"Postul mă ajută să lupt cu cancerul"

Cititor Formula AS
Prin mărturisirea pe care v-o fac, aș vrea să intru și eu în marele circuit al binelui practicat de "Formula AS", în speranța că experiența mea ar putea fi de folos.

Sunt chirurg plastician și acum cinci ani am avut un cancer la sân, care a necesitat șase ședințe de chimio­terapie. După fiecare dintre ele eram pur și simplu terminată. Nici vorbă să-mi mai profesez me­seria. Stăteam în pat, în fiecare zi, cu dureri de cap cumplite, neputând să mănânc nimic, cu un gust me­ta­lic în gură, afte și o constipație cauzată de anti-vo­mitive. În luna mai, când am avut o recidivă gan­glionară, mi-a fost prescris același tratament chimio­te­rapeutic, dar am hotărât să lupt și pe alte căi, ape­lând la un tratament paralel. Citisem foarte mult despre alimentație și can­cer și despre efectul postului strict, ținut cu două-trei zile înainte de ședințele de chimio­terapie. La început, doctorul meu oncolog a fost scep­tic. Se temea că voi pierde din greutate și că nu voi rezista la tratamentele chimioterapeutice. Dar până la urmă a acceptat să încerc. Până atunci, nu ținusem niciodată post. Nu am fost niciodată adepta lui și consideram că dincolo de 48 de ore, îți pui viața în pericol. Nu credeam că poate fi un mijloc de a-mi trata cancerul și când m-am decis să îl țin am făcut-o doar pentru a atenua efectele secundare ale tratamen­tului cu citostatice. Într-adevăr, stu­diile au demonstrat că celulele noas­tre sănă­toase sunt programate în mod gene­tic pentru a rezista la post, având în vedere faptul că omul a trecut, încă de la apariția sa, prin pe­rioade de foa­mete. În timpul pos­tu­lui, ele intră în stare de odihnă și își diminuează metabolismul ener­ge­tic pentru a re­zista, în timp ce ce­lu­lele canceroase nu sunt progra­mate pen­tru a face așa ceva. Ele au nevoie de foarte multă energie pentru că se reproduc și se mul­tiplică foarte repede. Prin ur­mare, atunci când primesc chi­mio­terapia, ele o absorb, pentru a încerca să își satis­facă această nevoie de energie, de care sunt pri­vate prin post.
Ședința de chimioterapie era în fiecare miercuri. Prin urmare, mâncam ultima dată duminică seara. Luni și marți nu beam decât apă, suc de lămâie și ceai. Îmi mai făceam un pahar de suc de legume pe zi, pe lângă care mai mâncam morcovi, țelină, mărar și ghim­bir, crude. În total, beam cam trei litri de lichide pe zi. Nu am avut decât o singură scăpare, când nu am putut să rezist în fața unui bol de migdale pe care le-am mâncat, pentru că sunt foarte bogate în acizi grași și sunt recomandate în perioada de post.
Rezultatele pe care le am? Sunt în formă maximă și continui să lucrez cu mult mai multă energie ca înainte, ba chiar operez, în ziua de luni, de la ora 8 dimi­neața până la 16, fără să mă opresc, dar hidra­tân­du-mă încontinuu. Marțea am consultații toată ziua, dar mă simt încă bine, doar mă doare puțin capul. Miercuri seara, când ies de la ședința de chimiotera­pie, sunt înfometată. Doar atât. Nu se poate compara cu starea de acum cinci ani, când aveam dureri de cap cumplite, amețeli și stări de vomă. Ce-a mai rămas este o mică schimbare a gustului din gură. Și cum de miercuri înainte mă alimentez normal, recuperez imediat kilogramul pe care l-am pierdut, menținând o greutate stabilă. Postul mă ajută enorm. Mă simt plină de energie, chiar dacă uneori nu țin un regim strict. Duc o viață profesională și socială ca atunci când nu eram bolnavă. Ba chiar am putetea să fac mișcare de 2-3 ori pe săptămână. Mă simt foarte activă, nu mă tem de boală și mă lupt cu ea, pentru că în fiecare zi simt că fac câte un pas înainte și voi câștiga.

BRIGITTE, 55 de ani - Arad


"Și boala, și sănătatea pornesc din cap"

Rândurile care urmează le sunt dedicate persoa­nelor ce caută tratamente pentru cancer și alte boli grave, deși doar cei care vor cu adevărat să se vindece vor înțelege și vor aplica cele scrise mai jos. Sfaturile reflectă propria mea experiență în lupta cu boala. Este vorba despre schim­barea mentalității. Trebuie să înțe­legem că durerea, disconfortul și bolile sunt, de fapt, vocea orga­nismului prin care ni se comunică faptul că trebuie să schimbăm ceva. De aceea este foarte im­portant să înțelegem de ce ne-am îmbolnăvit. Cauza este de obicei psihică, sufletească: o supărare, o ne­mul­țumire, o frică sau o problemă care ne obsedează, la care ne gândim foarte mult (în general, mai mult de 6 luni). Nemulțumirea de sine, autoînvinovățirea, frus­trările favorizează și ele cancerul. De exemplu, sufe­rința cauzată de decesul unei persoane apropiate cau­zează cancer la sân. Frica de moarte cauzează cancer la plămâni. Fiecare cancer are o cauză bine definită și trebuie doar să o căutați. Sunt multe cărți, articole pe internet, videoclipuri pe youtube ce dezvăluie aceste lucruri. În căutările mele, eu am găsit câteva tehnici foarte eficiente de a te vindeca de ori­ce boală, inclusiv de cancer, pe care vi le comunic, în speranța de a fi de folos. Toate vizează schimbarea men­ta­lității. Vindecarea pleacă din cap.
* Înlătură toate problemele, ne­cazurile și grijile din gândirea ta, ca și cum nu s-au întâmplat niciodată. Gân­dește-te doar la lucruri pozitive. Dorește-le bine tuturor persoanelor din jurul tău. Bucură-te de tot ceea ce te înconjoară, privește doar partea luminoasă a lucru­rilor. Acesta este cel mai important pas către vinde­care. Fără el, suferințele și problemele vor continua la nesfârșit. Nu este ușor, dar nici greu. Când simți că se apropie gândurile negre, alungă-le cu mâna ca pe un cârd de ciori sau taie-le cu o foarfecă imaginară. Efectul e sigur.
* Ține la distanță toate împrejurările vieții care pot pro­voca stres. Dacă sunt persoane negativiste sau agi­tate în jur, nu te mai întâlni cu ele. Înlocuiește "mân­cătorii" de energie cu oameni care-ți fac bine, îți dăru­iesc prietenie adevărată. Dacă ai un serviciu în care domină concurența și invidia, bătălia pe posturi de conducere, caută-ți un alt loc de muncă. S-a dovedit științific că mentalitatea colectivă agitată și otrăvită a lumii în care trăim ne modifică starea de spirit și naște can­cerul.
* Înfrățește-te cu natura. Stai cât mai mult în aer liber, aproape de ea, învață să o observi în amănunt.
* Evită internetul și știrile de la televizor, pentru că au o influență negativă asupra gândirii.
* Autosugestia are mare putere asupra bolii. Stai liniștit, cu ochii închiși, și imaginează-ți cum boala pleacă din trupul tău, și tu începi să te simți din ce în ce mai bine. Dacă ești credincios, imaginează-ți că Dum­nezeu sau sfântul în care crezi trimite o energie asupra zonei bolnave care omoară precum Sfântul Gheorghe balaurul, tot ce e rău. Ucide boala și sădește în loc lumina. Cine nu crede să-și imagineze doar energia vindecătoare care eliberează organul bolnav, îl spală precum o apă neîncepută. Această meditație este extrem de puternică și pe mine m-a ajutat să mă vin­dec de tromboflebită, la vârsta de 27 de ani, și să îmi reduc miopia, la 32 de ani, deși doctorul oftalmolog a spus că nu este posibil fără operație.
* O altă metodă folosită cu succes de mai multe persoane este să râzi și să zâmbești cât mai des. Am au­zit de mulți bolnavi vindecați prin această me­todă. Ca să învingă boala, organismul are nevoie de încu­rajări.
O combinație din metodele enumerate mai sus va duce cu siguranță la vindecare. Important este să îți schimbi modul de a gândi, pentru că asta îți va schim­ba și sentimentele. Și boala, și vindecarea, pornesc din cap. Multă sănătate!

OVIDIU