Rețete culinare cu rădăcini

Elena Josan
Farfuria cu sănătate

Trăim în epoca dominației absolute a medi­camentelor de sinteză (chimice), uitând că în Antichitate, medicamentele se culegeau din natură, sub formă de plante, semințe și rădăcini. Au trecut mii de ani, agricultura a devenit ea însăși industrie, o industrie poluată de îngrășăminte și adausuri chimice periculoase, care ne hrănește, omo­rându-ne lent. "Ce mâncăm mâine?", a devenit o între­bare alarmantă, pe care ar trebui să ne-o punem cu toții, indiferent de vârstă sau de statut social. Mai există mâncare curată, produse biologice garantate și cu preț accesibil oricărui buzunar? E greu de dat un răspuns general, fiecare se descurcă cum poate, im­portant este ca în căutările noastre să facem apel cât mai des la natură, la plantele care pot fi transformate în mâncă­ruri gătite, o hrană gustoasă și sigură pentru sănă­tate. În rândurile care urmează, vă oferim câte­va rețete-medicament, cu rădăcini.

Izvor de putere vie

Pe globul pământesc cresc mai mult de 120.000 de plante medicinale care pot fi folosite în alimentație, iar la noi în țară, numărul lor depășește 1000. Precum în terapie, și în ali­mentație se folosesc rădăcinile, bulbii, lăs­tarii, frunzele și florile, semințele și fructele. Practic, orice zonă din țară ne poate oferi un prânz ve­getarian cu salată, ciorbă, ghiveci și compot, de ase­menea, un desert și o gamă de ceaiuri. Unele părți ale plantelor se consumă crude, altele fierte, prăjite sau uscate.

Rădăcinile comestibile

Primăvara este anotimpul rădăcinilor, deoarece majoritatea plantelor depozitează în pământ substan­țele hrănitoare. În textul de față nu e vorba de rădăcini cultivate în grădină, precum morcovii, sfecla, țelina etc., ci de rădăcinile de plante care cresc în sălbăticie, cum sunt cele de brusture, pir târâtor, mie­rea-ursului, trestie și obligeană. Multe rădăcini uscate și măcinate au înlocuit făina timp de mii de ani, sal­vându-i pe oameni de foame. În România, putem obți­ne făină din rădăcini de păpădie, stuf, papură, nufăr alb și galben, coada-racului, sorbestrea, răculeț etc.

BARABOI (Chaerophyllum bulbosum)

Se întâlnește în toate zonele țării, prin tufărișuri, păduri rărite, maluri de ape, pe locuri necultivate. Plan­ta cunoscută și sub numele de barabulă sau alunele e prețuită pentru rădăcinile ei în formă de tu­berculi, cu gust de castane comestibile, pe care, primă­vara, copiii le mănâncă crude. La sate, barabulele se folosesc ca salată, în supe, fierte sau prăjite în unt sau ulei. Plantă bogată în substanțe neazotate și cenușă.

Ciulama de tuberi de baraboi
Ingrediente: 1 kg tuberi baraboi, 1 lingură untură, 2 linguri de făină, 1 lingură de brânză rasă, sare.
Se curăță tuberii, se taie felii mai gro­suțe și se fierb în apă cu sare, fără să se sfărâme. Separat se face un sos alb dintr-o lingură de untură și făină, stinsă cu apa în care au fiert fe­liile de tuberi. Se adaugă brânza rasă. Se toarnă sosul peste tuberii scurși de apă. Se dau câteva minute la cuptor.

Tuberi de baraboi la cuptor
Ingrediente: 1 kg tuberi de baraboi, 1 lingură unt, 2 ouă, 4 linguri de brânză rasă, 1 ceașcă de smân­tână.
Tuberii de baraboi se fierb, după care se curăță, se taie felii și se sărează. Se unge cu unt o formă, se așea­ză în ea un rând de felii de baraboi, un rând brânză rasă, un rând de felii de ouă fierte bine. Se repetă. Între rânduri se pune puțin unt. Deasupra se toarnă smân­tâna, se presară brânză rasă și se dă la cuptor, unde se lasă 30 de minute să se rumenească. Se servesc la masă. În Moldova, Muntenia și Oltenia tulpinile ti­nere, deco­jite, se utilizează la supe (borșuri), salate, pre­cum și drept condiment.

Tuberi de baraboi prăjiți în ulei
Ingrediente: 1 kg tuberi baraboi, ulei, sare.
Tuberii se curăță de coajă, se taie în bucăți de gro­simea creionului sau a unui deget și se spală. Se scurg bine. Se înfierbântă uleiul într-o tigaie. Se pun tuberii tăiați și se împrăștie cu furculița, să nu stea lipiți unii de alții. Se țin pe foc până ce încep să capete culoare aurie. Se scot cu o lingură cu găuri, se presară cu sare și se servesc imediat, fierbinți. După același procedeu se pot prepara tuberii tăiați felii.

În ce boli se recomandă consumul de Baraboi?
* Energizant puternic, bogat în proteine vegetale, întăritor al imunității.

BRUSTURE (Petasites hybridus)

Planta care în Japonia se cultivă cu grijă și se oferă ca delicatesă la restaurante la noi crește liber, pe dea­luri, sub garduri și în vii. Primăvara, până nu s-au ridicat toate buruienile, este ușor de observat locul de unde putem să scoatem rădăcini de brusture, bogate în inulină, o substanță im­por­tantă pentru bolnavii de diabet. Tulpinile vigu­roase ale brusturilor, cu frunzele lor uriașe, ca niște pălării, se văd de la distanță, mai ales în lo­curile umbroase și umede. Rădăcinile se con­sumă crude, fierte, coapte sau prăjite. Uscate și râșnite, se adaugă în aluat pentru pâine sau plăcinte. Pulberea din rădăcini prăjite și râșnite înlocuiește cafeaua atunci când bolnavul nu are voie să con­sume produse cu cofeină. În ciorbă, putem să în­lo­cuim cartofii cu bucățele de rădăcină de brus­ture.

În ce boli se recomandă consumul Brusturelui?
* Diabet - preparatele din rădăcină proaspătă (rasă și adăugată în salate), fiartă în apă și ames­tecată cu lămâie, usturoi și untdelemn ori coaptă în cuptor și servită cu brânză rasă sau sos de usturoi, scad zahărul din sânge, reglează metabolismul glucidic, sprijină activitatea pancreasului.
* Exces de colesterol - pulberea din rădă­cină uscată de brusture se presară peste salate, ciorbe și mâncăruri.
Precauții: Brusturele nu le este recomandat per­soanelor alergice la erbacee, margarete sau crizante­me. De asemenea, folosirea pe termen lung a prepara­te­­lor din brusture poate afecta, în unele cazuri, ficatul și rinichii. Pentru evitarea reacțiilor nedorite, nu-l dați copiilor, gravidelor, precum și persoanelor cu hepato- și nefropatii. Simptomele de supradozare sunt: dureri de cap, iritarea ochilor, oboseală, somnolență, indiges­tie, stări de greață.

CICOARE (Cichorum inthybus)

Se recunoaște ușor, în lunile de primăvară târzie și de vară, datorită florilor ei albastre și luminoase. Considerată drept buruiană la noi, în Europa de Vest, Ucraina, Indonezia, India, SUA se cultivă pe terenuri agricole. Rădăcinile de cicoare sunt utilizate cu succes în industria cafelei și a produselor de patiserie, mai ales în Germania și Austria. Belgienii coc rădăcina de cicoare la cuptor, cu cașcaval sau mere, letonienii prepară o băutură din ceai de rădăcini, amestecat cu miere de albine, lămâie și suc de mere, pe care îl folosesc pe post de băutură răcori­toare. Nemții fac un sirop din rădăcini, folosit în cofetărie. Rușii prepară din rădăcini proaspete de cicoare salate amestecate cu ardei, castraveți, ceapă și ouă, sau cu murături. Sosul din cicoare tăiată mărunt și călită în unt este folosit ca garnitură pentru cartofii noi sau mâncăruri din carne, cărora le îmbunătățește gustul și le oferă o notă picantă.
Componenta cea mai valoroasă a rădăcinii de ci­coare este inulina, o substanță care ajută la îmbu­nătățirea metabolismului și normalizarea activității sistemului digestiv.

Rădăcini de cicoare cu șuncă
Ingrediente: 8-10 rădăcini de cicoare, 150 g șuncă, 125 g brânză telemea, 75 g miez de nucă. Pentru sos: 6 linguri ulei, 2 lingurițe muștar, 2 linguri oțet, 2 ouă fierte tari, 1 lingură măsline verzi, 2 cepe mici, frunze de pătrunjel verde și asmățui, sare, piper, 1 pachețel praf de zahăr.
Rădăcinile se curăță, se taie în bucăți de cca 4 cm. Se prepară sosul amestecând muștarul cu gălbenu­șurile de ou (care în prealabil au fost bine zdrobite cu fur­culița) și puțin ulei. Se adaugă măslinele tocate, ceapa tăiată mărunt, verdețurile tocate, sare, piper și praful de zahăr. Șunca se taie în cuburi mici. La fel se proce­dează cu brânza și nucile. Acestea se amestecă cu bu­cățelele de rădăcini de cicoare și sos. Se lasă la rece pentru 2 ore.

Rădăcini de cicoare gratinate cu brânză
Ingrediente: 500 g rădăcini de cicoare, 200 g brân­ză rasă, 1 pahar lapte, 1 linguriță făină, 2-3 lin­guri unt, pesmet, sare, piper.
Rădăcinile de cicoare se curăță, se spală și se fierb în apă clocotită, cu sare, după care se strecoară. Se pre­pară sosul: se încălzește o parte din unt, se ames­tecă cu făină, sare și piper, se stinge cu laptele fierbin­te. Când s-a mai răcit, se adaugă jumătate din canti­tatea de brânză. Se pun rădăcinile de cicoare într-o formă rezistentă la foc, unsă cu unt și presărată cu pesmet. Se toarnă deasupra sosul și se presară restul de brânză rasă. Se adaugă câteva bucățele de unt dea­su­pra și se dă preparatul la cuptor să se rumenească.

În ce boli se recomandă consumul Cicorii?
* Afecțiuni cardiace - substanțele conținute în ră­dă­cinile de Cicoare ameliorează tahicardia, dilată va­se­le de sânge, calmează sistemul nervos. Sunt bene­fi­ce pentru creșterea numărului de celule roșii în sânge.
* Diabet - inulina ține sub control nivelul de glu­coză din sânge, îmbunătățește metabolismul, scade kilogramele în plus.
* Convalescență - preparatele din cicoare ajută la recuperarea mai rapidă după boli.
* Fumat - după cum se știe, fiecare țigară distruge vitamina C din organism. Rădăcina de cicoa­re compensează deficitul de acid ascorbic.
* Ochi - abundența de vitamina A face din rădă­cina de cicoare un remediu profilactic excelent pentru păstrarea acuității vizuale.
* Sistem nervos - conținutul ridicat de vitamine B sprijină coordonarea activității sistemului nervos, ajută organismul să facă față stresului, scade iritabi­litatea și înlătură starea de spirit proastă.
* Sarcină - în timpul sarcinii, cicoarea este una dintre băuturile cele mai utile, deoarece facilitează activitatea inimii, are un efect benefic asupra ficatului, contribuind la eliminarea rapidă a toxinelor, aduce alinare femeilor ce suferă de constipație.
Precauții. Preparatele din cicoare, în special cele solubile, sub formă de cafea, nu se consumă îm­preună cu antibioticele, deoarece le dereglează ab­sorbția. Persoanele cu alergie la vitamina C trebuie să ceară sfatul medicului specialist. Rădăcina proaspătă nu este recomandată în cazuri de hemoroizi, astm bronșic, varicoză, gastrită și ulcer duodenal.

Vegetație acvatică
Românii sortiți să trăiască în apropierea lacu­rilor și bălților s-au folosit de mii de ani de plan­tele ce cresc din abundență la marginea apelor, cu rădăcinile fixate chiar pe fundul lor. Cine n-a admirat brâiele verzi de papură sau trestie (stuf, pipi­rig) din care se aud cânte­cele broaștelor și ale păsări­lor, adăpostite în jungla acvatică? Dar cu siguranță că cei care știu că rădăci­nile plantelor acvatice se și mănâncă sunt mai puțini.

PAPURĂ (Typha angustifolia)

Rădăcinile groase și puternice ale plantei i-au sal­vat pe strămoșii noștri de foamete, în anii grei de răz­boaie sau secetă, deoarece în componența lor se gă­sesc, precum în cartofi, 46% amidon, 24% proteine vege­tale, 11% zaharuri, în frunze se acumulează vita­mina C, iar în semințe - uleiul gras.
Primăvara, devreme, când organismul suferă de avitaminoză și scăderea imunității, bătrânii din Delta Dunării se delectau cu rădăcinile de papură coapte în cuptor (după ce scoteau din el pâinea rumenă), iar pe timp de iarnă, în salatele de murături se adăugau rădă­cini marinate de papură. Când din rădăcini încep să crească mlădițe tinere, ele se pot consuma crude, ames­te­cate în salate, sau se transformă în piureuri, după ce fierb. Rădăcinile de stuf cu lăstari se pot găti și înăbușite, cu cartofi sau ca sos pentru car­ne, ciu­perci sau tocănițe de legume. Rădăcinile us­cate de pa­pură se macină, iar din făina obținută se coa­ce pâine, se pot pregăti clătite, biscuiți, iar din cele prăjite se pre­pară imitație de cafea. În Moldova, câr­ciu­marii satelor fier­beau rădăcina de papură cu zahăr. Li­chidul obținut se răcea și se adăuga în vin roșu, ca să-i dea tărie.
Poftă bună și sănătate puternică!