Premoniția - șarlatanie sau adevăr?

Andrei Cheran
- După ce toate prezicerile nefaste legate de anul 2012 s-au dovedit păcăleli, credibilitatea urmașilor lui Nostradamus s-a cam topit. Asta nu presupune însă că "premoniția" înseamnă întotdeauna șarlatanie. Există oameni cu un dar înnăscut al previziunii. Faptele o dovedesc -

Definiția premoniției nu excelează prin con­­cretețe. Se spune că este capacitatea pe care o au anumite persoane de a pre­zice vii­torul. Înzestrate cu darul unei presimțiri spe­ciale, aceste persoane sunt numite: magi, ghicitori, ex­tra­sen­zoriali, prezicători, magicieni, ora­cole, vizionari, profeți, astrologi, vră­ji­tori, șamani, sibile... În ce-i pri­vește pe cercetători (psihologi, psihiatri, medici etc.), ei utilizează termeni diferiți pentru a evoca pre­mo­niția, în funcție de spațiul și timpul în care operează: re­tro­cogniție - pentru perce­perea evenimentelor tre­cu­tului, clarviziune - pentru eve­nimentele din prezent și premoniție (sau profeție) - în cazul evenimentelor din vi­i­tor.

Cercetările doctorului Osty

Primele cercetări științifice ale pre­moniției se dato­rează unui francez: doctorul Eugène Osty (1874-1938) care, în laboratorul său de la Institutul Metafizic In­ternațional (IMI) din Paris, testa în fel și chip ca­litățile de vizionari ale pacienților săi. Astfel, între cele două războaie mondiale, el a făcut pe unul dintre cei mai buni subiecți ai săi, literatul Pascal Forthuny (1872-1963), o serie de 163 de teste consecutive, al căror nivel de reușită a fost de 65%. Un alt cobai a fost Jeanne Laplace, un mediu de sex feminin care declara că, în momentele de lună plină sau când era furioasă, îi creșteau capacitățile de clarvăzătoare. În acele mo­mente avea o senzație puternică în plexul solar, manifestându-se sub forma unei călduri care părea că erupe. Dar, de departe, cel mai bun subiect al docto­rului Osty a fost germanul Ludwig Kahn (1874-1938). Iată un test revelator în ceea ce privește puterea sa. Pe 21 februarie 1925, Kahn a solicitat unui voluntar să-și scrie gândurile ce-i trec prin min­te pe trei bucăți de hârtie, apoi să le îndoaie de cât mai multe ori cu putință, în timp ce iese din ca­meră. Din motive de onestitate, a fost ales un general de ar­mată, pe nume Ferrie. El a scris, în prezența doc­torului Osty, cele trei mesaje: pe pri­ma hârtie a notat "lampă cu trei elec­trozi", pe cea de-a doua - "ipoteza lui Wege­ner", iar pe cea de-a treia - "să­nătatea este bunul cel mai de preț". După aceea, doctorul Osty l-a rugat pe Kahn să se întoarcă în cameră, să stea în picioare la un metru și jumătate de general și să spună cu voce tare ce "vede" pe fiecare bucată de hârtie. Iată răspunsul clar­vă­zătorului: "Pe prima hârtie ați scris: electrozi... lam­pă... lampă cu trei electrozi. Pe cea de-a doua: ipoteza lui Wegener. Pe cea de-a treia: sănătatea este bunul cel mai de preț". Kahn reușise să ghicească cele trei mesaje, destul de abstracte, ba chiar și ordinea în care fuseseră scrise!

Clarviziune și șoc

În cartea sa, intitulată "Dez­voltați-vă puterile pa­ra­normale", parapsihologul francez Jacques Mandorla relevă un fapt straniu, care nu poate fi considerat drept probă științifică, dar care nici nu este o simplă în­tâmplare: numeroși clar­vă­zători au avut revelația darului lor, în urma unui șoc fizic sau afectiv intens. Ast­fel, celebrul Nos­tra­damus a început să-și scrie "Cen­­tu­riile" la treizeci și șase de ani, la doar câteva zile de la moartea primei sale soții și a celor doi copii. Pascal Forthuny, care a colaborat cu doctorul Osty, a devenit clarvăzător la vârsta de 47 de ani, după ce și-a pierdut fiul. Jeannei Laplace i-au spo­rit facultățile paranormale în urma a două maladii: o scarlatină la 12 ani și o gripă puternică la 18 ani. Unul dintre cei mai cunoscuți clarvăzători din prezent, Mario de Sabato, a avut prima sa viziune în timpul celui de-al Doilea Război Mon­dial, la vârsta de 7 ani, când a anunțat, cu câteva zeci de secunde înainte, căderea unei bombe în apropierea imobilului în care locuia. Ast­fel, a salvat viața a zece persoane. Celebrul Belline, supranumit "prințul clarvă­ză­to­rilor", autorul best-sellerului "Cea de-a treia ureche", și-a des­­coperit capacitățile de premoniție când s-a îmbolnăvit de tu­berculoză: "Boa­­la care mă ținea la pat a de­clanșat eliberarea unei ca­pacități pe care nici nu o bănuiam înainte să intru la sana­toriu".
Dar astfel de fenomene nu li s-au întâmplat doar clarvăzătorilor europeni. Americanul Edgar Cayce (1869-1945), cunoscut pentru numeroasele sale preziceri proferate în stare de hipnoză (de aceea a și fost numit "profetul adormit"), și-a descoperit ca­pacitățile de prezicere după ce a primit, pe când era copil, o lovitură de minge de baseball în vertebrele cervicale, șoc care l-a lăsat paralizat timp de mai multe luni.

Croitori de destine

Este interesant de notat că toți clarvăzătorii, fie ei celebri sau anonimi, posedă o caracteristică co­mună: în cabinetul lor, la cererea clienților care îi consultă, prezicerile lor vizează întotdeauna patru do­menii: dragostea, sănătatea, banii și locul de muncă. Clienții clarvăzătorilor fac parte din toate clasele sociale. Unii clarvăzători se pot lăuda că au în prezent printre clienții lor șefi de stat, regi, regine și miniștri.
Succesul clarvăzătorilor profesioniști se explică în mod esențial prin faptul că izbutesc, uneori, să îndrepte destine. Ei sunt asemănați cu psihiatrii și psihanaliștii pentru că, în camerele întunecate ale cabinetelor lor, clienții își dezvăluie secretele intime și așteaptă ca influențele negative care le otrăvesc viața să fie definitiv alungate de "cei care văd".
La ora actuală, numărul clarvăzătorilor este foarte mare. Unii dintre ei lucrează oficial, dar mulți alții sunt niște șarlatani. Majoritatea clarvăzătorilor sunt femei. Ele reprezintă 80% din total. Să fie aceasta o dovadă a unei predominanțe a intuiției și a sensibilității feminine în clarviziune? Fără îndoială.

Psihometria și anchetele poliției

Una dintre formele cele mai spectaculoase de clarviziune este psihometria. Acest termen, creat în 1849 în Statele Unite, de către doctorul Buchanan, de­semnează capacitatea unui clarvăzător de a po­vesti istoria unui obiect sau a unei persoane, ori­ginea lor și anumite evenimente marcante din tre­cut, doar privindu-le și concentrându-se. Dar aceas­ta nu este decât una dintre aplicațiile posibile ale clarviziunii. Ea este, de asemenea, utilizată în cadrul anchetelor polițiste. Dacă acest aspect al vieții mai puțin cunoscut, este din cauză că poliția preferă dis­creția. Din fericire, grație olandezului Gerard Croiset, dispunem de elemente științifice de o cali­tate excelentă în legătură cu acest subiect.
Fizician de profesie, Gerard Croiset (1909-1980) a lucrat împreună cu profesorul Wilhelm Tehnaeff, de la Universitatea din Utrecht, Olanda. Acesta l-a pus să facă două tipuri de experiențe: căutarea per­soanelor dispărute în colaborare cu poliția și testul "scaunului gol". Croiset a rezolvat multe anchete criminale (în 90% din cazurile de crime pe care le-a studiat nu a fost capabil să indice vinovatul, dar a fur­nizat detalii foarte importante poliției) și dis­pa­riții (cu reușită de 80%!). El avea capacitatea ului­toare de a prevedea dinainte locul unde va fi găsit un corp. Astfel, în aprilie 1963, un copil a dispărut. Croiset, consultat prin telefon, a afirmat că acesta murise înecat și c adavrul său se găsea în apropierea unui pod. Câteva zile mai târziu, Croiset și-a cla­rificat viziunea și a spus că trupul copilului este dus de apă și va fi descoperit la distanță de două poduri de locul inițial. Chiar în ziua prezisă de el, corpul a fost găsit exact în locul respectiv. De altfel, testul "scaunului gol", la care profesorul Tehnaeff l-a supus pe Croiset timp de mai mult de douăzeci de ani, dădea rezultate spectaculoase. Croiset trebuia să ghicească dinainte cine urma să se așeze pe un anu­mit scaun în timpul unei reuniuni publice. N-a greșit niciodată!

Care este viitorul clarviziunii?

Încă din Antichitate, criticile cel mai frecvent adresate confreriei clarvăzătorilor au fost acelea legate de faptul că numără în rândurile sale șarlatani și manipulatori. Cu toate acestea, exemple de clar­văzători capabili să prezică evenimentele viitoare cu precizie nu lipsesc. Întrebarea care se pune e următoarea: premoniția este o însușire de excepție, sau toți oamenii au un al șaselea simț, care ar putea fi cultivat? Unii futurologi nu ezită să afirme că, în viitorul apropiat, progresele tehnologice vor fi așa de mari, încât oricine va putea dobândi acest dar. Doar timpul ne va spune cum.


TESTAȚI-VĂ PROPRIILE CAPACITĂȚI

1. TESTUL PLICULUI ÎNCHIS

Acest test este foarte des propus clarvăzătorilor profesioniști de cercetătorii în parapsihologie. Ei trebuie "să vadă" o fo­to­grafie sau un desen băgat în inte­riorul unui plic care apoi este lipit sau chiar băgat într-un al doilea plic. Nu con­tează ce reprezintă foto­grafia: esen­țial este să dați maximul de de­talii care să permită să se afle dacă ați identificat cu ade­vărat ceea ce se află în plic. În timpul testului, nu vă feriți să țineți plicul în mână. S-a demonstrat că, la anu­mite persoane, contac­tul tactil facilitează ghicitul.
2. TESTUL ZARULUI
Acesta este cel mai simplu test de clar­vi­ziune. Cereți cuiva din anturajul dvs. să arun­ce cu un zar de două­zeci de ori la rând și în­cercați să ghiciți de fiecare dată numărul care a ie­șit. Notați rezultatele obținute și măsurați-vă pro­gre­sele. Unii clarvăzători reușesc douăzeci de răs­punsuri bune din douăzeci de încercări! Puteți să în­greunați acest test lucrând cu două zaruri diferite.

3. TESTUL CĂRȚII TIMBRATE
Luați un pachet de 32 de cărți și cereți-i cuiva să lipească, la întâmplare, un timbru pe una dintre cărți, apoi așe­zați-le pe toate cu fața spre masă. Tre­buie să găsiți, prin clarviziune și prin cât mai puține în­cercări, car­tea cu timbrul lipit pe ea.

4. TESTUL CĂRȚILOR DE JOC
Este o va­riantă mai dificilă a testului cărții timbrate. Când toate cele 32 de cărți sunt întoarse cu fața în jos pe masă, încercați să ghiciți, în ordine: în primul rând cu­lorile - cărțile roșii și cele negre. Apoi, când ați ob­ținut scoruri bune
la acest test, în­cercați să ghiciți toate cărțile.