Liniștea cea de toate zilele

Gilda Fildan
- Comandați-vă din când în când: "Stop!" . Și folosiți sugestiile noastre! Veți obține niște mici momente de liniște, care pot dărui trupului și sufletului o nouă forță. Ele se pliază exact pe timpul pe care tocmai îl aveți dvs. la dispoziție: mergând de la numai un minut și până la trei ore -

În cursul săptămânii

În zilele de lucru, nu veți dispune decât de răgazuri scurte, de unul până la zece minute, pentru a vă detensiona și a redobândi rapid energia pierdută.

1 minut - Punctul de presopunctură "Fundul văii"
Indiferent dacă vă aflați într-o stație de autobuz sau într-o sală de așteptare, la ușa medicului dvs., acest punct de presopunctură (vezi fotografia alătu­rată) vă va oferi oricând și oriunde o minipauză de odih­nă, care va face ca enervarea dvs. să dispară fără urmă. Iar unicul instrument de care aveți nevoie pen­tru aceasta sunt propriile mâini. Punctul numit "Fun­dul văii" provine din medicina tradițională chineză, po­trivit căreia corpul nostru este străbătut de două­spre­zece meridiane energetice. Fiecăruia din ele îi co­respund anumite zone anatomice ori sentimente, care vor fi stimulate sau calmate prin activarea diverselor puncte de presopunctură.
Cum procedați: Cu de­getul mare al mâinii drepte, apăsați puternic timp de zece secunde, porțiunea moa­le dintre degetul mare și cel arătător de la mâna stângă. După o pauză de două secunde, repetați exer­cițiul. Apoi reluați-l, schim­bând mâinile.

3 minute - Crema aplicată cu maximă atenție
Este ceva ce face parte, oricum, din ritualul dvs. zilnic - numai că de astă dată îi veți acorda o fărâmă de timp în plus și veți alunga din gând orice alte preo­cupări. Veți constata că vă simțiți bine, când vă priviți în oglinda de la baie și întindeți crema pe față, obser­vându-vă cu atenție, fără să trageți cu ochiul la telefo­nul mobil ori să recapitulați în minte problemele care vă așteaptă la birou. Acest exercițiu de concentrare vă ajută să regăsiți centrul de greutate al ființei dvs.
Cum procedați: Închideți ochii și urmăriți sen­zațiile pe care vi le comunică degetele în mișcarea lor. Percepeți propriile atingeri și rotunjimile feței. Dacă vă amintiți fără intenție de lista de cumpărături, de exemplu, lăsați gândul să treacă mai departe. Cu cât mai des veți repeta această procedură, cu atât vă va reuși mai bine. Domnii pot, și ei, să recurgă la acest masaj facial. Ridurile nu fac deosebire de sex.

10 minute - Sonorități generatoare de frecvențe Alfa
Uneori, seara, simțiți nevoia să leneviți puțin, cui­bărindu-vă comod pe canapea? În regulă - luați loc și lăsați-vă în voia unor melodii plăcute, care iau cu ele gândurile dvs. și tot ce vi s-a întâmplat în ziua respec­tivă. S-a dovedit că sonoritățile ge­neratoare de frecvențe Alfa influențează creierul sau, mai exact, vibrațiile ce iau naș­tere în mo­mentul când neuronii comunică între ei prin intermediul impulsurilor elec­trice. Aceste frecvențe se ridică la circa 38 hertz în mo­mentele când vă simțiți agitați și apro­ximativ 15 hertz, atunci când vă aflați în stare de odihnă. Muzica bazată pe undele Alfa ajută la înce­tinirea ritmului. "Ea reduce vibrațiile cu până la 30%, astfel încât vom fi mult mai relaxați după ce am ascultat-o", ne încredințează specialiștii.
Cum procedați: Așezați-vă confortabil și, dacă eventual este prea răcoare, acoperiți-vă cu un pled moale. Audiați o muzică de relaxare bazată pe unde Alfa. Găsiți în comerț casete gata imprimate, dar pu­teți asculta și propriile CD-uri cu muzică de operă sau romantică. Alegeți ce vă place.

În weekend

În sfârșit, acum vă puteți rezerva ceva mai mult timp pentru intervale de tihnă mai lungi, de 15 minute până la trei ore.

15 minute - Masajul pe care vi-l puteți face singuri
E minunat dacă există cineva care să vă facă oca­zio­nal un masaj - însă veți rămâne uimiți, aflând câte lucruri sunteți în stare să realizați și dvs. în această privință, acționând pe cont propriu. "Când ne atingem cu propriile mâini, activăm celule senzoriale care trimit semnale către creier prin intermediul unei rețele neuronale fine, stimulând secreția unor hormoni ce ne induc starea de bine. Aceasta ajută la o schimbare a dispoziției în sens pozitiv, la îmbunătățirea percep­ției corporale și la creșterea capacității de concen­trare", explică profesioniștii masajului medical.
Cum procedați: Încercați mai întâi un masaj fa­cial. Pentru aceasta, va fi necesar să vă pregătiți, în­căl­­zind în bain-marie puțin ulei de masaj, cu care să vă ungeți degetele. Apoi închideți ochii și tapotați-vă blând toată fața. După aceea, puneți vârfurile dege­telor pe obraji și, pornind de acolo, începeți să trasați cercuri largi în jurul ochilor - trecând pe lângă un­ghiul lor intern, peste frunte și pe la tâmple. După ce repe­tați mișcarea cam de cinci ori, opriți-vă la rădă­cina nasului și exercitați o presiune ușoară cu degetele ară­tă­toare, dinspre unghiul intern al ochilor. Și încă o dată. În final, "neteziți" întregul contur al feței, adică exe­­cutați niște mișcări scurte, ca și cum v-ați șterge fața din interior spre exterior, începând de la frunte, chiar la rădăcina părului. Dacă aveți în plan o ieșire în sea­ra respectivă, fiți atenți să nu vă îmbibați părul cu ulei sau, în cazul când accidentul s-a produs deja, spă­lați-vă cu șampon. În încheiere, rămâneți încă o vre­me cu ochii închiși, prelungind senzația benefică de rela­xa­re. După care, treptat, fără grabă, "reveniți la realitate"
.
Exerciții mentale

Liniștea începe în cap
Relaxarea se poate învăța. Și anume, cu ajutorul unor exerciții simple și scurte, care fac posibilă o dispariție rapidă a agitației interioare. Pe măsură ce le practicați - de preferință, frecvent - veți avea tot mai mult succes. Iată trei mostre, pe care vă îndem­năm să le testați.

Răstimp pentru lene
Odihniți-vă și lăsați privirea să vă alunece peste obiectele din încăpere. Însă nu faceți salturi bruște de la unul la altul, ci avansați lent, ca într-o secvență de film redată "cu încetinitorul". Durata: între unul și trei minute.

Să blocăm îngrijorarea
Noi irosim mult timp frământându-ne din pricina diverselor griji - și, de cele mai multe ori, fără temei. Pentru a da gândurilor dvs. o direcție pozitivă, în­tâm­pinați cu umor grijile care nu vă dau pace. Când apar din nou, salutați-le zâmbind, faceți-le cu ochiul, apoi încercați să le blocați imediat, de exemplu dând mental comanda "Stop!".

O zare de lumină
Așezați o lumânare pe masă în fața dvs., la dis­tanță de jumătate de metru. Concentrați-vă pe flacăra ei și încercați să nu dați atenție gândurilor care vi se ivesc în minte, lăsându-le să dispară de la sine. În tot acest timp, inspirați lent prin nări și expirați pe gură. Durata: între două și zece minute.