Urme extraterestre în România

Redactia
- NASA și oamenii de știință elvețieni fac cercetări -

- Există viață extraterestră? Cum arată viețuitoarele sau ființele de pe alte planete? Ce fel de aer respiră? Sunt ele și pe Pamânt? Sunt printre noi sau în adâncul Terrei? Au fost și-au plecat, lăsând semne în urma lor? Câteva descoperiri din România, despre care s-a vorbit pe larg, se bucură în prezent de interesul unor cercetători străini -

Un loc necunoscut, izolat de 5,5 milioane de ani, ca o capsulă nedetectată a timpului, a fost descoperit în România. Un loc ce ascundea un secret incredibil. El a ieșit la lumină când s-a hotărât con­struirea unei termocentrale și s-a dispus efectuarea de foraje. În timpul lucrărilor a fost descoperită o cavitate la 20 de metri adâncime. Aici se află o peșteră, lungă de 220 de metri, în care oxigenul este prezent în proporție de doar 10%, bioxidul de carbon 2-3,5%, metanul 1-2%, iar hidrogenul sulfurat 8-12 mg/l.
Peștera Movile (s-a scris mult despre ea în presă) se află lângă Mangalia și a fost descoperită în 1986, de Cristian Lascu, reputat speolog, redactor șef al re­vistei National Geographic România și președinte al Grupului pentru Explorări Subacvatice și Subterane (GESS). Unicitatea ei mondială constă în faptul că aici s-au descoperit forme de viață care trăiesc pe baza procesului de chimiosinteză. S-au descoperit 35 de specii noi, necunoscute lumii științifice. Miriapode, melci, singurul scorpion de apă dulce, prima lipi­toare cavernicolă din lume, o specie nouă de păian­jen ș.a. În lipsa vederii, viețuitoarele se bazează pe simțul tactil, având antene lungi. Toate sunt depig­mentate, având o culoare pală.
NASA în România
La început, totul părea incredibil, în­cât timp de mai mulți ani, descoperirea a fost primită cu neîncredere în mediul academic românesc. S-a întâmplat, însă, o adevărată minune: un grup de cer­ce­tători de la NASA (National Aeronautics and Space Administration), care studia­ză posibilitatea vieții extraterestre, au venit în România pentru a cerceta peș­tera. Oamenii de știință americani au fost surprinși și fascinați de ce au găsit, în final ajungând la concluzia certă că viața poate exista și în absența oxige­nului. Astfel, posibilitățile de existență a vieții extraterestre cresc considerabil.

În atenția întregii lumi

Din 1992, reputate publicații și canale de televiziune din în­treaga lume au început să scrie articole, să publice studii și să facă filme, Peștera Movile pri­mind, în acest fel, recunoaștere și apreciere interna­țională. Pe tema aceasta, cercetătorul român Șerban Sârbu a publicat un studiu în prestigioasa revistă științifică "Science".
Discovery, BBC, Televiziunea Franceză ARTE, televiziunea germană au făcut filme documentare. S-au scris articole în "National Geographic", "Life", "New York Times", "Le Monde", "La Recherche", "Stern", "Der Speigel", "Geo", "Economist" ș.a., în care se apreciază că viața din peșteră este una dintre cele mai mari descoperiri științifice ale secolului XX. S-au pus chiar bazele unei științe noi prin studierea acestui ecosistem complex, de peste 100 de specii: xenobiologia. Cercetăto­rul român Radu Popa are singurul curs de xenobiologie din lume, pe care îl ține la Portland State University.
Specialiștii de la NASA, împreună cu oameni de știință și speologi din România, SUA și Italia, au făcut cerce­tări și în peșterile Lechuguilla, din New Mexico, SUA, cu o lungime de 220 km, și în Peștera Frasassi, din Munții Apenini din Italia. Și acolo au fost descoperite forme de viață similare, în emanațiile de sulf existente. Hidro­ge­nul sulfurat se găsește în cantități mari în adâncurile Mării Negre. Probabil, printr-o fisură de adâncime a ajuns și în peș­teră, apa din ea fiind sulfu­roasă și termală (tempera­tura este de 21°C). S-a des­coperit și o peliculă cu o con­sistență cremoasă și pli­nă cu microorganisme, care este sursa de hrană a vietă­ților subterane.
Cercetătorii de la NASA au tras concluzia că acesta ar fi singurul loc din în­treaga lume unde viața ar putea să continue chiar și în urma unui atac nuclear. În peșteră nu s-au găsit urme de radiații, asta în condițiile în care solul României con­ține izotopi radioactivi după dezastrul de la Cer­nobîl. Imagini din peștera Movile pot fi văzute la se­diul GESS din Mangalia.

Artefacte extraterestre la Aiud

Alte descoperiri uluitoare au fost făcute în celălalt colț de țară, la Aiud.
În 1973, într-o carieră de pietriș de pe malul Mureșului, la o adâncime de 10 metri, au fost găsite trei piese din aluminiu, lângă scheletul unui mamut. Obiectele prezintă orificii și goluri cilindrice. La una dintre piese, două din goluri se îmbină în unghi drept. S-au făcut analize metalografice de către cercetătorii de la Institutul de Fizică Atomică Măgurele și s-a constatat că aliajul conține 90% aluminiu, staniu și încă alte 11 elemente. La aceleași concluzii au ajuns și inginerii din Baia Mare și de la "Alro" Slatina. Datarea după stratul pietrificat a indicat o vechime mai mare de 100.000 de ani, ori, din cât se știe oficial, aluminiul a fost obținut prima dată în laborator abia în 1825, de fizicianul și chimistul danez Hans Chris­tian Orsted. Și abia după 1883, a început fabricarea lui pe scară industrială. În plus, este nevoie de tehno­logii complexe pentru a realiza un aliaj între aluminiu și staniu. Iar cadmiul a fost descoperit abia în 1817. Aluminiul formează la suprafață un strat de oxid protector. El oxidează în timp îndelungat în profun­zime, or grosimea stratului la obiectele găsite era de aproximativ jumătate de centimetru, ceea ce indică o îmbătrânire a metalului. Vechimea era cu mult mai mare de 100 de ani.

Oamenii de știință de la Lausanne studiază piesele

Obiectul numit și "călcâiul de la Aiud" a ajuns la Lausanne, în Elveția, unde s-a făcut datarea cu carbon 14. Cercetătorii elvețieni au stabilit o vechime de... 250.000 de ani. După 2007, presa străină s-a interesat de piesele de la Aiud. Acestea fac parte din categoria "artefactelor anomalie" cunoscute sub denumirea de "ooparts" (Out of Place Artefacts).
În cartea publicată la zece ani de la descoperire, în anul 1983, "Enigme în galaxie", Florin Gheorghiță făcea pentru prima dată o prezentare a unuia dintre obiecte, însoțită și de un desen. Un specialist în teh­nică aviatică a sugerat că obiectul ar putea fi talpa unuia din suporții de aterizare de la un aparat de zbor. (Seamănă cu talpa de aterizare a modulului cu care s-a aselenizat pe Lună.)
Gheorghe Cohal, directorul asociației ufologilor români, spune că: "În cazul în care substanțele din compoziția acestei bucăți de aluminiu nu au fost fabricate pe Pământ, logica spu­ne că ea provine din altă parte din Univers." Profesorul și scriitorul Dan Farcaș afirmă: "«Călcâiul» nu pare fabricat pe Pamânt, și de aceea s-a speculat că un mamut ar fi atacat un ozn. A lovit ozeneul și a reușit să desprindă tălpica, înainte ca acesta să își ia zborul". Artefactele sunt expuse la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca. În Aiud, puteți vizita cetatea medievală, a cărei construcție a început în secolul XIV, pe locul unei foste așezări daco-ro­mane.
În concluzie, descoperirea de la Peștera Movile demonstrează că viața poate fi și altfel decât știam până acum și că ar putea exista și în alte părți din uni­vers, poate chiar în sistemul nostru solar. Iar piesele de la Aiud ne duc cu gândul fie că aici a trăit o civilizație avansată, fie că piesele provin de la o civi­lizație extraterestră.

Ion Zaheu și Ștefan Nic