ZODIACUL LUNII MAI

Tana Rosca
- Planetele aflate în zodiile de pământ desenează o configurație tare prietenoasă, numită trigon regal. Soarele, Mercur, Venus, Jupiter și Pluton conspiră toate să ne meargă bine pe plan material. Însă pentru că trei dintre ele sunt retrograde, ar fi bine să ne ocupăm mai întâi de chestiunile rămase în aer, care pot fi reluate și finalizate mulțumitor. În jur de 7 mai este perioada în care ne reușesc cel mai ușor planurile legate de obiective concrete. Marele benefic Jupiter ne ajută să ne îmbunătățim relațiile de muncă și să lucrăm mai cu spor asupra sănătății noastre. Mercur redevine direct pe 23, ajutându-ne să mergem înainte în privința banilor, cu negocierea unei creșteri de salariu sau debutul unei noi colaborări. Marte și Saturn merg tot de-a-ndoaselea, atâta doar că Marte intră în Scorpion, iar frustrările noastre privitoare la blocajul în activități cum ar fi studii sau călătorii se deblochează. În schimb, tensiunile interne profunde, legate fie de bunuri deținute în comun cu alte persoane, fie de pasiuni, devin greu de suportat. Venus părăsește Taurul pentru a intra în Gemeni, unde va favoriza mai degrabă relațiile noastre de zi cu zi, decât creșterea veniturilor directe. Aspectul dintre Jupiter și Saturn din 24 ne îndeamnă să ne întindem cât ne e plapuma -

BERBEC
Ceva se amână


Șeful dvs., energicul Marte, vă pune frână pe drumurile lungi (poate chiar la propriu, s-ar putea să trebuiască să renunțați la un drum sau să-l amânați). Același lucru se poate întâmpla și în cazul în care sunteți prinși într-unul dintre stadiile învă­ță­mântului superior. S-ar putea să fiți ne­voiți să renunțați la o bursă sau să amâ­nați, de exemplu, un masterat. Toate aceste obstacole și întreruperi în­cetează către finele lunii, mai precis după 27. Dar pentru că Marte rămâne retrograd și în Scorpion, zodia în care intră pe 28, se poate ca începând cu această dată să retrăiți dureri și su­ferințe mai vechi, poate legate de o pa­siune cu un parcurs dramatic, rămasă fără final.
BANI: O lună minunată, atât pentru punerea la punct a unor afaceri disfuncționale până în prezent (de acestea este bine să vă ocupați, cu preponderență, până pe 23) cât și pentru negocierea și dema­rarea unor proiecte noi. Ideal ar fi să semnați din 24 încolo.
CARIERĂ: Și aici lucrurile se prezintă bine, fără să tre­buiască să faceți vreun efort deo­sebit. Puteți fi chiar surprinși de recu­noașterea retrospectivă a meritelor dvs. Asumați-vi-le fără excese de modestie și țintiți cât mai sus.
DRAGOSTE: Parcă nu vă trebuie atât de multă libertate de mișcare ca înainte, mai ales că începeți să vă dați seama de sechelele cu care s-a ales partenerul de cuplu în perioada "războiului dvs. de inde­pendență".
SĂNĂTATE: La început de lună trebuie să vă îngrijiți zona lombară, către sfârșit, nu v-ar stri­ca o cură de detoxifiere.


TAUR
Cer senin


În cea mai mare par­te a acestei luni vă veți simți nu ca peștele în apă, ci ca tăurașul Ferdinand pe pajiște. Pla­ne­tele conspiră în a vă face viața se­nină și plăcută, mai ales în jurul datei de 7, vă puteți bucura de numeroase bi­necuvântări din partea lor. Din mo­ment ce Venus, planeta care vă guver­nează, trece prin semnul dvs. (până pe 24), iar Soarele vă umple bateriile (până pe 20) contează mai puțin faptul că Mercur e retrograd până pe 23 în zodia dvs. Eventualele stângăcii în co­municare vor fi compensate de inteli­gența dvs. emoțională. Soarele vă face să evitați fără probleme situațiile am­bigue. Din 10, când Jupiter redevine direct, vă puteți planifica liniștiți con­cediile și puteți relua colaborările cu persoanele din străinătate sau cu pro­fesorii, care vor decurge de acum cel puțin la fel de bine ca anul trecut.
BANI: Până pe 23 aveți posibi­litatea să vă atrageți aso­ciați cu care să lucrați bine și profi­tabil. Veniturile directe vă pot crește după această dată.
CARIERĂ: Inamicii dvs. ascunși au mai puțin spor ca până acum, dar unii dintre colegii dvs. sunt încă marcați de bârfele pe care le-au auzit.
DRAGOSTE: Cei care au trecut, din ianuarie, prin mo­men­te de nesiguranță în relație, vor fi re­compensați pentru răbdare, începând din 10. În cuplurile stabile, în schimb, vechi tensiuni pot izbucni cu forță după 27.
SĂNĂTATE: Ritmul dvs. veghe-somn continuă să se îmbunătățească, dar încă mai pot apă­rea insomnii.


GEMENI
Pauză de vorbire


Comunicarea verbală este de regulă de o importanță vitală pentru dvs., dar nu și luna aceasta, cel puțin nu până pe 24, perioadă în care parcă aveți un blocaj pe comu­ni­care. De fapt, aveți nevoie de un interval în care să comunicați cu dvs. înșivă (că tot sunteți mini­mum doi). Introspecția vă va fi de mai mare folos decât vă vine să vă imaginați acum. Puteți reveni cu folos asupra unor studii. Ar fi bine dacă v-ați ajuta prietenii aflați la necaz, chiar dacă asta presupune că trebuie să faceți unele sacrificii. Pri­vind înapoi, vă puteți percepe într-o nouă lumină. Și familia vă poate fi de folos în acest sens. Rugați-vă rudele să vă povestească cum v-au perceput în copilărie, și vedeți ce anume din co­pi­lul de atunci ați dori să reînviați în dvs. acum. Soarele și Venus își dau întâlnire în semnul dvs., începând din 25, când ceea ce ați dobândit prin întoarcere înăuntru începe să vă fie de folos.
BANI: Unele dintre investițiile dvs. pot lua avânt într-un mod de-a dreptul surprinzător. În jurul datei de 7, s-ar putea să fiți deja în stare să reinvestiți. O afacere de familie se poate dezmorți între 10 și 24.
CARIERĂ: Încă n-a ve­nit vremea să vă reorientați. Deocam­dată e preferabil să rămâneți unde sunteți.
DRAGOSTE: O ușurare binevenită poa­te interveni în relația de cuplu după 27, după ce micul malefic Marte pă­răsește Săgetătorul.
SĂNĂTATE: Gâtul este sensibil până pe 23. Îngrijirea corporală în schimb dă rezultate foarte bune.


RAC
Atenție la inimă!


Confesiunile unora dintre prie­te­nii dvs. pot fi repetitive și obo­sitoare, până pe 23, dar în ciuda acestui fapt, merită să le rămâneți aproape. Vor fi la rândul lor dispuși să vă asculte pro­blemele după această dată și s-ar putea să vă dea nu nu­mai sfa­turi excelente, ci even­tual și ajutor concret în pla­nurile dvs. Perioada în care vă puteți materializa cel mai ușor proiectele comune este în jurul datei de 7 (e vorba despre pro­­iecte la care vă gândeați mai de mult) și între 11 și 24, când pla­nu­rile dvs. noi își găsesc cu ușurință susți­nă­tori. În ace­lași interval e posibil să cu­noașteți persoane care vă încântă prin cu­noș­tințele sau personalitatea lor, ori dvs. sunteți cei care atrageți admi­rația unor oameni pe care îi inspirați.
BANI: Prietenii sunt dispuși să in­vestească în ideile dvs., dar pentru ca totul să iasă bine, ar fi bine să așteptați cu semnarea documentelor pâ­nă după 23. 24 și 25 sunt zilele optime, dar nici mai încolo nu e rău.
CARIERĂ: Cu toate că v-ați cris­talizat niște idei noi, pe care doriți să le dezvoltați, așteptați cu punerea lor în practică până pe 27.
DRAGOSTE: Cuplurile stabile pot face cu succes ordine în tre­cutul lor și să ajungă mai le­gate decât au fost vreo­dată. În relațiile de dragoste, vechi pro­bleme pot izbucni vio­lent, din 27 încolo.
SĂNĂTATE: Cel puțin până pe 21 ar trebui să preveniți problemele de ritm cardiac - adică să nu faceți eforturi. Durerile de cap vă pot necăji pe final de lună. Nivelul ener­giei este destul de scăzut.


LEU
Trăiască prietenii!


Prietenia joacă un rol din ce în ce mai important în viața dvs., către finele lunii, mai precis începând cu data de 20. În cazul în care vă vin idei pentru a organiza acti­vități de grup cu prietenii dvs., acestea vor fi primite cu bucurie, mai mult, pot atrage și oameni din afara grupului propriu-zis. Din 25 încolo, lucrurile arată și mai bine, căci printre cei care vin să vi se alăture se pot găsi per­soane simpatice, cu care vă îm­prieteniți de îndată. Alt scenariu po­sibil este că după data de 19 vă veți mo­biliza relațiile sociale, pentru a vă atinge mai ușor niște obiective pe ter­men lung, ceea ce vă va reuși destul de ușor, mai ales după 25.
BANI: Mulți dintre dvs. au trebuit să reducă drastic sau chiar să sisteze, la începutul anului, un pro­iect ce părea promițător. Din 10 încoace devine oportună reluarea acestuia, care, de acum, se poate finaliza repede și bine.
CARIERĂ: Pentru ca discuțiile cu șefii să fie cu adevărat productive și să vă bucurați de bene­ficii maxime către finele lunii, ar fi bine să luați în vizor, până pe 23, chestiunile din trecut. Mai încolo, comunicarea merge stru­nă și în privința viito­rului.
DRAGOSTE: Marte și Sa­turn în miș­care re­trogradă (maleficii) vă fac să simțiți că relațio­narea e mai degrabă o cor­voadă, decât o plăcere. Dar Marte vă lasă în pace din 27 și totul devine ceva mai ușor.
SĂNĂTATE: Ocupați-vă cât mai serios de tratarea afec­țiunilor dvs. cronice, efortul acesta fă­cut acum vă ferește de multe belele în vii­tor.


FECIOARĂ
Tonus creativ


Aveți motive să sărbătoriți pe 10, când marele benefic Ju­pi­ter în semnul dvs. iese din mișcarea re­tro­gradă începută în ianuarie. Atunci ați pornit la drum cu niște planuri cre­ative, poate chiar vizionare, care păreau să prindă viață fără probleme. Dar nu s-a întâmplat așa. Acele proiecte fie au încetinit atât de mult, încât v-ați pierdut interesul față de ele, fie v-ați dat seama că sunt mult mai greu de realizat decât ați estimat la început și că vă trebuie mai mult timp și resurse pentru a reuși să le fructificați. Cel mai repede se deblochează lucrurile pentru cei ce nu și-au pierdut încrederea inițială, căci acestora vântul le va sufla în pânze cel mai rapid și reușita le va fi completă în circa două luni și jumătate după schim­barea direcției de mișcare a lui Jupiter. Succes vor avea și cei care între timp au de­venit sceptici, dar într-o măsură mai mică.
BANI: Vă macină niște griji în legătură cu veniturile dvs. directe, dar o parte dintre ele se pot risipi după data de 24. Nici în privința investițiilor nu trebuie să vă mai temeți de răsturnări mari de situații.
CARIERĂ: Vă regăsiți tonusul cre­ativ din 20, dar e pre­fe­rabil să așteptați până pe 25, înainte de-a discuta cu șefii, ca să nu fiți per­cepuți peste măsură de ambițioși.
DRAGOSTE: Mulți dintre dvs. pot să se reconecteze la o per­soană cu care au fost profund conectați în trecut, cu care să se înțeleagă la un cu totul alt nivel.
SĂNĂTATE: Ficatul și bila func­ționează mai bine după 10.


BALANȚĂ
Sprijin profesional


Acea stare de tristețe fără vreun motiv precis se mai atenuează către sfâr­șitul lunii, când v-am recomanda să faceți o ex­cursie în străinătate (dacă vă permit tim­pul și bugetul) sau să vă rezervați timp pentru dis­tracții mai elevate, spectacole sau concerte care vă destind și vă deschid orizontul. Dacă dvs. înșivă aveți vreun talent artistic pe care îl cultivați, n-ar fi exclus ca după 20, dar cel mai probabil după 25, să faceți o impresie foarte bună, să fiți descoperiți. Unii dintre dvs. vor putea să câștige pe lângă aprecierea publică a înzestrării lor și ceva bani. O persoană pe care o admirați (poate un mentor) și pe care ați simțit-o mai distantă în ultimele luni își reia comportamentul afectuos față de dvs. după 10.
BANI: Se prea poate să trebuiască să reveniți, după 26, asupra unei decizii privitoare la veniturile dvs. directe, luată la început de an. Și în privința afacerilor sau investițiilor s-ar putea să aveți de făcut corecturi contractuale și e bine să le rezolvați până pe 24.
CARIERĂ: Începând din 10, vă simțiți din nou sprijiniți de persoane care vă urmă­resc cu bunăvoință progresul, dar nu intervin direct în favoarea dvs. decât discret, dacă e cu adevărat nevoie.
DRAGOSTE: Viața de cuplu se desfășoară pe o no­tă mai calmă. Balanțele singure sunt îndemnate de Venus să încerce o nouă relație sub auspicii bune, în special după 24.
SĂNĂTATE: Tendința de îngrășare se accentuează după 10.


SCORPION
Fustrări


Acesta este un an guvernat de planeta Marte, care este și unul dintre guvernatorii sem­nu­lui dvs. zodiacal (pe lângă Pluton). I-ați simțit profund energia între 4 ianuarie și 6 martie, când v-a determinat să luați decizii îndrăznețe, fără ezi­tare, și cu încrederea că veți face față obstacolelor de pe parcurs. Ei bine, către finalul acestei luni, mai exact pe 28, Marte reintră în zodia dvs., de astă dată în mișcare retrogradă. Marte retrograd e greu de suportat, deoarece este o planetă chitită pe mersul înainte. Nu îi place să trebuiască să dea înapoi (alt­fel, ce fel de zeu al războiului ar mai fi?). Ați putea să fiți frustrați rău că lucrurile pe care le-ați pus în miș­care la început de an nu mai înregistrează pro­grese și există pericolul să doriți să re­nunțați la ele, pentru că efortul a devenit teribil de obo­sitor. Deo­camdată e de preferat să re­zistați, căci o primă punere la în­cer­care a hotărârii dvs. se petrece pe 22.
BANI: Veniturile salariale ar trebui chibzuite în continuare cu mare grijă. Dacă aveți datorii sau rate, e cazul să le plătiți cu sfințenie. Un influx de bani se anunță pe final de lună, mai semnificativ din 25, dar din afa­ceri sau investiții.
CARIERĂ: O lună neutră, în care sunteți încă bănuitori la adresa unor colegi pe care îi suspectați de intrigi.
DRAGOSTE: Comunicarea afectivă e bună până pe 24, deși până pe 23 cea verbală poate lăsa de dorit.
SĂNĂTATE: V-ar prinde bine o cură de pu­ri­fi­care a sângelui. La început de lună, sistemul circulator, cu inimă cu tot, poate da rateuri.


SĂGETĂTOR
"Aoleu!", dar cu bani


Prezența unuia dintre ma­lefici (Marte sau Saturn) într-un semn zodiacal înseamnă un disconfort. Prezența ambilor malefici într-un semn înseamnă deja o problemă. Ce să mai spunem atunci când într-un semn se află ambii malefici, și amândoi în mișcare retrogradă?! Ceva gen: "Ao­leu!". Acesta este cazul dvs., care sub aceste presiuni majore vă puteți pierde și bruma de umor ce v-a mai rămas. Căutați în trecut cauzele problemelor perso­nale care vă chinuie acum. Aveți timp până pe 27, când Marte vă va părăsi zodia, și viața dvs. începe să devină suportabilă. Dar nu vă lăsați pe tânjeală, ocupați-vă, schimbați lucru­rile, căci Marte revine la dvs. la începutul lui august și vă cere socoteală despre ce ați prelucrat până atunci.
BANI: Se pare că anul acesta numărați bobocii în mai, căci stați din ce în ce mai bine cu lichiditățile. Până și proiectele pe care le-ați neglijat vă pot aduce câștiguri mari.
CARIERĂ: Șefilor parcă li se ia un văl de pe ochi din 10 încolo și vă redescoperă calitățile. De aici nu puteți merge decât în sus.
DRAGOSTE: Vă vine în continuare destul de greu să vă angajați cu adevărat într-o re­lație. Oscilațiile pot fi ale dvs. sau provocate de com­portamenul persoanei de care sunteți atrași. În cu­plurile consacrate însă, Venus aduce cu adevărat pri­măvara, după 24.
SĂNĂTATE: Până pe 23, reflexele lasă de dorit, dar asta nu înseamnă că nu vă simțiți bine. După Luna nouă din 6, energia dvs. se rege­ne­rea­ză.


CAPRICORN
Supertest astrologic


Planeta puterii, Pluton, nu a încetat să vă pună la încercare, încă din 2008. Întâi vă ia pute­rea, vă aduce la exasperare, apoi vă tentează să mer­geți la minima rezistență, pentru a v-o lua înapoi. Dar în cazul în care cedați tentației, pe final, riscați să v-o pierdeți pe toată. Doar o onestitate riguroasă în si­tuații adverse vă poate feri de acest supertest as­trologic. Acum, Capricornii născuți în cel de-al doilea decan al zodiei trec prin acest test plutonian, iar cei care l-au trecut vor fi răsplătiți de planeta resurselor, în preajma datei de 7. Și ceilalți se vor alege cu câte ceva, dar atenție cum vă gestionați avantajele. Un scurt concediu în străinătate vă poate prii, după 10, și vă poate ajuta să vă vedeți viața într-o nouă pers­pectivă. Mai e posibil un succes la examene uni­versitare sau postuniversitare.
BANI: Vă vine ușor să câștigați bani luna aceasta, aproape în joacă, deoarece creativitatea vă este crescută. Mai slab stați la capitolul negocieri, până pe 23, perioadă în care tentația de-a cheltui ex­cesiv pe distracții e mare.
CARIERĂ: Țineți-vă bine până pe 27, căci după aceea scăpați de cei mai aprigi com­pe­titori ai dvs. care vă săpau de zor, din umbră.
DRAGOSTE: Puteți fi indeciși, până pe 23, dat fiind că mai multe persoane încearcă să vă atragă atenția. Dar s-ar putea să vă decideți și să jucați la mai multe capete.
SĂNĂTATE: Sunteți repeziți, și asta poate duce către accidente, până pe 27, sau poate da dureri de cap.


VĂRSĂTOR
Un Mai romantic


Pentru dvs., prietenia joacă un rol deosebit de important, și de aceea sunteți atât de atenți față de cei pe care i-ați ales să îndeplinească acest rol atât de special în viața dvs. Dar iată că, până pe 27, vă va fi tare greu să preîntâmpinați certuri, cu urmări destul de serioase cu prieteni la care țineți. Cum să pro­ce­dați, pentru a nu pierde prietenii prețioase? În primul rând, încercați să rămâneți echidistanți, să nu vă im­plicați în certurile care pot izbucni între cei din gru­pul dvs. Nu uitați că este vorba despre adulți, nu co­pii, și că nu e responsabilitatea dvs. să interveniți. Ori­cât de greu v-ar fi, e de preferat să părăsiți locul disputei, decât să încercați să îi împăcați, căci nu va fi posibil. În cazul în care unii prieteni contestă anu­mite inițiative pe care le propuneți dvs., e bine să re­nun­țați la ele, de dragul păstrării bunelor relații.
BANI: În continuare aveți dubii în privința ba­nilor, dar după 10 poate să apară o ocazie generoasă de afaceri.
CARIERĂ: După 27 va trebui să aveți mare grijă ca șefii să nu se înfurie pe dvs., pentru că v-au depistat o greșeală serioasă din urmă. Nu încercați s-o scăldați.
DRAGOSTE: O nouă dragoste poate înflori în­ce­pând din 20, dar romantismul își spune cu adevărat cuvântul de abia după 25.
SĂNĂTATE: Puteți ajunge în formă, dacă vă țineți serios de tratarea bolilor dvs. cronice. Efectul e mai bun la începutul lunii.


PEȘTI
Cam puțină energie


Aveți grijă cum vă confi­gurați programul zilnic, până pe 23, când toată lumea vă dorește com­pania, iar dvs., în dorința de a-i împăca pe toți, puteți face încurcături în program. Nimeni nu se va supăra serios pe dvs., dar nici să vă tot cereți scuze parcă nu-i o plăcere. Viața de familie devine intere­san­tă din 20 și deosebit de plăcută din 25, când n-ar strica să vă invitați acasă și prietenii pe care-i considerați ca făcând deja parte din familia dvs. extinsă. Drumurile, lungi sau scurte, încep să fie problematice după 27, din pricina lui Marte, care poartă porecla de "planeta accidentelor" și se mai găsește și în mișcare retro­gradă. Atenție la marșarier!
BANI: Fiți conservatori în administrarea ve­niturilor dvs., nu încercați să obțineți o mărire de salariu.
CARIERĂ: Apropo de mărirea de salariu, chiar dacă aveți mare nevoie de ea, nu e momentul să o cereți. S-ar putea să obțineți efectul invers, șefii să-și aducă aminte de unele greșeli și să vă taxeze.
DRAGOSTE: Partenerul de cuplu s-a purtat ceva mai rezervat cu dvs. în ultima vreme, dar din 10 încolo, reușiți să-i reintrați în grații. Viața de cuplu redevine amuzantă și plăcută și vă simțiți răsfățați. Dar nu uitați să-i arătați toată aprecierea pentru energia pe care v-o dăruiește.
SĂNĂTATE: Singurul lucru care vă lipsește, pen­tru a fi în mare formă, este un su­pli­ment de energie, motiv pentru care nu v-ar strica o cură cu un tonic general.