Masa de Paște

Rodica Demian
Plăcintă cu păstrăv afumat

Ingrediente (pentru 4 persoane): * Pentru aluat - 350 g făină, 1 plic drojdie uscată, 1 linguriță sare, 1 priză zahăr. * Pentru umplutură - 5-6 cepe verzi, 350 g fileuri de păstrăv afumat, puțină zeamă de lămâie, 150 g smântână groasă, 200 g smântână sub­țire, 1-2 linguri hrean ras cu smântână (din borcan), 1 linguriță mărar verde tocat mărunt, sare, piper. * În plus - făină pentru planșetă.
Mod de preparare:
* Alua­tul - Se amestecă făina cu droj­dia, sarea și zahărul, se adaugă 180 ml de apă călduță și se frământă aluatul, până se des­prinde de pe margini (eventual se mai adaugă apă sau puțină făină). Se acoperă cu un șervet și se lasă să dospească la căldură, circa 30 de minute.
* Umplutura: Se spală ceapa verde, se curăță și se taie rondele. Peștele spălat și zvântat se taie bucățele și se stropește cu puțină zeamă de lămâie.
* Se amestecă smân­tânile cu hreanul și mărarul tocat și se condimentează cu sare și piper.
* Se încinge cup­torul la 240°, având înăuntru două tăvi dreptunghiulare. Se-ntinde aluatul pe planșeta înfăinată, formând 2 cercuri (lipii) subțiri, și se mută, apoi, pe 2 coli de hârtie pentru copt.
* Se ung "lipiile" cu crema de smântână, lăsând o margine liberă de jur împrejur. Se pre­sară deasupra rondelele de cea­pă verde și bucățelele de peș­te, se așează cu hârtia de copt în tăvile unse și se dau la cuptor. Se coc 10-15 minute, până ce se rume­nesc frumos și se servesc fierbinți.

Supă de primăvară cu hrean

Ingrediente (pentru 4 persoa­ne): 1 rădăcină mare de hrean (cca 500 g), 2 cepe, 1 lingură ulei, 600 ml zeamă concentrată de legume, 175 g smântână groasă, sare, piper, nucșoară rasă, 30 g ceapă verde, 1 legătură pătrunjel verde.
Mod de preparare:
* Se curăță hreanul, se spală și se rade. Se cu­ră­ță ceapa (uscată) și se toacă mă­runt. Se-ncinge uleiul într-o oală și se călește în el ceapa, până ce de­vine sticloasă. Se adau­gă hreanul ras și se călește și el puțin. Se toarnă peste ele zeama de legume (Knorr+apă) și după ce dă o dată în clocot, se lasă supa să fiarbă încet, la foc mic, 15 minute.
* Se mixează, se adaugă smân­tâna și se gustă de sare, piper și nucșoară.
* Se curăță ceapa verde și se taie rondele, iar pă­trunjelul verde spălat și zvântat se toacă mă­runt. Se servește su­pa în farfurii și se gar­­nisește cu rondele de ceapă verde și pă­trun­jel tocat. Se mă­nân­că cu baghetă proaspătă.

Pește cu crustă și hrean marinat

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g hrean, sare, 2 lingurițe oțet alb, 1 lingură zeamă de lămâie, 4 linguri ulei (eventual de ra­piță), 1/2 linguriță zahăr, piper, 250 ml vin alb sec, 500 ml zeamă concentrată de legu­me, 1 frunză de dafin, 4-5 boabe de piper roz, 1 linguriță boabe de piper negru, 400 g fileuri de șalău (fără piele), 2 felii de pâine prăjită (toast) mai veche, fără coajă, mărunțită, 3 linguri unt topit, 1 linguriță hrean ras (din borcan), 1 ceapă mică tăiată mărunt, 1 cățel de usturoi tocat, 1 tulpină de țelină tăiată cubulețe, 1 lingură bulion, 2 linguri unt rece, 1 lingură mărar verde tocat. * În plus: unt pentru tavă.
Mod de preparare:
* Se curăță hreanul, se spală, se taie fâșii subțiri, se sărează și se lasă 5 minute să zemuiască. Pentru marinată, se amestecă într-un castron oțetul, zeama de lămâie, uleiul, zahă­rul, sarea și piperul, se adaugă fâșiile de hrean, trecute sub un jet de apă și se lasă să stea la rece 30 de minute.
* Se pun într-o oală vinul, zeama de legume (Knorr+apă), foaia de dafin și toate boabele de piper și se lasă să dea în clocot. Se adaugă fileu­rile de pește spălate și tăiate în patru și se fierb încet, circa 15 minute, la foc mic.
* Pentru crustă, se amestecă pâinea uscată ruptă bucățele cu 2 linguri de unt topit și cu hrea­nul ras (din bor­can). Se scoate peș­tele din zeamă, se scur­ge și se așează într-o tavă unsă cu unt. Se ung fileurile tăiate cu un strat sub­țire de crustă (pâine + unt + hrean) și se dau la cuptor, sub grill, abia cu 5-6 minute înainte de a le servi, să se rume­nească fru­mos.
* Se scurge zeama printr-o sită. Se prăjesc usturoiul, ceapa și țelina într-o lingură de unt, se adaugă bulionul, se sting cu zeama strecurată și se lasă să fiarbă până ce scad la jumătate. Se trec prin­tr-o sită și se mai încinge sosul o dată, dar fără să dea în clocot. Se încorporează 2 linguri de unt rece, se mixează și se condimentează cu sare, piper și mărar verde. Se servește peștele cu hrean marinat, sos și o garnitură de cartofi (piure).

Friptură de miel cu crustă de ierburi și brânză

Ingrediente (pentru 6 porții): 3 felii de pâine (toast), 1 legătură pătrunjel verde, 50 g unt moale, 1 gălbenuș, 30 g parmezan ras, sare, piper, 1,8 kg cotlet de miel, 40 g unt topit, 4 cepe, 200 ml vin alb, 400 ml zeamă concentrată de carne, 200 ml frișcă lichidă, 3 linguri făină (pentru legat sosul).
Mod de preparare:
* Se taie cubulețe feliile de pâine (fără coajă). Se spală pătrun­jelul, se zvântă, se toacă mărunt și se mixează cu cubulețele de pâine, un­tul și gălbenușul. Se încorporează par­mezanul și se condimentează cu sare și piper.
* Se curăță carnea de pielițe și zgârciuri, se sărează, se piperează și se prăjește pe toate părțile în untul încins, până ce se rumenește frumos.
* Între timp, se-ncinge cuptorul la 100°. Se întinde pasta, în mod egal, peste carnea rumenită, apăsând-o bine cu degetele și se scoate friptura din cratița în care s-a prăjit.
* Se curăță ceapa, se taie în 4, se călește în untul rămas în cratiță, până ce devine sticloasă. Se stinge cu vinul alb, se pune carnea deasupra, se dă la cuptor și se prăjește în continuare circa 2 ore. După 30 de minute, se toarnă peste ea zeama de carne.
* Se scoate friptura din cratiță și se lasă să stea la cald în cuptor. Zeama din cratiță se stre­coară în alt vas, se pune pe foc și se dă în clocot. Se adaugă frișca lichidă, se mai dă într-un clocot și se îngroa­șă cu făină. Se servește cu morcovi glasați și cartofi prăjiți.

Înghețată de lichior de ouă, cu violete confiate

Ingrediente (pentru 6-8 per­soa­ne): * Pentru înghețată - 4 foi de gelatină albă, 6 gălbenușuri, 120 g zahăr, 200 ml lichior de ouă (din comerț), 500 ml frișcă bătută. * Pentru violete - 1 albuș, 100 g zahăr foarte fin, 20 flori proaspete (netratate).
Mod de preparare:
* Înghețata: Se înmoaie gela­ti­na în apă rece (conform indi­ca­țiilor de pe ambalaj). Se amestecă gălbenușurile cu zahărul, se pun pe baia de apă (fierbinte) și se bat, până ce devin cremoase. Se adau­­gă gelatina stoarsă și se lasă să se topească în crema fier­binte. Se încorporează 100 ml lichior de ouă și se dă 10 mi­nute la frigider.
* Se adaugă frișca bătută, se toarnă compoziția într-o formă tapetată cu folie și se congelează cel puțin 4 ore (de preferat toată noaptea).
* Violetele: Se bate puțin albușul cu o furculi­ță. Se pune zahărul pe o farfurie. Se ung cu albuș violetele de jur împrejur (cu o pensulă) și se tăvă­lesc prin zahăr. Se așează într-o tavă tapetată cu hâr­tie pentru copt, se dau la cuptorul încins la 50° și se lasă să se usuce 2-3 ore.
* Se scoate înghețata pe un platou, se gar­ni­sește cu florile glasate și se servește cu lichiorul rămas. Înghețata se poate decora și cu rozete de frișcă de jur împrejur.