Sfaturi împotriva caniculei

Rodica Demian
- Barometrul urcă, aerul încremenește, transpirația curge șiroaie! La birou, acasă sau pe malul mării, când temperatura atinge 35 de grade la umbră, viața devine un chin. Ca să vă simțiți bine chiar și în zilele foarte calde, vă oferim - pentru a vă răcori - câteva sfaturi ținute la frigider -

Duș călduț
În zilele extrem de călduroase, prospețimea absolută o puteți obține făcând dușuri călduțe! E drept că apa rece pare să răcorească mai bine, dar numai în primul moment, pentru că, concomitent, ea stimulează circulația sanguină. Urmarea: transpirație mai abundentă. După duș, lăsați pielea udă să se usuce la aer. Este un plus de răcoare.

Un pui de somn
Când soarele e sus de tot pe cer, reduceți "moto­rul" și treceți la um­bră! Pro­gra­mați-vă ac­ti­vi­ta­tea fizică di­mi­neața sau sea­ra. Un somn bun (nu lung) după ma­­sa de prânz, cu ven­ti­­la­torul în pri­ză, mo­bilizează energia consumată și vă face să vă simțiți în plină for­mă.

Piele uscată
O strângere "umedă" de mână este întotdeauna ne­plăcută, dar poate fi evitată. Un sfat bun pentru toți cei care au o asemenea ten­din­ță: în zilele călduroase, pul­ve­rizați-vă în palme un spray anti­transpirant. În felul acesta porii se îngustează, iar flu­xul de transpirație este stopat.

Șervețele absorbante
Fața transpirată și na­sul lucios au neapărată ne­voie de șer­vețele care sug (ca o su­gativă) gră­si­mea și transpirația, men­ținând tenul mat.

Bumbac și in
Nu purtați pe căldu­ră haine și lenjerie strâmte - se lipesc foarte ușor de piele. Cu cât e mai largă îm­bră­cămintea, cu atât circulă mai bine aerul de-a lun­gul corpu­lui. Cele mai indicate materiale sunt bum­bacul și inul, pen­tru că lasă aerul să pă­trundă.

Baie în lapte, contra insolației
Dacă aveți ghinio­nul s-o faceți, nu vă codiți - extrem de răcoritoare și cal­man­­tă este baia în lap­te! Turnați în apa de baie (călduță) 2-3 litri de lapte și stați sub apă 20 de minute. Enzimele din lapte au un efect an­tiinfla­ma­tor, iri­ta­țiile pielii cal­mân­du-se foarte re­pe­de.

Apa minerală împrospătează
Super-flash din sti­clă. Apa mine­rală îm­prospă­tea­ză și ră­co­rește pie­lea cât ai zice "peș­te". Pulve­ri­zați-o pe față la orice oră din zi, chiar și peste machiaj. Țineți-o în frigider, ca să fie rece.

Mușețel pentru ochi
Soarele prea pu­ter­nic dăunează ochi­­lor. Dacă sim­țiți că vă înțeapă sau vă ard, apelați la com­presele cu mu­­șețel. Băgați un plic cu mușețel în apa clo­co­tită, aș­tep­tați să se ră­ceas­că și apli­cați pe pleoape tam­poa­nele în­mu­iate, 10 minute.

Limpezeală cu ace de pin
Din cauza căldurii, părul se pleoș­tește foarte repede, pentru că pielea ca­pului transpiră, iar pe ea se află o mulțime de glande sebacee. Iar când e într-adevăr cald, acestea funcționează la turație maximă. Părul se îngrașă mai iute decât de obicei, de aceea este bine ca după ce folosiți șamponul, să vă clătiți cu apă călduță (niciodată fierbinte) în care să turnați infuzie de mentă sau de ace de brad.

Masaje cu gheață
Dacă vreți să vă răcoriți repede, folo­siți cuburile de ghea­ță din con­ge­lator. Ma­sați-vă ușor obra­zul și decol­teul cu gheață. La rece, porii se strâng imediat, iar pielea devine roz și proaspătă. După ma­saj, un­geți-vă cu o cremă hidra­tantă.

Beți, beți, beți
Este un impera­tiv absolut atunci când crește tempe­ra­tura. În fond, prin transpirație, orga­nis­mul pierde foarte mult lichid, care tre­buie înlocuit. Beți apă minerală, ceaiuri de plante sau sucuri de fructe subțiate. Cei care transpiră exagerat să încerce cu cea­iuri cal­de.

Prosoape ude
Simple și foarte eficiente în zilele extrem de calde sunt pro­soapele ude! Înmuiați două pro­soape în apă rece și stoarceți-le bine. Puneți unul pe ceafă, iar celă­lalt pe frunte. Respirați adânc și veți simți cum vă relaxează. Re­petați procedeul de câte ori credeți că este nevoie.

Cu picioarele pe birou
Tălpile încinse și pi­cioa­rele obo­site trebuie ma­sa­te bine! Doar ast­fel sângele poa­te să circule. Loțiu­ni­le speciale pentru pi­cioare răcoresc pielea, relaxează și de­con­gestio­nea­ză. În plus: stați cât mai mult cu pi­cioa­rele ridicate pe un scaun sau chiar pe birou.

Geluri proaspete
Îngrijire + prospețime cât ai clipi! Gelul pătrunde ușor în piele, hi­dra­tând-o, astfel că ea nu devine lipi­cioa­să. O par­te din gel se vo­latilizează chiar la suprafață, cre­ând astfel o sen­zație foarte plă­cu­tă de prospețime.

Șosete la frigider
Dacă sunt din bumbac, la frigider cu ele. Nu e nicio glumă! Sunt o ade­vă­rată binefacere pen­tru picioarele în­cinse. Pune­ți-vă șosetele astfel ră­ci­te și țineți picioarele ridicate pe o mo­bilă.

Parfumuri ușoare
Vara, se află la mare preț! Dau o senzație de pros­pe­țime, iar pielea își păs­trea­ză umezeala și suple­țea. Evi­tați parfumurile grele, pu­ter­nice.

Vigoare cu apă rece
Vă simțiți obosiți, fără vla­gă, și nu vedeți nicio șan­să de des­tin­dere? Este mo­men­tul să folo­siți urmă­toa­rea metodă: ți­neți bra­țele sub jetul de apă rece. Două mi­nu­te sunt ultra­sufi­ciente. Pul­sul se re­glează, iar dvs. vă simțiți brusc în­vio­rați.

Gimnastică acvatică
Sport în zilele călduroase? Bineîn­țeles! Este momentul ideal pentru activitățile acva­tice. Miș­ca­rea în apă rece vă menține for­ma fizică și, în plus, ră­corește și îm­­prospătează ex­traor­dinar. Doar la prânz, când soarele este greu de suportat, ar fi bine să vă abțineți.

Machiaj adecvat
Fardurile care curg sunt o ade­vărată tragedie! Când e cald afară, evitați rimelul sau folosiți pentru pleoape mascara și farduri rezistente la apă. Dar atenție: dacă folosiți cremă de plajă, fardul pentru gene - chiar rezistent la apă - s-ar putea să curgă din cauza grăsimii.

Pudră răcoritoare
Pudra absoarbe umezeala. Când simțiți că pielea vă arde, aplicați un strat subțire de pudră de talc. Răco­rește și dezodorizează.

Măști cu fructe
După ex­­pu­­ne­rea la soa­re, măș­ti­le (de fruc­te) re­ge­ne­rează pielea, iritațiile se calmează, iar tenul es­te rehi­dratat.

Nu uitați evantaiul
Sună cam spaniol? Exact! Dar când aerul în­cre­menește, nu există ni­mic mai bun! Iar dacă nu aveți un evantai la îndemână, profitați de vântul fă­cut cu o revistă sau un caiet.