Tribuna medicală

Ilie Tudor
Poluarea aerului - mai periculoasă decât se credea

Un studiu recent publicat în Marea Britanie afi­șează o cifră neagră: în fiecare an, pe pământ mor 5,5 milioane de oameni din cauza poluării aerului pe care îl respiră. În marile centre urbane, cu aer foarte murdar din cauza arderii combustibililor și a disper­sării pulberilor din șantiere, principalele boli care scurtează viața sunt alergiile respiratorii, astmul, cancerul pulmonar, infecțiile respiratorii recidivante. Soluția la poluarea aerului este alegerea unei locuințe în afara aglomerațiilor, în zone protejate de spații verzi și perdele forestiere, un remediu "imoral", având în vedere cât de puțini oameni își pot permite acest "lux". Un studiu american, având ca subiecți peste 100.000 de femei, demonstrează fără echivoc aceeași soluție: persoanele care locuiesc în spații înconjurate de copaci și verdeață au un risc redus cu 34% de a dezvolta afecțiuni respiratorii și cu 13% mai mic, să facă o formă de cancer. Mai mult, persoanele care locuiesc în zone cu verdeață au o mai mare dispoziție spre socializare și spre acti­vitate fizică, un risc de depresie și de nevroze mult mai scăzut. Pe ansamblu, speranța de viață a celor ce locuiesc aproape de natură este cu 12% mai mare!

Suc de lămâie în loc de sare

Multor bolnavi de hiper­ten­siune sau aflați sub tratament cu corti­coizi le este foar­te dificil să țină un re­gim fă­ră sare. Or, un con­sum ri­dicat de sa­re, în ca­zul a­ces­­tora, poa­te produce tulburări gra­ve de sănătate, mergând până la deces. Care este so­luția pentru a ține un regim hipo­sodic și a nu suferi din cauza gustu­lui ali­men­telor? Ei bine, câteva pi­cături dintr-o lămâie proaspătă au darul de a amplifica gustul sărat și a face mâncarea mult mai agrea­bilă. Acest efect apare în cazul a nouă din zece subiecți testați în acest sens. Mai mult decât atât, lă­mâia în sine este un medi­cament, întrucât scade ușor ten­siunea arte­rială, reduce infla­mațiile, combate alergia, reduce efectele adverse ale derivaților de cortizon.

Și-a ros unghiile și-a murit

Cazul recent al unui britanic, decedat din cauza... rosului un­ghi­ilor, a adus în actualitate acest tic aparent inofensiv, care afectează în jur de 0,5% din populația globului. Britanicul în cauză a făcut infecții repetate la nivelul degetelor, care au culminat cu o septicemie ce nu a putut fi ținută sub control cu anti­biotice, cauzând moartea pacientului. Considerat un simplu tic, rosul unghiilor este, cel mai adesea, expre­sia unor emoții negative puternice, care pot produce daune colaterale importante. Persoanele care își rod unghiile sunt caracterizate de porniri autodistructive, cauzate de lipsa de încredere în sine, de autoîn­vi­novățirea nejustificată sau de un perfecționism prost înțeles. Tehnicile de relaxare, controlul respirației și, nu în ultimul rând, ședințele de psihoterapie sunt cele mai bune remedii împotriva acestui obicei cu potențial dăunător ridicat.

Doar de bine, despre salcie

Doctorii germani au demonstrat de curând că administrarea așa-nu­mitelor aspirine naturale (extracte naturale din scoarță de salcie, stan­­dardizate în salicilați) conduce la creșterea capa­ci­tății de luptă în fața infecțiilor bacteriene. Ex­trac­tul de salcie potențează acțiunea antibio­ti­celor de sinteză și a celor naturale, cum ar fi ex­tractul de grepfruit sau uleiul de oregano săl­batic, contra așa-numitelor bacterii rezistente la tratament. Fie că vorbim de E.Coli, de sta­fi­lococul auriu sau de bacilul tuberculozei, salcia ajută organismul să învingă aceste microor­ga­nisme și să prevină eventualele recidive.

Amatorii de fast-food consumă plastic!

O analiză realizată pe un eșantion de peste 6.000 de consumatori de hrană de tip fast-food arată că în sângele acestora există compuși ai plasticului, în concentrații cu 20 până la 43% mai mari decât în cazul persoanelor care consumă hrană pregătită casnic. Îngrijorător este că bisfenolul A și ftalații din plastic, odată ajunși în sânge, produc la femei tulburări de menstruație, la bărbați efeminare, iar la ambele sexe, tumori benigne și maligne. Cum ajunge plasticul în hrană? Prin depo­zitarea semipreparatelor în pungi și containere de plastic, prin încălzirea hranei la microunde, în recipiente de plastic, prin păstrarea și servirea băuturilor carbogazoase (și nu numai) în sticle și pahare de plastic. Concluzia: reduceți consumul sau chiar eliminați complet fast-food-ul din hrana dvs., oricât de tentant ar fi. Veți împiedica astfel introducerea unor substanțe toxice în organism, care sunt foarte greu de eliminat și produc efecte nocive pe termene lungi sau foarte lungi.

Atenție la băile fierbinți

Se știe că o baie la 39-40 de grade Celsius, cu o durată de 15 minute, activează puternic imunitatea, relaxează muscu­la­tura și psihicul, fiind un remediu rapid contra gripei, stresului, ne­­vral­giilor și crampelor mus­culare. Totuși, medicii aver­tizează că aceste băi tre­buie făcute foarte rar, de­oa­rece deshi­dratează și con­duc la pier­derea elas­ti­cității pielii, pro­duc va­ria­ții excesive ale ten­siunii arteriale, iar la bărbați sunt vinovate de scăderea ferti­li­tății. Băile fierbinți dere­glează, pe moment, activi­tatea sistemului nervos, producând mai ales tul­bu­rări de echilibru, soldate cu căzături pe cimentul ud, cu consecințe imprevizibile.

Anti-acidele afectează rinichii

Utilizarea vreme îndelungată a unor me­dicamente folosite contra arsurilor gastrice, a refluxului esofagian și a ulcerului gastric produce leziuni la nivelul rinichilor. "Jurnalul American de Nefrologie" afirmă că mai ales substanțele care inhibă (nu și cele care tam­ponează) secreția de acizi gas­trici afectează, în timp, capaci­tatea de filtrare a rinichilor, pu­tându-se ajunge până la insu­ficiență renală. Ca ata­re, o te­rapie mai sigură îm­­potriva afecțiunilor pro­duse de hi­peraciditate este folosirea remediilor natu­rale, cum ar fi cărbunele activ, chito­sa­nul, obligea­na și mușețelul.

Cannabisul - cod portocaliu

În plină campanie de legiferare a acestui drog, considerat ușor și nevinovat, un studiu american vine să arate că, la consumatorii sistematici ai celebrelor joint-uri, scade secreția unui neuro-transmițător foarte important, numit dopamină. Această scădere conduce, în timp, la depresie, la incapaci­tatea consu­ma­torilor de a se mo­biliza pen­tru a-și înde­plini în­datoririle, la pierderi de me­­morie și la tul­bu­rări de rațio­nament. Din spirit de drep­tate, cercetările arată, totuși, că aceste efecte sunt con­si­derabil mai reduse de­cât în cazul co­cainei, heroinei și chiar al al­coolu­lui, acesta fiind și el un drog, mai puternic decât se crede de obicei.

MammaPrint - chimioterapia la control

La întâlnirea "Asociației Americane de Studiu al Cance­ru­lui", care a avut loc zilele tre­cute, o echipă de me­dici new­yorkezi a prezen­tat o metodă re­vo­luționară de analiză gene­tică a celu­le­lor canceroase de la sân, nu­mită MammaPrint. Con­form cer­ce­tăto­ri­lor, această me­to­dă arată cu maximă precizie dacă o pacientă are sau nu ne­voie, după operația de can­­cer la sân, de invazivul tra­tament prin chimio­te­rapie. Ei bine, în urma unui stu­diu impresionant, care a im­plicat 6.700 de paciente din 110 centre medicale, s-a dovedit că bolnavele că­ro­ra analiza genetică le-a arătat că NU au nevoie de chi­miote­rapie au avut un procent impresionant de su­praviețuire, de peste 95%! Intere­sant și totodată ex­trem de îngrijorător este faptul că, dacă recomandarea de chimioterapie ar fi fost fă­cută conform protocoa­lelor clasice (folosite în toate lumea, în prezent), pro­centul de supraviețuire al pa­cientelor ar fi fost de câteva ori mai mic.

Zahărul hrănește cancerul

Un studiu de medicină experi­men­tală arată că o dietă cu conți­nut foarte scăzut de zahăr și ami­don, dar bogată în grăsimi sănă­toa­se, obținute din uleiuri presate la rece și din semințe neprăjite, face ca o formă foarte agresivă de cancer cerebral (glioblastom) să stagneze sau chiar să intre în remisie. Cercetătorii de la Univer­sitatea texană Arlington susțin că o cantitate mărită de glucoză în sânge hrănește cu predilecție celulele canceroase, motiv pentru care alimentele cu indice glicemic mare, cum ar fi dulciurile, făina albă, ore­zul decorticat, cartofii procesați, trebuie evitate. În schimb, grăsimile din măsline, susan, alune, ara­hide, nuci de caju neprăjite ajută la ținerea glucozei sub control și împiedică dezvoltarea tumorilor.