Amețeli de primăvară

Rodica Demian
- Greu de diagnosticat medical, ele apar la schimbările bruște de vreme, când soarele își împarte dreptul la primăvară cu ploaia. Dacă vreți să vă găsiți mai repede echilibrul, sfaturile care urmează vă vor "trezi la viață", făcându-vă energici și optimiști -

Dați iama în verdețuri
Există persoane care, pur și simplu, dimineața sar din pat, sunt odihnite, bine dispuse și se bucură că în­ce­pe o nouă zi. Bravo, lor! Din păcate, majoritatea oa­me­nilor se trezesc greu și se târăsc, real­mente, pentru a ajunge la baie. Vă nu­mă­rați printre ei? Conso­lați-vă! Statistic, o persoană din trei are asemenea proble­me. Motivul? Slăbiciu­nea de primăvară! Efectiv, ea există, o atestă studiile și me­dicii. Cum să reac­ționăm? Să în­ghițim vitamine, să bem suc de portocale și grepfruit, așa cum ni se recomandă de ani de zile? Un studiu recent arată că pri­măvara consumul de verdețuri asi­gură toate vitami­nele de care avem nevoie. Rețeta? Dați iama în urzici, spanac, lobodă, ștevie, leurdă și untișor.

Băi de lumină
Chiar dacă primăvara e mohorâtă, ieșiți din casă! Lumina zilei, atâta câtă este, ne încarcă repede bate­riile. Cronobiologii - care se ocupă cu ritmurile natu­rale ale organismului - sunt de părere că în felul aces­ta, trecerea de la iarnă la primăvară se face rapid și, în plus, lumina pătrunde direct în centrul sentimentelor noastre, creându-ne o stare de bună dis­po­ziție.
De fapt, chiar și în zilele în­tunecoase, afară este mult mai multă lumină decât în cameră sau la birou. În special la prânz - momentul optim pentru plim­bări... O plimbare de 10 minute, măcar din două-n două zile, și tot e ceva!

Somn contra stres
Un lucru este cert: dacă nici prin aprilie nu scăpați de starea asta de apatie, de vină nu mai este primăvara, ci stresul. Organismul o ia razna și produce mult prea mulți hormoni de stres - chiar și sea­ra, când concen­trația lor în sânge ar trebui să fie foarte redusă. Urma­rea: în pat nu reușiți să vă relaxați, capul vă vuiește, iar Moș Ene... trage chiu­lul! Pentru a fi în formă și sănă­toși, aveți nevoie de somn: la doar o oră după ce-ați adormit, se pornește pro­duc­ția hormonilor de creștere, pielea se regenerează, creierul separă ceea ce e impor­tant de ceea ce este neim­portant, iar sistemul imunitar începe să funcționeze normal. Aten­ție: după o singură noapte nedormită, imunita­tea poate fi uneori atât de slăbită, încât virușii și bac­teriile pătrund după bunul lor plac. De aceea, înainte de culcare, vă recomandăm următorul exer­cițiu de respirație, extrem de eficient:
* Culcați-vă pe spate. Puneți o palmă pe abdomen și respirați liniștit. Apoi puneți ambele palme pe piept, în așa fel încât vârfurile degetelor să nu se atingă. Observați cum "curge" respirația. În final, lăsați-vă palmele să alunece încet până la ombilic și continuați să inspirați și să expirați calm și regulat, lăsând aerul să pătrundă până-n abdomen. Somn ușor!

Masaj cu petale de flori
Uleiurile aromate ne relaxează după o zi agitată, când, deși oboșiți, ne-nvârtim de colo-colo și nu ne găsim liniștea. Ideală este folosirea lor pentru masajul cefei: aplicați puțin ulei aromat în stânga și-n dreapta coloanei vertebrale, sus, pe ceafă. Sprijiniți-vă capul pe palma stângă, iar cu dreapta - de fapt, cu degetele mijlociu și arătător - efectuați un masaj cu rotații mici, exact acolo unde începe părul și simțiți cele două gropițe. Masați-vă apoi - cu mâna stângă - zona dintre umărul stâng și ceafă (tot cu mișcări de rotație), după care schimbați partea!

Ciocârlii, nu bufnițe!
Psihologii americani au descoperit de curând că "ciocârliile", adică persoanele care se scoală ușor și cu plăcere dimineața, se pregătesc și-și intră în formă mult mai repede decât "bufnițele", adică persoanele somnoroase, cărora le trebuie cu două ore mai mult ca să-și intre în ritm și în formă, iar buna dispoziție durează la ele mai puțin. Un sfat pentru cele din urmă: deschideți fereastra, trageți aerul proaspăt în piept și faceți "sfânta gimnastică de dimineață", cu care bu­nicii noștri au crescut mari și sănătoși.

Stretching energizant
Ați observat, desigur, cât se-ntind și mai cască pisi­cile dimineața, după ce se scoală. De ce nu-ncer­cați și dvs. să vedeți cât de bine v-ar face tabietul lor, pentru că în timpul nopții circulația sângelui își reduce intensitatea, iar tensiunea arterială și pulsul scad. Dacă nu puteți să vă dați jos din pat, cu "elan tineresc", efectuați câteva exerciții de întindere... chiar în pat. În felul acesta, organismul se pregătește pentru activitatea de peste zi, circulația sângelui intră încet-încet în turația maximă, iar mușchii ating ușor temperatura de funcționare.
Practicați cele trei exerciții pe care vi le recoman­dăm (culcați-vă comod pe spate și efectuați-l pe fie­care în parte, de 2-3 ori, câte 15 secunde. Apoi schim­bați partea. Veți vedea pe urmă ce ușor vă "dezlipiți" de pat!):
* Ridicați brațul drept de-a lungul capului, pe saltea. Piciorul drept rămâne pe pat, cu laba îndreptată în sus. Îndoiți piciorul stâng și trageți-l ușor - cu mâna stângă - către piept. În tot acest timp, închideți și des­chideți pumnul drept și efectuați rotații cu laba picio­rului stâng.
* Întindeți ambele picioare și ridicați brațele deasupra capului, încrucișându-le. Lipiți palmele. Mutați-vă genunchii spre dreapta. Mențineți poziția 10-15 secunde, apoi schimbați partea.
* Cu ambii genunchi îndoiți, trageți unul dintre pi­cioare spre piept. Una din mâini se află sub ge­nunchi, cealaltă este lipită de gambă. Întindeți piciorul încet - doar atât cât puteți. Capul și umerii rămân pe saltea. Schimbați piciorul și reluați exercițiul.

Deșteptare garantată, cu ritm
De fapt, este vorba de un fel de terapie prin mu­zică. Melodiile armonioase, cu ritm curgător, vă încarcă cu energie și forță. Pentru că muzica influențează în mod inconștient psihicul. În pre­zent, din ce în ce mai multe case de discuri oferă CD-uri pentru formă fizică și bună dispoziție. Dar: aceas­tă terapie funcționează doar dacă mu­zica este pe gustul dvs. Ascultați doar ceea ce vă face plăcere.

Siesta de prânz
La prânz, avem cu toții o cădere de energie, indiferent dacă și cât am mâncat. În momentul de față, specialiștii studiază modalitatea de intercalare a unei scurte pauze de somn, în timpul zilei de lucru. La prânz! Dar pentru că la noi așa ceva ține de domeniul fantasticului, încercați o alternativă pentru acest inter­val de timp, când simțiți că puterile vă părăsesc. Așe­zați-vă comod pe scaun și faceți - în gând - o călătorie pe insula viselor dvs. Un sfert de oră să nu vă deran­jeze nimeni. Închideți ochii și concentrați-vă asupra respirației, fără să o modificați. Apoi lăsați "filmul" să ruleze. Imaginați-vă că sosiți cu barca în dreptul unei insule minunate, tropicale. Marea albastră e limpede precum cristalul, nisipul argintiu se-ntinde la nesfârșit, palmierii se leagănă în adie­rea vântului, iar locuitorii vă întâmpină cu mân­căruri delicioase și băuturi de toa­te culorile. După masă, pe plajă se dansează până noaptea, târziu. Când ră­sare luna, vă urcați din nou în barcă. Noii dvs. prieteni vă fac semne de ră­mas-bun, apoi insula devine tot mai mică, abia zărindu-se... Inspirați și ex­pi­rați adânc, întindeți-vă puțin, căscați și loviți de câteva ori podeaua cu picioarele. Acum, puteți să vă reluați activitatea complet relaxați și cu forțe proaspete.

În plus...
* Prindeți cu degetele arătător și mare rădăcina nasului și masați-o scurt, cu mișcări mărunte, în sus și-n jos. Este un exercițiu de acupresură, folosit în recreații de elevii chinezi, pentru a-și reintra în formă.
* Sprijiniți coatele pe masă, acoperiți-vă ochii cu palmele (fără să apăsați) și stați așa câteva secunde. Această scurtă "pauză de emisie" înviorează ochii obosiți și face bine și sufletului, mai ales dacă vă și gândiți la ceva frumos.
* Frământați-vă corpul cu degetele o jumătate de oră, fără întrerupere - este un procedeu arhicunoscut, foarte bun pentru irigarea sangvină și eliminarea hormonilor de stres.
* O baie cu extract de alge, a cărei durată să nu depășească 20 de minute, este o adevărată binefacere (temperatura apei: maximum 34-36°C). După baie, nu vă ștergeți, ci stați înfășurați un sfert de oră, într-un halat gros.
* Masați-vă din când în când urechile cu o cremă în care ați amestecat două picături de ulei de mentă.

REȚETE ENERGIZANTE

Cocktail de fructe uscate, macerate la rece
Ingrediente: Fructe de cătină, măceșe, coacăze roșii, coacăze negre, fructe de păducel, stafide, smo­chine și curmale uscate și tăiate cât mai mărunt.
Preparare: Fructele se mărunțesc cât mai fin cu ajutorul unei râșnițe electrice de cafea sau prin tăiere cu cuțitul. O lingură din acest amestec se pune într-o cană cu apă și se lasă să macereze 8 ore (de seara până dimineața).
Administrare: Maceratul se bea di­mineața, adăugând o linguriță de miere. La sfârșit, se consumă și pasta deli­cioa­să care rămâne pe fundul cănii. Ideal ar fi să faceți o cură de minimum 21 de zile, în care să consumați în fiecare di­mineață doar acest preparat și, eventual, după o jumătate de oră, fructe proaspete ori sucuri de fructe.
Indicații: Rețeta le este recomandată astenicilor, persoanelor supraponderale, cu țesut adipos în ex­ces, celor cu probleme cardiace și vasculare. O ceaș­că din acest elixir risipește somnul greu de diminea­ță, ne împrospătează și ne dă o stare de vioiciune.
Contraindicații: Nu există.

Lăptișorul de matcă
Conservare: Cea mai buna conservare a lăptișo­rului de matcă se face prin amestecarea cu miere. Proporția lăptișorului de matcă este de 2%, adică 2 grame de păstură în 100 de grame de miere lichidă.
Administrare: Se pare că doza cea mai potrivită de întreținere, recomandată fără niciun fel de rezervă, indiferent de persoană, este de 2 mg pe zi. Această doză este bine tolerată de organism, nu dă depen­dență și nici efecte secundare.
Indicații: Lăptișorul de matcă este un remediu excelent în anemie. Admi­nistrarea zilnică de lăptișor de matcă se asociază foarte bine cu curele de reînti­nerire, având efecte rapide. Lăptișorul de matcă influențează puternic acti­vitatea psihică. După doar 12 zile de tratament, se pot constata efecte clare de ameliorare a stării interioare. Datorită efectelor sale stimulative și energizante, lăptișorul de matcă ajută la depășirea stărilor de inerție, de apatie, care pot apărea primăvara. În plus, s-a observat la acest produs apicol o puternică acțiune antibacteriană.
Contraindicații: Pentru doza prescrisă mai sus nu se cunosc.