Răspuns pentru IOANA - Botoșani, F. AS nr. 1222 - "În sezonul rece, fiului meu i se învinețesc mâinile și picioarele"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Este posibil ca fiul dvs. să fie afectat de sindromul Ray­naud, patologie produsă de modi­ficări ale circulației de la nivelul mâi­nilor și al picioarelor. Deși constricția vaselor sanguine de la nivelul extre­mităților, atunci când sunt expuse la temperaturi scăzute, este normală, to­tuși, la persoanele cu boala Raynaud, acest răspuns la frig este exagerat. În boala Raynaud, arterele de la nivelul degetelor mâi­nilor și picioarelor suferă ceea ce se numește vaso­spasm, fenomen ce determină vasoconstricția tem­porară, urmată de limitarea aportului de sânge în zona respectivă.
Cu timpul, aceste arteriole se pot îngroșa pe alocuri, limitând și mai mult aportul de sânge, iar rezultatul este că pielea afectată devine palidă și întu­necoasă (cianotică), datorită absen­ței fluxului san­guin în acea zonă. Însă, atenție! Boala Raynaud se poa­te manifesta fără vreo altă boală asociată (boala Raynaud primară) sau se poate manifesta într-o formă consecutivă altei boli, situație în ca­re vor­bim deja de fenomenul Ray­naud ca boală secun­dară. În acest context, fenomenul Raynaud poate fi cauzat de:
* bolile de țesut conjunctiv, cum sunt sclerodermia sau lupusul.
* folosirea unor medicamente, cum sunt beta-blocantele, prepara­te­le care conțin ergotamină (utili­zate în combaterea migrenelor), medicamen­te pentru răceală eliberate fără rețetă, narcoticele, precum și alte medica­­mente care provoacă vasoconstricția.
* expunerea la anumite substanțe chimice, în special la clorură de vinil.
* acrocianoză - o boală înrudită, care, ca și sin­dromul Raynaud, nu este o consecință a altor ano­malii, dar zonele afectate sunt aproape întot­deauna reci.
În ceea ce privește tratamentul, prevenția este cheia reducerii numărului și severității atacurilor de boa­lă Raynaud. (Despre metodele de prevenție pu­tem vorbi în particular.) Dacă măsurile de prevenție nu sunt suficiente, se poate lua în calcul adminis­tra­rea de medicamente din clasa blocantelor de calciu sau vasodilatatoare, pentru a relaxa mușchii ne­tezi, pentru a dilata vasele mici de sânge și pentru a pre­veni vasospasmul.
În practica medicală complementară, sindromul Raynaud poate fi combătut eficient prin adminis­tra­rea de Resveratrol, L-arginină, Gingko-biloba, infu­zie de soc, sirop de afine și, în criză, băi ascendente ale extremităților, cu ape termale sulfuroase.
Să auzim numai de bine!


Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"Bunicul meu nu-și revine după AVC"
(Răspuns pentru ȘERBAN - București, F. AS nr. 1217)


Accidentul vascular cerebral (AVC) sau apoplexia este o afecțiune neurologică cauza­tă de reducerea fluxului sanguin sau de o hemoragie cerebrală, pro­duse prin blocarea sau ruperea unui vas de sânge. Consecința este scă­derea aportului de oxigen la nivel cere­bral, tulburări funcționale și moar­tea celulelor nervoase din zona afectată. În func­ție de timpul de restabilire a circulației cerebrale, re­cu­perarea func­țională poate fi completă sau incompletă.
Simptomele unui AVC pot fi: * amorțeală bruscă sau slăbiciune a feței sau membrelor, de obicei pe o parte a corpului * confuzie bruscă, probleme de vor­bire sau de înțelegere * pierderea bruscă a vederii * du­rere de cap bruscă, severă, fără o cauză aparentă * difi­cul­tăți de mers, amețeli, pierderea echilibrului și a coordonării.
În funcție de localizare și de gradul de distrugere cerebrală, complicațiile cele mai frec­vente ale AVC sunt: * afazia (reducerea capacității de a vorbi și de a înțelege limba vorbită sau scrisă); 40% dintre su­praviețuitorii unui AVC prezintă grade diferite de afazie * durerea * depresia, anxietatea * episoade in­controlabile de râs sau de plâns * demență vasculară (confuzie, memorie și atenție scăzute) * paralizie (in­capacitatea de a mișca voluntar mușchii, inclusiv cei care controlează vezica urinară și peri­stal­tismul in­testinal) * spasticitate (contracții muscu­lare dure­roase).
Vârsta și antecedentele familiale cresc riscul pen­tru producerea accidentelor vasculare cerebrale.
Factorii de risc pentru AVC sunt valorile cres­cute ale tensiunii arteriale, homocisteinei, fibrino­genului, proteinei C reactive, LDL-colesterolului, ateroscle­roza, hipercoagularea sanguină, disfuncția endo­telială, rigidizarea vasculară, diabetul, fibrilația atrială, apneea de somn și stresul. Alți factori de risc pentru AVC pot fi consumul excesiv de alcool, dieta nesănătoasă, siclemia (o formă de anemie), infla­mațiile vasculare, obezitatea. Un accident vascular cerebral este o urgență medicală indiferent dacă este vorba de un accident vascular cere­bral major sau de scurtă durată. Tra­tamentul de urgență, dar și cel pentru prevenirea altui AVC depind de tipul acestuia. Un accident vascular cere­bral ischemic (cauzat de o arteră blo­cată) este tratat diferit de un accident vas­cular cerebral hemoragic (cauzat de sângerare cerebrală). Timpul ne­ce­sar pentru recuperarea după AVC poate dura săptămâni, luni sau chiar ani.
Tratamentele naturale elaborate în Centrul de Medi­cină Integrativă SECOM(R) se bazează pe o abor­dare holistică (globală) a persoa­nei bolna­ve și sunt integrate (aso­ciate) benefic tratamentelor me­dicamentoase admi­nistrate, res­pectând totodată indica­țiile lite­raturii științifice de specialitate. Produsele naturale recomandate sunt asociate, dozate și etapi­zate pe baza monitorizării periodice a bolnavului, având ca obiective terapeutice:
* Îmbunătățirea calității vie­ții bolnavului, prin îm­bu­nă­tățirea funcțiilor mentale - sti­mularea capacității celulelor ner­­voase de a se reface și de a prelua funcțiile zonelor afectate.
* Reducerea riscului de ac­ci­dent vascular cerebral secundar, prin redu­cerea factorilor de risc cunoscuți.
* Stimularea me­tabolismului ce­rebral aerob (pro­du­cerea energiei ce­lu­lare necesare func­ționării și refacerii neuronale).
Având la dis­poziție peste 300 de tipuri de produse naturale excepționale, studiate științific, importate de firma SECOM(R) de la producători internaționali de prestigiu, putem elabora programe de tratament per­sonalizate, care să contribuie la îmbunătățirea recu­perării post-AVC.
Unul dintre produsele incluse în programele noas­tre de tratament este CarnitAll(R), care conține forme bioactive de carnitină, recomandate de literatura de specialitate pentru efectele benefice în AVC, datorită capacității lor de a traversa bariera hemato-menin­giană.
Pentru o analiză holistică a pacientului, pe lângă informațiile furnizate de analizele medicale, mani­festările clinice și discuțiile cu bolnavul, putem efec­tua o testare a stării de sănătate prin ElectroScanare Interstițială. Testarea prin EIS oferă informații pri­vind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afecțiuni neurologice, digestive, respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, înainte ca ele să poată fi evidențiate prin analize sanguine sau imagistice. Testarea permite de asemenea urmărirea evoluției stării de sănătate și a rezultatelor obținute în urma administrării tratamentului complementar natural adecvat.


Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Mi s-a pus diagnosticul angioscleroză retiniană"
(Răspuns pentru CORINA D. - Iași, F. AS nr. 1222)


Pentru a preîntâmpina orbirea, în afară de trata­mentul alopat, puteți face și un tratament naturist, alcătuit după cum urmează:
* Regim alimentar - se ține de la începutul tratamentului și până la vindecarea suferinței. El se suspendă pe perioada regimului BG1.
* Alimente recomandate: orez, grâu, legume cu ulei (ulei de floarea soarelui presat la rece) sau un­tură, produse lactate, toate fructele, ouă (două gălbe­nușuri crude pe săptămână - lunea și joia sau marțea și vinerea), sparanghel, spanac, sucuri dulci de fructe, zahăr, miere de albine, sare în cantitate mică.
* Alimente interzise (otravă în cazul suferinței dvs.): carne, pește, băuturi alcoolice, toate intoxi­can­tele, fasole, băuturi fierbinți ca ceai sau cafea, oțet, usturoi, ceapă, praz, alimente uscate ca porum­bul, mei, ovăz, condimente iuți, ardei iute.
* Administrarea de sucuri de legume. Între orele 7-11 este recomandat să se bea 250ml-500ml suc de legume. Acesta se va consuma prin înghițituri mici, la intervale de 3-5 minute. Important: efectul benefic al sucului de legume este condiționat de administrarea lui între orele 7-11.
Rețetele de preparare a sucului de legume sunt redate mai jos. Puteți bea același suc mai multe zile la rând sau ele pot fi intercalate. Cantitatea de suc obținută din fiecare legumă o veți cântări cu mare precizie, înainte de a le amesteca. Aveți nevoie de un cântar fin.
* Rețeta I: suc de morcov - 283 g, suc de spanac - 170 g.
* Rețeta II: suc de morcov - 340 g.
* Rețeta III: suc de morcov - 283 g, suc de sfe­clă - 85 g, suc de castraveți - 85 g.
* Rețeta IV: suc de morcov - 226 g, suc de țelină - 142 g, suc de pătrunjel - 57 g.
* Automasajul - se face folosind un unguent. Nu este recomandat masajul făcut de maseuri. Pentru a obține tabelul cu zonele de masat, modul în care se face și planșele cu zonele reflexogene, vă rog să mă sunați la tel: 0723/742.398, seara, între orele 20-22.
* Regimul BG1 (îl puteți obține din revista "For­mula AS" nr. 516 și 859, din 2009). Se consu­mă, de asemenea, un amestec de miere și polen, în pro­porție de 60% miere și 40% polen, zilnic, o lin­gură dimi­neața pe stomacul gol și una după masa de seară.
* Terapia mentală. Un om care se confruntă cu o boală și are încredere în propriile rezerve, dovedind o mentalitate pozitivă față de vindecare, va determina organismul să se mobilizeze în vederea însă­nă­toșirii rapide. În acest sens este indicat să spu­neți, de 10-15 ori, cu voce tare sau în gând, în fiecare zi, propoziții de încurajare: "Trebuie să mă fac bine!", "Doamne, Dumnezeule aju­tă-mă să mă fac bine!". Descura­jarea, gândirea negativă, trebuie eliminate și înlocuite cu gân­dire pozitivă și o bună dispoziție, care se pot obține printr-o muncă utilă, interesantă, și o petrecere normală a timpului liber.

Rețete naturiste

Boli de ochi

* În fiecare seară, se pune în ochi o picătură de miere, diluată cu ser fiziologic (1:1).
* Se consumă alimente bogate în vitaminele A și C.
Scleroză cerebrală
* Se beau 2 căni de ceai de saschiu (Vinca minor) pe zi. Infuzia se prepară dintr-o lingu­riță de plantă la o cană de apă. Se lasă să stea 20 de minute.
* 100 g saschiu zdrobit se mace­rează 8 zile în­tr-un litru de vin alb sec. Se filtrează. Se iau 4 linguri pe zi, cu 15 minute înainte de mese.

Circulație cerebrală
* Tinctură de saschiu (Vinca mi­nor). Mod de pre­parare: se umple o sticlă trei sferturi cu plantă proas­pătă, peste care se toarnă alcool de 40 de grade. Se lasă la macerat 14 zile, la temperatura camerei. Se fil­trează și se îm­buteliază în sticle mai mici, de cu­loare închisă. Se iau 3 lingurițe de tinctură, de 3 ori pe zi, în puțină apă, cu 15 minute înainte de mesele prin­­ci­pale. Primele semne ale eficienței apar între 3 și 6 săp­­tămâni. Nu se recomandă persoanelor cu ulcer gas­tric și duodenal, din cauza alcoolului din tinc­tură.
Notă: Rețetele se fac pe rând, nu concomitent.
(D-l Vladimir Penescu, din Germania, după 5 ope­ra­ții nereușite, s-a vindecat de dezlipire de retină cu acest tratament naturist, mulțumindu-mi în F. AS nr. 1148.)
Vă doresc multă sănătate!