Înfruntare cu vara - MARIUS MOGA și LOREDANA, pe malul lacului Herăstrău

Dana Ene
- Vă numărați printre fanii concursului "Vocea României" de la PRO TV? Ați vrea să știți ce fac în vara asta incendiară jurații sau prezentatorii emisiunii? Mai mult ca sigur că bine, având în vedere că se află în vacanță. Doi dintre ei, Loredana și Marius Moga, nu pot părăsi muzica și înfruntă vipiile verii cântând. Și nu oricum și oriunde, ci pe celebra scenă bucureșteană de pe malul lacului Herăstrău, unde muzica se servește alături de-o bere rece. (Ați înțeles: "Berăria H") -

MARIUS MOGA
Sărbătoare muzicală de Sânziene


Primul care deschide șirul concertelor din Berărie, pe 24 iunie, de Sânziene, este Marius Moga. La 34 de ani, muzicianul născut în Alba Iulia este unul dintre cei mai apreciați compozitori de astăzi, admirat, toto­dată, și pentru calitățile sale de interpret. Născut într-o familie în care muzica dădea tonul (unul din bunici cânta la banjo, bunica era membră în corul bisericii, ma­ma urmase și ea studii de canto, în timp ce tata cânta la chitară), n-a fost nicio mirare că băiatul s-a născut gata molipsit. Prima formație a făcut-o în liceu, botezând-o "Talk to me". Tot în plină adoles­cență a compus și prima lui piesă, "Noap­tea", care s-a bucurat de ma­re suc­ces printre tinerii din orașul natal. Era primul pas spre cele­brita­te.
Traseul va fi sigur. La 18 ani, ia încre­zător trenul spre Capitală, răs­punzând invitației făcute de Adi Sână, membru al formației Akcent. A compus pentru ei piesa "Ți-am pro­mis" (2001), care a de­venit repe­de un hit. Încurajat de acest prim succes, avea să com­pună noi și noi melodii, cercul de colaboratori (ei înșiși artiști cunos­cuți) mărindu-se rapid: Paula Seling, Hi-Q, 3rei Sud Est, Anda Adam, Andreea Bălan, Blondy, Corina, Cream, Simona Nae, Simplu sau TNT. De-aici și până la proiecte pe cont propriu nu mai era decât un pas.
?n 2004, Marius Moga îl întâlnește pe jamaicanul Lennox "Buppy" Brown, cu ocazia realizării în Ro­mâ­nia a filmului "7 seconds", care îl avea ca prota­gonist pe celebrul la vremea aceea Wesley Snipes. Moga avea să-i rescrie lui Buppy Brown o melodie mai veche, nereușită, pe care o va intitula tot "7 seconds" și care a și fost cuprinsă pe co­loana sonoră a peliculei. Este primul proiect al lui Marius în lumea cinemato­grafiei și, datorită succe­sului de care s-a bucurat filmul, solicitările pentru compoziții s-au înmulțit. Marius Moga a scris melo­dii pentru seriale de televiziune și telenovele ro­mâ­nești, precum: "Chi­qui­titas", "Daria, iubirea mea", "Iu­bire ca-n filme" etc.
Tot în 2004, alături de An­drei Ștefan Ropcea (poreclit Randi), avea să formeze o trupă, numită din combinația propriilor nume - Mo­randi. Născu­tă sub o stea no­rocoasă, ea s-a bucurat de mare suc­ces, atât în ța­ră, cât și în străi­nătate. Cei doi artiști au lansat împre­ună trei discuri, în vreme ce single-urile Morandi au ajuns nr. 1 în topurile din Rusia, Polonia, Cehia, Slova­cia, Bulgaria, Ucraina și, bineînțeles, Româ­nia. Și ultimul CD, "N3XT", a primit de cinci ori Discul de Platină în Ru­sia, mulțu­mită vânzărilor extraordinare. Și suișul era abia la început. După un timp de "inițiere" în America, în 2011 Moga compune o melodie pentru trupa ame­ricană Maroon 5 - "The Man Who Never Lied", ce a fost inclusă pe albumul "Overexposed", lansat pe piață în 2012. În aceeași perioadă, Marius Moga își deschide propria casă de producție, DeMoga Music.
La 34 de ani, în plină forță a creației, cel mai stilat jurat de la "Vocea României" a adunat în tolbă 12 Discuri de Aur și Platină și 5 premii MTV, pentru: "Cel mai bun video", "Cel mai bun producător", "Cel mai bun album". Pentru "Cel mai bun cântec româ­nesc", Marius a fost premiat în cadrul EMA's, la Li­verpool.
În concertul din Herăstrău, Marius Moga nu vine singur, ci însoțit de o mulțime de invitați: Liviu Teodo­rescu, Jovanna Milovanovic, Cristi Sanda, Ciprenko, Alex Florea, Cristina Stroe, Tomy și Andi Grasu, toți foști concurenți la "Vocea României".
(Bilete mai puteți găsi în ziua concertului, la "Beră­ria H", la prețuri cuprinse între 45 și 90 lei.)

LOREDANA GROZA
Vipii vocale, la ceas de seară


Mai veche în carieră decât Marius Moga, la 46 de ani, Lo­redana Groza este, cu sigu­ranță, regina bine înscăunată a muzicii pop românești. Voce in­confundabilă, prezență sce­­nică specială, temperament și, mai presus de toate, ambiție pro­fesională, moldoveanca năs­cută în Onești a scos în cei 30 de ani de activitate muzicală nu mai puțin de 20 de albume ce au fost răsplătite cu nu­meroase premii, bucurându-se de un uriaș succes la public.
Cel mai recent dintre discurile Loredanei, "Ima­ginarium", a fost lansat în toamna anului trecut. Pro­movat mai întâi în România, cu mult succes, Loredana nu s-a sfiit să treacă și Oceanul, în America, la New York, unde a susținut un concert caritabil, a cărui me­nire a fost strângerea de fonduri pentru educația copiilor din România.
"Mama a fost învățătoare și, în casa noastră, car­tea și școala au fost mereu prețuite. Tatăl meu este un prolific scriitor de cărți pentru copii și aveam me­reu în preajma noastră volume de povești. Iar când a apărut Elena, fiica mea, am continuat să-i transmitem dragostea pentru lectură și i-am citit povești, ani la rând, înainte de culcare. Cred în puterea cărților și dacă, prin munca mea, pot ajuta să ajungă cât mai multe volume la copiii cărora li se poate schimba ra­dical viața după o lectură importantă, am să fiu mereu cu tot sufletul prezentă", declara Loredana, chiar înainte de-a pleca din țară.
Pe 28 iulie, la patru zile distanță de Marius Moga, Loredana va debarca, și ea, pe malul lacului Herăstrău, spre bucuria fanilor ei, și chiar a verii, pe care vocea și muzica ei o va face de neuitat. Vipii vocale, mai pre­sus decât temperaturile înregistrate de termometru.
(Bilete pentru concertul Loredanei puteți găsi online pe iabilet.ro, iar prețurile sunt cuprinse între 35 și 85 lei.)