Vă umflați de căldură? Învățați să luptați cu retențiile de apă!

Redactia
- Trăsături buhăite, glezne umflate, senzația că v-ați îngrășat și plesniți, au toate o singură explicație: căldura. Limfa nu mai circulă, apa nu mai irigă organismul și formează retenții. Cel mai rapid mijloc de lichidare a lor sunt masajele -

Pentru multe femei, frumoasa și dorita vară se transformă în chin. Pe măsură ce zilele devin mai fier­binți, gleznele, mâinile și obrajii încep să se umfle, transformându-se în vi­zibile și neplăcute depozite pentru apă. Pe lângă trucurile deja știute (li­chide suficiente, pungi cu gheață, in­fu­zii cu plante diuretice), vă propunem și câte­va tehnici de masaj limfatic, care nu vă cer mai mult de trei minute pe zi, di­mineața și seara, dând în schimb re­zultate notabile.

Masaje pentru față
* Acoperiți-vă fa­ța cu palmele. Ma­sați-o alu­necând cu ele către urechi.
* Apucați cu de­getul mare și ară­tător rădă­ci­na din­spre nas a sprân­­cenelor și pișcați pielea ușurel, alu­ne­când către tâm­ple.*
* Plasați-vă dege­tele arătătoare pe col­țurile interioare ale ochilor, apăsând ușor - de-a lungul cearcănelor - către colțul exterior.
* Apăsați de cinci ori pe tâmple cu vâr­furile dege­telor, apoi coborâți cu ele de-a lungul obrajilor că­tre maxilare, presând pielea într-un mod ritmat.
* Așezați-vă degetele pe ceafă și presați de-a lungul tendoanelor, cobo­rând până la omoplați.

Masaje pentru pleoape
Străbătute de o rețea densă de capi­lare sanguine și limfatice și acoperite de o piele foarte fină, pleoapele sunt ce­le mai sensibile la retenția de apă. Ziua, clipind de sute de ori, facem o veritabilă gimnastică naturală, dar noaptea, pleoa­­­pele rămân imobile, ceea ce ex­plică um­flăturile de dimi­neață.
* Demachiați-vă cu o loțiune sau un gel special, trecând cu blândețe discul de vată de la colțul interior spre cel ex­terior al ochiu­lui. Nu frecați!
* Fiți atente să nu aplicați pe pleoa­pe cremă de zi sau de noapte. Ideal ar fi un gel special.
* Obișnuiți-vă să stimulați rețeaua lim­­fatică în timpul zilei. Puneți vârful dege­telor pe pleoa­pele închise, apăsați ușor, apoi înde­părtați degetele. Repetați de zece ori.
* Tonificați micuții mușchi ai pleoa­pelor. Rotiți-vă ochii în toate direc­țiile (în­chiși sau des­chiși), apoi apăsați-vă pu­ter­­nic degetele pe pleoa­pe de mai multe ori.
* În fiecare dimi­neață, aplicați pe ochi comprese cât mai cal­de, apoi schimbați-le ime­diat cu altele reci. Au efect vaso­cons­tric­tor.

Masaje pentru picioare
* Începeți masajul apăsând bolta plan­tară de sub de­gete până la călcâi.
* Urcați apoi spre gleznă și masați de o parte și de alta a articulației.
* Urcați ușor până la genunchi și - la acest nivel - apă­sați cu vâr­ful degetelor în jurul genun­chiu­lui.
* Termi­nați ma­sajul pi­cioa­relor e­fec­tuând miș­cări lungi, as­cen­den­te, pâ­nă la coapse.