Magie de vară - Rețete cu petale de crin

Iulia Vlad
Cunoscut pentru efectul său de catifelare, de luminare și albire a pielii, crinul alb este, din vremuri străvechi, un ingredient valoros în ar­senalul de frumusețe al femeilor. Din "tezaurul" folosit încă din antichitate, am ales câteva rețete simple, cu petale de crin, adaptate ușor la ziua de azi. Pentru preparate se folosesc petale de crini albi, proaspăt înfloriți, care se clătesc cu apă înainte de utilizare. Pe­talele uscate - la umbră - se păstrează în borcane de sticlă.

Apă de crini
Se prepară dintr-o cană de apă clocotită, care se toarnă peste două linguri de petale de crin. Se lasă o oră la infuzat, apoi se strecoară.
Pentru ten gras și mixt - la soluția obținută se adaugă tinctură de benzoe (10 ml la o cană de ceai de petale de crin), sau suc proaspăt de la o jumătate de lămâie. Se loțio­nează tenul dimineața și seara.
Pentru ten uscat și îmbătrânit - la o cană de infuzie de petale de crin se adaugă o lin­gură de miere. Se lo­țio­nează tenul dimineața și seara.
Se pot face, de aseme­nea, comprese înmuiate în apă de crini, care se aplică pe față seara, înainte de culcare, și se țin 10-15 minute. Au efect de catifelare și de redare a supleții și strălucirii pielii.

Lapte de crini
Peste petalele a patru flori de crin se toarnă un sfert de litru de alcool de 90 de grade. Amestecul se pune la ma­cerat, timp de o lună, într-un loc întu­necos. Se filtrează, și cu loțiunea obți­nută se tamponează tenul gras, acneic, cu pori dilatați, cu coșuri.

Mască cu crini, miere și argilă
Ingrediente: o lingură de petale de crini uscate și mărunțite, o lingură de miere de salcâm, 2 linguri de argilă, apă.
Se amestecă pulberea de crini, mie­rea și argila, apoi se adaugă apă până se obține o compoziție ca o cremă groa­să. Se întinde pe fața curățată, se lasă să acționeze 20 de minute, apoi se clă­tește. Combate tenul gras, cu pori di­la­tați, coșurile, lasă pielea fină și întinsă.

Mască de crini, fragi și lapte
Ingrediente: două linguri de petale de crin uscate și mărunțite, o lingură de suc de fragi (sau căpșuni, sau zmeu­ră), o lingură de smântână.
Se amestecă pulberea de crini, fra­gii și smântâna, până ce compoziția ajun­ge ca o cremă. Se întinde pe fa­ța curățată, se lasă să acțio­neze 20 de minute, apoi se clă­tește. Revitalizea­ză, face minuni în cazul tenu­rilor îmbătrânite, lu­mi­nea­ză, atenuează pe­tele.

Ulei de crin
Îl găsiți în magazine naturiste sau farmacii, dar se poate prepara și acasă.
Un recipient de sticlă se umple cu petale de crin mărunțite, peste care se toarnă ulei de floarea soarelui presat la rece, până le acoperă. Se închide vasul ermetic, apoi se lasă la macerat timp de 2 săptămâni. Se strecoară li­chidul, apoi se pune într-un alt reci­pient de sticlă curat care se așează în loc întunecos și răcoros.
Uleiul de crin este delicat și potrivit și pentru pielea sensibilă. Luminează obrazul, șterge petele, calmează și hi­dra­tează. Se poate folosi simplu, apli­cat pe piele, sau în combinație cu alte ingrediente, în diverse preparate cos­me­tice. Aplicat după epilare sau pen­sare, previne înroșirea și iritarea pielii.