Sfaturi pentru bărbați - Anomaliile peniene

Andrei Cheran
- Recunoașteți semnele trupului! -

Părțile intime ale corpului nu au fost ascunse dintotdeauna, pe motiv că erau rușinoase. Drept dovadă, dacă ne referim la textele bi­blice, în grădina Edenului, Adam și Eva erau goi și nu simțeau niciun fel de rușine. Doar după ce au muș­cat din fructul oprit au devenit conștienți de goliciunea lor, pe care au ascuns-o în spatele unei frunze. De atunci, nuditatea și rușinea au mers mână în mână. Dar în ciuda tuturor stigmatelor, fascinația omului pentru părțile sale intime și ale celorlalți a fost dintre cele mai mari. În toate epocile, nuditatea bărba­ților și cea a femeilor a fost expusă pe pereții caver­nelor, în muzee, camere, săli de baie, baruri și case de toleranță.
Obsesia oamenilor pentru părțile intime ale corpu­lui și tot ceea ce ține de ele este legată în mod cert de plăcerea pe care o procură, dar și de faptul că sunt indispensabile procreării și eliminării toxinelor din organism. Organele genitale ne permit să facem dra­goste și să dăm viață, dar și să evacuăm urina și excre­mentele, ceea ce explică de ce sunt în același timp o sursă de atracție, dar și de dezgust. Cu toate că părțile intime ale corpului și problemele lor fac parte dintre subiectele care îi fac să râdă atât pe copii, cât și pe adulți, sunt foarte numeroși cei cărora le este greu să vorbească despre ele în timpul unei consultații medi­cale, lucru ce poate avea consecințe grave. Dacă mergeți la toaletă din oră în oră sau, din contră, vă este greu să eliminați deșeurile din organism, trebuie să ascultați mesajele pe care vi le trimite corpul. Pentru că ele oferă foarte multe informații despre starea dumneavoastră de sănătate. Analiza urinei, a sudorii și a celorlalte substanțe eliminate de corp permite diag­nosticarea multor maladii. Azi vom vorbi despre anomaliile peniene.

Penis curbat

Unii bărbați au o curbură peniană datorată unor practici sexuale, în timp ce alții au pur și simplu un penis curbat din naștere. "Cotul" penisului (deviație peniană congenitală, în vocabular medical) este fie o anomalie anatomică benignă, fie un simptom al mala­diei La Peyronie. Aceasta se caracterizează prin for­ma­rea unor noduli fibroși, pe spatele sau pe părțile laterale ale penisului, care se curbează atunci în sus, în jos sau pe orizontală. Deviația poate fi bruscă sau pro­gresivă și extrem de dureroasă, încât orice raport se­xual este dificil, ba chiar imposibil. Impactul psiho­lo­gic al maladiei asupra bărbaților poate fi conside­ra­bil și mulți dintre ei renunță definitiv la viața sexuală.
Cunoscută și sub numele de indurație plastică a corpilor cavernoși, maladia La Peyronie este uneori ereditară, chiar dacă motivele sunt rănirile din timpul unei activități sportive sau o practică sexuală prea intensă. Penisul curbat este, de asemenea, un simptom al unei vasculite, al unei inflamări a pereților vaselor de sânge sau limfatice. Aproximativ 30% dintre băr­ba­ții atinși de maladia La Peyronie suferă în plus de tulburări ale țesuturilor conjunctive, mai ales de con­­tractura Dupuytren, care se caracterizează prin apariția unui mic nodul în palmă și care, puțin câte puțin, se mărește și ajunge să țină degetul mare în flexiune. În cazul maladiei La Peyronie, penisul este cel care stă flexat.
Această boală îi atinge în principal pe bărbații între 40 și 60 de ani, mai ales de rasă albă. Pacientul tipic este un bărbat care are erecții medii, dar o activitate sexuală regulată (de peste patru ori pe săptămână). La unii subiecți, maladia dispare în mod spon­tan. Totuși, când du­rerea este intensă iar raporturile se­xuale sunt dificile, ba chiar imposibile, es­te ne­ce­sară o inter­venție chirurgicală. Ea constă într-o plas­tie de re­dre­sare a pe­nisului, fără abla­țiu­nea no­dulilor.

Priapismul (erecția prelungită)

Chiar dacă toți bărbații și unele dintre femei vi­sează la așa ceva, o erecție peniană care durează mai mult de două ore nu este întotdeauna plăcută. O erec­ție prelungită, independentă de orice libidou, carac­terizează priapismul, o tulburare foarte neplăcu­tă, ba chiar dureroasă, ce poate duce în final la impo­ten­ță definitivă. Priapismul este frecvent la bărbații atinși de o anemie cu hematii calciforme: 42% dintre pa­cienți au această anemie la un moment dat. Pria­pismul se mai poate produce și ca urmare a mușcăturii speciei de păianjen văduva neagră, chiar dacă durerile și cram­pele ce urmează sunt simptomele cele mai preg­nante. Mai rar, o erecție prelungită poate fi legată de o leuce­mie sau de malarie.
Printre ceilalți factori responsabili mai notăm: folosirea anumitor antipsihotice, antidepresive și anti­hi­pertensoare, precum și tratamentele prescrise în cazul tulburărilor de erecție sau impotență. Priapismul este și unul dintre semnele intoxicării cu oxid de car­bon, al unui abuz de alcool, consum de marijuana, cocaină sau alte substanțe ilicite, dar poate proveni și de la o rană sau o maladie la nivelul măduvei spinării sau a penisului. Priapismul este considerat drept o urgență medicală, care poate duce la impotență defi­nitivă, dacă nu este tratat din timp.

Pete pe penis

Dacă penisul își schimbă culoarea, faptul nu tre­buie trecut cu vederea și nici luat în glumă. O ulce­rație roșiatică sau violacee este, de multe ori, un semn precursor al cancerului, un fenomen rar de cancer cutanat care îi atinge în principal pe bărbații necir­cumciși. Pe măsură ce maladia evoluează, mai apar și alte semne: o erupție roșie sau sângerări.
Bărbații infectați cu papillo­ma­virus (HPV) au un risc sporit de a dezvolta un cancer la penis, la fel ca și fumătorii, cei seropozitivi, pacienții bolnavi de pso­riazis și tratați cu Psoraderm-5 (agent fo­tosensibi­lizant) în vederea unei expuneri la razele ultraviolete.

Dilatarea testiculară

Când un bărbat remarcă o umflătură la nivelul scro­tului, fie devine perplex, fie o ignoră. De fapt, de cele mai multe ori, nu există niciun motiv de îngri­jorare. Umflătura se datorează, în general, dilatării venelor spermatice care înconjoară testiculele. Aceas­tă dilatare care seamănă mult cu varicele de pe picior se numește varicocel. Ea este mai frecvent întâlnită la nivelul testiculului stâng și mai vizibilă atunci când subiectul stă în pi­cioare. Unii bărbați afirmă chiar că simt o oarecare greutate la nivelul testiculului. Apro­ximativ 15-20% dintre bărbații între 15 și 25 de ani au la un moment dat varicocel. Cu toate că este benig­nă, această tulburare este uneori semnul premergător al sterilității: cam 40% dintre bărbații care au pro­bleme cu sterilita­tea au avut la un moment dat va­ricocel, ceea ce dă de înțeles că o dilatare a venelor spermatice ar putea avea o influență negativă asupra producerii de sper­matozoizi, prin sporirea tempe­raturii testiculelor.
Umflătura scrotală face parte dintre simptomele cele mai curente ale unui hidrocel vaginal, acumula­rea lichidului seros în scrot, care, în general, se pro­duce la bărbații de peste 40 de ani, dar și după o rană sau infecție. Se întâmplă uneori ca un hidrocel să fie con­fundat cu o hernie inghinală, când o parte a intesti­nelor ies printr-o cavitate abdominală. Chiar dacă este foarte rar, un hidrocel este unul dintre semnele ce prevestesc cancerul la testicule.
Umflătura scrotală, la fel ca și greutatea testicu­lară, pot fi și semnul unei infecții grave, numită epididi­mită. Acest tip de inflamație este în general datorată unei maladii sexual transmisibile, mai ales o infecție cu chlamydia sau o blenoragie. Chiar dacă um­flătura scrotală sau scurgerile peniene sunt relativ frecvente la bărbații care suferă de o epididimită, pri­mul lucru pe care ei îl simt este o jenă mai mult sau mai puțin ne­plăcută. Epididimita este uneori unul dintre efectele secundare ale tratamentelor pe bază de amiodarone, moleculă utilizată în cazul tulburărilor grave ale ritmului cardiac. În plus, epididimita poate fi unul dintre simptomele tuberculozei.
Bărbații al căror scrot este umflat dar nu doare suferă de multe ori de un limfedem, care atacă în pri­mul rând brațele și picioarele, datorat unei obstrucții a sistemului limfatic, ce împiedică limfa să curgă. Limfedemul anunță de multe ori o ciroză hepatică sau insuficiență cardiacă.

O umflătură pe penis

Mulți bărbați au o umflătură la nivelul penisului, lu­cru ce nu le adu­ce niciun fel de glorie. A­cest lucru se datorează infecției numită "bala­nită", consecință di­rectă a unei igiene intime ce lasă de dorit și care este însoțită de scur­geri peniene abun­dente. La bărbații necir­cum­ciși, o in­flamare a prepu­țului, nu­mi­tă pos­tită, este destul de frecventă. În unele cazuri, tragerea pielii de pe pe­nis devine imposibilă, apărând fi­moza.

O umflătură pe testicul

Mulți bărbați se sperie groaznic când descoperă că au o umflătură pe un testicul. Dacă ea nu este dure­roasă, este vorba fie de o obturare a epider­mei prin­tr-un soi de chist sau spermatocel, care favo­rizează acu­mularea spermei în scrot, fie de o infecție sau rană la testicul. Din nefericire, se întâmplă ca o umflătură tare și nedureroasă să fie cauzată de un cancer la tes­ticule. Acesta este cel mai frecvent caz. Prin­tre cele­lalte semne, mai trebuie menționate: o senzație de jenă sau de greutate în scrot, o durere surdă a arcadei ochiu­­lui sau a spatelui, o hipertrofie sau hipersen­sibilitate a sânilor.
Cancerul la testicule este relativ rar. El apare în general la bărbații între 15 și 34 de ani și aproape niciodată la cei peste 40 de ani. Băieții ale căror testi­cule nu coboară de tot, ceea ce este de obicei o ano­malie ereditară, au șanse mai mari să facă cancer. Dacă diagnosticul este stabilit corect și tratamentul în­ce­pe imediat, șansele de vindecare sunt mari. În țările avansate, se vindecă între 80-95% din pacienți.

Sânge în spermă

Să vezi sânge în spermă este un motiv de mare îngrijorare. Această anomalie este numită "hemo­sper­mie" sau "hematospermie" și este în general datorată unei inflamații fără gravitate a unei părți a aparatului reproducător. Trebuie totuși consultat un doctor, pentru că la bărbații care au avut sau au o hemo­sper­mie, riscul unui cancer al prostatei este mai ridicat.

Scurgerile peniene

Orice substanță, în afară de spermă, lichidul pre-ejaculator și urina care curge din penis, este semnul premergător al unei maladii transmisibile sexual sau al unei alte infecții. Cauza cel mai des întâlnită este ure­trita, o inflamație a uretrei, canal pe unde curge sper­ma, dar și pe unde intră microbii în penis. Germenii provin din surse diferite: cateter, infecție a prostatei sau infecție transmisă în timpul unui act sexual. Este dificil să nu ai niciodată o scurgere peniană, iar cauza este, în general, identificată. De exemplu, o scurgere densă și tulbure este, în general, semnul premergător al unei blenoragii.