Un joc cu finalul anunțat

Toma Roman
Despre alegerile din 5 iunie, cu câteva zile înainte de ele, pot fi spuse - aparent - puține lucruri.

Deși sunt esențiale pentru campania parlamentarelor din toam­nă, ele par a fi cele mai terne dintre toate alegerile locale desfășurate în Ro­mânia, după căderea comunismului. Vina o poartă, în prin­ci­pal, ticăloasa decizie a defunctei USL, de a impune de­semnarea edililor diverselor localități prin­tr-un singur tur de scrutin, dar și legea (adoptată de Parla­ment) care interzice excesul de publicitate și "obișnuitele" atenții electorale. În acest context, alegerile într-un singur tur favorizează pri­marii în funcțiune, majoritatea elec­torilor reacționând iner­țial față de listele pe care sunt înscrise și nume noi. Ro­mânul votează, de obicei, pe cei pe care îi cunoaște, chiar dacă în anii în care aceștia i-au ad­­ministrat viața cotidiană, au făcut destule afaceri ne­curate. În București, de pildă, dacă DNA nu îi scotea din joc, Oprescu, Piedone sau Onțanu - primari prinși "cu mâța în sac" - ar fi fost cu siguranță realeși. Chiar și cei pentru care funcționează pe față pre­zumția de vi­no­văție, pre­cum M. Vanghelie sau R. Negoiță, au cele mai mari șanse de a fi reinstalați în fotoliile de primari ai colec­tivităților pe care le-au condus. Nu poți să nu te întrebi ce gândește cetățeanul care îl realege pe Negoiță știind că da­toriile lui la Fisc sunt de sute de milioane de lei (ceea ce de­­monstrează fie că este un manager slab, fie că este un șme­cher care a încercat - și va încerca - să înșele statul pentru a-și rezolva datoria). Ca numiții de mai sus sunt, în întreaga țară, sute de nominalizați la șefia primă­riilor. Un tur secund de scrutin ar fi permis cetățenilor "să cearnă" mai riguros can­didații care aspiră la preluarea ad­mi­nistrației locale, fie și în urma alegerilor "între două rele". Cu actuala lege electorală sunt avantajate grupările parti­nice, care dețineau deja majoritatea primăriilor țării.
Cea mai avantajată formațiune este, desigur, PSD-ul. La rândul său, când a votat, entuziast, legea alegerilor lo­cale într-un singur tur, alături de PSD (în alianța USL), PNL-ul nu s-a gândit deloc la consecințele pe termen lung. Poli­ticienii români au mai impus, de altfel, legi con­juncturale pe care, apoi, le-au regretat. Nu are rost să înși­ruim exemplele. Cert este că, acum, PNL-ul se vede pus în defensivă de ma­reea primarilor PSD-iști, mult mai bine înregimentați decât cei din ograda proprie. Pierzând "localele", PNL-ul riscă să piardă și "parlamentarele", deși la un moment dat, imediat după alegerea președintelui Iohannis, era "pe val". PNL-ul, mai puțin afectat decât PSD-ul de acțiunile DNA, a avut însă în desemnarea candidaților săi, pentru conducerea admi­nistrațiilor locale, o serie de "bâlbe" aparent inexplicabile, care l-au pus în situația de a căuta, cu disperare, până la ter­menul limită, soluția cea mai potrivită. Procesul desemnării candidatului pentru Primăria Capitalei este, din această perspectivă, semnificativ. D-l C. Predoiu, șeful organizației bucureștene a PNL-ului, trebuia obligat de la început să își asume rolul pe care îl joacă acum, având astfel posibilitatea să expună și să detalieze programele concrete pe care le propune pen­tru oraș. În acest moment, bătălia cu Gabriela Vrânceanu-Pandele, candidata PSD-ului, pare deja pierdută, pentru că "socialiștii" și-au construit, în mandatele așa-zi­sului inde­pendent Sorin Oprescu, o rețea clientelară extrem de soli­dă, greu de penetrat de DNA, și solidară în raport cu provocările mediului. Gabriela Vrânceanu-Pandele va în­dulci stilul bășcălios-agresiv al predecesorului ei, dar va realiza cam aceleași afaceri, dacă nu cumva le va extinde și spre "sectorul Ilfov", dominat de soțul ei, primarul de Vo­lun­tari. În puținele dezbateri publice, PNL-ul nu a reușit să impună un dialog deschis, pe problemele comunității, cu iden­tificarea transparentă a soluțiilor și resurselor pentru realizarea lor, pierzându-se într-o dezbatere principială, de ansamblu, perfect convenabilă "actorilor" PSD-iști, ma­eștri în cultivarea ambiguității și a manipulării afective a cetă­țe­nilor. Cauza acestei reacții, mai mult decât slabe, pare a fi bicefalia conducerii partidului, diviziunea internă între com­ponentele liberală și democrată, incapacitatea de a impune oameni noi, în urma unei selecții profesionale și morale riguroase, pentru funcțiile disputate.
PNL-ul a uitat să utilizeze în campanie componenta emoțională a opțiunilor electoratului. E drept că, în cazul alegerilor locale, aceasta funcționează mai puțin agresiv ca în situația "parlamentarilor". Dar propagandiștii partidului puteau găsi teme reale, care să agațe afectiv cetățenii, renunțând la clasicele și abstractele declarații anticorupție, anticomuniste sau general-naționaliste. Liderii partidului tre­buia să se angajeze efectiv în susținerea unor programe na­ționale și locale punctuale, cu evidente trimiteri la sur­sele lor de implementare. Componenta emoțională a ră­mas pe seama independenților, a candidaților care se prezintă drept anti-sistem, exploatând o lozincă deliberat lansată pe piață de "ideologii" PSD, și anume "PNL-PSD, aceeași mi­zerie". PSD-ul iese avantajat din această confuzie arti­ficială, dato­rită mult mai eficientei sale organizări, a soli­darității inte­resate între eșaloanele sale ierarhice. Chiar fap­tul că își per­mite să păstreze la conducerea sa lideri condamnați sau cer­cetați de Justiție (L. Dragnea, V. Ponta etc.) demonstrează că maeștrii lor în "arta manipulării" și-au învățat bine lecția. Îi ajută, din păcate, chiar "in­dependenții", care - exploatând sentimentele obscure anti-sistem ale alegătorilor - ajung, fie și împotriva propriilor aspirații, să se plaseze la remorca grupărilor PSD-iste din pri­mării, în speranța, vagă și ne­fon­dată, că le vor putea controla. Declarația, de o remarcabilă insolență, a Gabrielei Vrânceanu-Pandele, care i-a "oferit", pur și simplu, con­tra­candidatului ei, "independentul" Nicu­șor Dan, funcția de viceprimar al Capitalei, sigură de vic­torie, indică faptul că "mașinăria PSD-istă" a înțeles să lase "spațiul emo­țio­nal" pe seama nealiniaților, obligând PNL-ul să reacționeze la fel. Or, componenta afectivă a opțiunilor cetățenești se ma­nifestă evident la evenimente ma­jore, cum s-a întâmplat în cazul "Colectiv", și - dacă nu duce imediat la crista­li­zarea unei grupări unitar-pro­gra­ma­tice, slăbește în timp. Un "partid al indignaților", după cum se vede, nu s-a constituit. Independenții devin, în situația dată, dacă vor fi aleși, victime sigure ale sistemului.
Pentru România viitoare e trist, dacă nu chiar tragic, că pri­măriile, consiliile locale și județene vor încăpea în mâi­nile acelorași politicieni care au blocat-o până acum. Cu un București paradoxal "roșu", cu majoritatea consiliilor ju­de­țene și locale câștigate, PSD-ul este sigur că va învinge și la parlamentare. Legitimat de țară, își va putea atunci le­gitima și blocarea Justiției, arbitrariul în impunitate, feu­dalizarea Ro­mâniei. Se va realiza, astfel, o reîntoarcere la anii '90, du­pă care liderii lui au fost mereu nostalgici.