O floare miraculoasă: MUȘEȚELUL

Redactia
Cu petalele albe prinse în jurul bănuțului auriu, mușețelul înveselește și lu­minează locurile prin care crește.

Dacă mai ținem seama și de mireasma dulce cu care îmbălsămează zilele cal­de de vară, e lesne de înțeles de ce este așa de mult prețuit. Dar peste frumu­sețe, Domnul a pus în planta mă­runțică și firavă un te­zaur de sănătate și sprijin pentru fru­musețea femeilor. Rețetele pe care vi le propunem sunt potri­vite pen­tru toate tipurile de piele, dar mai ales pentru te­nu­l uscat, iri­tat.

Lapte demachiant
Ingrediente: 25 g flori de mușețel, 125 ml lapte integral (nedegresat).
Mod de preparare: Se încălzește pe flacără mică laptele împreună cu mu­șețelul, fără să dea în fiert. Se lasă să se infuzeze două ore. Se strecoară laptele și se folosește ca demachiant, cu aju­torul unui tampon de vată. Laptele de mușețel se păstrează la frigider circa o săptămână.

Apă de mușețel
Ingrediente: 10 g flori uscate de mu­șețel, 100 ml oțet de mere, 300 ml apă de ploaie sau apă plată (sau de izvor).
Mod de preparare: Se fierbe mai întâi apa vreme de 10 minute, apoi se lasă să se răcească până ce se poate ține mâna în ea. Se pun florile de mușețel într-un borcan care se poate închide er­me­tic. Se acoperă cu apa fiartă și răcită și cu oțetul de mere, astfel ca florile să fie bine acoperite. Se lasă să se mace­reze o săptămână, la loc cald, agitân­du-se energic în fiecare zi. Dacă florile absorb prea mult lichid, completați cu apă fiartă și răcită. După o săptămână, strecurați lichidul și puneți-l într-o sti­clă de culoare închisă. Înmuiați bine un tampon de vată în lichid și ștergeți-vă zilnic fața și gâtul. Apa de mușețel se recomandă și după baie, când pătrunde mai bine în porii deschiși.