Emoțiile și sănătatea: BRANDON BAYS și "Călătoria" sa vindecătoare

Florentin Popa
- Despre Brandon Bays am mai scris în paginile revistei. Expertă în tratamente holistice, autoare a best-seller-ului "Călătoria", este considerată una dintre cele mai autorizate persoane din domeniul dezvoltării personale. Orator de renume mondial, susține seminarii în lumea întreagă, în care predă o metodă capabilă să vindece bolile cauzate de traume sufletești. Pentru cititorii noștri interesați de această metodă, Brandon Bays ne-a acordat un interviu în exclusivitate -

"Am fost binecuvântată cu o bunică extraordinară"

- Sunteți o adeptă convinsă a teoriei conform căreia bolile trupului au cauze sufletești, ba chiar ați descoperit o metodă de vindecare pornind de la reechilibrarea emoțională. Cum ați ajuns la meto­dele pe care le practicați?

- De la o vârstă fragedă, mi-am dat seama că viața mea înseamnă mai mult decât simpla existență în plan fizic. Am fost binecuvântată cu o bunică paternă extra­­ordinară, absolventă de studii superioare și care milita pentru drepturile femeilor în SUA. Ea m-a încurajat permanent să explorez dincolo de aparențe sau de ceea ce aflu din cărți, să-mi pun mereu între­bări și să găsesc propriile răspunsuri. Încă din adoles­cență aveam discuții filosofice cu ea și simțeam che­ma­rea să aflu cine sunt cu adevărat și care este rolul meu aici, pe pământ. Crescând, mi-am dat seama că există ceva mai mult, mai minunat și mai profund în viață, dar la care încă nu aveam acces, fapt ce m-a condus spre Facultatea de Filosofie și spre studiul religiilor com­pa­rate. Aveam o imensă sete de cunoaștere, o motivație extrem de puternică de a des­coperi ce lipsea din viața mea. Am studiat în paralel diverse metode ale medicinii complementare și am obținut acredi­tarea ca specialist în kineziologie, nutri­ție, fitoterapie, iridologie, masaj terapeutic, electro­nica trupului și programare neuro-lingvistică - tot ceea ce simțeam că m-ar putea ghida către răspunsul final al căutărilor mele. Totuși, prinsă în vârtejul din­tre servicii altruiste, instruiri și căutări, am ajuns să mă îmbolnăvesc grav, la vârsta de numai 30 de ani. Mâncam sănătos, fă­ceam sport, aveam o viață emo­țio­nală echilibrată, eram fericită, nu înțelegeam cum de mi-am putut pierde sănătatea! La spital, mi s-a de­pistat o tumoră gigantică în abdomen și mi s-a reco­mandat o inter­venție chirurgicală radicală. Exact atunci l-am întâlnit pe maestrul meu, Papaji, care m-a învățat să călăto­resc cu gândul spre un loc senin, plin de calm și feri­cire, unde mă simțeam una cu Univer­sul. Din acest punct am pornit pe propria cale de vindecare, refu­zând oferta doctorilor. Și nu mi-a fost deloc ușor să găsesc drumul... Am făcut numeroase schimbări pe parcurs, până am înțeles cu adevărat mecanismele vindecării interioare. Am "călătorit" imaginar prin viața mea emoțională și am confruntat-o pentru prima dată cu mult curaj. Mi-am retrăit toate emoțiile nega­ti­ve, dar fără să mai opun rezistență. Apoi, le-am ac­ceptat una câte una, până am trăit sentimentul elibe­rării, având incredibile senzații de ușurare, împlinire și fericire. După șase săptămâni de "purificare emo­țio­nală", am avut primul succes în drumul meu spre autocunoaștere. În mod cu totul neașteptat, efectele vindecătoare s-au văzut în plan fizic. Practic, scăpa­sem de boală!

- Concret, care sunt secretele metodei "Călă­toria"?

- "Călătoria" se bazează pe introspecții ghidate, care scot la suprafață emoții dureroase reprimate, în special pe acelea cu care ne-am confruntat în copilă­rie ori în adolescență și care au format un tipar de comportament în viața de adult. Ghidați de tehnicile "Călătoriei", ne eliberăm de emoțiile negative, una câte una, până când ajungem să iertăm cu totul per­soa­nele implicate, să atingem starea de echilibru și să ne regăsim liniștea interioară.

"85% dintre boli sunt cauzate de reprimarea emoțiilor"

- Practic, prin această metodă putem descoperi adevăratele cauze ale unor boli sau ale unor simp­tome manifestate în plan fizic?

- Centrul pentru Controlul Bo­lilor din SUA afirmă că 85% dintre boli sunt cauzate de repri­marea emo­țiilor. Faptul acesta a fost bine do­cumentat științific de dr. Deepak Chopra, iar cercetările dr. Can­dace Pert și ale dr. Bruce Lipton au arătat că, la nivel mo­le­cular, reprimarea emoțiilor poate duce la blocarea receptorilor ce­lulari. Aceste blo­caje afectează comuni­ca­rea nor­mală dintre celu­le, alte­rând multe funcții din or­ga­nism. Pare ciudat, dar dacă dăm drumul liber emo­țiilor, dacă ne exprimăm senti­mentele, re­cep­torii rămân intacți și ne păs­trăm sănătatea. Expli­cația este simplă: când trăim o emoție in­tensă, trupurile noas­tre eliberează anumite substanțe chi­mice în fluxul sanguin și dacă nu ne exprimăm trăirea, acele sub­stanțe chimice se stochează un­deva în corp. Dacă, în timp, se creează premisele instalării unei boli, ea va apărea cu predilecție în acele zone ale organismului în care au fost depozitate aceste substanțe chimice. "Că­lătoria" îți permite întotdeauna să accesezi amin­tirile stocate, să exprimi plenar ceea ce ai experi­mentat atunci, să eliberezi durerea stocată și bio­chimia aso­ciată ei, permițând astfel corpului să-și des­fășoare pro­priul proces de vindecare naturală.

- Câte ședințe "Călătoria" sunt necesare de obi­cei pentru ca o persoană să se vindece de o boală?

- Nu există o regulă generală pentru toată lumea, pentru că situațiile variază foarte mult. Unii oameni au vindecări spontane - așa cum s-a întâmplat cu so­țul meu, Kevin Billett, care s-a vindecat de o depresie cronică, de care suferise toată viața, după doar o sin­gură ședință, pentru că a ajuns direct la cauza-rădă­cină a depresiei. La alți oameni, boala poate fi cauzată de multiple probleme sau de diferite fațete ale ace­leiași probleme și, ca urmare, pot fi necesare mai multe ședințe. "Călătoria" este un proces continuu, nu o rețetă rapidă, pe care o aplicăm o singură dată. Eu însămi ape­lez la ea o dată pe săptămână, pentru că sunt conștientă că mai am și alte suferințe emo­ționale stocate în subcon­știent și n-aș fi nicio­dată atât de aro­gantă să cred că le-am rezolvat pe toate!

"Sunt mândră de moștenirea mea românească!"

- Sunteți celebră în lume. Cum ați decis să veniți în România?

- Întotdeauna merg acolo unde există o chemare puternică și unde am sprijin. Me­dicul Cristina Răduță și psihologul Patricia Ciho­daru, care au făcut în 2012 cele șapte cursuri de in­struire în metoda "Călătoria", i-au ajutat pe oameni să conștientizeze posibilitățile oferite de această me­todă. Iar succesele clinice obți­nute de ele au stârnit interesul multor altor specialiști din diverse domenii să învețe și ei tehnicile "Călă­toriei". În plus, eu am rădăcini românești. Mama mea s-a născut pe aceste meleaguri și am vrut să aflu unde și-a petrecut copi­lăria și adolescența, înainte de a emigra în America. În Registrul de Nașteri din Bol­dești (Prahova), am găsit certificatul de naștere (scris de mână!) al mamei mele, Ioana Damian, care acum are vârsta de 94 de ani. Era fiica vienezei Josephine Damian și a maio­rului Alexandru Damian. Când am ajuns pe fosta lor proprietate, printre vii și rafinării de petrol care arătau exact așa cum mi le descrisese mama, am simțit o emoție foarte puternică. M-am simțit binecuvântată să pășesc pe pământul familiei mele și sunt mândră de moștenirea mea românească! Păcat că mama nu m-a putut însoți în această vizită, sunt sigură că s-ar fi bucurat foarte mult... Țara este fabuloasă, iar românii pe care i-am întâlnit sunt oa­meni extraordinari!

- Ne puteți oferi exemple concrete de vindecări care au avut loc prin metoda "Călătoria"?

- La fiecare seminar, mulți cursanți se vindecă spontan. Întotdeauna este măcar o persoană care până la sfârșitul seminarului nu mai are nevoie de ochelari pentru a citi sau pentru a conduce. Oameni din în­treaga lume ne relatează că viețile lor - sănătatea fizică, energia, optimismul, experiența emoțională a vieții de zi cu zi - de fapt toate aspectele vieților lor s-au transformat cum nici nu visau. În 2012, am pu­blicat cartea "Living the Journey" ("Trăind Călă­toria"). În paginile ei sunt relatările unor persoane care, cu aceste metode, s-au vindecat fizic, emoțional și spiritual. Pe întreg cuprinsul globului sunt mii de oameni care s-au redescoperit, care au găsit accesul către potențialul infinit din ei înșiși, spre libertatea și iubirea care le transformă întreaga viață. Cel mai bine e să vorbiți cu cei care au parcurs mai multe etape ale "Călătoriei" ori să le citiți declarațiile scrise.

Câteva cazuri

Într-un caiet gros, cu coperte cartonate, stau adu­nate zeci de mărturii scrise de mână, din care copiez câteva, la întâmplare:
"După numai două «Călătorii», nodulul mamar s-a redus la jumătate și i s-a modificat consistența. Este o tehnică excepțională, care mi-a dat încredere că mă pot vindeca de orice boală".
CARMEN POPOVICI - București

"Pentru mine, «Călătoria» s-a dovedit a fi o teh­nică eficientă de vindecare, atât a sufletului (am sim­țit cum emoții vechi, dureroase, au fost eliberate chiar din prima ședință), cât și a corpului (tumora și dure­rile s-au diminuat considerabil)".
GABRIELA MUNTEANU - București

"Am experimentat «Călătoria» și m-am vindecat de endometrioză. Această metodă mi-a deschis ușa către suflet. Mi-am vindecat sufletul și, odată cu el, mi-am vindecat și corpul".
LILIANA RUSU - Ploiești

"Fusesem diagnosticată cu un nodul la sân și am experimentat «Călătoria», eliberându-mă de toate fricile, vinovățiile, suferințele și durerea pe care le adunasem în suflet din copilărie și până în prezent. După șase luni, când am fost din nou la medic, s-a con­statat că nodulul dispăruse. Am considerat că acesta a fost un semnal de alarmă pentru mine, că venise vremea să mă eliberez de tot ceea ce-mi făcuse rău în trecut și să nu mai iau decizii bazate pe frică sau suferință în viitor. «Călătoria» m-a făcut mai pu­ternică, mai conștientă de propriile forțe, m-a ajutat să mă cunosc mai bine și să mă plac așa cum sunt. Ulterior, abordarea problemelor din viața mea a fost alta: am învățat să iert mai ușor, să iubesc mai mult, să aleg cu sufletul, să nu mai fac planuri pe termen lung, să primesc tot ceea ce vine cu bucurie, să nu mă mai opun schimbărilor și să accept chiar și ceea ce nu înțeleg, convinsă fiind că totul face parte din­tr-un plan mult mai amplu. Recomand «Călăto­ria» tuturor celor ce vor să fie cu adevărat liberi!".
DORA BARAN - București

"Am făcut trei ședințe «Călătoria» pentru a mă vindeca de un șoc emoțional produs de fostul meu prieten, care m-a părăsit brusc, fără nicio explicație. Numai când mă gândeam la el, simțeam că mi se strânge stomacul și aveam dureri în piept. În metoda «Călătoria» am exprimat durerea sufletească provo­cată de ruptura bruscă și am reușit să-l iert pentru suferința pe care mi-a produs-o. Acum, când mă gân­desc la el, sunt relaxată și mă simt împăcată cu situa­ția".
ROXANA - București

"«Călătoria» a apărut în viața mea într-o peri­oadă în care, de câțiva ani buni, simțeam că exis­tența îmi este întoarsă pe dos: pe plan personal eram nemulțumită, profesional nu mă simțeam împlinită și nici în plan social nu stăteam mai bine - ceea ce a dus la apariția depresiei. Conștientă de situația în care mă aflam, am cerut ajutorul unui specialist. Încă de la prima «Călătorie», emoțiile au început să vină în valuri, iar în locul senzației de teamă a apărut liniștea, care mă face să mă simt protejată. De atunci, viața mea s-a schimbat complet: depresia a dispărut, luându-i locul pofta de viață și bucuria... Dar lucrurile nu s-au oprit aici! Toate problemele vieții mele care nu mai erau aliniate cu schimbarea ce se petrecuse în interiorul meu au fost înlocuite: mi-am schimbat locul de muncă, grupul de prieteni și chiar relația de la acea vreme. Practic, am re­născut!".
DIANA FILIMON - Cluj-Napoca


Persoanele interesate de metoda "Călătoria" pot apela la practicienii acreditați din România: dr. CRISTINA RĂDUȚĂ - tel. 0723.933.764 și psi­holog PATRICIA CIHODARU - tel. 0722.657.155

Seminarul intensiv "Călătoria" cu Brandon Bays
- 3-5 iunie 2016, București -
Între 3-5 iunie 2016, la Rin Grand Hotel Bu­curești va avea loc a 7-a ediție a seminarului "Journey Intensive" cu Brandon Bays, în cadrul căruia se vor preda elementele de bază ale metodei "Călătoria", cu beneficiile ei pentru trup, minte și suflet, dar și un modul de abilități avansate.
Seminarul se adresează: * persoanelor care do­resc să se vindece de o problemă de sănătate fi­zică cauzată de stresul emoțional sau de eveni­mente traumatizante; * persoanelor care vor să se elibereze de tulburările emoționale (depresie, anxietate, atacuri de panică, traume emoționale etc.); * trainerilor, profesorilor și pedagogilor care pot învăța noi modalități concrete de abordare a problemelor de comportament și de învățare ale elevilor; * specialiștilor din domeniul sănătății (medici, psihologi, psihoterapeuți, practicieni ai medicinii complementare), pentru completarea gamei de metode de intervenție în plan emoțional cu un instrument accesibil și eficient.

Detalii și înscrieri la tel. 0722.657.155, 0723.933.764, 0731.854.383 sau pe www.thejourney-romania.com