Se poate amâna bătrânețea?

Andrei Cheran
- Se poate! Și nu există nici un secret. Problema este să te ocupi! Să-ți îngrijești cu adevărat sănătatea, mintea și sufletul. Sfaturile care urmează reprezintă o soluție pe care merită să o încercați -

Specialiștii în probleme legate de vârsta a treia folosesc, mai nou, în loc de expresia "me­dicină anti-age", "medicină preventivă". Și, mai exact, noțiunea folosită este "medicina celor patru P", adică predictibilitate, prevenție, personali­zare, participare. Termenii au fost inventați de specia­liștii în biologie funcțională, care îi explică așa:
Predictibilitate - în mare parte, sănătatea noastră e "scrisă" în gene, care trebuie să se regăsească în sti­lul de viață pe care îl ducem.
Prevenție - depistarea la timp a problemelor legate de sănătate contribuie decisiv la evitarea agra­vării lor.
Personalizare - pentru că nu avem toți aceleași necesități.
Participare - pentru că întreținerea "mașinăriei" organismului depinde, înainte de toate, de noi înșine.
Obiectivul nu este să rămâi tânăr cu orice preț, ci, pe măsura posibilităților, se preîntâmpini neplăcerile bă­trâneții, care riscă să se accentueze cu timpul. Cum se poate atinge acest deziderat? Printr-o alchimie sub­tilă între o igienă de viață rezonabilă și picătura de li­ber­tate indispensabilă. În mod frecvent, centenarii se recrutează dintre oamenii optimiști, care au știut să de­pășească problemele vieții și accidentele de sănă­tate. Conform specialiștilor, 25% dintre cauzele care explică longevitatea țin de gene, iar 75% depind de stilul de viață și mediul în care trăim.

Zece sfaturi pentru a îmbătrâni târziu și frumos

- Să rămâi tânăr este la îndemâna oricui. E suficient să trăiești în acord cu trupul și spiritul tău. Ușor de zis? Și de făcut, datorită acestui mic ghid, bazat pe rețete simple și eficiente -

1. Faceți zilnic 10 minute de exerciții fizice
Mișcarea și activitatea sportivă sunt bune pentru creier, reprezintă un mijloc ideal de ameliorare a capacităților cognitive. Când facem sport, secretăm un hor­mon care favorizează conexiunile între neuroni și declanșează pro­ducția de amfetamine euforizante. Cu condiția să practicați exerciții moderate și regulate, mult mai eficiente decât eforturile mari, dar ocazionale. De pildă: să mergi pe jos repede, să urci și să cobori scările, să alergi până ce pulsul urcă la 120-140 de bătăi pe minut (nu mai mult), vreme de 25 de minute, de trei ori pe săptămână.

2. Țineți post o zi pe săptămână
Fără să ajungi la suprimarea totală a mâncării, se poate apăsa pe frâna alimentară, o dată pe săptămână. Madeleine Ges­ta, autoarea postului cu ace­lași nume, recomandă o dietă bazată pe ceai și iaurt cu miere. Nutriționiștii chinezi le recomandau pacienților lor postul cu o zi de sucuri de fructe pe săptămână, pentru a ușura sis­temul digestiv, făcând, totodată, pli­nul de vitamine. Ei recomandă cu precădere sucul de mere și sucul de ananas, bogate în vitaminele A, E și C, potasiu și magneziu. Se adaugă și puțină rădăcină de ghimbir ras, care stimulează secreția gastrică. Senzația de lejeritate se instalează imediat.

3. Mâncați cât mai des ulei de cocos și brânză Năsal (Roquefort)
Conform unui studiu danez, laptele de nucă de co­cos, foarte la modă în lume și vândut chiar și în marile magazine, întârzie îmbătrânirea creierului. Dr. Vilhelm Bohr, autorul principal al studiului, afirmă: "O alimentație bogată în nucă de cocos oferă un car­­burant suplimentar celulelor creierului, care repară mai ușor stricăciunile bătrâneții". Cealaltă cale recomandată este brânza cu mucegai (Năsalul românesc sau Roquefort-ul franțuzesc, ambele pre­zente în prăvălii), cărora cercetătorii englezi le atri­buie secretul longevității. În "venele sale albastre", brânza conține substanțe antiinflamatoare, cunoscute pentru efectul lor anticancer și de protecție a inimii. Ea e bună și pentru intestin și stomac, luptă contra durerilor reumatismale și întârzie îm­bătrâ­nirea.

4. Mai puține proteine animale, mai multe proteine vegetale
"Mâncăm mult prea multă carne", afirmă în cor toți nu­triționiștii din lume. Ideal ar fi să înlocuim, cât mai repede și cât mai mult, prepa­ratele din carne cu pește și legume. Strict! Legumi­noasele (mazărea, fasolea, lintea, bobul) sunt la fel de sățioase ca și carnea și conțin proteine care acoperă necesitățile corpului. Cota maximă de carne admisă pe săptămână este de o friptură de vacă sau porc.

5. Folosiți-vă creierul, chiar și în fața televizorului
Creierul este o rețea vastă, de 100 de miliarde de neuroni, legați între ei prin 200.000 de miliarde de conexiuni. Pentru că nu le putem crește numărul, este extrem de important să ameliorăm permanent performanțele celor pe care îi mai avem la anii târzii. Iar să-ți păs­trezi spiritul viu nu e chiar așa de greu. Citești, îți alegi preo­cupări creative, și poți rămâne activ chiar și în fața televi­zorului: analizezi se­rialul pe care îl vizionezi, ur­mă­rești in­triga, comentezi, iei atitudine față de ști­rile politice, trecându-le prin judecata ta.

6. Deschiși față de alții
Secretul tinereții constă într-o viață socială de calitate. Oameni cu care să ai efectiv ce vorbi sau cărora le porți afecțiune. Relațiile amicale se află pe locul întâi. Prietenia trece înaintea iubirii. S-a dovedit că relațiile de amiciție permanente și sincere secretă mai constant hormoni ai atașamentului și fericirii decât dragostea. Prietenia și afecțiunea sunt indispensabile în lupta cu stresul și angoasele, care au un efect devastator asupra organismului.

7. Oferiți-vă în mod regulat cure de liniște
Treisferturi din populația Europei se declară jenată și agresată de zgomotele și gălăgia din locurile unde trăiesc. Realizat la cererea OMS (Organizația Mon­dială a Sănătății) studiul arată că expunerea constantă la agresiunea sonoră creează un stres puternic și atacă perfid auzul, ducând la problema așa de răspândită a acufenelor. Cum ar trebui să reacționăm? Să ne mu­tăm în zone mai liniștite (o iluzie, pentru majoritatea populației Europei) și să ne punem tampoane de vată în urechi când gălăgia atinge maximul? Sfatul cel mai bun, mai ales pentru vârstnici și oamenii obosiți, este să țină, cel puțin o dată pe săptămână, pauze audi­tive, cure de liniște, în care să renunțe total la radio, muzică și televizor. Liniș­tea relaxează și dă senin sufle­tesc. În general, per­soanele de vârsta a treia ar trebui să se lase cât mai puțin agresate de tumul­tul vieții coti­diene, alegând, pe cât posibil, liniștea.

8. Trăiți în echilibru cu vârsta pe care o aveți
N-o faceți pe tinerica, nici pe junele prim, dacă ați trecut de 50 de ani. Veți părea cu atât mai bătrâni. Încercarea de a-i imita pe cei tineri te încarcă cu ani în plus. Cea mai bună cale de a bate palma cu tinerețea este să intri în echilibru cu tine însuți, să te accepți așa cum ești, dar să mizezi pe zonele de tinerețe interioară. În­cearcă să ai o preocupare inte­lectuală sau fizică până la anii adânci. Fă ceva ce îți place și te mobilizează. Lucrul mâinilor sau minții tale să te facă mulțumit și bucuros. Bătrânețea ne oferă o șansă uriașă de a face doar ce ne place, lucruri pe care le-am tot amânat. Când sufletul e bucuros, schimbările pe care le pro­duce vârsta asu­pra noastră sunt mult mai ușor de ac­cep­tat. Bătrânețea trăită cu "sens" își pune pecetea și pe obraz. Privirea e vie, zâmbetul strălucitor. A doua tinerețe există cu ade­vărat.

9. Întăriți-vă picioarele
Ele sunt cele care ne "poartă" toată viața, care asigură mersul, urcatul și coborâtul, o sarcină, pe drept cuvânt, uriașă. E cazul, deci, ca măcar atunci când se apropie bărânețea, să le acordăm puțină atenție. Când muscu­latura începe să scadă, spatele se în­doaie, picioarele încep să tremure și îmbătrânim cu o sută de ani. De aceea, e important să facem exerciții de întărire a lor, în fie­care dimineață și seară. Două exerciții simple: faceți 10 geno­flexiuni de trei ori pe zi (ideal ar fi zece, dar "merge" și patru-cinci, eventual sprijiniți, dacă nu vă puteți menține echilibrul; ridicați-vă pe vârfuri și lăsați-vă pe călcâi cât mai des, întărește laba piciorului. În plus, cumpărați-vă o bicicletă de apartament și dați din pedale pe muzică. În prima zi pedalați pe o melodie, apoi pe două și tot așa. La finalul unei singure săptă­mâni, veți avea mai multă siguranță în picioare și o ținută mai zveltă. Nu uitați: primele semne de bătrâ­nețe sunt ținuta încovoiată a spatelui, mersul nesigur și ochii "stinși" (fără curiozitate sau bucurie în ei).

10. Reabilitați siesta
Viața agitată din ziua de azi are nevoie, mai mult ca nicio­dată, de mici pauze de odihnă, mai ales după vârsta de 50 de ani. Creierul se reface prin somn. Mai ales când nu dormi bine noaptea, e indi­cat să tragi un pui de somn. Dacă nu puteți adormi peste zi, adoptați poziția pi­sicii. Întindeți-vă și relaxați-vă 15 minute, alungând toate gândurile din cap. Pentru a izbuti, concen­trați-vă pe felul în care respirați. Ur­­măriți drumul aerului în plă­mâni, cum intră și cum iese rit­mat. Liniștește imediat. Sau proiectați un scenariu plăcut în minte. Imaginați-vă o dimineață clară, de vară, când soarele răsare și lumina lui aurie umple lumea întreagă, curge peste păduri, șiroind pe frunzișul copacilor, pe trunchiuri, prin iar­bă, peste tufișuri și flori, umple zările și curge la vale cu râurile strălucitoare. Iar în mijlocul acestei prive­liști, cu spatele sprijinit de-un copac, vă aflați dvs., beat de fericirea priveliștilor din jur. Puneți-vă mintea la contribuție! Tinerețea pornește din cap!