O lege bună contra consumului rău

Cristian Curte
Legea potrivit căreia supermar­ke­turile vor fi silite să achiziționeze 51% produse românești a stârnit vii dezba­teri în mass media.

Cei care au criti­cat-o au spus că ea discriminează pe nedrept produsele străine, că ar trebui să lăsăm piețele să se autoreglementeze și că singurul ei efect ar putea fi o scum­­pire a alimentelor la raft, pentru că pro­dusele de afară ar putea să fie, de multe ori, mai scum­pe. Fiecare ar­gu­ment are partea lui de adevăr, dar problema, din punctul meu de vedere, e imaginea de ansamblu, care e ara­reori discutată, pentru că privește un anumit tip de con­sum și de agricultură, cu care, din pă­ca­te, ne-am obișnuit cu toții. Supermar­keturile sunt niște coloși multinaționali, gândiți în așa fel încât să livreze cam aceleași produse în tot lanțul, indiferent de țară. De aceea achiziționează volu­me imen­se de marfă, la prețuri la care un maga­zin de proximitate nu ar putea nici mă­car să viseze. Lucrând cu astfel de cifre, accesibile doar mamuților, marile lan­țuri de supermarketuri au și o problemă legată de perisabilitate. Cum să miște munți de legume și fructe, pe întregul glob, la intervale precise, fără să riște ca ele să ajungă fleașcă în galan­tare? Ei bine, aici sare în ajutor agricul­tura mo­dernă. Cel puțin legumele pot fi cres­cute controlat, nu în pământ, ci pe as­falt, nu e o glumă!, cu rădăcinile băgate în recipiente speciale, unde pri­mesc apă și nutrienți, după o rețetă mi­nuțios ela­borată. În felul acesta, roșia se coace într-un număr fix de zile și va ține exact cât vrea supermarketul din București, chiar dacă ea s-a înroșit, să­raca, pe coas­tele Anatoliei. E un comerț mo­dern, făcut pe ceas și cu calculatorul în mână. Un comerț care, așa cum îmi spu­nea un amic angajat al celui mai mare importator de fructe și legume din România, livrează doar "prostii", pen­tru că ce e bun se strică rapid. Problema mare este că agricultura noastră nu e adaptată acestui tip de comerț. Din feri­cire, aș spune eu... Câtă vreme noi avem un sezon la legume, nu patru, ca egipte­nii, și cultivăm în pământ, nu pe asfalt, ca turcii, nu vom putea livra va­poare de alimente neperisabile la se­cun­dă. Și atunci, fermierii noștri sunt con­damnați să livreze produse doar în piețe sau în micile magazine de cartier, care însă au dispărut în ultima vreme, înghițite de lanțurile de supermarketuri, iar fermie­rii s-au trezit fără piață de desfacere.
O problemă și mai mare este că noi ne-am obișnuit să cumpărăm "prostii", din comoditate. Ne place să ne umplem coșul din supermarket, și nu din piață, de la țărani. Roșia "de asfalt" e la în­demână tot timpul anului și e chiar mai ieftină decât surata ei "de pământ". Mai contează că are gust de plastic și că e plină de chimicale?
Noua lege ne-ar putea scumpi legu­mele, e adevărat, dar ne va aduce la pachet o altă calitate a lor și, deloc de lepădat, ceva bani fermierilor români. E protecționism? Evident! Dar îl prac­tică și alții! Urmăriți bețele pe care Fran­ța le bagă în roțile gigantului Ama­zon, de teamă că rețeaua acestuia de distribuție i-ar putea afecta comerțul de proximitate.
Vor pleca supermarketurile definitiv din România, așa cum amenință? Mă îndoiesc profund, dar, prin reducere la absurd, să admitem asta. Atunci am fi siliți să cumpărăm din nou din piețe, de la țăranii noștri și de la micii fermieri, majoritari în România, care ar avea, din nou, unde să își vândă marfa. Satele noastre, acum depopulate și lovite de izolare, s-ar putea regenera, pentru că și-ar recâștiga piețele de desfacere. Evi­dent, un astfel de scenariu, în care nu cred nici măcar o secundă, ne-ar schimba stilul de viață. Credeți că în rău?