Mușcata roz

Cititor Formula AS
Dedicație la o floare

Stimată redacție
Ancheta "Dedicație la o floare", de la pagina "Asul de inimă", din revista "Formula AS" m-a în­demnat să vă scriu. Vă mulțumesc pentru îngă­du­­ința pe care o aveți față de cititorii dvs.


Din când în când, treceam pe acolo, pe lângă căsuța aceea mică, văruită în alb. O căsuță lipită cu pământ amestecat cu paie. Astăzi, se zice că este ecologică. În ea trăia o bătrânică, singură de când o știu. Rareori am văzut-o îm­potmolită în gâlceava femeilor de pe uliță. Lumea o știa mai mult retrasă în căsuța ei cu ferestre mici și albastre. O vedeam rar, și atunci când o vedeam, mă bucuram nespus. Nu știu cum, dar se înfiri­paseră între amândouă, fără cuvinte, fără gesturi, o iubire necondiționată și o mângâiere de liniște nefirească. Construiserăm nevăzute punți de legă­tură între sufletul meu și sufletul ei.
Când mă duceam la biserică, drumul trecea pe lângă ea. O vedeam subțire și străvezie, stând pe băn­cuța de lângă zidul casei. O icoană vie într-un chenar alb de lumină. Îi dădeam binețe și îmi îna­poia din tot sufletul: "Să-ți dea Dumnezeu să­nătate!". Glasul ei mă mângâia până-n a­dân­cul fiin­ței.
Avea în fața casei o grădiniță cu multe flori. Erau atâtea soiuri de plante, că nu știam pe care să-mi odihnesc pri­virea. În ultima vre­me, nu mai putea să le în­grijească. Se dezvolta­seră și înflo­riseră de-a valma. Dar și așa, gră­dina era fru­moasă. Lângă peretele casei avea o po­liță de scân­duri. Pe era erau înșirate multe ghivece cu muș­ca­te. Erau florile ei preferate. Flori roșii, gre­na, albe, roz... Le îngrijea cum știa mai bine. Uneori o au­zeam cum le vorbea. Întotdeauna am avut cer­ti­tudinea că ea se ruga în timp ce își mân­gâia florile.
Anii au împuținat-o la trup, era bolnavă și știa că plecarea cea mare este foarte aproape. Nicio­dată nu s-a plâns, nu a lăsat impresia că are ciudă pe viață... Pioșenia ei mi-a rămas exemplu.
Bătrânica mea nu era chiar singură. Am aflat că avea un fiu, dus departe, la oraș. Mai venea din când în când la ea, mai mult în concediu. Atunci, în curtea casei se mai schimba câte ceva, iar ne­po­ții îi stăteau toată ziua în poală și bunica lor nu mai era bătrână...
Anul acesta, în satul meu, primăvara a venit mai devreme. Mi-am zis, o voi vedea mai repede pe bătrânică. Am trecut pe uliță. Era duminică, zi minunată și frumoasă. Soarele se juca în iarba cu flori și în cerdac de iasomie. Primăvara își lăsase hainele prin salcâmi și vântul adia miros de muș­cate... Doamne, ce bucurie! Și bucuria o voi spori când o voi vedea pe bătrânică...
Mi-am încetinit pașii. Un fior mi-a trecut prin suflet. Băncuța era goală. Ușa casei, închisă. Pe polița de lemn, mușcatele lipseau. Un vânticel cald mi-a trecut pe lângă obraz. Un semn. Am aflat că astă iarnă a plecat la cele veșnice. Brusc, privirea mi s-a împăienjenit de lacrimi. Bătrânica mea cuminte, pioșenia sufletului meu, se du­se­se...
Și iarăși vântul cald și înmiresmat mi-a lovit ușor obrazul. Mi-am întors privirea către casă. Pe băncuța de lemn, în locul unde stătuse bătrânica, cineva lăsase o mușcată roz. Fără veste, două șiruri de lacrimi mi s-au înnodat sub barbă.
Când trec pe uliță, pe lângă casa văruită în alb, caut cu privirea mușcata roz și, cu sufletul, vor­besc cu bătrânica mea. O parte din amintirea ei este aca­să.
De nu s-ar termina primăvara!

GEORGETA GROȘESCU - com. Provița de Jos, str. Vârful Crucii nr. 663 A, jud. Prahova