Răspuns pentru MONICA - București, F. AS 1212 - "Caut tratament pentru Purpură Henoch Schönlein"

Redactia
Dr. RAREȘ SIMU - Centrul de Sănătate și Viață "Armonia", București, Strada Italiană nr. 13, parter, ap. 3, tel. 0766/29.84.58

Purpura Henoch Schönlein este o afecțiune care pro­duce o inflamație și o sângerare la nivelul vaselor sanguine mici, de la nivelul pielii, articulațiilor, intestinelor și rinichilor (vasculită). Deși poate să apară la orice vârstă, incidența maximă este între 2-6 ani. Este o afecțiune cu evoluție autolimitată în timp, una dintre cele mai grave probleme fiind afectarea renală. Nu se cunoaște exact cauza care duce la inflamarea vaselor mici de sân­ge. Se presupune că este vorba despre o reacție exa­ge­rată a sistemului imun. Ea poate fi produsă de anumite infecții virale în sfera respiratorie, infecții bac­teriene cu streptococ, anumite vaccinuri, boli ale copilăriei - varicelă, rujeolă, reacții alergice medica­mentoase sau chiar alimentare, ciupituri de insecte. Aproape jumătate dintre cazurile de purpură se de­clanșează după o banală răceală.
Manifestările acestei boli includ patru tipuri de simptome și semne:
* Erupția sub formă de puncte roșii, mici, este principala manifestare. Ea apare în special la nivelul membrelor inferioare și al feselor, dar poate să apară și pe față, pe trunchi și membrele superioare.
* Altă manifestare constă în artralgii sau dureri articulare. Sunt implicate în special articulațiile mari de la nivelul membrelor inferioare. Durerea poate apărea înainte de erup­ție, dar dispare după remisia bolii și nu rămân articulații afectate.
* Manifestările digestive constau în dureri abdominale, greață, vărsături, uneori chiar scaune cu sânge. La fel, aceste manifestări pot să apară înaintea erupției propriu-zise.
* Afectarea renală poate, de ase­me­nea, să apară în purpura Henoch Schön­lein. De obicei este asimpto­ma­tică și se constată doar la examenul de urină, unde se evidențiază prezența de proteine și sânge în urină. În alte ca­zuri, afectarea renală poate evolua mai grav și poate persista chiar și după dis­pariția erupției. De altfel, complica­țiile bolii țin, în special, de afectarea renală, care poate să fie foarte gravă, evoluând spre insuficiență renală cronică. Altă complicație, dar mai rară, este legată de tubul digestiv, unde pot apărea invaginații intestinale cu ocluzie. La femeile care au trecut prin această afec­țiune, în timpul sarcinii, poate apărea hi­perten­siune și proteinurie (pierderea de proteine prin urină). Diagnosticul se pune de obicei clinic, pe as­pec­tul erup­ției și pe asocierea cu afectarea articulară și di­gestivă. Se completează cu analize de sânge (care ara­tă prezența infecției, a anemiei) și alte analize pen­tru funcția renală. În rare cazuri, se practică biop­sia cutanată și renală, pentru diagnostic diferențial cu alte vasculite și pentru a aprecia gradul afectării re­nale.
Tratamentul alopat se face cu medicamente simp­tomatice antiinflamatoare, pentru combaterea dure­rilor și a inflamației. De asemenea, atunci când infec­ția bacteriană este dovedită, se asociază antibiotice. În anumite cazuri, mai ales atunci când apare afecta­rea renală gravă, se indică tratamentul cu imunosu­presoare - corticosteroizi și ciclofosfamidă. Pot fi necesare și medicamente care scad tensiunea arterială și diuretice, atunci când afectarea renală evoluează cu hipertensiune arterială.
Medicina complementară propune soluții sub­stan­țiale în tratarea acestei afecțiuni. Se recomandă tratamente cu plante care au efecte antiinflamatorii și antimicrobiene. De aceea, în cazul dvs., aș reco­manda utilizarea extractelor de gheara-mâței (Cat's Claw), cu doze adaptate la vârsta și greutatea copilu­lui. De asemenea, este necesară întărirea peretelui vaselor mici, aceasta fiind principala problemă care apare în această boală. Sunt indicate preparate cu Vitamina C, asociată cu bioflavonoide, de asemenea, în doze adaptate vârstei, dar și gradului de afectare renală, dar nu mai puțin de 1000 mg pe zi. Tot pentru efectele antiinflamatoare și troficitate vasculară sunt indicate extractele de fructe de pă­dure - cătină, mă­ce­șe, mure sau alte fructe - stru­guri roșii, coacăz-ne­gru. De asemenea, sunt indicate gemoderivatele de măceș, călin, coacăz-negru, câte 1-2 ml, de 3 ori pe zi.
Tratamentul homeopat este de mare ajutor în toate cazurile de purpură. În primul rând, este indicat re­me­diul Arnica CH5, câte 4-5 doze pe zi. Se pot aso­cia și alte remedii, în funcție de răspunsul la trata­ment. Dintre acestea, menționăm Phosphorus, Se­cale, Lachesis. Totuși, schema de tratament ar trebui să fie stabilită de un medic cu experiență.
În încheiere, aș sublinia că această afecțiune este de obicei autolimitată și intră în remisie după 4-5 săptămâni de evoluție, doar un număr redus de cazuri se complică și necesită tratament și supraveghere în continuare.


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Fiica noastră suferă de o poliartrită reumatoidă invalidantă"
(Răspuns pentru MIHAI CÂMPEANU - Suceava, F. AS 1166)


Stimate domn, într-adevăr, diagnosticul de artrită reumatoidă poate fi devastator pentru cel în cauză. În mare parte, pentru că soluțiile oferite de medicina alopată nu duc la vindecare, ci, adesea, doar la o ame­liorare, cu posibile consecințe grave asupra altor sisteme din organism.
Artrita reumatoidă este o boală cronică, sistemică, autoimună, fără cauză cunoscută. Bolile autoimune apar atunci când sistemul de apărare al organismului se întoarce împotriva trupului, dând naștere unor pro­cese destructive. În artrita reumatoidă, aceste procese afectează articulațiile în principal, dar și alte organe ale corpului. Ca și în cazul fiicei dvs., majoritatea cazu­rilor apar la femei (în jur de 3 ori mai frecvent decât la bărbați). Mai ales femeile care au avut probleme - precum hipertensiune sau vărsături excesi­ve în timpul sarcinii - au un risc crescut pentru artrita reuma­toidă. Interesant pare să fie faptul că folo­sirea contraceptivelor orale ar pu­tea reduce riscul pentru boală. (Fu­matul este un factor de risc foar­te important, putând influența în sens negativ evoluția bolii.) Exis­tă școli de gândire care consi­deră că boala ce­liacă, caracterizată de sensibi­litate la gluten, de care spuneți că suferă și fiica dvs., poate cauza în sine o artrită, pe care mulți medici o diagnostichează greșit ca fiind artrită reumatoidă.
Medicina alternativă consideră artrita reumatoidă o tulburare destructivă, care pornește de la acu­mularea de energie negativă la nivelul intestinului gros, în principal. Acesta este un organ important de analizat atunci când avem de a face cu o boală infla­matorie. Adesea, o dietă bogată în aditivi și alimente prelucrate industrial duce la un exces de căl­dură în in­testine, ceea ce, cu timpul, poate provoca infla­ma­ție.
În al doilea rând, există o foarte strânsă legătură între sistemul nervos și intestinul gros. Acest lucru ar putea explica de ce multe sentimente negative, pre­cum mâhnirea, anxietatea profundă, supărarea, tind să afecteze și acest organ. Acumularea unor aseme­nea sentimente negative, precum și viața lipsită de un stil sănătos, ar putea provoca o slăbire a sistemului de apărare, care își are sediul în ficat și plămân. Durerea care rezultă este semnul unui blocaj al fluxu­lui energetic, ceea ce înseamnă o slăbire a funcției ficatului, dar și a plămânului.
Este de înțeles și foarte lăudabil că dvs. vă stră­duiți atât de mult să vă ajutați fiica și nu doriți să vă dați bătut. Vă recomand să perseverați în această ati­tudine. Consider că există soluții pentru situația fetei.
Următoarele abordări ar putea fi de folos:
* Încetarea fumatului! El duce la blocarea ener­giei plămânului, dar și a ficatului. Probabil așa se explică de ce este un factor de risc atât de important. Atenție și la fumatul pasiv!
* Pe moment, trebuie asigurată protecție față de factorii externi (frig, căldură, vânt, umezeală) care pro­voa­că dureri, până când pacientul va fi în stare mai bună.
* Relaxare - pentru asta se recomandă mersul în parc, ascultarea muzicii, ținerea unui jurnal personal în care pot fi "descărcate" sentimentele. Ajută foarte mult.
* Gimnastică orientală: Tai-qi, yoga, sau doar mișcări ușoare - sunt de mare folos.
* Compresele calde sau reci, după caz, ajută foarte mult.
* Dietă alimentară din care să fie eliminați adi­tivii alimentari și alimentele foarte rafinate, inclusiv dulciurile cu zahăr. Vă recomand ca, pe moment, alimentele care conțin gluten să fie eliminate, până când le va putea tolera din nou.
* Practicarea postului. Pentru început, să țină un post negru de 12 ore. Încet, perioada se prelungește și puteți ajunge la 2 zile (separate sau împreună) în care să țineți post negru. Acesta acordă intesti­nului un răgaz. (Atenție, persoanele cu diabet și alte boli cronice trebuie să se consulte cu medicul curant, înainte să se apuce de orice dietă!)
* Uleiul de pește - conține acizi omega-3, care sunt de mare ajutor. De asemenea, uleiul de primulă (Oenothera biennis) pare să fie de ajutor.
* Balneoterapia în ape cu săruri minerale dă rezultate bune.
* Terapia cu magneți, aplicați pe zonele dure­roase, dar și pe niște puncte de acupunctură.
* Tehnici de meditație, de vizualizare (curățarea imaginară a trupului de boală, cu apă, lumină etc.).
* Rugăciunea, prin efectul ei asupra stării inte­rioare, joacă un rol important în toate bolile, iar în cazul poliartritei, chiar unul special. Rugăciunea cea mai bună este una de mulțumire! Mulțumire că existăm, că ne este dăruită viața din nou, zi de zi. Mul­țumire că prin experiența actuală, oricât de difi­cilă ar fi, ne este prilejuit să învățăm, să ne îmbună­tățim sufletește, să devenim mai toleranți și mai buni, prin urmare, să facem încă un pas înainte, spre a deveni oameni adevărați.
* Căutați grupuri de sprijin - oameni cu care se poate vorbi despre boală, cei care suferă și ei de ea. Aceste grupuri sunt menite să susțină pacientul, atitu­dinea cea mai bună ar fi să poată intra în aceste relații cu gândul de a putea dărui mai mult decât ar putea primi. Dragostea pentru semeni, care stă în spatele unor astfel de atitudini, fie ea doar puțină, este un important pas spre vindecare.
* Acupunctura este excelentă pen­tru această tulburare! Ea deblochează canalele blocate, lăsând să curgă din nou energiile. Echilibrează organele afectate, pentru a împiedica reluarea procesului patologic.
* Homeopatia este o altă metodă excelentă de a trata această boală. Ea ajută omul să se confrunte cu sine, atunci când este bine făcută. Medicamente homeopate, cum ar fi Arni­ca, Aurum metallicum, Bryonia, Causticum, Rhus toxi­codendron ar putea fi de ajutor. Totuși, un medi­ca­ment constituțional, individualizat, este ideal. Din experiență proprie, profesională, vă asigur că boala ce­liacă poate răspunde foarte bine la tratamentul ho­meo­pat și pacientul chiar ar putea relua diete ce conțin gluten.
(Având în vedere faptul că artrita reumatoidă poa­te semăna cu multe alte boli, precum artritele infec­țioase, guta, boala Lyme - "borelioza", iar com­­plicațiile pot fi nefaste, este foarte important să vă tratați sub îndrumarea unui medic!)
Vă urez succes!