Jazz în toată țara

Iulian Ignat
Dacă în ceea ce privește eve­nimentele pop-rock, monopolul Capitalei este rareori pus la îndoială, la jazz stă bine provincia. Chiar foarte bine!

Mai vechi sau mai noi, festi­va­lurile de jazz din Ardeal și din Banat merg înainte cu seriozitate, propunând an de an melomanilor formule și artiști de marcă. Și foarte important: fiecare festival are specificul, amprenta sa pro­prie. Unul are o istorie de aproape cincizeci de ani, altul de patru, unul se ține într-o cochetă sală de tea­tru, altul în centrul unui mare oraș, iar altul în vârf de deal, în mijlocul naturii.

JAZZ TM (Timișoara)

Pe 3 iulie, Dee Dee Bridgewater, o voce nemaipomenită a jazz-ului actual, care în vara lui 2007 a susținut un concert exploziv la Sibiu Jazz Festival, va reveni în Ro­mâ­nia și va în­cheia cea de-a pa­tra ediție a Jazz TM, un festival tânăr, ce a urcat rapid în topul ce­lor mai bune eve­nimente anua­le din țară, prin or­ga­nizarea foarte bună și prin numele mari aduse. Iar anul acesta se va re­marca și printr-o mare noutate. Dacă anii trecuți, staruri precum Macy Gray, Al Jarreau, Diane Reeves sau Marcus Miller au strălucit pe scena impunătoare din Piața Operei din Ti­mișoara, între 1 și 3 iulie 2016, festivalul va chema lo­calnicii și pe turiștii sosiți pentru festi­val să se bucure de muzica ce va răsuna pe trei scene. Piața Victoriei, Parcul Jus­tiției și Parcul Civic vor să arate o nouă față a centrului unui frumos oraș, ce ani de zile a fost un șantier, iar acum are mo­tive serioase să devină, așa cum a fost Sibiul, Capitală Culturală Eu­ro­peană. Iar festivalul de jazz este o carte de vizită în acest sens. Ediția 2016 este bine echilibrată, are invitați artiști ro­mâni, trupe tinere din întreaga lume și nu­me grele, între care amintim Take 6, grup vocal cu 10 premii Grammy la ac­tiv, pe tunisianul Dhafer Youssef și, mai ales, pe regele mondial al instru­men­telor de percuție, indianul Trilok Gurtu, pe care l-am admirat în scăpă­rătoarele sale apariții în două concerte la Bucu­rești.

GĂRÂNA 20 (Munții Semenic)

Niciunul dintre prietenii lui George Tăuș, muzicieni sau amatori de jazz, ce asistau cu mare drag la cântările im­provizate în restaurantul acestuia, numit La răscruce, pe la mijlocul anilor '90, nu-și închipuia că în satul Gărâna vor ajunge să cânte cei mai mari jazz-mani ai lumii. Între 7 și 11 iulie, în Poiana Lu­pului, Se­me­nic, se vor serba 20 de ani de la prima ediție a unui festival cu o fru­moasă po­veste. Bănățeni, bucureșteni, sași plecați din '90 în Germania vor lua cu asalt dru­murile cu hâr­­toape, vor dormi claie peste grămadă în puținele pensiuni din sat sau în campinguri improvizate, fără utilități, numai pentru a fi acolo și a asculta jazz. Gărâna a devenit un nu­me sinonim cu jazz-ul, în așa fel încât mii de oameni vor urca pe deal, fără să-i inte­reseze prea mult cine va cânta, atrași fiind de poveste. Bineîn­țeles, or­gani­za­torii pregătesc o ediție specială, cu invi­tați de marcă, dar, așa cum se în­tâmplă la câteva alte festi­valuri im­por­tante din lume, asta trece pe locul doi. Important este ca, peste ani, să spui: "Am fost și eu la Gărâna, la ediția a douăzecea!".