Festivalul imitatorilor muzicali - HeyDay Festival

Dana Ene
Afară plouă, lumea se distrează

Chiar dacă vremea este încă rece și capricioasă și vara nu prea poate să-și intre în drepturi, organizatorii de muzici au dat drumul festivalurilor în aer liber. La finalul acestei săptămâni, de exemplu, în Capitală, puteți merge timp de trei zile, pe 27, 28 și 29 mai, în Parcul Izvor, pentru HeyDay. Este primul festival internațional omagial din București. Poate vă întrebați ce înseamnă asta? Ei bine, mai mulți artiști de la noi și de prin alte părți ale Europei se vor "îm­brăca", pentru câteva zile, în hainele idolilor lor, încercând să arate și să cânte ca ei, "aducându-i", astfel, în fața dvs., pe unii dintre cei mai îndrăgiți muzicieni din toate timpurile. Nu este o idee chiar nouă, și cu siguranță ați văzut, mai ales prin filmele americane, cât de la modă este Elvis Presley acolo și cât de mulți cântăreți din America sau oameni care doar seamănă puțin cu el mănâncă o pâine destul de albă, imitându-l în public. Această "găselniță" de-a imita o vedetă faimoasă a pătruns încet-încet și pe bătrânul continent, unde se bucură de succes din ce în ce mai mare. Celebra formație ABBA, de exemplu, are azi 25 de "Tribute Bands" ("trupe omagiale"), cu ar­tiști din Marea Britanie, Germania, Suedia, Spania, Italia, Canada sau Brazilia. Dintre acestea, două au concertat cu mare succes și la noi: ABBA Tribute Band Revival din Anglia și ABBA Dream din Italia.
De data aceasta, la festivalul de pe malul Dâmbo­viței, ABBA va lipsi, dar nu și nemuritorul Elvis. Cei peste 30 de artiști care vor veni să cânte îi vor imita pe: Beatles, Michael Jackson, Queen, Guns 'n Roses, U2, Led Zeppelin, The Doors, Pink Floyd, James Brown, Amy Winehouse, Rihanna, Adele, Metallica, Aero­smith, Nirvana sau Whitesnake.
Și la noi au succes, de la o vreme, astfel de specta­cole, dovadă fiind și cele șase trupe rock care și-au anunțat participarea la eveniment. De la Cluj vin Mas­terpiece - tribut Metallica și Speak Floyd, care vor cânta, bineînțeles, melodii ale celor din trupa Pink Floyd. Bucureștiul va fi reprezentat de trupa Forever­more, care îi imită pe muzicienii de la Whitesnake, formația The R.O.C.K., imitatori AC/DC și Red Cat Bone - o trupă ce interpretează melodiile for­mației The Doors. ?n timp ce din vestul țării, de la Ti­mișoara, vine trupa Prefix TM, care va cânta melodiile celebre ale forma­ției Black Sabbath.
Dar dacă la noi acest tip de con­certe abia începe să se înfiripe, în străi­nătate, există o ade­vărată industrie. Sunt muzicieni ca­re au trăit o viață întreagă deghizați în cântăreți celebri. Au propriii lor fani, sunt invitați la nunți, botezuri și alte aniversări, sus­țin concerte în jurul lumii și se bucură de mare succes. Este cazul și celor de la The Fab Beat­les, o trupă pe care puteți să o vedeți și să o ascul­tați și la Festivalul HeyDay. Formația a luat naștere în 1991, în Anglia, și este alcătuită din patru prieteni, fani ai celei mai cunoscute și îndrăgite trupe britanice - The Beatles. De peste 20 de ani, Kev Day îl mi­mea­ză pe John Lennon, Andy Southard este Paul McCart­ney, Steve Hemming cântă la chitară pe postul lui George Harrison, în timp ce Pete Isbell bate la tobe pe post de Ringo Star. Și se bucură de mare succes. Drept dovadă, în anul 2001, casa de dis­curi EMI (BEATLES RECORD CO) i-a invitat să cânte live la "Cavern Club" din Exeter toate cele 27 de melodii cuprinse pe albumul aniversar BEATLES 1 (disc lansat în anul 2000 și care conține toate melo­diile trupei Beatles ce au ajuns vreodată pe locul 1 în topurile mu­zicale). Până acum, engle­zii au sus­ținut concerte în țara natală, în întreaga Europă, dar și în cele două Americi, Orien­tul Mijlociu și Asia. Și ca să înțelegeți cam până unde duce obse­sia celor de la The Fab Beat­les cu forma­ția lor favo­rită, trebuie să vă spunem că folosesc in­strumente și costume origi­nale care au aparținut ido­lilor lor, inclusiv tobele fo­losite de Ringo în turneul american al formației The Beatles din anul 1964. "Trebuie să admit că mo­dul în care prezintă ei trupa The Beatles este excelent. De fapt, dacă închid puțin ochii, aș putea zice că as­cult chiar The Beatles", spu­nea Stan Parkes, vărul primar al lui John Lennon.
Tot din Marea Britanie vine un alt artist dedicat trup și suflet personajului pe care îl interpretează. Este vorba despre dansato­rul și muzicianul David Boakes, un tânăr de 26 de ani, care îl imită pe regele muzicii pop, Michael Jack­son. "Când aveam 5 ani, mama a venit acasă cu o casetă video cu Michael Jackson. Am fost vrăjit, obsedat de Michael din acel moment. Am văzut ca­seta aia de nenumărate ori. Am început să dansez ca el... Azi sunt aproape una cu personajul meu. De fapt, cred că am dublă personali­tate - în timpul săptămânii sunt eu... dar când pun machiajul și costumul, devin Michael", declara el într-un interviu acordat BBC. Iar atunci când nu este pe scenă ca să-l interpreteze pe uriașul star al muzicii pop, David își conduce propria companie de dans intitulată, cum altfel decât - Mi­chael Jackson Dance Company, unde îi învață pe tinerii englezi doritori să danseze precum marele artist.
Și Elvin Priestley vine la noi, tot de peste Canalul Mânecii, din Manchester. Elvin și-a dedicat și el în­treaga viață unui colos al scenei muzicale mondiale - Elvis Presley. A început să-și imite idolul de la 7 ani și se poate lăuda că a cântat melodiile regelui rock'n'roll-ului chiar și în fața unor capete încoro­nate, precum Prințesa Stephanie de Monaco.
După cum ați putut să vă dați seama, mare parte din artiștii invitați la acest festival sunt britanici, însă pe lângă ei mai vin și două trupe din Italia, care vor cânta tot rock: The One U2 vor interpreta melo­diile ce­lor de la U2 și The Vipers, care vor aduce un omagiu trupei Queen.
Vor fi, deci, trei zile în care, pe trei scene (Park Stage, River Stage și Stars Stage), 30 de artiști locali și internaționali vor cânta 300 de hituri legendare, în­sumând în total 30 de ore de muzică bună. Dar nu va fi doar muzică, partici­panții își pot face gratuit tatuaje cu artiștii favoriți, pot viziona filme, se pot machia sau își pot face coafura în stilul idolului lor. Pentru copii, organi­zatorii de la Creart (Cen­trul de Creație, Artă și Tra­diție al Municipiului Bucu­rești) vor amenaja un loc de joacă special, unde se vor desfășura diferite acti­vități interactive.
(Prețul unui bilet la festival este de 15 lei/zi, iar abonamentul pentru toate cele trei zile este de 30 de lei. Biletele se găsesc pe eventim.ro, la casa de bi­lete Creart - Piața Laho­vari nr. 7 -, iar in cele trei zile de festival pot fi cum­părate și de la cele două case special amenajate - Zona Metrou Izvor și zona Splaiul Independenței/Bd. B.P. Hasdeu. Intrarea copiilor în vârstă de până la 14 ani, însoțiți de părinți, este liberă!)
Informații suplimentare legate de ziua în care se vor desfășura concertele găsiți pe heydayfest.ro.