UNTOLD - muzică la puterea zece

Dana Ene
- Între 4 și 7 august, Clujul se aprinde din nou. Nu de vipii solare, ci de arșiță electronică -

- Abia risipite ultimele acorduri de la "Electric Castle", și Clujul se pregă­tește din nou de petrecere. Un alt mare festival - UNTOLD - este gata de start. Inaugurat anul trecut, el a pornit în viață cu dreptul, câștigând din prima premiul pentru "Cel mai bun Festival European" -

Anul acesta, marea petrecere muzicală din capitala Ardealului se va desfășura pe Cluj Arena, unde vor ateriza de pe planetele lor călătoare, unii dintre cei mai importanți cântăreți de muzică electronică și DJ ai momentului: Armin van Buuren, Tiësto, Hardwell, Martin Garrix, Faithless, Dimitri Vegas & Like Mike's, Afro­jack, Parov Stelar și mulți alții. În total: 100 de ore de muzică. Fiindcă pagina de ziar este mult prea modestă ca să-i descriem pe toți, ne-am "fo­calizat" doar pe câțiva dintre invitații de la UNTOLD, sperând să vă trezim și mai tare inte­resul pen­tru acest fes­tival:
Armin van Buuren are 39 de ani și e olandez. Este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți DJ-ei și produ­cători din lume. Conform revistei de specialitate "DJ Mag", din 2008 în­coa­­ce, el a ocupat, an de an, locul unu în topul celor mai buni DJ de muzică trance din lume. Născut în orășelul Lei­den, într-o familie de pasionați de muzică și de computere, Armin a avut de mic acces atât la tehnologie, cât și la orice disc sau casetă și-ar fi dorit. "M-am îndrăgostit de la prima audiție de muzica dance, de sunetele rebele care erau atât de diferite față de ceea ce era considerată «mu­zică bună»", declara tânărul olandez. Iar unul dintre muzicienii care l-au inspirat și influențat a fost france­zul Jean-Michel Jarre, care a poposit și în România, cu muzica lui inspirată de spațiile stelare. La 14 ani, mixa deja pe calculator primele lui melodii. Câțiva ani mai târziu, în timp ce studia Dreptul la facultatea din orașul natal, noaptea, în loc să doarmă și să viseze legi, el mixa ore întregi muzică prin cluburi. Și, deși a absolvit studiile de Drept, n-a fost nicio mirare că s-a dedicat integral pasiunii lui muzicale. ?n 1997 a înre­gis­trat și primul lui succes cu melodia "Blue Fear". Doi ani mai târziu, un alt cântec, "Communication", fă­cea furori în clubu­rile de vacanță de la Ibiza, după care, cu pașaportul succesului în buzunar, a pornit spre Ma­rea Britanie și America, în cluburi din ce în ce mai mari.
?n 2001 a inaugurat o emisiune radio, intitulată A State of Trance, în care își prezenta creațiile. Emisiu­nea este difuzată și azi, fiind preluată de 100 de posturi de radio FM din 84 de țări, având peste 37 de milioa­ne de ascultători.
?n cei aproape 20 de ani de carieră, Armin a înre­gistrat numeroase discuri-compilație, dar primul lui album original, de studio, intitulat "76", a fost lan­sat abia în 2003. Ulti­mul disc se numeș­te "Em­brace" și a fost scos pe piață anul tre­cut.
Armin van Buuren a cântat pe scena UNTOLD și anul trecut, când s-a bu­curat de un succes enorm. Pre­zența lui la a doua edi­ție îi va purta spre delir pe nume­ro­șii lui fani, dove­dind, totodată, că și olan­de­zul trage la România și la români.
Faithless, îndrăgita trupă britanică de muzică elec­tronică, se întoarce pe scenă după o pauză de patru ani, festivalul de pe Someș fiind printre primele lor apariții publice.
Solistul Maxi Jazz (59 de ani) și multi-instru­men­tiștii Sister Bliss (44 de ani) și Rollo (50 de ani) pu­neau, în 1995, la Londra, bazele unei trupe ce a făcut furori pe la finele anilor '90 și înce­putul anilor 2000. Cei trei muzicieni britanici i-au cuce­rit repede pe iubitorii de muzică elec­tronică din lumea în­trea­gă cu melodii pre­cum: "Salva Mea", "In­somnia", "God Is a DJ" sau "We Come 1".
?n 1996, au lansat pe piață primul lor disc, "Reverence", și pâ­nă în 2011, când anunțau că se despart, mai scoteau încă 5 al­bume, ultimul dintre acestea fiind "The Dance" (2010). Toate cele șase discuri s-au vândut precum pâinea caldă, în peste 15 milioa­ne de exemplare, dova­dă clară că aveau o mulțime de fani pe întreg mapamon­dul. Poate toc­mai de aceea, vestea des­părțirii lor a fost primită cu regret și cu critici, topite, toate, în 2015, când cei trei britanici s-au reunit pentru a aniversa 20 de ani de la înființarea formației și s-au lăsat con­vinși să mai con­certeze împreună.
Tiësto (pe numele lui real Tijs Michiel Verwest) are 49 de ani și este tot un DJ olandez. Olanda fiind locul de predilecție în care s-au lansat cei mai îndrăgiți DJ ai ultimelor decenii, Tiësto a visat din adolescență să fie DJ și asta a făcut. A debutat într-un club local, numit "Sprock", făcându-și glorie din faptul că mixa câte 6 ore la rând. În 1994 a fost descoperit de producătorii unei case de discuri din Rotterdam - "Basic Beat Recording", perioadă în care a înregistrat câteva discuri-compilație.
?n 1997, împreună cu Arny Bink, își creează propria casă de discuri - "Black Hole Recordings". Și tot a­tunci încep și lungile lui turnee prin lume. ?nsă abia în anul 2000 începe să simtă cu adevărat gustul succesului. Remixul său la piesa "Silence" (a trupei canadiene Delerium) a fost prima melodie house difuzată vreo­dată la un radio FM în America de Nord, și a intrat, timp de patru săptă­mâni, în top 10 în Marea Britanie. Un an mai târziu își lansa albumul de debut "In My Memory", primul dintre cele cinci discuri de studio ale lui, care aveau să-l pună definitiv pe or­bi­ta muzicală internațională. Cel mai nou album al lui - "A Town Called Paradise" a fost lansat în 2014.
Tiësto este primul DJ care a cântat vreodată la o olimpiadă, și asta s-a întâmplat în 2004, la Olimpiada de vară de la Ate­na. Onoarea i-a fost acordată după ce fusese ales drept "Cel mai bun DJ din lume", trei ani consecutiv, de către revis­ta "DJ Magazine". Mu­zicia­nul olandez deține nu­meroase premii, printre care și "Harpa de aur", distincție decernată în țara lui natală, și un Premiu "Grammy", pentru "Cel mai bun remix", realizat pe me­lodia lui John Legend, "All Of Me" (2015).
?n 2008, Casa Regală olan­deză l-a ridicat la rangul de cavaler și i-a acordat "Orde van Oranje-Nassau" (Ordinul jartierei portocalii).
(Dacă doriți să ajungeți la UNTOLD, trebuie să vă grăbiți, căci biletele s-au cam vândut. Mai găsiți abonamente la prețul de 405 lei (pe eventim și Bilete.ro), sau bilete de o zi, la prețul de 194,4 lei. Informații suplimentare și lista tuturor muzicie­nilor participanți la eve­niment găsiți online pe untold.com/ro/.)