Adevărul despre ten

Gilda Fildan
- Când specialiștii își vâră nasul în dulăpiorul personal cu cosmetice -

În ultima vreme, cercetătorii din domeniul medicinei studiază în laborator, și milioanele de produse cos­metice, care le promit femeilor fru­musețea eternă. Din păcate, foarte adesea, mărul cel roșu pe din afară are miezul cam putred. Răspunsurile la întrebările de mai jos, sunt un îndreptar fără greș al îngrijirii obrazului.

Care este crema potrivită?
Tenul uscat și sensibil are nevoie, în primul rând, de grăsime. Deci, se recomandă produse nutritive, pe bază de uleiuri. Cremele hidratante nu sunt adecvate, fiindcă includ în compoziția lor o cantitate prea mare de apă. Cre­mele de zi care conțin alcool pot ac­cen­tua uscăciunea tenului, deoarece alcoolul elimină grăsimea de pe piele. Tenului gras i se potrivește o cremă ușoară, cu multă apă și, pe cât posibil, cu acțiune antibacteriană și de control asupra producției de sebum. Excesul de sebum poate fi îndepărtat și cu ajutorul șervețelelor absorbante, ori­când, în cursul zilei. Tenul mixt este uscat pe obraji și gras în așa-numita zonă T (frunte, nas, bărbie). Ar trebui ales un produs cosmetic cu conținut redus de grăsime. De fapt, ar fi de pre­fe­rat să se întrebuințeze creme diferite pentru porțiunile cu cele două tipuri de piele.

Apa usucă pielea?
Da. Din procesul de regenerare a pielii rezultă produși ce se depun pe suprafața ei și, în amestec cu grăsimea, formează o peliculă care pro­tejează epi­derma, men­ți­nân­du-i umiditatea prin faptul că limitează eva­porarea apei. Spălările prea dese distrug aceas­tă manta de protecție. Se recomandă o singură spă­lare pe zi, seara, cu apă și cu săpun "moale", prepa­rat natural.

Se poate avea încredere în promisiunile producătorilor de cosmetice?
Producătorii sunt obligați să res­pec­te autenticitatea datelor înscrise pe ambalaj. De exemplu, dacă se mențio­nea­ză că o cremă păstrează umiditatea pielii la un nivel ridicat pentru 24 de ore, acest lucru trebuie dovedit prin mă­surători. Aici, prețurile fac diferen­ța. Cremele bune, de firmă, cu mult mai scumpe decât cele de larg consum, își respectă promisiunile. Obrazul dvs. merită un efort financiar.

Avem nevoie de o cremă de zi și una de noapte?
Într-adevăr, noaptea se petrec în interiorul pielii procese distincte față de cele din timpul zilei. De pildă, divi­ziunea celulară este de până la opt ori mai rapidă. Irigarea cu sânge atinge in­tensitatea maximă în jurul orei 23, pe la miezul nopții se reduce producția de sebum, iar spre ora 4 dimineața, pielea devine extrem de permeabilă pentru ingredientele active din produsele de îngrijire. Așadar, aplicarea unei creme înainte de culcare poate fi de folos. Având în vedere scăderea producției de sebum, ar trebui utilizată o cremă mai grasă decât cea de peste zi. Însă nu este neapărat necesar un produs cosmetic special pentru noapte, orice formulă cu proprietăți nutritive va fi la fel de bună.

Cât de des ar trebui să apelăm la peeling?
Numai o dată pe săptămână. Peeling-ul înlătură prin frecare umec­tanții naturali ai epidermei, astfel încât pielea riscă să devină uscată, dacă vom repeta prea frecvent acest procedeu. Și ar trebui să renunțăm cu totul la el, dacă avem deja un ten uscat.

Există metode eficiente pentru combaterea celulitei?
În prezent, nu dispunem de dovezi științifice care să ateste eficacitatea tra­tamentelor cosmetice în comba­te­rea aspectului tipic de "coajă de porto­cală" al pielii. Doar un stil de viață să­nă­tos ar avea, eventual, șanse să-l ame­lioreze: alimentația echilibra­tă, renun­ța­rea la fumat, reducerea consumului de alcool și cafea. Nodulii celulitici și de­nive­lările pielii apar din cauza reten­ției de apă și de substanțe toxice în țe­sutul adipos. Acestea sunt de­terminate de încetinirea circu­lației sângelui și a limfei, dar și de structura țesutului con­junctiv feminin, unde gră­si­mile se depozitează altfel de­cât la bărbați. De aceea, fe­mei­le nu pot evita, complet, celulita. Sportul fortifică țe­su­tul conjunctiv și reprezintă, în orice caz, cel mai bun remediu contra denivelărilor inestetice ale pie­lii.

Produsele bio sunt mai bune?
În privința efectelor, cosmeticele pe bază de plante sunt pe deplin compa­rabile cu cele sintetice, dar, întocmai ca ele, pot să declanșeze reacții aler­gice. Iar atunci când e vorba de produ­se ca șampoanele care dau volum, deodo­rantele sau lacurile de unghii, nici chiar producătorii de cosmetice bio nu se descurcă fără a recurge la chimie.

Când e momentul să începem cu creme anti-aging?
Deja de la vârsta de 25 de ani, pro­cesul reînnoirii celulare se desfă­șoa­ră mai lent, iar capacitatea pielii de a-și păstra umiditatea scade, ceea ce favo­rizează formarea ridurilor. Așadar, și persoanele tinere pot face uz de cre­me anti-aging. Acestea trebuie să aibă în primul rând o acțiune de prevenire a apariției ridurilor, ca și o protecție so­lară și un filtru UV, căci radiațiile so­lare constituie principala cauză a îmbătrânirii pielii.

Ne sunt de folos cremele, când avem deja riduri?
Aplicarea consecventă a cre­melor poate încetini ridarea în continuare a pielii, aju­tând-o să-și mențină tonusul.