Drenajul limfatic

Iulia Vlad
Doamnele care vor să aibă tenul întins, mai ales primă­vara, când soarele le bate direct în obraz, nu trebuie să ocolească drenajul limfatic.

Acesta are ca scop acce­le­ra­rea scur­gerii limfei și astfel dispare aspectul obosit, "buhăit" și umflat al tenului, care devine ferm, cu piele luminoasă și întinsă, iar cearcănele se reduc. Faceți în fiecare zi 5 minute de masaj, în fața oglinzii, cu rezultate care se vor vedea repede. De menționat că ma­sajul este și relaxant, energizant, îm­bună­tățește starea de spirit.
Masajul se face cu ambele mâini, în același timp, fiecare pe jumătatea ei de obraz, cu degetele întinse și apropiate, pe fața spălată. Se execută printr-o miș­­care de alunecare și de apăsare ușoa­ră și ritmică a pielii, cu pulpele de­getelor. Fiecare mișcare se face de 10 ori.
* Masați zona de la baza gâtului, pornind de la cla­viculă spre umeri.
* Masați "un contur al feței", înce­pând de sub bărbie, până sub urechi.
* "Neteziți" cu mișcări cir­culare zona din spatele și din fața urechilor, precum și aripile nasului.
* Masați ușor arcadele ochilor, atât deasupra, cât și de­desubt, până la exteriorul sprâncenei, într-un fel de "C".
* Continuați cu o pre­siune ușoară cu degetele pe tâmple, apoi în centrul frunții, timp de un minut.
* Încheiați cu masajul zonei de sub urechi, vertical, în jos, pe gât, spre u­meri, și cu cel (cu care ați început) de la baza gâtului, pornind de la cla­vicule spre umeri.

Măști care stimulează drenajul limfatic
Pentru avea rezultate, masajul des­cris trebuie însoțit și de "stimu­lente", adică măști care ajută și inten­sifică procesul de drenare. Apli­cați o dată - de două ori pe săptămână o mas­că preparată din alge marine, ci­trice, fructe de pădure.

Mască cu spirulină
Amestecați o lingură de pudră de spi­rulină, o lin­gură de iaurt și o lingură de tărâțe de grâu fine, până se for­mea­ză o cremă. Aplicați compoziția pe față și lă­sați-o să acționeze 20 de minute, apoi clătiți.

Mască cu citrice
Amestecați o jumătate de banană pa­sată, cu 3 lin­guri de suc și pulpă proas­pete de portocale (sau grepfruit, manda­ri­ne). A­plicați mas­ca pe față și lăsați-o să ac­ționeze 20 de minute, apoi clătiți.

Mască cu fructe de pădure
Zdrobiți și amestecați zmeură, fragi (sau coa­că­ze, afine) cu argilă, cât să se formeze o pastă. Apli­cați masca pe față și pe gât și lăsați-o să acționeze 20 de mi­nute, apoi înde­părtați-o cu apă călduță.