Gimnastică în sufragerie

Gilda Fildan


[sapou]- Aveți chef de puțină mișcare? Cu acest program de exerciții simple vă veți antrena forța fizică, mobilitatea și coordonarea, energizându-vă întregul corp, fără a fi nevoie să mergeți la o sală de sport. Vă rugăm să rețineți că toate exercițiile prezentate aici trebuie executate controlat, deci fără efort. Ca încălzire, vă recomandăm să pășiți pe loc timp de câteva minute,
ori să ieșiți din casă și să faceți o tură în jurul blocului -[/sapou]Ridicarea genunchilor

Așezați-vă în patru labe, cu sprijin pe antebrațe. Apoi ridi­cați genunchii la o palmă deasu­pra podelei și menți­neți poziția respectivă pentru 30 de secunde (2 repetări). Genunchii ar trebui să for­meze un unghi de mini­mum 90 de grade.
Pentru persoanele cu con­di­ție fizică bună: Cu cât deschi­deți mai mult unghiul din spate­le genunchilor, cu atât mai vizi­bil va fi efectul de fortificare obținut cu acest exercițiu.

Tragerea umerilor

Stați în picioare cu coloa­na dreaptă, lăsați umerii să cadă în voie, ridicați brațul drept la înăl­ți­mea umărului și întin­deți-l că­tre stânga, cât de de­parte puteți. După aceea, fo­lo­siți încheietura mâinii stângi, pentru a împinge co­tul în direcția umărului stâng și apăsați, până când veți sim­ți o întindere în braț și în umăr. Ră­mâneți în această po­ziție câteva secunde, după care schimbați brațul.

Întinderea gambei

Faceți un pas mare înainte și sprijiniți-vă cu amândouă bra­țele de un perete. Mutați-vă tot mai mult greutatea corpului pe piciorul din față, până simțiți o întindere în gamba piciorului ră­mas înapoi. Talpa lui nu se va desprinde niciun moment de podea!

Întinderea coapselor

Stând în picioare cu spa­tele drept, apucați cu mâna stângă glezna picio­rului stâng și tra­geți-o în direcția feselor. Apro­piați-l de ele, până când veți simți o întin­dere în mus­culatura coap­sei. După aproxi­mativ 20 de secunde, reluați exer­ci­țiul pe partea dreaptă.

Podul pe jumătate

Culcați-vă pe spate. Îndoiți genunchi și lipiți ambele tălpi de podea. Brațele stau întinse pe lângă corp, cu palmele orien­tate în sus. Acum ridicați pentru 20 de secunde popoul - și anume, destul de sus, încât corpul dvs. să formeze o linie dreap­tă, de la umeri până la genunchi. Important: nu vă sprijiniți în ceafă, ca să vă înălțați - umerii se vor afla în contact permanent cu po­deaua.
Pentru persoanele cu condiție fizică bună: Creați-vă o dificultate suplimentară, ridicând un picior și întinzându-l în pre­lungirea corpului. Aveți însă grijă să nu deplasați șoldul.

Jonglerii cu mingea

Mutați toată greuta­tea corpului pe un pi­cior, iar pe celălalt ridi­cați-l puțin de la podea. Încercați să aruncați o minge în sus și pe urmă s-o prindeți din nou. De câte ori vă reu­șește a­ceastă mișcare?
Pentru persoanele cu condiție fizică bună: Lu­ați în fiecare mână câte o minge și arunca­ți-le în aer alternativ.

Statul într-un picior

Stați în picioare cu spatele drept, picioarele fiind depărtate la distanța șoldurilor. Proptiți brațele în șolduri sau întindeți-le în lateral, ca ajutor pentru menținerea echilibrului. Acum mutați întreaga greutate a corpului pe piciorul stâng, iar pe dreptul desprindeți-l de podea și depărtați-l lateral, pentru ca după aceea să-l readuceți lent în poziția inițială - însă fără a-i permite să revină pe sol! (Se execută câte 20 de repetări cu fiecare picior).
Pentru persoanele cu condiție fizică bună: Nu ridicați piciorul lateral, ci îndoiți-l în față și trageți-l spre abdomen, iar apoi coborâți-l din nou, dar fără a atinge podeaua.

Rock'n'roll

Din poziția stând în picioare cu spa­tele drept, îndoiți ușor genunchii. Ri­di­cați călcâiele tot mai sus, până când veți ajunge să stați pe vârfurile picioa­relor, apoi coborâ­ți-le din nou, foarte încet (2 serii de câte 10 repetări).

... Și sporturile de rezistență

Condiția fizică v-o an­trenați cel mai bine prac­ticând cu regu­laritate sporturi cum sunt nordic walking, ciclismul, înotul sau canotajul. Medicii ne sfătuiesc să facem sport cel pu­țin câte 20 de mi­nute, de trei ori pe săptă­mâ­nă, pentru acti­varea sistemu­lui cardiovas­cu­lar. În cazul când nu dis­puneți totuși de suficient timp, încercați să intro­du­ceți zilnic în programul dvs., câte o jumătate de oră de activitate fizică, cum ar fi plim­bările sau urcatul scărilor. Vă va aju­ta mai mult decât dacă ați merge la o sală de fitness, doar o dată pe săptămână.