetele rock...", spune Pe­terson. Ce a ieșit?! Puteți asculta și vedea pe viu la Sala Palatului, pe 16 mai. GRE­GORIAN interpretează pie­se din repertoriul trupelor Eurythmics, Metallica, Ramm­stein și Tears For Fears, dar și cân­tece de-ale lui Peter Gabriel sau Lenny Kravitz. Cântul gre­gorian este un stil muzical liturgic, specific cultului romano-catolic, și a fost inspirat din muzica primelor generații de creș­tini de pe teritoriul Imperiului Roman de Apus. S-a dezvoltat în perioada secolelor VI-XI, iar numele "gregorian" se leagă de cel al Papei Gri­gore I cel Mare (pontif al Romei între anii 590-604).
(Biletele pentru acest concert costă între 59 și 199 lei și pot fi găsite în rețeaua Eventim.)