ELECTRIC CASTLE - muzică, lumini, distracție

Dana Ene
Mai sunt șapte zile "trecute fix" până înce­pe cea de-a patra ediție a unuia dintre cele mai așteptate festivaluri ale acestei luni - Electric Castle din Bonțida, judetul Cluj.

Găz­duit pe mărețul domeniu al Castelului Banffy, aflat în localitate, marea sărbătoare a muzicii se va desfășura între 14-17 iulie și va aduna, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, o mulțime de tineri iubitori de muzică elec­tronică, din întreaga lume. E remarcabil cum Clu­jul, marea metropolă a studenților din Ardeal, a izbutit să se impună în domenii de vârf ale muzicii internațio­nale. Încă de la prima ediție, din 2013, Electric Castle a fost nominalizat în fiecare an în finala European Festival Awards la categoria "Cel mai bun festival de mărime medie", alături de alte evenimente asemă­nătoare, cu o mai mare tradiție în Europa.
Festivalul clujean are de acum participanții lui fideli, pe care nici ploaia și nici vântul nu i-au împie­dicat să petreacă la maximum anul trecut, când în urma ploilor abundente corturile le-au fost "măturate", pur și simplu, de ape. Dacă anul acesta vă numărați și dvs. printre participanți, ar fi bine să urmăriți prognoza meteo înainte de-a porni la drum și să vă dotați cores­punzător, ca să puteți petrece pe cinste alături de ar­tiștii invitați la Bonțida.
Skrillex - este DJ, producător, chitarist, cântăreț și compozitor de muzică american de mare succes al zilelor noastre. Are 28 de ani și s-a născut în Los An­ge­les, pe numele real Sonny John Moore. Deși este foarte tânăr, mai bine de jumătate din viață și-a dedi­cat-o deja muzicii, fiind prezent pe scenă de la 14 ani. Din 2004 până în 2007 a fost chitarist al formației From First to Last, iar de la 18 ani și-a început pro­pria-i carieră solo. Skrillex are un singur album de studio - "Recess", lansat în 2014, după ce devenise deja faimos în urma mai multor single-uri de succes. Artistul american deține nu mai puțin de opt premii Grammy, patru Discuri de platină, trei de aur și două MTV Video Music Awards.
Sigur Rós este o trupă islandeză post-rock (adică o trupă rock totalmente instrumentală) ce vine tocmai de la Reykjavík. Creată în 1994, de chitaristul Jón Pór Birgisson (41 ani) și de basistul Georg Hólm (40 ani), formația a suferit în decursul anilor mai multe schimbări. Azi, alături de ei mai cântă și bateristul Orri Páll D?rason (39 ani), care li s-a alăturat în 1999. ?n cei 22 de ani de existență, trupa Sigur Rós a lansat nu mai puțin de 7 discuri de studio și unul live.
Melodiile lor, desprinse parcă din alte lumi (doar sunt "colegi" de țară cu Bjork) au fost cuprinse pe co­loana sonoră a mai multor filme, precum "Myste­rious Skin", "CSI: Miami", "Game of Thrones" sau "Vanilla Sky", dar și a unor documentare TV. Ul­ti­mul disc al lor, "Kveikur", a fost editat în 2013.
Bring Me the Horizon, trupa britanică din Shef­field, Yorkshire, este for­mată (în 2004) de o gașcă de tineri, ce abia au împlinit acum, în mare majoritate, 30 de ani: solistul Oliver Sykes (29 ani), basistul Matt Kean (30 ani), bate­ris­tul Matt Nicholls (30 ani), clăparul Jordan Fish (30 de ani), iar "senio­rul" formației este chi­taristul Lee Malia (32 ani).
In cei 12 ani de exis­tență, trupa Bring Me the Horizon a lansat nu mai puțin de 5 albume de studio și a câștigat o mul­țime de premii locale. Cel mai nou disc al lor, That's the Spirit (2015), a debutat direct pe locul al 2-lea în topurile britanice, lucru deloc de neglijat pe o piață muzicală competitivă, cu exces de talente tinere.
B?STILLE este o formație londoneză indie-pop ce a luat naștere abia în 2010 și ai cărei membri sunt cam de-o seamă cu cei de la Bring Me the Horizon. Ea este compusă din solistul vocal Dan Smith (29 ani), multi-talentatul instrumentist Kyle Simmons (28 ani), chitaristul Will Farquarson (32 ani), bateristul Chris Wood (30 ani) și cea mai nouă achiziție, solistul și compozitorul Charlie Barnes (27 ani).
Băieții de la BASTILLE au scos până acum doar un album, "Bad Blood". Lansat în 2013, discul lor a debutat direct pe locul 1 în topurile din regatul britanic și le-a adus un premiu "Brit", pentru "Cel mai bun debut". Albumul s-a vândut în peste 5 milioane de exemplare în Statele Unite, cucerind și acolo o mulțime de fani. ?mbărbătați de succes, cei de la B?STILLE pregătesc un al doilea disc - "Wild World", ce va fi lansat în luna septembrie a aces­tui an. Cel mai probabil, la Electric Castle vor cânta, în premieră, și melodii cuprinse pe acest nou album.
Un alt invitat de sea­mă de anul acesta este și muzicianul german Paul Kalkbrenner, născut în Leipzig, pe 11 iunie 1977, și care trăiește acum la Berlin. A prins drag de muzica tehno în­că din copilărie și, ado­les­cent fiind, a început să facă pe DJ-ul în cluburi, alături de un prieten de-al lui, Sascha Funke. La 18 ani, făcuse rost de sufi­cienți bani pe care să-i investească în aparatură și, tentat să facă și altceva decât să mixeze me­lodiile unor cântăreți în vogă, începea să com­pună timid propria lui muzică.
In 1999, Paul debuta cu prima lui melodie. De atunci au trecut ani buni și azi se poate mândri cu 7 albume de studio, ce i-au adus drept răsplată câteva Discuri de platină, atât în Germania, cât și în Belgia. Cel mai nou album al lui, intitulat simplu - "7", a fost lansat în 2015. Din 2012, Paul este căsătorit cu DJ-ul de origine română, Simina Grigoriu.
Aceștia sunt însă doar câțiva dintre invitații de soi de la Electric Castle, lista fiind extrem de lungă. Dar cum fanii muzicii electronice sunt cu adevărat păti­mași, cu siguranță că vor fi prezenți la eveniment nu atât pentru cântăreții invitați, cât pentru marea distracție muzicală în sine, plină de bucurie și dans.
Un abonament pentru cele patru zile de festival costă 399 lei sau 689 lei, varianta VIP, dar puteți opta și pentru biletul de o zi, ce costă 159 lei sau 249 lei, va­rianta VIP. Pentru 4 zile de camping va trebui să plă­tiți 79 lei dacă mergeți cu propriul cort, sau puteți în­chiria unul de 2 persoane gata instalat de organiza­tori, ce cuprinde și saltele și pături la prețul de 230 lei.
Dacă doriți mai multe informații despre par­ticipanți, bilete și cazare, le puteți găsi online pe electriccastle.ro.