RICARDO CARIA - "România înseamnă pentru mine acasă.

Camelia Starcescu
- A venit în România în "interes de serviciu", pentru un an de zile. Nu a mai plecat, deși au trecut vreo 11 ani de-atunci... În 2012, a participat la "Vocea României", iar în 2014, la "X Factor". Ricardo Caria este portughez, se simte în România acasă și, acum, aduce muzica fado în sufletul românilor -

Iubirea, singurul adevăr absolut

- Ești născut în Portugalia. De ce ai ales Ro­mâ­nia?

- Când am venit în România, nu m-am gândit că o să rămân. Lucram în Portugalia la o companie mul­tinațională americană. Mi s-a propus un contract pen­tru un an în Arad, în vederea deschiderii unei fa­brici noi. Am acceptat. Era o provocare foarte in­teresantă pentru mine la nivel profesional și per­so­nal. Numai că un an s-a transformat în... 11. And still counting... Mi-am dat demisia de la locul de mun­că din Portugalia, pentru că nu mă mai regăseam acolo, nu mă simțeam fericit și, împreună cu noua mea familie, am ales să ne întoarcem în România. De asta iubesc viața! Totul se poate schimba în fiecare clipă.

- Noua ta familie, adică...

- Adică Alina, soția mea, și cei doi copii ai noștri. Iubirea este singurul adevăr absolut în acest univers. Importanța ei este vitală pentru oricine, indiferent că este artist, medic, inginer sau chelner. Alinei îi da­to­rez mult din ceea ce sunt astăzi și îi voi fi etern re­cu­noscător pentru toată răbdarea, înțelegerea și apre­cierea pe care mi le-a oferit în cele mai grele mo­mente din viața mea. Avem doi copii minunați, iubiți și foarte luminoși, care ne umplu inima de bucurie în fiecare zi. Ei și Alina sunt motivele pentru care mă simt un om fericit și împlinit. Familia mea este și va fi întotdeauna baza care mi-a redefinit viața, m-a ajutat să îmi găsesc adevărata menire.

- Muzica?

- Da, muzica. La 16 ani, am primit prima chitară acustică, dar cântam doar de plăcere, împreună cu prietenii. Decizia de a cânta la un mod profesionist a apărut abia în România, prin 2000, când am luat câteva lecții de canto la Școala Populară de Artă din Arad, timp de aproximativ un an de zile. Pur și simplu, mă simțeam incomplet. Chiar dacă, din punct de vedere financiar, nu îmi lipsea nimic, nu eram fericit, simțeam un gol imens în suflet. După primul eveniment la care am cân­tat, în 2011, am realizat cât de mult îmi place pe scenă, mai ales că am avut și un feed­back foarte bun. Am decis să aflu cine sunt cu adevărat. După lungi dis­cuții cu mine însumi, am ajuns la o singură con­clu­zie: muzica și scena sunt și vor fi singurele în mă­sură să îmi liniștească su­fletul. În acel moment, a fost simplu să aleg acest drum. Uneori, și mie mi se pare greu, dar cu multă ambiție, per­se­ve­rență și o muncă in­finită, visele pot deveni reali­tate.

- Participarea la "Vo­cea României" și la "X Factor" te-au ajutat în ascensiunea ta muzicală?

- Concursurile TV de a­cest gen sunt benefice pen­tru moment, îți oferă în primul rând vizibilitate na­țională. Asta e foarte important, pen­tru că anumite uși se deschid ceva mai repede. Pentru mine, "Vocea Ro­mâniei" și "X Factor" au reprezentat un început. Dar, dacă nu aș fi muncit enorm ulterior, nimeni nu și-ar fi amintit azi că am fost acolo. Cât despre opor­tunități, pe acestea mi le-am creat singur.

Sempre Amalia

- Drumul în muzică implică și anumite com­pro­misuri?

- Nu e vorba de compromisuri, mai degrabă de alegeri. Am ales și mi-am asumat o viață oarecum instabilă, pentru că am ales ca muzica să-mi fie singura sursă de venit. Am fost sfătuit de nenumărate ori să nu fac asta, dar nu cred că puteam ajunge aici, dacă mă concentram pe mai multe obiective. Am făcut și fac multe sacrificii personale pentru a reuși tot ceea ce îmi propun la nivel profesional. Dar voi reuși, oricât de mult va dura!

- Locuiești în Arad, dar străbați, cântând, toa­tă țara. Crezi că există, în România, un com­plex al provinciei, în muzică?

- Cred că există un complex al provinciei în mai multe domenii, nu doar în muzică, dar la fel cred că totul depinde de ce vrei să faci și, mai ales, de cum vrei să faci. Simt că ceea ce vreau eu să fac în viața mea nu implică să mă mut în alt oraș. Așa că o să îmi gestionez cariera ca să pot locui unde sunt acum, unde sunt copiii mei. Ăsta e cel mai important lucru. Nu am ambiții nemăsurabile, știu exact ce vreau și ce mă face fericit, așa că sunt sigur că îmi voi putea îndeplini obiectivele în carieră, chiar lo­cuind aici, în Arad. Și mai cred că oamenii de care te înconjori pot avea o influență pozitivă în evoluția carierei tale, dar la fel cred și că oameni frumoși poți găsi indiferent unde locuiești.

- Ce pregătești acum, muzical vorbind?

- Pe plan muzical, vreau să promovez cultura portugheză, atât în România, cât și în străinătate, în Europa. Am un proiect ce se desfășoară pe durata a trei ani de zile, intitulat "Alma No Fado". Primul spec­tacol a fost la Arad, iar în urma lui a fost lansat un album de muzică live, un DVD cu întregul spec­tacol, precum și un video de prezentare. Am lansat un vi­deoclip pentru una dintre cele zece piese de pe album, iar în octombrie, 2015, am avut un tur­neu național, în șapte orașe din țară. De asemenea, avem deja în pro­ducție un film documentar, pe care l-am început anul trecut, care va participa la câteva concursuri de film.

- Tocmai te pregătești de cel de-al doilea Turneu național de muzică fado: "SEMPRE AMALIA". Pentru o anumită generație de iubitori ai muzicii fado, aceasta se identifică, într-ade­văr, cu Amalia Ro­dri­gues. De ce turneul pe care ți l-ai propus pentru acest an este un tribut adus ei?

- Amalia Rodrigues a fost și este iubită de pu­bli­cul ro­mânesc pentru con­cer­tele sus­ținute la Festi­valul "Cer­bul de Aur" de la Brașov (1968, 1969) și la Sala Pa­la­tului în București, de mai multe ori. A fost un om ex­traordinar, cu o sen­sibilitate uni­că, o femeie plină de iu­bire, cu un suflet simplu și cald. A arătat lu­mii întregi acest gen mu­zical al nostru, fado, și a dus, astfel, numele Portu­galiei la un nivel înalt, cum foarte puțini au reușit. Am ales să-i ofer un tribut aici, în România, pentru că o iubesc și pentru că pu­bli­cul românesc mi-a cerut să fac acest lucru. Turneul de­di­cat Amaliei Rodrigues este un pro­iect complex, ris­cant, dar pentru care sunt pre­gătit, pen­tru că merită. Este dorința mea de a pu­tea oferi ro­mânilor o expe­riență unică, diferită de tot ce s-a vă­zut până acum în acest gen muzical. Vreau să prezint cultura portu­gheză într-un mod pur. Românii au oca­zia să devină co-orga­nizatori ai acestui turneu, pen­tru ca el să se poată des­fășura începând din pri­mă­­vara aceasta. Am demarat o campanie de strân­gere de fonduri, și fiecare persoană poate contribui cu ce sumă dorește. Pro­iectul este mult mai mare, con­ceput pe o durată de trei ani și, dacă Dumnezeu ne va ajuta, va fi unul extraor­dinar, cu o mulțime de sur­prize. Asta, pentru că nu duc lipsă de idei, iar am­bițiile mele sunt pe măsură. În­cepem deocamdată cu șapte spectacole în șapte orașe mari din România.

Fado, adică muzica sufletului

- E muzica fado un mod de a arăta lumii că și prin viață, și prin durere sau tristețe se poate trece cân­tând, zâmbind (chiar dacă amar!)? Asta să în­semne, de fapt, fado? Destin?

- De obicei, definesc fado ca o melancolie veselă, în sensul în care se scrie și se cântă mult despre dor, lipsuri, durere, dar și despre mare, patrie și bucurie. Fado este muzica sufletului, nu se înțelege, nici nu se explică, doar se întâmplă! Așa spunea Amalia Ro­drigues, și cred și eu asta. Personal, simt o stare de exu­­beranță și o dorință imensă de a transmite senti­mente puternice prin intermediul muzicii fado.

- Muzica fado se cântă pe străzi și în taverne, face parte din viața de zi cu zi a portughezilor. Nu i se știrbește din valoare, din autenticitate, adu­când-o pe scenă, mai ales în condițiile erei tehnologice actuale?

- Muzica fado a evoluat mult, și astăzi vedem marile artiste portugheze, precum Mariza, Ana Moura sau Carminho, folosind instrumente noi față de cele două tradiționale muzicii fado, chitara portugheză și chitara clasică. Dar, în esență, a rămas un gen aparte, fidel naturii sale primare: un cântec al Lisabonei și al Portugaliei, un cântec despre iubire, mare și viață, dornic să fie mai mult decât un simbol al identității Portugaliei, recunoscut în țară și peste hotare.

Îmi place mult limba română

- Regăsești în fado și ceva din copilăria ta?

- Eu provin dintr-o familie simplă, tata este lăcătuș și mama casnică. Am crescut într-un cartier liniștit din Lisabona și am avut o tinerețe cât se poate de simplă și obișnuită. Vacanțele le-am petrecut la țară, în fie­ca­re an, și erau tot timpul un moment foarte așteptat, pentru că întâlneam prieteni pe care îi vedeam doar o dată pe an și era o mare bucurie. Îmi amintesc cu drag de activitățile sportive din tinerețea mea, mai ales cele de natație și fotbal de sală, pe care le-am făcut la un nivel de semi-performanță. Am un frate cu trei ani și jumătate mai tânăr, care a urmat meseria tatălui nostru și astăzi lucrează împreună cu el, la atelier.

- Ce înseamnă România pentru tine?

- România e acasă. Este locul unde am aflat cine sunt și ce vreau pentru mine în această viață.

- Vorbești foarte bine limba română. A fost greu s-o înveți?

- Am început să învăț limba română din prima zi în care am ajuns aici. Mi-a plăcut foarte mult. Lucram într-o instituție cu români și mi s-a părut corect să învăț și să le vorbesc în limba lor. Aproximativ într-un an, un an și jumătate, am ajuns să înțeleg, să scriu și să vorbesc în limba română, la nivel conversațional. Mi-a plăcut și pentru că este o limbă latină, la fel ca portugheza. În special când citesc găsesc multe ele­men­te comune. Adevărul este că am o pasiune pen­tru a învăța limbi străine. Am lucrat și în țările arabe și am avut ocazia să învăț limba arabă. Dacă aș fi stat mai mult, cred că ajungeam să o vorbesc bine. Din această pasiune, momentan am ajuns să vorbesc cât de cât corect în română, franceză, engleză și spaniolă.

- Cum arată viața ta atunci când nu ești pe scenă?

- În afara scenei, sunt un om cât se poate de obișnuit, în primul rând un tată dedicat și iubitor. Sunt un optimist convins, care crede cu tărie în ceea ce simte că este destinul lui. Tot timpul mi-am dorit să ajut oamenii, iar de când am hotărât să trăiesc făcând ce îmi place, după ce am pornit pe drumul acesta mu­zi­cal, am făcut câteva turnee de spectacole caritabile în țară. Am considerat că, dacă imaginea și muzica mea pot să ajute la strângerea de fonduri, nu văd nici un motiv pentru care aș refuza să particip.

Foto: arhiva personală Ricardo Caria