Medicamente din flori de soc

Ilie Tudor
- Florile de soc sunt printre cele mai puternice plante de primăvară din flora noastră medicinală. Acum, în mai, le găsim în toate zonele țării, încântându-ne cu dantela albă a inflorescențelor și cu aroma lor. În cele ce urmează, vă descriem modul lor de preparare, pentru a obține medicamente 100% naturale, pe care să le utilizați cu folos, într-o mulțime de boli -

Deși nu este prea înalt și nici viguros, Socul ascunde o forță nebănuită. Dovadă este arealul său uriaș, care pornește din zonele semiaride din Orientul Mijlociu și se sfârșește tocmai în nordul Europei, cuprinzând și o parte din Africa. Această uimitoare putere de adaptare a socului se da­torează arsenalului de substanțe active produse în scoar­ța, frunzele și florile sale. Dintre toate părțile lui, din punct de vedere medicinal, florile sunt cel mai bine tolerate de organism, putând fi folosite vreme în­delungată cu o acțiune diversă.

Recoltarea

Culesul florilor de soc se face pe cât posibil în zile însorite, când conțin maximum de principii vindecătoare. Recoltarea se face prin tăierea buche­țelelor de flori de pe ramuri, alegân­du-le pe cele abia deschise, cu o culoare albă-verzuie. După culegere, florile vor fi puse la soare, cât mai răsfirate posibil, pen­tru uscare, după care se depozitează într-un săculeț sau într-o sacoșă în care să pătrundă aer, pentru că altfel se vor încinge, se vor înnegri și se vor strica foarte ra­pid. Proaspete, florile de soc se folo­sesc la obținerea binecunoscutei socate sau a siropu­lui, în timp ce uscate, sunt admi­nistrate în scop terapeutic, sub formă de infuzie com­binată, pulbere, tinctură sau ulei. Procesul de uscare este finalizat atunci când flo­rile de soc au codițele tari și casante, iar petalele ca­pătă o tentă ceva mai gălbuie. Ele constituie materia primă pentru câteva preparate medicinale foarte eficiente, despre care vom vorbi în acest articol.

Socata

Foarte apreciată pentru gustul și aroma sa, are și calități terapeutice deosebite.
Mod de preparare: se iau 12 ciorchini de flori de soc și se spală de praf sau musculițe, apoi se toacă bine și se pun într-un borcan de patru-cinci litri. Se adaugă sucul de la 2 lămâi, 300 de grame de miere, și 3 litri de apă de izvor. Se amestecă totul foarte bine, până când mierea se dizolvă. Se acoperă borcanul cu o farfurioară și se lasă să fermenteze vreme de trei-patru zile, la temperatura camerei. Când lichidul din interiorul borcanului a căpătat miros pregnant de soc și are un gust ușor înțepător, socata se filtrează și se pune în sticle de un litru la frigider.

Indicații terapeutice:
* Retenția de lichide este rapid ameliorată de acțiunea florilor de soc asupra rinichilor, a căror ac­tivitate o stimulează, ajutând la eliminarea surplusului de apă din țesuturi, tratând eficient umflarea mâinilor și a picioarelor.
* Pietrele la rinichi - un litru și jumătate de so­cată, consumat zilnic, produce o puternică diureză, care ajută la eliminarea nisipului și la prevenirea formării pietrelor la rinichi.
* Reacțiile alergice sunt calmate de anumite substanțe din socată, numite flavo­noide, care reduc reactivitatea sistemului imu­nitar la alergeni. În alergiile respiratorii, socata are și o acțiune de eliminare (prin ex­pectorație) și de reducere a secrețiilor în exces din arborele bronșic.

Infuzia combinată de flori de soc

Nu are gustul atât de agreabil al socatei, dar este de câteva ori mai bogată în prin­cipii active decât aceasta, fiind un adevărat medi­cament.
Mod de preparare: se pun 3-4 lingu­rițe de flori de soc mărunțite la macerat, în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Lichi­dul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de 5 minute, după care se lasă să se răcească și se fil­trează. În final, se amestecă cele două extracte, obți­nându-se cca un litru de preparat, care se folosește intern sau extern.

Indicații terapeutice:
* Rinită și sinuzită - sunt eficient combătute de infuzia combinată de flori de soc, care are efecte antibiotice și antialer­gice puternice. Se țin cure a câte 30 de zile, în care se bea câte un litru de infuzie com­binată pe zi.
* Tratamente cu sedative, an­xio­litice și somnifere de sinteză - florile de soc, administrate în paralel cu medica­mente cu acțiune sedativă asupra sistemu­lui nervos central, cum ar fi fe­no­barbitalul sau morfina, reduc specta­culos efectele adverse ale acestora. Mai mult, după ce se întrerupe administrarea lor, tratamentul cu flori de soc ajută la re­venirea mai rapidă a activității ner­voase la normal.
* Dependența de droguri și alcool - principiile active din florile de soc reduc dependența de anumite droguri (cannabis, hașiș, ecstasy) sau seda­tive de sinteză. Se folosește infuzia combinată de flori de soc, din care se bea câte o cană, de trei ori pe zi. O cură durează o lună - o lună și jumătate, după care se fa­ce o pauză de două săptămâni, apoi se poate relua.

Infuzia fierbinte (ceaiul) de soc

Se folosește, de regulă, doar ca remediu de urgen­ță, pentru efectul său rapid de mobilizare a sistemului imunitar, de combatere a durerii și a inflamației.
Mod de preparare: infuzia fierbinte se prepară prin opărirea unei lingurițe de plantă uscată și mărun­țită, cu o cană (250 ml) de apă cloco­tită, după care se lasă la infuzat vreme de 10-15 minute, se filtrează și se con­sumă cât mai caldă posibil.

Indicații terapeutice:
* Infecțiile gripale - sunt tratate eficient, chiar la debutul lor, prin ad­ministrarea a 2-3 căni de infuzie fier­binte de flori de soc. Aceasta crește temperatura corpu­lui, ajutând sistemul imu­ni­tar să lupte mai bine contra vi­rușilor sau bacteriilor. De aseme­nea, reduce durerile musculare sau de cap, ajută la relaxarea cor­pu­lui, dar și la menținerea tonusului psihic.
* Cistitele acute - se bea mini­mum un litru de infuzie fierbinte pe zi, vreme de trei zile. Acest trata­ment crește diureza, reduce durerea la uri­nare și, cel mai important, crește eficiența antibio­ticelor de sinte­ză sau naturale (ulei de oregano, se­mințe de grepfruit, merișor).
* Bronșitele bacteriene - sunt tratate mai eficient atunci când folosim, pe lângă medicamentele prescrise de medic, infuzia fierbinte de flori de soc. A­ceasta are o acțiune antifebrilă similară cu cea a aspi­­rinei, producând vasodilatație și o transpirație pu­ter­nică, după care, gradat, temperatura corpului se va normaliza. Este un remediu foarte eficient și, spre deo­sebire de febrifugele de sinteză, nu deprimă siste­mul imunitar și nu "încurcă" mecanismul febrei, care este un mijloc natural de apărare al corpului împotriva infecției cu bacterii.

Pulberea de soc

Este un preparat de cursă lungă, folosit în tratarea afecțiunilor cronice. Simplu de preparat și păstrat, organismul îl tolerează foarte bine, în curele de lungă durată.
Mod de preparare: se obține prin măcinarea fină cu râșnița electrică de cafea a florilor uscate de soc. Depozitarea pulberii se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase și reci, pe o peri­­oadă de maximum 3 săptămâni (deoarece unele prin­cipii se deteriorează după această perioadă de timp). De regulă, se administrează de 3 ori pe zi, câte o lin­guriță rasă, pe stomacul gol.

Indicații terapeutice:
* Hipertensiune - este combătută de florile de soc, care stimulează puternic eliminarea surplusului de apă din organism și are și un efect vasodilatator. În plus, reduce colesterolul rău (LDL) și trigliceridele din sânge, împiedicând depunerea lor pe artere. Se țin cure de 30 de zile, cu o săptămână de pauză, timp în care se administrează câte o linguriță de pulbere de soc, de patru ori pe zi.
* Bronșită cronică, bronșită astmatiformă - principiile active din florile de soc reduc inflamația căilor respiratorii, ajută la eliminarea secrețiilor în exces, amplifică local capacitatea naturală de luptă a organismului împotriva infecției. De asemenea, au o acțiune foarte interesantă de prevenire și de combatere a excesului de mucus din organism, mai ales de pe căile respiratorii. Se ia câte o linguriță de pulbere de soc, de patru ori pe zi, până la vindecare. Efectul este de câteva ori mai puternic dacă asociem pulberea de soc cu extractul de panseluță sălbatică.

Precauții și contraindicații
Florile de soc se vor administra cu prudență pe pe­ri­oada sarcinii și a alăptarii. Persoanele cu predis­poziție alergică vor lua la început doze mici, iar în cazul în care apar iritații pe piele, dificultăți în res­pirație, curgerea nasului sau a ochilor, administrarea acestei plante se va întrerupe.