Loțiuni tonice

Iulia Vlad
Razele soarelui aflate vara la maxi­mum de putere dezvăluie, fără milă, cele mai mici imperfecțiuni ale pielii.

Cum nu toată lumea este bine­cuvântată cu un ten perfect, rezol­varea se află în câteva remedii folosite de sute de ani, dar disprețuite astăzi, în epoca cosmeticii industriale. Aflate la îndemâna oricui, loțiunile tonice pe bază de plante împrospătează, curăță pielea, închid porii și recuperează to­nusul obrazului. De asemenea, pregă­tesc pielea pentru aplicarea cremei de zi sau de noapte. Ușor de preparat, lo­țiunile din ingrediente natu­rale nu con­țin alcool și chimicale, și vă asigură în scurt timp un obraz tânăr și frumos. Se folosesc pe tenul bine curățat. Se păs­trează la rece, maximum 3-4 zile, în reci­piente de sticlă.

Ten îmbătrânit, veștejit, palid

Tonic cu busuioc și castraveți

Ingrediente: 2 linguri de flori și frunze de busuioc, o jumătate de cană de apă clocotită, o jumătate de cană de suc proaspăt de castraveți.
Preparare: Zdrobiți busuiocul și turnați apa clocotită peste el. După ce infuzia se răcește, strecurați-o și ames­tecați cu sucul proaspăt de castraveți. Tamponați tenul dimineața și seara cu această loțiune, care dă o strălucire imediată pielii.

Ten gras, mixt, cu acnee

Tonic cu levănțică și oțet de mere

Ingrediente: 3 linguri de flori de le­vănțică, o cană de apă, 1 sfert de cană de oțet de mere.
Preparare: Turnați apa clocotită peste florile de levănțică, acoperiți va­sul cu capac și lăsați până se răcește lichidul. Strecurați și amestecați cu oțe­tul de mere. Aplicați pe față cu un tampon de vată, în fiecare seară, după demachiere. Echilibrează secreția de grăsime, matifiază, îmbunătățește cir­cu­lația sângelui, reduce ridurile fine.

Ten uscat, sensibil

Tonic cu tei și miere

Ingrediente: 2 linguri de flori de tei, o linguriță de miere, o cană de apă.
Preparare: Turnați apa clocotită pes­te florile de tei, lăsați la infuzat 20 de minute, strecurați și adăugați o lin­gu­­riță de miere. Ștergeți fața cu un tam­­pon de vată înmuiat în infuzie. Înmoaie pielea uscată și o calmează pe cea iritată.

Ten ridat

Tonic cu tei și mărar

Ingrediente: o lingură flori de tei, 2 linguri de mărar, o cană cu apă.
Preparare: Turnați apa clocotită pes­­te florile de tei și mărar, acoperiți va­­sul cu capac și lăsați până se răcește. Strecurați loțiunea și ștergeți-vă fața cu ea, dimineața și seara. Este o rețetă mi­ra­culoasă pentru pielea cu tendință de ridare.

Ten lipsit de fermitate

Tonic cu apă de trandafiri și ceai verde

Ingrediente: câte o jumătate de ca­nă de apă de trandafiri și de ceai verde.
Preparare: Se toarnă o jumătate de cană de apă clocotită peste o lingură de ceai verde, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară.
Apa de trandafiri: se iau 6 linguri de petale proaspete de trandafiri, mă­runțite cu mâna, 3 linguri se pun la ma­cerat în 250 ml de apă, de seara până dimineața, iar celelalte 3 se infuzează 20 de minute, în 250 ml apă clocotită. Se strecoară apa și se amestecă cu cea­lal­tă apă în care petalele au stat la ma­ce­rat. Se combină o jumătate de cană din apa de trandafiri cu ceaiul verde. Se tamponează tenul dimineața și sea­ra. Catife­lează, redă elasticitatea și fer­mitatea pielii.

Ten gras cu pori vizibili

Tonic cu sunătoare, coada-șoricelului și lămâie

Ingrediente: o lingură flori de su­nă­­toare și o lingură de coada-șori­ce­lu­lui, suc proaspăt de lămâie, o cană de apă.
Preparare: Turnați apa clocotită pes­­te florile de sunătoare și coada-șori­celului, puneți capac și lăsați să stea două ore, apoi strecurați. La fiecare uti­lizare adăugați câteva picături de suc proaspăt de lămâie. Spălați fața di­mineața și seara. Este astringentă, ma­ti­fiantă și revigo­rantă.