Răspuns pentru MARIA - Cluj, F. AS nr. 1214) - "La doar 18 ani, fiica mea are miastenia gravis"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Într-adevăr, nu există încă un tratament care să vindece miastenia gravis, dar terapiile consacrate pot determina remisiuni, astfel că multe persoane atinse de acest flagel pot duce o viață normală. În principiu, miastenia gravis este o boală cronică, ce se caracterizează prin slăbiciune și oboseală rapidă a mus­culaturii voluntare. Slăbiciunea musculară se dezvoltă treptat și poate afecta orice mușchi care poate fi controlat în mod voluntar. De obicei, afectarea se referă la musculatura feței, a ochilor, brațelor, picioarelor și cea implicată în mas­ticație, deglutiție și respirație. Totodată, miastenia gravis este un proces patologic auto­imun, ceea ce înseamnă ca anticorpii destinați luptei antiinfecțioase atacă eronat porțiuni de țesut normal. Este cunoscut faptul că atunci când func­ționează normal, sistemul nervos ge­nerează impulsuri la nivelul unor zone specializate din mușchi - nu­mite jonc­țiuni (plăci) neuro-mus­culare - și ast­fel, aceste regiuni re­ceptoare deter­mină contracția mus­culară, permițând efectuarea oricărei mișcări dorite. În miastenia gravis există o întrerupere în comunicarea dintre nervi și mușchi. Mai mult, din motive necunoscute, mias­tenia gravis determină și sistemul imun să producă anticorpi care blochează sau distrug multe zone din aceste entități receptoare, astfel încât, cu mai puține zone receptoare, mușchii primesc mai puține sem­nale nervoase, fenomen care determină apariția slă­biciunii musculare. Se pare că o glandă ce aparține de sistemul imunitar (timus) stă la originea acestui proces distructiv, prin capa­citatea sa de a stimula și a menține producția acestor anticorpi. Deși timusul scade treptat în dimensiune, în cazul adulților sănă­toși, anumite persoane cu miastenia gravis prezintă un timus anormal, apro­ximativ 10-15% dintre aceștia dezvoltând tumori timice.

Tratamentul miasteniei gravis
Medicamentul numit pyridostigmina (mestinon, regonol) este adesea prescris pentru îmbunătățirea transmisiei impulsurilor nervoase dintre neuroni și mușchiul aferent. Medicamentele imunosupresoare pot fi și ele recomandate. De exemplu, prednisonul, azathioprina (Imuran), cyclosporinele (Neoral, San­dimun), mycofenolatul (CellCept) și imunoglobulina intravenoasă.

Alte opțiuni terapeutice
Plasmafereza este un tratament în care se înlătură plasma din sânge, deoarece conține anticorpi ce pot contribui la boală. Celulele sanguine sunt amestecate cu alte lichide înlocuitoare de plasmă și reintroduse în circulație. Acest tip de tratament poate reduce răs­punsul imun și poate îmbunătăți temporar forța musculară. Uneori, se practică extirparea chirurgicală a timusului, ceea ce poate duce la îmbunătățirea per­manentă a simptomatologiei. Procedura se folosește cu precădere în cazul persoanelor tinere, deoarece timusul involuează în mod natural, cu vârsta.
Tratamentul naturist al miasteniei gravis pre­supune administrarea unor remedii complementare, cum ar fi Noni, Rhodiola, Resveratrol, coenzima Q10, 5-HTP (5-hidroxitriptofan), acid Alfa-lipoic, EPA (acid eicopentaenoic), care pot contribui la ame­liorarea simptomatologiei, însă rezultatul lor devine discutabil în absența terapiilor convenționale.
Să auzim numai de bine!


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Ce tratament pot urma pentru alergie?"
(Răspuns pentru G. T. - București, F. AS nr. 1020)


Alergia este o stare patologică ma­nifestată prin creșterea sensibi­lității și reactivității la anumite sub­stanțe străine, introduse în organism pe diverse căi (digestivă, respiratorie, injectabilă etc.). Alergia mai poate fi definită ca fiind răspunsul neadec­vat al siste­mului imunitar la o sub­stanță care, în mod normal, nu este dău­nătoare, provocând reacția exagerată a glo­bulelor albe și creând în organism dereglări mai mari decât produc invadatorii. La indivizii normali, aceste sub­stanțe sunt distruse de anticorpi. La persoa­nele aler­gice, aceste substanțe stimulează producerea de his­tamină, vasodilatator puternic, cu rol deter­minat în apariția fenomenelor alergice (inflamații, astm etc.), diferite, în funcție de natura alergenilor. Cei mai co­muni alergeni sunt: polenul, praful, unele metale (ni­chelul), unele cosmetice, lanolina, acarienii din pra­ful de casă, părul de animale, veninul de insecte, unele medicamente (peni­cilina, aspirina). Multe persoane sunt alergice la mucegai. Dintre ali­mente, cele mai alergene sunt creveții, cra­bii, căpșu­nile, ciocolata, scoicile, alu­nele, nucile, peștele, ouăle, laptele, soia și grâul. Simptome: congestie nazală, tuse, respirație șuierătoare, mâncărimi, su­focare, dureri de cap, oboseală, urticarie.
Conform ayurveda, alergiile au două cauze prin­cipale: * digestia proas­tă, care duce la insuficienta metabo­li­­za­re a alimentelor și la apariția de com­­­puși toxici; * prezența acestor compuși toxici în sân­ge.
Ce determină apariția alergiilor?
Răspunsul este destul de simplu, dar greu de admis și conștientizat: toate produsele modificate de om - fructe, le­gume, cereale, leguminoa­se, carne, lactate, ouă, deter­genți, produse de îngrijire cor­po­rală, parfu­muri, îmbră­căminte din fibră sintetică, covoare, mo­bi­lier dat cu vopseluri sintetice. E normal să pro­ducă reacții din partea sistemului imunitar, din mo­ment ce acesta nu le recunoaște. Sigur, aici mai inter­vine un factor im­portant: starea psiho-mentală: emo­țiile, gândurile, sentimentele. Mai este un aspect de luat în seamă - neexpunerea, cu regu­laritate, la fac­to­rii de mediu: soare, apă, aer.
Recomandări:
* Expunerea la factorii de mediu na­turali: aer, apă, plimbări în natură, res­pi­rarea de aer curat.
* Consumul de alimente naturale (aproa­pe im­posibil, pentru că majori­ta­tea au fost modificate): fructe, legume, ce­reale.
* consumul de plante cu efect adaptogen.
Tratament natural:
În cazul alergiilor, protocolul terapeutic trebuie să includă:
* plante care purifică ficatul: anghinare, armu­rariu, păpădie
* plante care acționează asupra glandei supra­renale: coacăzul negru, lemnul-dulce
* plante cu efect adaptogen: ginsengul, rodhiola rosea, ashwaganda, noni
* plante care ajută la o digestie optimă: papaia, ananasul, kiwi
* produse destinate diverselor tipuri de alergii: trei-frați-pătați, măceșele, brusturele.
Pentru o personalizare cât mai riguroasă a schemei de tratament îmi puteți scrie pe adresa de e-mail.


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37

"Cum pot scăpa de o ciupercă intestinală?"
(Răspuns pentru CORNEL - Satu Mare, F. AS nr. 1212)


Stimate domn, vă înțeleg suferința prin care treceți, mai ales că este cronicizată. Cel mai probabil ați dobândit-o în urma unui tratament antibiotic pe care l-ați urmat fără să aveți o acoperire probiotică. Este foarte important să combateți această suferință, cu ajutorul a trei linii de tratament.
* Prima și cea mai importantă este regimul alimentar. El trebuie să nu conțină exces proteic și za­hăr. Este important să consumați mâncăruri alca­line, ce nu creează mediu prielnic micozelor. Un regim dietetic constă în multe preparate pe bază de legume, rădă­cinoase, fructe din categoria citri­celor și, în plus, măr, piersică, cireșe și zmeu­ră. La categoria legumelor se ex­clude cartoful. Cerealele sunt foarte bune și recomand mai ales ovăzul, quinoa, semințele de in și de chia. Din categoria plan­telor aromatice vă recomand rozma­rin, cimbru și oregano.
* A doua linie de tratament este îngrijirea și igiena orală. Este foarte important periajul limbii. Există pe­riuțe speciale ce au o fațetă care per­mite raclajul limbii. Se mai poate folosi și o linguriță de lemn în acest scop. După igienizare, se face o clătire cu bicarbonat de sodiu și apoi, la o distanță de 30 minute, o altă clă­tire, cu un extract special pe bază de Aloe Vera Barbandesis Miller.
* Dacă cu primele două linii ceea ce dorim să obținem este o dis­trugere a me­diului prielnic mico­zelor, a treia linie constă în pro­gramul de distrugere a micozei. Este foarte impor­tantă atacarea micozei prin antibiotic și antifungic natu­ral, ce poate fi folosit o pe­rioadă îndelungată, fără să deranjeze funcția organelor interne.
Benefică este și admi­nis­trarea de probiotice ce conțin tulpini cu putere antimicotică - lactobacillus Achidophilus.
Tratamentul nu dă rezultate peste noapte. Este nevoie de multă răbdare, perseverență și, în același timp, este bine ca această strategie să devină un stil de viață.