Formula AS în Munții Făgărașului: Patimile Doamnei Stanca

Ciprian Rus
- Povestea prea puțin știutei vieți a soției marelui domn MIHAI VITEAZUL, stăpână și roabă în Cetatea Făgărașului -

Scurtă visare istorică

Dacă nu l-ar fi frământat atât de tare dorul de copii, dorul de Florica lui cea cuminte, pe care o luase cu el prin Praga, de se minunase de frumusețea ei Împăra­tul Rudolph, ori, poate, dacă nu ar fi simțit nevoia să-l aibă lângă el, om de în­credere, pe Nicolae, fiul său, pe care-l urcase, mai an, pe tronul Țării Românești și pe care-l vedea, într-o bună zi, domn peste toate cele trei principate unite, poate dacă nu l-ar fi muncit într-atât remușcările față de Doamna Stanca, biata sa doamnă înnegurată, de câte a avut de pătimit în ultima vreme de pe urma lui, poate că altfel stăteau lucrurile, altfel se scria isto­ria noastră. Dar Mihai știa mai bine ca oricine prin ce încercări treceau toți ai lui, de când el era mai mult pe câmpul de bătălie. Și știa bine că dușmanii săi, mai mulți și mai înrăiți pe zi ce trecea, îl șan­tajau cu siguranța familiei sale, ca să-i zădărnicească ambițiile. Mai degrabă re­nunță la propria siguranță, decât să-i știe în peri­col pe ai lui! Iar atunci, în seara aceea, Mihai Vodă simțea toate astea mai fierbinte ca oricând, ca și cum o pecete înroșită în foc i-ar fi topit inima. S-a ridicat pe dată în capul oaselor, și-a trecut palmele prin barba răvășită și, trăgându-și în grabă pelerina, și-a luat sabia și a ieșit în fața cortului. Și-a chemat căpitanii și le-a dat instruc­țiuni clare. 400 dintre cei mai buni călăreți să pornească degrabă spre Făgăraș și să i-i aducă pe ai săi în deplină siguranță. Simțea că i se pregă­tește ceva și se simțea mai singur ca oricând. Loc de dat înapoi nu era, iar singurul sprijin - și pe asta o știa bine! - îi mai rămăsese doar în rugile către Cel de Sus ale maicii sale, bătrâna călugă­riță Teofana de la Mânăstirea Cozia. Ajunsese la o răspântie de viață, și gândurile negre se roteau deasupra lui ca un cârd de corbi. Unde-l dusese toată ambiția asta nebună? Bătăliile nesfârșite și despărțirea de-ai săi? Într-un cort rece, pe un câmp de lângă Turda, departe de toți cei dragi, departe de familia sa, prizonieră la Făgăraș. Îm­bătrânise în trei ani cât în douăzeci. Pe câmpul de luptă, stânga nu-l trăda nici acum, dar parcă rănile pe care le ferea în bătălii ajungeau să-i sângereze în suflet. Avea coșmaruri cu asta!
Dar voievodul Mihai nu mai ajunge să-și vadă familia. E ucis mișelește, la uneltirile generalului Basta, în cortul său de pe Câmpia Turzii. Unii spun că Basta și-a făcut planul de atac, mizând pe lipsa oamenilor de încredere, trimiși de Mihai să-i recupereze familia, alții spun că tocmai acest gest fățiș, de-a încerca să-i elibereze pe-ai săi, ar fi trădat planurile sale viitoare de răzvrătire și i-ar fi convins pe aliații lui să-l uci­dă. Oricum vor fi stat lu­crurile, moartea lui Mihai nu e decât începutul calvaru­lui pe care îl are de îndurat soția lui, Doamna Stanca.

"Curtea suspinelor"

"Aici a suferit toate umi­lințele și toate amenințările pentru dreptul neamului său, chinuita și apoi veșnic ne­mângâiata soție a lui Mihai Vodă Viteazul, Doamna Stan­ca". Sunt cuvintele marelui istoric Nicolae Iorga, spuse în fața femeilor Făgărașului, cu prilejul unei conferințe, în 1938, iar apoi dăltuite, pentru vecie, pe soclul bustului Doamnei Stanca pus chiar la intrarea în măreața Cetate a Făgărașului. Mândră și demnă, de o tărie interioară care-i luminează chipul, înconjurat de coroana de principesă, ca de-o aură de sfântă, așa e Doamna Stanca în portretul sculp­tat la inițiativa lui Nicolae Iorga. Captivat permanent de studierea vieților marilor bărbați ai neamului, Iorga a fost impresionat de drama­tica biografie a Stancăi și a simțit nevoia să glo­rifice eroismul uneia dintre femeile fără de care istoria noastră nu ar fi fost așa cum o știm azi.
Intru în Cetatea Făgărașului, în superba in­cintă pe care Doamna Stanca a stă­pânit-o vreme de aproape un an, în 1600. Aici, într-unul dintre balcoa­nele înalte, ce dau spre curtea interi­oară, largă și pietruită, la lumina palidă a făcliilor, ce-i făceau ochii mai arzători ca oricând, Mihai îi va fi făgăduit, pentru ultima oară, liniș­tea, doamnei sale. I-a dăruit cetatea, de cum pusese mâna pe ea, văzând în ea un dar de împăcare și-o oază de pace, departe de lumea dezlănțuită, în care el se avântase fără de întoar­cere.
În biblioteca din incinta cetății, într-o amiază schimbătoare de vară, găsesc și recitesc cuvintele lui Con­stantin Gane, din celebrul său volum "Trecute vieți de doamne și dom­nițe", ca să intru și mai bine în at­mo­sfera șederii Doamnei Stanca pe domeniul Făgărașului.
"Nu se poate să fi fost o femee fericită. Căci, ori­cât am dori ca femeile acele să fi avut suflete de oțel și inimi împietrite în dureri și caractere modu­late după obiceiul pă­mân­tului, nu putem crede că jupânesele și Doam­nele ro­mâne vedeau cu inimă bună pe bărbații lor, stând mai mult în lagăre, decât în iatacuri și, când se în­torceau aca­să, mai mult în iatacurile țiitoarelor decât în ale lor...". Literatură sau adevăr? În seara care coboară printre coloanele înalte, din piatră, aurul soa­relui, întins peste zi­durile cetății, mă îndeam­nă să cred că darul făcut de Mihai doamnei sale era mai presus de toate slăbiciunile omenești.

Cei mai frumoși ani

Stanca fusese încercată de viață încă din tinerețe. Era o tânără olteancă de neam mare, când l-a cunoscut pe Mihai. Tocmai venea din­tr-un prelung doliu, după ce primul ei soț, Du­mitru, postelnicul din Vâlcănești, răposase. "La pristă­venia sa, el singur a lăsat cu gura lui, satul Sal­cea să fie al jupâniței sale, Stanca". Și poate și alte sate, care apoi ajunseră în stăpânirea lui Mi­hai, ne spun cronicile.
Stanca admira forța și ambiția acestui tânăr, de nici 30 de ani. Tânără încă și ea, avea o do­rință nebună de a o lua de la capăt și de a-și trăi viața, iar tânărul și fălosul negustor, vorbitor de limbi străine și școlit la școala vieții, cu relații și în țară, și prin Stanbul, îi răpise inima. În ce-l privește pe Mihai, pe lângă farmecele care con­curau cu ale multor altor jupânițe pe care el le va fi cunoscut în tumultuoasa lui tinerețe, de copil crescut fără tată, de o mamă cârciumăreasă, Stanca avea nu doar dorința, ci și puterea de a-l ajuta să ajungă în vârful ambițiilor sale omenești. Dincolo de o avere frumușică, rămasă de la fos­tul soț, Stanca mai avea un atu: era nepoata lui Dobromir banul, boier puternic și bogat din Olte­nia, bine anturat în cercurile domnești ale lui Mih­nea Turcitul. Deloc întâm­plă­tor, tocmai în vremea acestuia, Mihai începe să fie răsplătit cu slujbe și moșii, ca un om de credin­ță. La 1588, Mihnea întărește mo­șiile din Oltenia ale lui Mihai și ale soției lui, apoi îl cheamă la curte și-l numește mare stolnic. Mihai intră în partida boierilor olteni, cu care se înrudește prin căsătoria cu Stan­ca. Ei îl susțin la domnie și tot ei au să-i devină, în timp, cei mai im­portanți sfetnici.
Toate aceste nuanțe, greu și mi­nuțios descoperite de istoricii noș­tri, îi fac pe răutăcioși să con­sidere că Mihai s-ar fi însurat din interes cu văduva lui Dumitru postelnicul. E greu de crezut, și încă și mai greu de probat. "Eu cred că Mihai a ajuns să vizeze cu ade­vărat scaunul domnesc abia la 1593, când a intrat în conflict cu Ale­xandru Vodă. Se ajunsese la o fază de viață și de moarte, fapt ce jus­tifică, de altfel, și suma uriașă plă­tită de Mihai pentru tron", afirmă istoricul Liviu Cîmpeanu din Cluj. Până atunci, Mihai și Stan­ca duse­seră o viață liniștită, iar rodul iubi­rii lor sunt chiar cei doi copii, Flo­rica și Nicolae, de care Stanca stă nedespărțită și care sunt cel mai frumos dar pe care avea să îl primească de la viață. Anii aceia de pașnică boierie au fost anii cei mai luminoși. Anii în care averile lor sporeau, iar copiii creș­teau văzând cu ochii. Câtă bucurie era în sufletul Stancăi, să-i vadă jucându-se prin grădina co­nacelor ei boierești, și câtă fericire să-l știe și pe Mihai împlinit, boier de rang mare, cum îi măr­turisise chiar în seara când s-au cunoscut, că va ajunge cândva. Ce-și putea dori mai mult?

Povești de iatac

Dar ambițiile lui Mihai erau mai mari decât se amăgise Stanca. Mi­hai își dorea tro­nul Țării Ro­mâ­nești, care avea să se dovedească prea strâmt pentru ambițiile sale. Din clipa în care l-a dobândit, Doam­na Stanca n-a mai avut o zi pace! La început a fost doar frica războa­ielor. Cu câtă strân­gere de ini­mă îl aștepta, cu lunile de zile, să se întoarcă din cam­pa­niile sale îm­potriva turci­lor! Îi era teamă de viața lui și îi era teamă de viața copilașilor lor. Ce s-o alege de ei, de toți, dacă-l vor tăia turcii? Cu timpul, pe lângă veștile glorioase de pe câmpurile de bătălie, doam­na olteancă avea să afle și zvonuri dureroase și nedorite despre cuce­ri­rile amoroase ale dom­nului ei. În 1599, în plină perioadă de glorie, pe când se pre­gătea să cucerească Ardea­lul, lui Mihai Viteazul i se naște o fiică, Ma­rula, dintr-o relație cu Tudora din Târșor. În stilul său avântat, lip­sit de scrupule, dar și de ipo­crizii, Mihai nu face niciun secret din naș­terea fiicei sale ne­legitime. Își vizitează țiitoarea și fiica și le dăruiește o frumoasă moștenire aflată în posesia mamei sale, Doamna Teodora. Și dacă ar fi fost doar atât... Dar odată ajuns în Ardeal, du­pă ce o instalează pe Doamna Stanca la Ceta­tea din Făgăraș, el stă mai mult la curtea de la Alba Iulia, acolo unde, cu câțiva ani înainte, se îndrăgostise nebunește de Velica, soția unui aven­turier italian, și fiică a unui cunoscut boier mun­tean.
"Fiind acum singur, cuceritor, glorios, atot­puter­nic, nu se mai sfii a-și ascunde dragostea; dimpotrivă, voì ca toată lumea să știe că Velica era a lui - un omagiu adus fru­mu­seței ei. O afișa, o impunea, cerea să i se închine lumea ca unei fete de domniță ce era și ca unei Doamne ce ar fi putut fi", scrie același Constantin Gane. Curios să afle astfel de de­talii - de unde și compasiu­nea sa pen­tru destinul Doamnei Stanca - Nicolae Iorga o nu­meș­te pe fru­moasa Velica "stă­­pâna prin iu­bire a Ardea­lu­lui". Raportul unui diplomat im­pe­rial, datat 15 martie 1600, spu­ne că "toate afacerile țării le are în mână o jupâneasă ro­mân­că, măritată cu Fabio Gen­ga, cu care Domnul se ține în știința tutu­rora". Toate astea, la 100 de kilo­metri de Fă­găraș, unde Stanca își plânge sin­gură­tatea, umilită de com­pă­ti­mirea slujbașilor și a slu­gilor de la castel.

Baluri și serbări

Dar în ciuda tuturor gândurilor negre, cărora nici măcar zidurile inexpugnabile ale Făgărașului nu li se puteau îm­potrivi, sângele oltenesc al Stancăi biruie melan­colia, și ea stăpânește cetatea, ca o adevărată doamnă. Îi are aproape pe copiii ei, Florica și Nicolae, și o mână de oșteni credincioși, cu care Doamna Stanca transformă cetatea într-o cita­delă inexpug­nabilă, în planurile strategice ale lui Mihai Viteazul. "Mărturiile epocii o prezintă pe Doamna Stanca vizitând satele românești ale domeniului, apropiată de locuitorii cu care vor­bea aceeași limbă", îmi povestește Elena Băje­naru, directorul Muzeului Țării Făgărașului, în timp ce îmi prezintă fostul apartament al Doam­nei Stanca, superb reconstituit, din detalii de epocă. Alte mărturii vorbesc despre frumoasele baluri și serbări demne de o curte imperială, pe care Doamna Stanca le-ar fi dat în cetate, pentru a nu fi cu nimic mai prejos decât ilustrele ei predecesoare. Dar vremea bancheturilor avea să dureze foarte puțin, pentru că adversarii din Ar­deal ai lui Mihai îl vor ataca pe domn, exact acolo unde îl durea cel mai mult: în siguranța familiei sale.

O doamnă adevărată

În vâltoarea luptelor pentru putere în Europa de Est, în care Mihai Vi­tea­­zul se implicase, cu barda în mâ­nă, familia sa a fost, pe durata celor 8 ani de domnie, în permanență în vizorul adversarilor săi. Moda era, pe vremea aceea, să lași garanție fami­lia, cu tot cu mamă, nevastă și copii, în cetățile controlate de cei care te creditau ca să le aperi interesele. Cum imprevizi­bilitatea lui Mihai devenise de noto­rietate în epocă, domnul muntean a fost constrâns să facă de zeci de ori apel la abilitatea sa politică extraor­dinară pentru a nu-și pune familia în pericol. Nu o dată le-a promis, ba ardelenilor, ba polo­nilor, ba Porții Oto­mane, că își va trimite numaidecât familia gaj, dacă îl vor ajuta, dar nu a făcut-o niciodată cât a fost domn. Abia după înfrân­gerea de la Mirăslău (sep­tembrie 1600), lipsit de armată și de tezaurul care îi asigura o oarecare inde­pen­dență financiară, domnitorul e obligat să-și pună efectiv familia la dispoziția inamicului. Nu mai avea unde să o trimită - tocmai pierduse și Țara Românească - era mai înțelept așa, pentru moment. Obligat la "cu­min­țenie", Mihai Viteazul se va în­drepta spre Viena și Praga, pentru a-i recâștiga încrederea Împăratului Rudolph. Între timp, însă, începe adevăratul calvar pentru Doamna Stanca. Umi­lită în dragoste, hăituită de combinațiile politice și militare ale soțului ei, Stanca se vede obligată de statutul și de firea ei de mare doam­nă, să înfrunte acum trufia și josnicia cruzilor adversari ai soțului ei. Și nu doar ea, căci ea era atât de trecută prin focul suferințelor, dar și cei doi copii ai săi! Că nu s-a lăsat o clipă prejos, umilită sau înjosită, stau dovadă însemnările care con­semnează, cu uimire, apariția ei în "arestul" din tabăra oamenilor lui Giorgio Basta. Deși obo­sită după un lung drum, Stanca își face o intrare imperială. "E îmbrăcată într-o blană de samur cu damaschin roșu, însoțită de nouă ca­lești și mai multe care, alături de 18 cai mi­nu­nați". "O adevărată doamnă!", exclamă un­gu­rii, care sunt de față la impresionanta scenă.

Regina din temniță

"După ce Mihai Viteazul este înfrânt la Mi­răslău, familia sa - soția Stanca și cei doi copii - sunt con­duși la Gilău. În februarie 1601, Stanca este readusă la cetatea Făgăraș", își continuă relatarea direc­toarea Cetății Făgăraș, istoricul Elena Băjenaru. "Pu­teți să vă imaginați cum e să fii închis și tratat ca un rob, în cetatea pe care odinioară o stăpâniseși?". Sunt, la rân­du-mi, șocat de detaliile atât de puțin cunoscute ale istoriei. Ele explică, de-abia acum, cu îndrep­tățire, cuvintele lui Nicolae Iorga. "Aici a sufe­rit toate umilințele și toate amenințările, pentru drep­tul neamului său, chinuita și apoi veșnic nemângâiata soție a lui Mihai Vodă Viteazul, Doamna Stanca". Nu sunt metafore, ci adevăr-adevărat! O confirmă și studiile recente despre familia lui Mihai Viteazul, realizate de Radu Mârza: "În ceea ce privește pre­zența familiei lui Mihai Viteazul în Transilvania, ca ostatici, tre­buie făcută o diferențiere clară între epi­so­dul «Gilău», în care d-na Stanca a suportat un regim permisiv, de «domiciliu obligatoriu», din partea generalului Basta, și episodul «Făgăraș», când ea a suportat un regim sever, de detenție, de data aceasta, ca prizonieră a «Stărilor ardelene» și a principelui Sigismund Bathory". Docu­mente contemporane de limbă germană vorbesc și ele, în termeni gravi, despre situația Stancăi și a copiilor ei, la Făgăraș: "arestare" și "temniță". Când află de la iscoade despre cum e tratată fa­mi­lia sa la Făgăraș, Mi­hai izbucnește într-un plâns de copil ("hat geweint wie ein Kind"), spun cronicile vremii. Atunci se deci­de să-i tri­mi­tă pe cei 400 de oameni de încredere (du­pă alte surse, 1.000 de husari) ca să-i elibereze fa­mi­lia. Mihai este ucis, însă, pe Câmpia Turzii, în august 1601, iar familia sa rămâne, mai departe, până în 1602, în robie, în Cetatea Făgăraș...

"De plângere și de suspine"

Într-o dimineață din anul 1602, de-abia scă­pați din temnițele ungurești, cei trei au venit în­tr-un suflet la Maica Teofana, în chilia frumoasei mânăstiri de pe Olt, să-i plângă în poală. De la bătrâna maică a lui Mihai a rămas o emoționantă scrisoare, în care evocă, în cea mai dulce limbă română, ziua revederii cu Doamna Stanca și pruncii ei.
"Aici (la Cozia, n.r.) mă ajunse și vestea de săvârșirea zilelor drag fiului meu Mihai Voevod, și de sărăcia Doam­nă-sa și a cuconilor lui, prin țările strei­ne. Fui de plângere și de suspine ziua și noaptea. După aceia, cu vremea și cu ajutorul Domnului din Cer și cu rugă­ciu­nea cinstiților părinți și cu plânge­rea mea, Sfinția lui din Naltul Cerului au auzit și s-au milostivit de i-a scos din ță­rile streine în țara noastră de moște­nire și, mai vârtos, i-a adus la Sfânta Mâ­năs­tire în Cozia, pentru bă­trâna și jalnica lor maică. Și dacă se adunară unii cu alții, mare plângere și suspin fu între ei, de jalea lui Mihai Vodă și pentru patima lor ce-au pățit prin toate țările streine Doamna Stanca și fiu-său Ioan Nicolae Vodă și Doamna Flo­rica".
"Cum a fost, draga mea, printre stră­ini?", a între­bat lăcrimând Maica Teo­fana. "Grăi Doamna Stanca: «Cum am pățit noi, maică, să nu pațe ni­meni!»".
Vestea morții lui Mihai se răspândește în lume ca fulgerul, ajungând și la biata lui mamă, ce viețuia la Cozia, în călu­gărie, sub numele Teofana. Și, ca și când moartea fiului n-ar fi fost de ajuns, biata bătrână e chinuită și de soarta Stan­căi și a copiilor ei, aflați în robie, la Fă­găraș. Se roagă Lui Dumnezeu să îi mai vadă o dată în viață și să-i strângă la piept, îna­inte de a muri. Și bunul Dum­nezeu îi împlinește dorința.

P.S. Tragedia Doamnei Stanca nu se oprește aici. După abia câteva luni de ședere în țară, soția lui Mihai Viteazu se îmbolnăvește de ciumă și, după câteva zile de chin, își dă duhul.

Foto: Dreamstime - 3