RĂZVAN BURLEANU - "Ne interesează construirea unei echipe naționale cu mentalitatea performanței, cu un joc apreciat de suporterii români"

Ciprian Rus
- Președintele Federației Române de Fotbal -

A trecut parcă o veșnicie de la ultimele me­ciuri mari ale României la un turneu final de fotbal. Hagi a intrat în legendă și n-a mai urmat nimic după el. Speranța de-o clipă născută prin prestația României în meciul cu Franța, din des­chi­derea Euro, s-a stins, iar eșecul cu Albania, semnat de Anghel Iordănescu și fotbalul lui demodat, ne-a scos iarăși pe tușă, rușinați și umiliți. Dar lucrurile merg mai departe, se vorbește despre un nou "moment zero" în fotbalul românesc, iar conducerea federației (FRF) a decis că e prilejul cel mai bun ca pe banca tehnică să fie adus un antrenor reputat din străinătate. Aflat de numai doi ani în fruntea FRF, Răzvan Bur­leanu (32 de ani) nu a avut deloc zile ușoare în fotoliul de la Casa Fotba­lului. Cu atât mai puține are acum, când se află sub tirul încrucișat al diverselor tabere de interese. L-am prins într-un scurt moment de respiro și l-am provocat la un dialog deschis, cu cărțile pe față, despre prezentul și viitorul fotbalului nostru.

"Fotbalul românesc a cunoscut o deșertificare"

- Domnule președinte, acum 20 de ani, echipa națională de fotbal a României era o mândrie pentru țara întreagă și magnetiza emoția populară, che­mând-o în piețele marilor orașe. Naționala lui Hagi și Popescu era, până la urmă, moștenirea siste­mu­lui comunist, așa controversat cum era el. Ce s-a schim­bat de nu am reușit să ne ținem de lucrurile bune care s-au făcut înainte și nici nu am pus nimic în loc?

- Succesele generației lui Hagi au fost produsul unui sistem de performanță care a pornit în anii '80, cu conceptul "Luceafărul": selecție, pregătire continuă centralizată, jocuri interne și internaționale. Practic, această generație a crescut împreună de la juniorat, în același mediu controlat de performanță. După Revo­luție, "Luceafărul" s-a desființat și nu a mai fost pus nimic în loc. Generația Hagi a mers, din inerție, până la apogeu, dar nu a mai venit nimic din spate. A urmat o deșertificare a fotbalului, datorată lipsei de viziune. Ați văzut miracolul Islanda, la EURO 2016! Vă spun, însă, că nu a fost un miracol, ci rezultatul unei strategii naționale de dezvoltare a fotbalului de acolo care a înce­put în anul 2000!

- În ciuda evoluțiilor slabe din ultimul deceniu, am avut surpriza să vedem o galerie extraordinară a României în Franța. Dezamăgirea fanilor a fost pe mă­sura entuziasmului lor, pentru că oamenii nu se simțeau reprezentați de calitatea jocului echipei noas­tre. Ce se poate face pentru o mai mare impli­care a fanilor în felul în care e gândit proiectul echipei na­ționale?

- Ați remarcat corect. Un punct câștigat la acest turneu a fost interacțiunea cu suporterii. Nu am fost cu nimic mai prejos decât alte țări participante, din acest punct de vedere. Parada fanilor care "a îngălbenit" Pa­risul înaintea meciului cu Elveția a fost un moment de referință pentru EURO. Am comunicat permanent cu fanii, și toate acțiunile au fost foarte apreciate de public și de UEFA. Am beneficiat aici de o consultanță a Fe­de­rației Olandeze, care e recunoscută pentru acțiu­nile de activare a fanilor. Mai mulți specialiști olandezi ne-au învățat cum să facem, în cadrul unui program sub genericul "Galbenul este noul portocaliu". Le mulțu­mim suporterilor români care au venit în Franța și îi asigurăm că proiectele noastre de promovare și de comunicare cu ei abia au început.

- Cum apreciați evoluția Naționalei la Europene? Cu ce lucruri bune rămânem și cu ce învățăminte de viitor?

- Desigur, neîndeplinirea obiectivului de campanie propus - calificarea din grupele EURO - este un fapt pe care toți cei din administrația fotbalului românesc trebuie să ni-l asumăm. Unele lucruri le puteam gestio­na mai bine, altele le-am făcut bine, dar nu s-au reflec­tat în performanță. Pentru orice om de bun-simț, s-a văzut că a existat un cumul de factori negativi, care au condus la înfrângerea cu Albania. Întâi, a fost obo­seala adunată după meciurile contra Franței și Elveției. E statistic dovedit că fotbaliștii români nu fac față fizic unor confruntări extrem de solicitante care se află la interval de câteva zile. Apoi, puțini dintre băieții noștri joacă meci de meci la cluburile lor, puțini joacă în campionate de top și nimeni în competițiile europene intercluburi. Nejucând în aceste competiții, nu au nici ritmul de joc la trei zile, cum aveau adversarii noștri de la EURO.

"Investiții în centrele de copii și juniori"

- Ați declarat zilele trecute că înfrângerea cu Alba­nia poate fi și prilejul unei reforme dure în fot­balul românesc. De unde trebuie începută ea?

- Așa este, e un moment bun pentru reforme. Pe de altă parte, nereușita ieșirii din faza grupelor confirmă soluțiile pe care le-am aplicat încă din 2014 și, de asemenea, validează proiectele la care deja lucrăm. Am făcut lucruri concrete, dar trebuie să le amplifi­căm. V-am vorbit de centrul "Luceafărul". Puțini știu că actuala echipă a FRF a deschis deja patru astfel de cen­tre. Le-am numit "Centre de excelență Tricolor 11". La Timișoara și Târgu Mureș funcționează de anul trecut, la Buzău și Deva, din această toamnă. Acolo vin cei mai talentați fotbaliști juniori în vârstă de 14 ani, din toată țara, stau, învață și se antrenează în aces­te centre pe toată perioada liceului. De acolo vor veni următoa­rele "generații de aur", dar asta peste 4-5-6 ani.
Am găsit și alte soluții pentru reabilitarea fotbalu­lui. Am decis că vom acționa direct asupra Ligii 1, ata­când cel mai dramatic element din ultima vreme, insol­vența. Propunem ca, din sezonul 2018-2019, echipele aflate în insolvență să pice în eșalonul III. Vrem să impunem ca 10% din sumele de transfer pe care clu­burile le încasează să fie investite în centrele lor de copii și juniori. Totodată, am decis ca profitul din cum­părarea de bilete, pe care FRF îl va realiza în urma or­ga­nizării meciurilor echipei naționale, să fie direcționat către dezvoltarea fotbalului de juniori. Și nu generic, ci, pentru fiecare meci vom desemna un proiect punc­tual, pe care îl vom propune suporterilor.
Ne-am zbătut foarte mult să introducem obligativi­tatea pre­­zen­ței în teren a jucătorilor tineri, mai ales a celor care pot prinde lotul național sub 21 de ani, în pofida reticenței conducerii Ligii și a câtorva dintre cluburi. Iată că EURO 2016 ne confirmă: Româ­nia a avut un lot cu un singur jucă­tor care nu a împlinit 23 de ani, în vreme ce Anglia și Ger­­mania au avut șase jucă­tori, Bel­gia, Polonia și Croa­ția au avut câte cinci. Nu pu­tem să aprindem artificii și să cerem un rezultat care să ne bucure pe moment și să ne păcălească pentru un deceniu. Suntem obligați să construim continuu, acesta e destinul echipelor naționale performante.

"Cine, în afară de Lucescu, mai are CV-ul lui Daum?"

- Noul selecționer al echipei naționale de fotbal este germanul Christoph Daum. De ce ați optat pen­tru un neamț și de ce pentru Christoph Daum? Ce mizați să aducă el bun în fotbalul românesc?

- În primul rând, aș putea să răspund simplu: mai știți un antrenor român, cu excepția lui Mircea Luces­cu, al cărui CV și a cărui carieră să le poată egala pe cele ale lui Daum? Am construit un profil al selecțio­nerului care să fie adaptat atât obiectivelor pe care ni le-am asumat, calificarea la CM 2018, cât și realităților fot­ba­lului românesc, unde ne aflăm într-o perioadă de reconstrucție. Pe de altă parte, vreau foarte bine să înțe­legeți că nu am căutat și nu am ales un selecționer pentru o calificare. Ne interesează CM 2018, în aceeași măsură ca și EURO 2020, dar, poate chiar mai mult, ne interesează construirea unei echipe naționale cu men­ta­litatea performanței, cu rezultate și calificări con­stante, cu un joc apreciat de suporterii români. Pe termen mediu si lung. Să nu ne ascundem după deget: avem nevoie de un profesionist confirmat, de un om cu o mentalitate de câștigător, dar și de o persoană care să nu fie parte a lanțului de complicități nocive din fot­balul românesc. Știți bine că avem tot felul de în­cren­­gături între antrenori, impresari, președinți și oa­meni din presă.

- După numirea lui Christoph Daum, atât el, cât și dumneavoastră, ați devenit ținta unor atacuri furi­bunde. Cu ce deranjează aducerea lui Daum și cum veți reuși să-l ajutați să gestioneze aceste ata­curi, ca să poată să se apuce de treabă în liniște?

- Am spus-o și o repet: prin măsurile noastre, de­ran­jăm grupurile de interese din fotbal. Și impunerea jucă­torilor sub 21 de ani la Liga 1, și aducerea unui se­lecționer străin le strică socotelile. Mai concret, nu mai pot "promova" jucătorii pe criteriile lor, pentru a le creș­te cota de vânzare. Domnul Daum este... străin de aceste jocuri și atunci s-a închis o filieră. Normal că res­pectivii atacă. Dar eu știu că domnul Daum este un profesionist cu mare experiență și nu cred că va fi afec­tat de "gălăgia" din jurul său. Se va concentra pe ce are de făcut. Am căutat și cred că am găsit acel tip de se­lec­ționer care se potrivește cel mai bine momen­tului în care se află Naționala acum, care are capacita­tea de a crește coeziunea într-un timp foarte scurt și care poate construi performanță cu jucătorii selecțio­nabili pe care îi avem la dispoziție.

"Nu am venit din neant în fotbal"

- Ca multe alte apariții pe funcții de mare expu­ne­re, și alegerea dumneavoastră ca președinte al FRF a fost suspectată de sprijin politic. Cum vă apă­rați de aceste acuze? Și, pe de altă parte, ce îl moti­vează pe un tânăr de 30 de ani, absolvent de Științe Politice și fost consilier prezidențial, să își dorească să conducă Federația Română de Fotbal?

- Funcția mea nu este publică, și cu atât mai puțin politică, este una prin excelență de management. Am fost ales președinte al FRF exclusiv de oameni din fot­bal, de la toate nivelurile. Și nu am venit din neant. M-am năs­cut cu fot­balul în casă și am o pasiune enor­mă pentru acest sport, insuflată de tatăl meu, fost jucă­tor, cu peste 350 de meciuri în prima ligă. Încă de la 7 ani, la fel ca alți mulți co­legi de ge­nerație, m-am în­drep­­tat spre tere­nul de fotbal, la clubul din orașul co­pi­lăriei mele, Bacău. Fie vară, fie iar­­nă, până la 19 ani, am evo­luat pen­­tru clubul fanion din Ba­cău, la toate categoriile de vâr­stă. După cum se știe, aceas­tă vârstă reprezintă o etapă dificilă pentru foarte mulți tineri fotbaliști. Este etapa când mii de juniori își înce­tează activitatea, din diferite motive. Și eu mă înscriu în aceeași cate­gorie! Dar nu am putut să rezist mult în afara acestui sport, pe care l-am iubit și căruia i-am de­di­cat întreaga copilărie. În 2012, am fost ales preșe­dinte al "European Minifootball Federation", de unde am căpătat expe­riența managementului sportiv la nivel internațional. M-am implicat în fotbalul mare pentru că, efectiv, ve­deam cum se distruge sub ochii noștri, ai suporterilor. Nu puteam să stau pasiv. Vârsta de 30 de ani a fost un atu, nu un handicap. Ești la vâr­sta când vrei să schimbi lumea și când nu ai nimic de pierdut!

- Cu ce iluzii ați pornit la drum acum doi ani și ce s-a ales de ele acum, în "momentul zero" de după EURO 2016?

- Nu am pornit la drum cu iluzii, ci cu proiecte. Am câștigat alegerile cu o strategie de dezvoltare a fotba­lului românesc, până în 2020. Înaintea rezultatelor care să scoată, de bucurie, românii în stradă, important este să avem o constanță în participarea la marile competiții internaționale. Iar pentru asta trebuie ca tu, federație, să asiguri constant o bază de selecție potrivită marii per­formanțe. Ca să ai baza de selecție, îți trebuie infra­struc­tură, antrenori, sponsori (pentru că FRF nu pri­meș­­te niciun leu de la bugetul statului), relații și schimb de experiență cu alte federații de succes. Tre­buie să mărești numărul de practicanți ai fotbalului, care la noi sunt de cinci ori mai puțini decât media europeană, să dezvolți fotbalul feminin, cel de sală și de plajă, trebuie să ajungi cu selecția în mediul rural. Cu asta se ocupă și se va ocupa FRF, cel puțin până în 2018, când mi se încheie mandatul. Dar planul este până în 2020!