Răspuns pentru COSTEL MÂȚOI - Caracal, F. AS nr. 1224 - "Doresc orice fel de leac care să mă scape de simptomele colonului iritabil"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Colonul iritabil este un sindrom provocat de tul­bu­rări ale funcțiilor motorii și secre­torii ale intestinului gros, care apare și se dezvoltă fie independent, fie con­co­mitent cu tulburări produse de dife­rite boli. Prin urmare, colonul iritabil nu este o boală propriu-zisă, de unde și denumirile diferite date în decursul timpului perturbărilor care intră în sfera noțiunii de colon iritabil (colon spastic, colon instabil, colon hiperactiv, nevroză colică, colită func­țională cronică etc.).
Cauza principală a hiperacti­vită­ții funcției motorii și secretorii a in­testinului gros nu este cunoscută încă. Studiile con­sa­crate etiologiei co­lo­nului irita­bil au reușit să iden­tifice câțiva fac­tori care stimulează funcția motorie și secre­torie a colo­nului, dar care variază de la bolnav la bolnav și, mai mult, la același bol­nav, de la o perioadă la alta. Primul factor etio­logic care fra­pează este prezența unei sensibi­lități înnăscute a colonului, ce se exterio­rizează prin­tr-o hiper-reac­ti­vitate func­ționa­lă a acestuia, în­cepând chiar din co­pilărie. Un al doilea factor este răspunsul exa­gerat al reflexului gas­troenteric (gastro­colic) la ingestia de ali­mente, răspuns care constă într-o creștere a tonu­sului musculaturii netede a colonului și a mișcărilor peri­­staltice ale acestuia. Așa s-ar explica de ce bol­navii suferinzi de acest sindrom prezintă, imediat după ingestia de alimente, nevoia de defecare. Miș­cările peristaltice ale intes­tinului sunt cu atât mai vii, cu cât regimul alimen­tar conține mai multă celuloză fibroasă. Laptele este unul dintre alimentele greu tolerate de bolnavii cu colon iritabil, datorită, în cea mai mare parte, defici­tului de lactază, care face ca zahărul din lapte (lac­toza) să nu fie digerat și să producă diaree. De ase­menea, excesul de hidrați de carbon și de acizi grași cu lanț carbonic lung provoa­că cu ușurință diaree de tip osmotic.
În etiologia colonului iritabil sunt incriminate și o serie întreagă de medicamente folosite în exces, cum sunt: purgativele, medicația cardiotonic, antiaritmic și antihipertensiv (propranolol, chinidina, rezerpina, digitalice etc. ) și lista ar putea continua.
Intervenția factorilor emotionali în determinismul atacului de colopatie funcțională este astăzi pe deplin demonstrată. Nu este vorba de o nevroză cu expresie digestivă, ci mai degrabă de o reacție moto­rie și se­cre­torie exagerată din partea colonului, la factori psiho-emoționali relativ variabili de la un bol­nav la altul.
Totodată, colonul iritabil poate însoți unele afec­țiuni digestive, printre care apendicita, ulcerul gastric și duodenal.
În privința mecanismului de producere a tulbu­ră­rilor motorii și secretorii, acesta are la bază un dezechi­libru al funcției sistemului nervos vegetativ, care explică hiper-reactivitatea motorie și secretorie a colonului, tradusă prin creșterea activității motorii (hiperperistaltismul și hipertonicitatea) și a activității secretorii a mucoasei intestinului gros (hipersecreția de mucus).
Lăsând la o parte manifestările clinice ale sindro­mului de colon iritabil, care vă sunt cunoscute, cu si­guranță, trebuie făcută mențiunea că această pato­logie evolueză de multe ori favorabil și fără com­pli­cații, însă recidivele sunt frecvente, în ciuda unui tra­tament adecvat.
Tratament
În aplicarea măsurilor terapeutice, la bolnavii cu colon iritabil trebuie să se țină seama de o mul­titu­dine de aspecte. În primul rând, bolnavii trebuie să știe că boala lor are un caracter pur funcțional, că aceasta evoluează o perioadă lungă de timp, de ani sau chiar toată viața, sub formă de recidive de durate variabile. În al doilea rând, bolnavii trebuie să rețină că măsurile tera­peutice nu sunt standardizate, adică aceleași pentru toți bolnavii.
Practic, măsurile terapeutice con­crete care pot fi utile pentru ame­liorarea suferințelor bolnavilor cu co­lon iritabil sunt regimul ali­mentar, aplicarea de agenți fizici și medicația simptomatică. Despre aces­tea, însă, va trebui să vorbim în particular, în funcție de parti­cularitățile de manifestare specifice cazului dvs.
Din punct de vedere al medicinei naturiste, re­mediile care pot ameliora simptomatologia colo­nului iritabil sunt Alfalfa (lucerna), Gheara-mâței, L-Glu­tamina, Colon suport, Bioent, Lactoferina, decoct din rădăcină de Păpădie, vitamina D (2000-4000 U. I. /zi) și altele. Și despre acestea putem vorbi în parti­cular. Să auzim numai de bine!


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0258/86.56.77 (pt. comenzi), 0788/23.38.73

"Doresc orice fel de leac care să mă scape de simptomele colonului iritabil"
(Răspuns pentru COSTEL MÂȚOI - Caracal, F. AS nr. 1224)


Din păcate, cazurile în care apare simptomul de colon iritabil sunt tot mai dese, din cauza consu­mului de antibiotice de sinteză cu spectru larg, care distrug flora colo­nului. Nu tre­buie neapărat să urmăm trata­mente cu antibiotice, ca să avem de suferit; car­nea de porc sau de pui crescuți indus­trial ori peștele de acvacultură conțin multe anti­biotice, care acționează nefast asu­pra orga­nis­mului.
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să găsiți un probiotic de foarte bună calitate, care să vă refa­că flora intestinală. Apoi, tre­buie să faceți o cură cu argilă, care este un excelent pansament pentru colon. Argila se consumă - o parte băută ca suspensie, iar o parte ca atare, pentru a pansa cât mai bine colonul. Cura cu argilă este de lungă durată (circa 3 luni), dar rezultatele sunt sigure și fără efecte secundare. Pentru detalii, mă puteți contacta la telefon 0788/23.38.73.


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Neurodermita îmi chinuie fiul"
(Răspuns pentru MARIA BRAD DAVID - Timișoara, F. AS 1169)


Stimată doamnă, neurodermita, denumită și li­chen simplex, este o tulbu­rare cutanată cronică, rezul­­tând de la scărpinarea pielii. Pielea are aspect îngro­șat, există scuame și semne de grataj (de scărpinare). Locu­rile de elecție sunt ceafa, scal­pul, plicile ante­brațului și ale cotului, genunchii, glezna, gamba, scrotul și zona vulvară.
Totuși, ceea ce ați descris în legătură cu fiul dum­neavoastră nu pare a fi neu­rodermită, ci altceva. Pro­babil un consult mai amă­nunțit, inclusiv o biopsie, ar fi de folos în elucidarea situației.
Cauza neurodermitei este necunoscută, însă stre­sul psihic este considerat un factor important în apariția ei. Folosirea medicamentului Litiu, a unor tipuri de coloranți pentru păr și expunerea pe termen lung la fumul de eșapament sunt alți factori care au fost im­plicați în declanșarea bolii. Se pot lua în con­siderație și unele boli cum ar fi dermatita atopică și eczema.
Neurodermita este mai des întâlnită la femei decât la bărbați, cele mai multe ca­zuri fiind înregistrate în­tre vârstele de 30-50 ani. Nu există o predispoziție pe rase.
Din punct de vedere natu­rist, neurodermita poate fi văzută ca o reacție la un stres psihic, ce duce la scărpinarea continuă, fapt ce accentuează sen­zația de mâncărime, de­terminând apariția în acest fel a unui cerc vicios.
Posibilele abordări naturiste includ următoarele:
* Tăierea unghiilor, pentru a reduce efectul scărpinării.
* Protejarea zonelor cu senzație de mâncărime (prin bandajarea lor sau prin purtarea de mănuși ce împiedică scărpinarea). A­cest lucru este foarte important, mai ales în timpul somnului.
* Băile calde ajută la umezirea pie­lii, prin ur­mare, la reducerea sen­za­ției de mâncărime.
* Băile cu pulbere de ovăz ajută la calmarea mâncărimilor.
* Compresele cu apă rece ajută și ele la calmarea senzației de mâncărime.
* Gimnastica orientală, yoga, Tai Chi ajută la relaxarea emoțională, reducând astfel tendința de scărpinare.
* Plante medicinale - aloe vera sau capsicum (ardei iute) și-au dovedit eficiența în aplicații locale. (Capsicum ar putea să usture la începutul folosirii, dar este foarte eficient.) Ceaiurile de levănțică și valeriană sunt bune calmante psihice.
* Homeopatia este un tratament extraordinar pentru neurodermită, căci, pe baza principiului ei de a trata omul prin psihicul său, are cele mai bune șanse de a rezolva cauzele neurodermitei. Se reco­mandă medicamentele: Calcarea carbonica, Gra­phites, Natrum muriaticum, Petroleum, Psorinum, Sulphur, însă cele mai bune rezultate vor veni prin folosirea unui tratament individualizat, realizat de medicul specialist.
* Terapia florală Bach funcționează pe aceleași principii ca și homeopatia.
* Acupunctura ajută la calmarea inimii și la calmarea senzației de mâncărime, acționând din interior și din exterior în același timp.
* Este important de găsit un grup de sprijin, care să îi ajute pe cei care au neurodermită să-și poată exprima manifestările bolii într-o manieră și într-un cadru confortabile pentru ei. Astfel, ar putea ajunge la o recunoaștere a motivelor ce le cauzează stresul, ceea ce ar fi primul pas în procesul vindecării.
Adesea vorbim de iertarea semenului pentru a putea să ne eliberăm de sentimentele negative. To­tuși, există și necesitatea de a ne "ierta" pe noi înșine. Nu există om care să nu greșească. A-ți face griji că ai putea greși sau a zăbovi în greșeli anterioare este, în sine, o cauză a mai multor boli, inclusiv neuro­dermita. De fapt, s-ar putea spune că nu există gre­șeli, păcate, ci există doar trăiri. Un om pășește pe o cale și găsește, la un moment dat, ca nefiind cores­pun­zătoare țelurilor sale, o părăsește și alege alt drum. Totuși, a învățat ceva din cele trăite și nu va mai repeta greșelile pe care le-a făcut. Mai putem vorbi atunci de un păcătos sau de păcat? Mai degrabă am vorbi despre o experiență umană profundă, din care am ieșit cu lecțiile învățate, adică îmbogățiți cu o nouă cunoaștere. Cu o astfel de atitudine putem păși prin viață cu mai puține griji și, drept urmare, cu mai puține boli.
Având în vedere că fiul dumneavoastră nu pare să aibă neurodermită, este indicat un nou consult (poate cu o biopsie), astfel încât să se ajungă la un diag­nostic corect. Vă urez succes!*


Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Băiețelul meu are un angiom pe obraz"
(Răspuns pentru SILVIA - București, F. AS nr. 1222)


Stimată doamnă, angiomul este o malformație benignă a sistemului vas­cular. El poate apărea odată cu naș­terea sau ulterior. Sunt cazuri în care angiomul poate să dispară cu trecerea timpului. Pentru această suferință, există un tratament foarte eficient, dar el poa­te fi urmat doar după vârsta de 5 ani. Având în ve­dere vârsta mică a băiatului, în prezent, îi puteți face un masaj foarte eficient, dacă este făcut de pă­rinți. Doar ei au grupa energetică compatibilă cu băiatul.
Pentru a obține tabelul cu zonele de masat, modul în care se face masajul și planșele cu zonele refle­xogene, vă rog să mă su­nați la tel: 0723/74.23.98, seara între orele 20-22.
Vă doresc multă sănă­tate!