"Mina de cianuri” de la Certej rămâne fără autorizație!

Ion Longin Popescu
Recent, Tribunalul Cluj a dat câștig de cauză rețelei Mining Watch Roma­nia și a suspendat autorizația de cons­trucție și organizare de șantier, nece­sară cons­tru­irii iazurilor de decantare aferente mi­nei Certej (Hunedoara).

Pri­ma auto­ri­zație, ilegală, datează din anul 2014, fi­ind emisă de primăria Certej. La ce­rerea prefecturii și la in­sis­tența opi­niei pu­blice, autorizația a fost anu­lată în ins­tanță și oprită de Ins­pec­to­ratul de Stat în Cons­trucții. Cu toate aces­tea, la nici o lună după sen­tin­­ță, pri­măria emitea, în fe­brua­rie 2015, o nouă autorizație, care per­mi­tea re­luarea lu­crărilor de pre­gătire a mi­nei. Orga­ni­zația Mining Watch Ro­ma­nia a inter­ve­nit și a atacat din nou actul ilegal în ins­tanță. Astfel, suspendarea de care vor­bim acum, dic­ta­tă de Tribunal, are efec­te imediate și du­ce la încetarea de ur­­gență a nive­lă­rilor, construirii de în­di­guiri și barăci, a tuturor lucrărilor așa-zisei "prime mine cu cianuri din Ro­mâ­nia” (de Roșia Mon­tană, desigur, nu se mai vor­beș­te...). De fapt, asistăm la de­fec­te ma­jore, specifice proiectelor mi­niere în ge­neral, acoperite cu non­șa­lanță și mizerie morală de autoritățile locale din Tran­sil­vania. După toate ne­regulile, este de mirare că DNA și alte instituții juridice nu au atacat neregulile ge­nera­lizate și ac­tele de corupție prin care au fost ob­ținute tot felul de auto­ri­zații.
Pentru a recapitula, vom aminti că pro­iectul minier Certej este propus de Eldorado Gold (ELD), companie cana­dia­nă de aur ieftin, ce intenționează să deschidă prima mină de suprafață, cu cianuri, din România. Zăcământul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, o companie mixtă între Eldorado Gold (80%) și compania de stat Minvest De­va (circa 20%). Proiectul se con­frun­tă cu o opoziție puternică atât națională, cât și internațională. Iazurile de de­can­tare, având baraje din anrocamente, de 169 m și, respectiv, de 70 m înălțime, sunt un mo­tiv suplimentar de îngrijo­rare, deoa­rece ar fi amplasate în ime­dia­ta veci­nă­tate a mai multor sate dens populate: Hon­dol, Bocșa Mică și Cer­tej. De notat că hotărârea privind sus­pendarea are efecte chiar din momentul pronunțării, iar recursul nu suspendă efectele sentin­ței - actul rămâne sus­pendat până la so­luționarea unui even­tu­al recurs de către Curtea de Apel Cluj. În acest moment, Autorizația de Cons­tru­ire care permitea Deva Gold să își organizeze șantierul, pentru a putea ul­te­rior construi iazurile de decantare, nu mai poate produce efec­te juridice. Po­tri­vit Oanei Poenaru, con­sul­tant juri­dic al rețelei Mining Watch Ro­ma­nia, "Au­toritățile locale încearcă la ne­sfâr­șit să acopere defectele majore de con­cepție ale marilor proiecte minie­re. Cu fie­care zi ce trece, sunt des­co­pe­rite ne­reguli tot mai mari, care ar trebui deja să intre în atenția orga­nelor de an­chetă și ur­mă­rire penală”. Eroul prin­ci­pal al ilega­li­tă­ților din Certej este pri­marul Petru Câmpian, reales pentru pro­­mi­siu­nile fă­cu­te consătenilor, con­form că­rora lap­tele și mierea vor inunda zona când ca­na­dienii (sub numele lor sunt ascunși și "mai mari ai zilei” ro­mâni) vor scoate aurul din adâncuri. Câmpian a fost citat în ziarele locale cu celebrele lui istețimi țărănești: "Cine mănâncă pești din ia­zul cu cianuri își îmbu­nă­tă­țește via­ța se­xuală. Vă aduc dovezi... Peș­tii prinși în iaz au efecte mi­ra­cu­loa­se asu­pra ce­lor care-i consu­mă.”. Iu­bi­torii de cia­nură știu că o mare parte din proiectul mi­nier va ocupa situl Na­tura 2000 (Mun­ții Me­ta­liferi). Pro­duc­ția anuală ar putea fi de 3 milioane de tone de mine­reu, iar o pă­dure de aproa­pe 200 de hec­tare ar trebui tăiată, pen­tru a face loc ia­zurilor de de­can­tare. Ce al­te dis­trugeri do­­rește "pes­carul” de la pri­mărie? Cred că dom­nii procurori ar fi cazul să afle direct de la sursă... Oare lup­ta pen­tru Roșia Mon­tană a fost în za­dar?

(Pentru informații suplimentare, apelați la Roxana Pencea, tel: 0723/02.43.00, contact@miningwatch.ro)