Zările de muzici pline strălucesc în luminiș...

Dana Ene
- Dacă v-ați gândit vreo clipă că invazia de vedete ale muzicii internaționale îi sperie pe artiștii români, vă înșelați! Vremea complexelor a trecut. Muzicienii noștri au oferte de prima mână, iar publicul îi urmează cu entuziasm. Este și cazul soliștilor pe care i-am luat în colimator pentru dvs. -

Mircea Vintilă și Alexandra Ușurelu - "Mergem toți într-o barcă"

Joi, pe 16 iunie, în grădina Casei Universitarilor din București (str. Dionisie Lupu nr. 46) iubitorii muzi­cii folk sunt așteptați pentru o seară de sonuri ro­man­tice. Al doilea epi­sod al se­riei de eveni­mente "Back­yard Acous­tic Sea­son" îi aduce pe aceeași scenă pe Ale­xandra Ușu­relu și Mircea Vin­tilă, în­tr-un concert răcoritor, in­ti­tulat "Mer­gem toți într-o barcă"! Veți putea ascul­ta cele mai cu­noscute cân­­tece ale celor doi artiști, ca­re vor cânta și vă vor încân­ta, atât indi­vidual, cât și împreună, cu melodii precum: "Ceva se întâmplă cu noi" (cântec ce a fost nominalizat pentru premiul "Cel mai bun duet al anului", la Ga­la Radio România), "Prețul corect" (me­lo­dia de lansare a Alexandrei Ușurelu) și "Barca". Pe parcursul întregului con­cert, cei doi artiști vor împărți aceeași formație de in­strumentiști.
Mircea Vintilă este, după cum bine știți, unul dintre cei mai îndrăgiți folkiști de la noi. Încă plin de vitalitate la 67 de ani, nu lipsește de pe scenele muzi­cale. Activ de peste 40 de ani pe piața muzicală româ­nească, "lordul" (așa i se mai spune, de la fai­moasa lui piesă din anii '70 - "Lordul John"), a lansat nu mai puțin de opt albume solo și încă vreo șase cu Pasărea Colibri. Munca aceasta a rodit și azi, Mircea se poate lăuda cu o mulțime de premii. Și cu mulți fani! În lunga lui carieră a reușit să-și formeze un pu­blic de admiratori, care îl iubesc și îl apreciază. Deși cel mai recent album al lui datea­ză din 2005 (Opere & opere­te), Mircea Vintilă nu a stat degeaba în toți acești ani. ?n 2009, a reformat grupul Pasă­rea Colibri, împreună cu Mir­cea Baniciu, Marius Bațu și Vlady Cnejevici, iar în 2014, a venit pe piață cu două melodii noi, ambele ilustrate de video­clipuri: "Musette" și "Ceva se întâmplă cu noi" (alături de Alexandra Ușurelu).
La 26 de ani, Alexandra Ușurelu este o interpretă cu voce curată și nuanțată, în funcție de emoțiile pe care nu le ascunde deloc când apare pe scenă. Și-a făcut debutul muzical abia anul trecut, când a lansat discul "La capătul lumii", foarte bine primit de public și critică, vândut în peste 10.000 de exemplare. Mul­țumită acestui succes, Alexandra a primit mai multe nominalizări și a câștigat premiul pentru "Cel mai bun album al anului 2015", în cadrul "Mamaia Music Awards". ?n doar trei ani și jumătate, de când a devenit o figură cunoscută pe scena muzicală românească, Alexandra a susținut nu mai puțin de 300 de concerte și a devenit una dintre cele mai îndrăgite artiste inde­pendente ale generației sale. În deschiderea spec­tacolului pe care Mircea Vintilă și Alexandra Ușurelu vi l-au pregătit, va mai cânta și tânăra solistă, de numai 18 ani, Tea Buciu.
(Biletele pentru concert s-au pus deja în vânzare, în rețeaua iabilet.ro, și vor costa 30 de lei, până pe 2 iunie (primele 200 de bilete), pentru ca mai apoi, prețul acestora să urce la 40 de lei.)

Teodora Enache și Benny Rietveld Quintet - "Transfiguration"

Tot într-o seară caldă de iunie, pe 22 de data aceasta, Teodora Enache și Benny Rietveld Quintet îi așteaptă pe fanii muzicii jazz, în clubul "Tribute". Ocazia este specială, căci pe lângă evoluția ei sce­nică, Teodora Enache își lansează ultimul disc, produs chiar de Benny Rietveld, basistul și directorul muzical al trupei Santana. Albumul "Transfigu­ra­tion" a fost înregistrat în America, în studiourile Au­dio Mix House din Las Vegas, împreună cu Quin­tetul lui Benny Rietveld, o formație alcătuită din mu­zicieni unul și unul: Manu Koch (claviaturi), Allen Won (saxofon), Ren Martin-Doike (violă), Ramon Yslas (percuție) și, bineînțeles, conducătorul aces­tuia, Benny Riet­veld (bas). Lor li s-au mai alăturat și alți doi invitați, ba­te­ristul Pepe Jime­nez (membru și el al trupei Santana) și chitaristul Fred Schreuders. Ce-a ieșit?! Grăbiți-vă să vedeți și să ascul­tați în club "Tribu­te".
Teodora Enache nu prea are nevoie de prezen­tări, citi­torii noștri au întâl­nit-o adesea în pa­gi­nile revistei "For­mu­la AS". Spre lauda ei, trebuie totuși să reamintim că artista, în vârstă de 48 de ani, este considerată drept una dintre cele mai cunos­cute cântărețe românce de jazz din lume. ?n cei peste 20 de ani petrecuți în lu­mina reflectoa­relor, a colaborat cu numeroși muzicieni inter­na­ționali precum: Curtis Fuller, Les Paul, Stanley Jordan, Ricar­do Scala, Theo­dosii Spassov, David Brubeck sau Burton Greene, dar și cu muzicieni de renume de la noi, printre care și regretatul Johnny Răducanu. Deține "Premiul de Excelență" pentru "Cea mai importantă con­tribuție interna­țională a unui muzician român de jazz", acor­dat de Societatea Română de Radiodifu­ziune în 2013 (an pe care l-a încheiat cu un specta­culos tur­neu, alături de Stanley Jordan, în Germania și Ro­mânia). A­tunci l-a și cunoscut pe Benny Rietveld, alături de care scoate acest nou disc.
Benny Rietveld are 57 ani și este unul dintre cei mai prolifici basiști ai jazzului contemporan. S-a născut în Olanda și a început să studieze pianul de la 6 ani. L-a abandonat pe când avea 12 ani, în favoarea basului. La 13 ani, avea propria-i trupă și dădea concerte prin cartier. De atunci, nu a mai abandonat muzica nicio clipă. A ab­solvit "Colegiul muzi­cal", din cadrul Universității Ha­waii și a reușit să facă o carieră chiar în patria jazz-ului. A cântat alături de Miles Davis, iar din 1990, a început să cânte cu San­tana. A câștigat nu mai pu­țin de 9 premii Grammy, ca ba­sist, autor de muzică de film și producător muzical. Astăzi, el este basistul și directorul mu­zical al lui Carlos Santana, dar are și propriul lui Quintet. Dacă nu ați reușit să-l ascultați până acum pe Benny Rietveld, puteți să-i descoperiți talen­tele, delectându-vă cu muzica de pe noul disc, scos în cola­bo­­rare cu Teodora Enache - "Transfiguration". ?l puteți "întâlni" atât ca instrumentist, cât și ca producător, aranjor și inginer de mixaj. Discul cu­prin­­de lucrări diverse - stan­dar­de de jazz, muzică tradițio­nală românească și evreiască, dar și creații originale. Con­cer­tul de la București face par­te din turneul Transfi­guration, produs de Asociația Fap­te, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.
(Biletele se găsesc în rețeaua iabilet. Prețurile sunt cuprinse, acum, între 48 și 85 lei, dar între 16 și 22 iunie, ele vor crește la 58 și 95 lei.)