REȚETE DE SLĂBIT: Regimul DASH

Rodica Demian
- Gata cu curele de slăbire care afectează sănătatea, înfometează și vlăguiesc! Descoperiți regimul DASH, decretat "cel mai bun regim din lume", de către experții americani -

Regimul cel mai echilibrat

Să slăbim fără să ne facem griji pentru sănătate, asta garantează Dietary Approaches to Stop Hyper­tension (DASH), un regim venit tocmai din Statele Unite, care demonstrează că americanii sunt capabili și de ce e mai rău, dar și de ce e mai bun, pe plan profesional! În cazul de față, un program de slăbit dar și de sănătate, care respectă anotimpurile și ne ajută să regăsim drumul spre bucătărie.
"Regimul DASH a fost decretat, pentru al șaselea an consecutiv, cel mai bun regim din lume", spun dieteticienii nutriționiști. Clasamentul a fost stabilit de experții revistei "US News & World Report", însăr­cinați cu clasificarea a 38 de metode de slăbit: Weight Watchers, Dukan, IG, mediteranean, paleo etc.
Trebuie precizat din capul locului că este regimul cel mai echilibrat: tipul de alimentație preconizat de el nu interzice nimic, căci pentru a fi sănătoși, trebuie să mâncăm de toate. În plus, se pot planifica meniuri "pe măsură", adică pentru a evita diabetul (când se mi­zează pe alimente cu index glicemic redus), pentru pro­tecția inimii (ochii pe omega-3 și alte grăsimi sănă­toase) sau pentru a digera mai bine, evitând balonările (sunt prevăzute meniuri fără fibre indigeste). Putem fi, în același timp, DASH vegetarieni sau intoleranți la gluten ori la lactoză!
"Efectiv, este primul regim sănătos de slăbire care vi se adaptează, nu invers", mai spun experții. De aici și imensul succes de care se bucură în toată lumea.

Minus 2-3 kg în prima lună

Acest regim dietetic a fost pus la punct în anii '90 de un grup de experți reuniți pentru a stabili recoman­dările alimentare care să ducă la reducerea riscului cardiac. Totul sub egida NIH (National Institute of Health), agenție americană afiliată la ministerul american al sănătății.
Pacienții care urmează acest regim și adoptă o activitate fizică regulată își pot reduce, în 4 luni, presiunea arterială sistolică cu 16 puncte, ceea ce e enorm! Comparativ, reducerea greutății cu 5 kg o di­mi­nuează "doar" cu 2-10 puncte, ceea ce este "bine", deja. Medicii au descoperit, de asemenea, faptul că regimul face să scadă nivelul colesterolului rău și previne apariția diabetului. Și, bineînțeles, el permite pierderea kilogramelor. "Putem spera la o reducere de 2-3 kg în prima lună", estimează specialiștii. După care se slăbește continuu, deoarece este vorba de o igienă alimentară ce trebuie respec­tată pe tot parcursul vieții. Cei ce "se țin" de ea nu vor repune kilogramele pierdute. Iar cei ce do­resc pot accelera lucrurile în raport cu regimul "DASH-clasic", optând pentru un program mai rapid, "DASH-siluetă": mai puține glucide și mai multă activitate fizică! Rezultatul: un superprogram garantat de ar­dere de grăsimi, de abdomen plat și de suplețe, care nu vă înfo­metează, protejându-vă, în ace­lași timp, sănă­tatea.
Secretul? În primul rând, alegerea corectă a ali­men­telor. Se suprimă categoric produsele transfor­mate, industriale, bogate în sare, zahăr sau grăsimi periculoase. Se optează pentru alimente, precum fruc­tele, legumele și cerealele integrale. În acest fel, se diminuează proporția de proteine animale în raport cu proteinele vegetale. Și se controlează porțiile.

Un regim adaptat pentru toată lumea

Supraponderali, activi sau sedentari, soluția nu poate fi aceeași! Regimul se adaptează la consumul individual de calorii, ajustând porțiile de alimente după fiecare profil.

Cine ar trebui să țină acest regim?
Toată lumea! Începând de la vârsta de 2 ani, spun nutriționiștii. Este util în familiile cu risc de supra­greu­tate sau de diabet, pentru a proteja copiii. Se adap­tează la pofta de mâncare și la greutatea fiecăruia, pentru că se poate modula dimensiunea por­­țiilor. Este, de asemenea, un regim agrea­bil: sunt permise gustă­rile, deci nu e vorba de foame. Le este recomandat per­soanelor supraponderale și în situație de pre-diabet sau diabet (sau celor cu părinți diabetici). Lucru valabil și pentru hiper­tensivii care vor să-și protejeze inima, mai ales dacă mem­brii familiei au avut pro­ble­me car­diace.

Care sunt atuurile regimului?
Se face "plinul" cu cei mai buni nu­trienți pentru sănătate și siluetă: "Proteine vegetale, fibre solubile și insolubile, vitamine, mine­rale (mai ales potasiu și magneziu), antioxidanți, gră­simi sănătoase, proteine animale slabe... un ade­vărat vis nutriționist!", ne asigură experții.
În schimb, se evită sarea și ali­mentele sărate (pro­duse în saramură, pește și car­ne afumată, mâncăruri gata pre­parate...) care favorizează retenția apei și hipertensiunea. Nere­comandate sunt, de asemenea, zaha­ru­rile și alimentele în­dul­cite (mân­căruri de gata, sosuri in­dus­triale, de­ser­turi-gurmand, înghețate, topping-uri), dăunătoare pe toate pla­nu­rile. Atenție la grăsimile "rele" și la pre­paratele industria­le: ali­mente din su­permarketuri, care conțin o listă inter­minabilă de ingrediente și de adi­tivi.

Cantitățile sunt aceleași pentru toți?
Nu, și în aceasta constă una din origina­litățile regimului, conceput pe baza consumului caloric al fiecăruia. Porția se adaptează în funcție de profil. Profilul 1 - corespunde unui individ suprapon­deral, puțin activ, care primește 1600 calorii pe zi. Profilul 2 - unei persoane moderat active (merge, zilnic, pe jos, cel puțin o oră), cu un aport de 2000 ca­lo­rii pe zi. Iar profilul 3, unui individ foarte "sportiv", care primește 2600 calorii pe zi.

Este prevăzută în program activitatea fizică?
Da! Corpul nostru este făcut să se miște. Faptul că nu folosim mușchii, articulațiile, oasele și inima poate avea, pe termen lung, efecte negative asupra sănătății. Cu acest regim, se recomandă practicarea zilnică, pe lângă mersul pe jos, a unei activități fizice aerobe, adică de intensitate moderată, dar prelungită: bici­cletă, înot, urcatul scărilor... A­ceas­ta îi permite orga­nismului să trans­forme zahărul în energie, cel mai bun mijloc de a lupta împotriva supragreutății, a diabetului și a stării inflamatorii. Deci: ne mișcăm, dar fără să for­țăm, și suficient de îndelung. Cel mai bun reper: să nu ne tragem sufletul și să putem continua să vorbim în timpul efortului.

Porțiile adecvate, în funcție de profil

Profil 1
Puțin activi sau supraponderali
(1600 calorii recomandate pe zi)


Zilnic
* 6 porții de aliment din cereale integrale
1 porție = 100 g fecule fierte (4 linguri) sau 40 g de pâine (1 felie)
* 300 g de legume crude sau fierte (1 farfurie)
* 2 fructe potrivit de mari (mijlocii)
* 2-3 produse lactate slabe
* Între 150-200 g proteine slabe (carne, pește)
* 2 linguri de ulei vegetal.

Săptămânal
* 3 porții de legume uscate sau de semințe (1 porție = 100 g linte, năut... fierte, sau 2 linguri de se­mințe, nuci, migdale...)
* Fără dulciuri

Profil 2
Moderat activ
(2000 calorii recomandate pe zi)


Zilnic
* 6-8 porții de alimente din cereale integrale
* 350 g legume crude sau fierte
* 3 fructe
* 2-3 produse lactate slabe
* 300 g proteine slabe (carne, pește)
* 2 linguri de ulei vegetal

Săptămânal
* 4-5 porții de legume uscate sau de semințe (1 porție = 100 g linte, năut... fierte, sau 2 linguri de semințe, nuci, migdale...)
* Nu mai mult de 5 porții de dulciuri (1 porție = 1 lingură de dulceață sau de miere, sau 1 glob mic de sorbet).

Profil 3
Foarte sportiv
(2600 calorii recomandate pe zi)


Zilnic
* 10-11 porții de alimente din cereale integrale
* 350-400 g legume crude sau fierte
* 3 produse lactate slabe
* 4 fructe
* 300 g proteine slabe (carne, pește)
* 3 linguri de ulei vegetal
* 1 porție de legume uscate sau de semințe (1 porție = 100 g linte, năut... fierte, sau 2 linguri de semințe, nuci, migdale...)
* Nu mai mult de 2 porții de dulciuri (1 porție = 1 lingură de dulceață sau de miere, sau 1 glob mic de sorbet).

7 principii pentru a slăbi

1. Nu consumați mâncăruri gata preparate și li­mitați produsele industriale.
2. Evitați băuturile dulci: Cola (light sau nu), sucuri de fructe, sirop, apă aromatizată, băuturi ener­gizante.
3. Luați 3 mese pe zi, fără să "ciuguliți" între ele. Este autorizată o gustare: fructe proaspete, legume crude, nuci și migdale.
4. Suprimați alcoolul. Puteți bea, în mod punctual, 1 pahar de vin roșu.
5. Nu sărați prea tare mâncă­ru­rile. Adăugați, mai degrabă, ierburi aromate și mirodenii.
6. Tăiați definitiv fast-food-ul.
7. Gătiți acasă, produse mereu na­tu­rale, cu puțin ulei de măsline în loc de sos.