Remedii sigure contra hipertensiunii

Ilie Tudor
- Hipertensiunea afectează o treime din populația României, iar complicațiile sale constituie prima cauză de mortalitate. Acum, la debut de sezon cald, ea îi "atacă" cel mai puternic pe cei deja bolnavi și, din păcate, tot acum își va face debutul și la persoane care până acum nu știau că riscă să facă această boală. Iar dacă până mai ieri hipertensiunea era boala vârstei a treia, acum tot mai multe persoane tinere, unele chiar la vârsta adolescenței sau a... copilăriei, ajung să se confrunte cu ea. Iată câteva leacuri, cu o eficiență testată îndelung, împotriva hipertensiunii -

În cazul hipertensiunii, terapia naturală are, în primul rând, rolul de a preveni îmbolnăvirea. Apare atunci, în mod firesc, întrebarea: cum rămâne cu cei peste 6 milioane de bolnavi deja existenți, aflați sub medicație alopată? Ei bine, în cazul lor, remediile naturale vor conlucra cu medi­camentele, reducând efectele adverse ale acestora. Mai mult, metodele naturale ajută medicamentele de sinteză să aibă un efect terapeutic mai puternic, împiedicând sau încetinind apariția așa-numitei re­zistențe la medicamente, care se instalează după o ad­ministrare îndelungată a drogurilor chimice, pu­nând în pericol viața pacienților hipertensivi (infarct, accident vascular). Iată câteva din cele mai puternice remedii naturale împotriva hipertensiunii.

Controlul stresului psihic

Este poate cel mai important element în terapia hipertensiunii și, totodată, cel mai rar abordat de că­tre medicina ofi­cială. Atunci când suntem speriați, deprimați sau iritați, musculatura netedă a vaselor de sânge se con­tractă, presiunea arte­rială crește, iar inima începe să bată haotic, nere­gulat. La polul opus, când suntem relaxați, cu inima deschisă, ten­siunea arterială se normalizează, inima este mai bine apro­vi­zionată cu sânge și bate regulat. Cum putem să atin­gem această relaxare și această deschidere emo­țională? Iată doar câteva demersuri simple și sigure în acest sens:
* Petreceți timp "de calitate" cu cei dragi - prin timp de calitate înțe­legem îndreptarea aten­ției exclu­siv asupra celor apropiați, fără pre­zența per­turba­toare a unui tele­vizor, a dispozitivelor conectate la Internet ori a telefonului. Co­mu­ni­carea directă, sim­plă și consecventă, cu parte­nerii de viață, membrii familiei sau prietenii apro­piați este o metodă care nu dă greș în a ne păstra inima deschisă.
* Petreceți în natură minimum o oră pe zi - copacii, iarba, cântecul păsărilor, miresmele florilor, adierea vântului sunt tot atâtea medicamente pentru psihic. Prin solicitarea zilnică a acestor stimuli, scade reactivitatea la stres, este reglată profund activitatea sistemului cardiovascular.
* Interacționați cu florile sau cu animalele de com­panie - persoanele cu hipertensiune acumulea­ză, adesea, o mare cantitate de gânduri și emoții ne­îm­părtășite, nedigerate. Îngrijirea cu drag a florilor din glastră sau din grădină, plimbarea sau simpla mân­gâiere a unui cățel sau pisici sunt momente pri­vi­legiate, în care aceste emoții ies la suprafață și pot fi conștientizate, înțelese. În mod ciudat, suntem de multe ori mai dispuși să ne relaxăm și să ne accep­tăm pe noi înșine în prezența necuvântătoarelor, decât alături de semenii noștri sau în singurătate. Or, această relaxare este un super-medicament în hiper­tensiune.

Efortul fizic

Contrar "credințelor populare", efortul fizic nu doar că nu este contraindicat, ci se dovedește a fi chiar salvator în cazul hipertensiunii. Iar cea mai simplă și ușor abordabilă formă de efort fizic, indife­rent de starea noastră de sănătate, este mersul pe jos. O oră de mers în pas alert, în fiecare zi, este garanția sănătății inimii și a vaselor de sânge. Ea arde grăsi­mile din sânge și va împiedica depunerea lor pe artere, în timp ce valorile colesterolului se vor regla de la sine. În cazul hiperten­siunii arte­riale în forme inci­pi­en­te, de multe ori, boala dispare de la sine a­tunci când mergem pe jos. Este de­mon­strat științific faptul că, în cazul hipertensiunii ar­te­riale în stadii grave, mersul pe jos reduce riscul de infarct miocardic și de accident vascular.

Semințele de țelină

Se folosesc sub formă de pulbere sau de extract uscat și au efecte multiple: normalizează tensiunea arterială, împiedică depunerea de colesterol și trigli­ceride pe artere, prevenind infarctul și accidentul vascular cerebral. Apoi, ajută la eliminarea surplu­sului de apă din organism și normalizează circulația periferică. De regulă, se iau câte 200 de miligrame de extract de semințe de țelină (îl găsim în plafaruri), de trei ori pe zi. Acest remediu poate fi folosit pe ter­men lung fără a da dependență sau obișnuință. De asemenea, spre deosebire de hipotensoarele de sin­teză, nu afectează circulația cerebrală, ci, din contră, o îmbunătățește.

Talpa-gâștei

Denumită științific Leonurus cardiaca, planta aceasta are, atunci când este administrată sub formă de extract, chiar în doze mici, un efect hipotensor mai puternic decât multe medicamente de sinteză. Extractul de talpa-gâștei are o acțiune vasodila­ta­toare, scade reactivitatea la stres și inhibă enzimele care produc creșterea tensiunii arteriale. Efectul se amplifică prin asocierea cu anumite plante. Medicul cardiolog român Floria Dărmănescu a descoperit, după ani de studii, o formulă pe bază de talpa-gâștei care acum este comercializată în farmacii și maga­zine naturiste, sub denumirea su­gestivă: "TENSIO". Produsul tratează efi­cient atât hipertensiunea arteria­lă aflată la debut, cât și boala aflată sub tratament alo­pat. Există sute de cazuri de pacienți care nu mai răspundeau la nici un medicament de sinteză și care și-au adus la normal tensiu­nea cu acest produs pe bază de talpa-gâștei. Iar aceasta, în condițiile în care medicamentele pe care le luau până atunci au fost reduse cu 50-70%. Reducerea acestora se poate face însă doar la recomandarea me­dicului specialist, deoa­rece riscurile renun­țării bruște la unele medica­mente (betablo­cante mai ales) sunt enorme.

Fructele roșii

Fie că vorbim de căpșuni, cireșe, fragi, coacăze ro­șii, zmeură sau merișoare, aceste fructe sunt un mi­nunat hipotensor natural, dar sunt și niște preventive extraordinare pentru complicațiile hipertensiunii. Se țin cure de câte două săptămâni, atunci când este sezonul lor.
* Efect antioxidant - pigmenții care le dau culoare roșie ajută la păstrarea sau la recâștigarea tinereții și flexibilității vaselor de sânge. Mai mult, împiedică oxidarea gră­si­milor pe artere și împiedică astfel apariția ischemiei cardiace sau a arteritelor oblite­rante.
* Scăderea colesterolului și a triglice­ridelor din sânge - acest efect apare în mod natural, datorită conținutului ridicat de fibre alimentare din aceste fructe
* Eliminarea apei din țesuturi - se face prin efectul diuretic pe care toate fructele roșii enumerate îl au. Or, eliminarea surplusului de apă din organism duce și la diminuarea și stabilizarea tensiunii arte­riale.

Zeolitul

Este un mineral natural, cunoscut mai ales ca ab­sorbant al metalelor grele din organism și ca antitu­moral. Procentul ridicat de siliciu pe care îl conține mai dă însă un efect, de curând observat de către medici: absoarbe sodiul suplimentar din organism, scăzând astfel tensiunea arterială. Acțiunea sa hipo­tensoare apare gradat, dar intensitatea efectului este impresionantă, cu atât mai mult cu cât, practic, nu există efecte adverse. Se iau câte 1,5-3 grame pe zi de zeolit silicic, în cure de 2-3 luni, urmate de 14 zile de pauză, după care administrarea se poate relua.