Răspuns pentru SIDONIA ANDRONIC - Turnu Măgurele, F. AS nr. 1225 - "Sunt operată la colon. M-ar putea ajuta vreun remediu naturist?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Referitor la cazul dvs., tratamentul chirurgical efec­tuat este, cu siguranță, cea mai bu­nă abordare terapeutică, ținând cont de faptul că, în aproximativ 50% din cazuri, tratamentul chirurgical poate vindeca neoplasmul de colon. Totuși, chiar dacă segmentul colonic (trans­vers) afectat a fost rezecat, tre­buie avut în vedere că printre persoa­nele cu risc crescut de recurență (recidivă) a can­ce­rului de colon sau în cazul cărora s-au evidențiat de­terminări secundare (metastaze), chimioterapia este adeseori recomandată, fie înainte, fie după in­ter­venția chirur­gicală.
Medicamentele (citosta­ti­ce), cum sunt 5 fluorouracilul, levamisolul sau leucovorinul, pot reduce posibilitatea de re­curență tumorală, crescând, totodată, rata de supraviețuire în rândul indivizilor al căror cancer s-a extins și la nivelul ganglionilor limfatici din veci­nătate.
Este important să se înțelea­gă că frecvența cancerului de colon este mai crescută la pacienții la care predomină regimurile alimentare sărace în fibre. Modificările de floră intestinală și constipația sunt factori care trebuie luați în seamă în carcinogeneza colo­nului la persoanele cu alimentație concentrată și săracă în fibre. Altfel spus, riscul de cancer al co­lonului, dar și de recidivă a acestuia, este mai mare în rândul persoanelor care consumă multe grăsimi ani­male și cantități reduse de fructe și legume proas­pete, dar și la persoanele care fumează, con­sumă cantități mari de alcool și sunt inactive din punct de vedere fizic.
În consecință, tratamentul naturist al cancerului de colon și prevenirea recidivei sale vizează aducerea la normal a digestiei și a proceselor de eliminare, factori-cheie pentru stagnarea înmulțirii celulelor maligne și împiedicarea apariției metastazei. În acest tip de tratament, prioritățile sunt reprezentate de dezintoxicarea organismului, schimbarea regimului alimentar și combaterea sedentarismului.
Sigur, strategia luptei contra cancerului de colon presupune și abordarea altor factori terapeutici esen­țiali, cum sunt obținerea și menținerea unui sistem imunitar competent, echilibrarea (alcalinizarea) pH-ului din organism, aportul constant de vitamine, mi­nerale, oligoelemente și antioxidanți de calitate.
Concret, remediile naturiste care întrunesc pro­prietățile mai sus menționate și care pot fi utile în reducerea riscului de recidivă în cazul dvs. sunt: Co­lon Protect (menținerea unui tranzit intestinal regulat și protecție asupra mucoasei intestinale), Cordyceps, Curcumina, Clorofila, acidul folic (previne recidiva cancerului de colon) prezent în legume, fructe și semințe de in, ridichea neagră (împiedică mutațiile celulelor epiteliale din colon), maceratul la rece de obligeană (2 pahare pe zi), uleiul de nucă de cocos (acidul lauric conținut distruge celulele maligne din colon).
În sfârșit, dar nu în cele din urmă, Sinergin este un prebiotic care acționează pe toată lungimea colo­nului, hrănind selectiv flora saprofită endogenă și îmbunătățind astfel metabolismul colonic și calitatea mucoasei acestuia, util atât în colopatiile funcțio­nale, cât și în reducerea riscului de recidivă a neo­plasmului colonic, prin scăderea lezării structurii ADN și a nu­mărului mutațiilor oncogene la pacienții cu neoplasm de colon operat. Se găsește în farmacii.
Să auzim numai de bine!


Dr. RAREȘ SIMU - Cabinetul "APIMEDICA", București,
str. C.A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.37.91, 021/317.38.96


"După operația de ocluzie intestinală mă confrunt cu scaune diareice"
(Răspuns pentru VERONICA SĂLIȘTEAN - Brașov, F. AS 1219)


Din descrierea dvs. rezultă că înainte de operația de ocluzie intestinală, ați suferit o intervenție chirurgicală în sfera geni­tală, pentru un cancer uterin. Această intervenție a fost urmată de cobaltoterapie și chimioterapie. La câteva luni, au urmat intervenția pen­tru ocluzie și problemele de tran­zit intestinal. Este foarte proba­bil ca problemele cu care vă con­frun­tați să fie legate de cobaltoterapie. Unul dintre efectele secundare ale cobaltoterapiei este proctita sau rectita de iradiere, o inflamație a mucoasei de la nivelul porțiunii terminale a intestinului.
Cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt multiple. Pot fi cauze infecțioase, cauze autoimune, cauze medicamentoase sau, în cazul dvs., postiradie­re. Boala se manifestă prin senzație permanentă de defecare, dureri în zona rectului, eli­minare de mucus, diaree, sângerări sau scaune cu sânge și mucus.
Complicațiile care pot să apară sunt legate de pierderea de sânge, chiar dacă nu se vede cu ochiul liber, care duce la anemie, și de inflamația propriu-zisă. Această inflamație, în situații extreme, poate duce la fistule între rect și vezica urinară, sau între rect și vagin, cel mai frecvent.
Tratamentul medicamentos in­clude medicamente administrate pe cale orală, sau sub formă de clisme și supozitoare. Se administrează medi­ca­mente cu efect antiinflamator la nivelul mucoasei (Sucralfat sulfa­sa­lazina) și medicamente cu acțiune asupra florei intestinale (Metroni­dazol). În cazurile care evoluează cu sângerări sau cu fistule, se poate interveni endoscopic sau chirurgical.
O altă cauză care poate agrava simptomatologia, în cazul dvs., este legată și de intervenția pentru oclu­zia intestinală. În această situație, problemele care pot apărea după ope­rație sunt legate de porțiu­nea din intestin care s-a rezecat și, de asemenea, de dimen­siu­nile acelei por­țiuni. Dia­reea este una din­tre cele mai frec­vente pro­bleme cu care se confruntă pacienții cu re­zecție de intestin. Sunt două situații frecvent întâlnite după rezecțiile de intestin. După operație, se poate de­clanșa un colon iritabil, din cauza pertur­bării florei in­tes­­tinale și a leziunilor posi­bile la nive­lul terminațiilor nervoase din zona colonului. De asemenea, redu­cerea suprafeței intestinale, prin re­zec­ție, poate duce la un tranzit intestinal accelerat, manifestat prin diaree. Având în vedere cele două posibile cauze care au condus la situația dvs., cobal­toterapia și operația, tratamentul care vă poate ajuta trebuie să fie însoțit obligatoriu și de un regim alimentar. Mesele trebuie să fie mai frecvente și mai reduse cantitativ. Trebuie evitate alimentele prea fierbinți sau prea reci, con­dimentele, alcoolul, ca­feaua, dulciurile concentrate. La o masă nu combinați multe alimente odată. Se recomandă consumul de orez, porumb, făinoase. Trebuie evitate carnea și preparatele de carne, în special mezelurile și afumă­turile, fructele și legumele crude. Trebuie suplimentat aportul de lichide pentru a compensa pierderea lor prin diaree și de asemenea trebuie un aport supli­mentar de minerale și vitamine.
Ca tratament alternativ, vă recomand plante cu efect antiinflamator la nivelul intestinului: extract de afine - 1-2 g pe zi, extract de gheara-mâței 1-2 g pe zi, Zeolit 2-3 g pe zi, extract de yucca, 1-2 g pe zi. Trebuie refăcută flora intestinală, și în acest caz vă recomand să faceți o cură cu probiotice, cel puțin trei luni.
Totuși, tratamentul homeopat este cel pe care îl recomand în mod deosebit în acest caz. Cel mai bine ar fi să primiți un tratament individualizat. O com­binație de remedii homeopate cu efecte bune, pe care o puteți încerca, este formula 24, de la "PlantExtrakt" Cluj, câte 5 picături, de 3 ori pe zi. Alte remedii in­dicate: Veratrum album (dacă scaunele sunt apoase) sau Mercurius solubilis (dacă sunt cu mu­cus). Atunci când faceți tratament homeopat, trebuie evitate cofeina, alcoolul, menta, aromele puternice - condi­mente sau parfumuri.
Tratamentul trebuie urmat o perioadă mai lungă, de 3 luni, după care se apreciază efectul și se poate face o pauză, cu repetare la 1-2 luni.


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37

"Caut un remediu naturist pentru tumoră la plămân"
(Răspuns pentru M. R. - Timișoara, F. AS nr. 1222)


Dragă doamnă,
Este foarte bine că v-ați gândit că soțul dumnea­voastră are nevoie și de un tratament naturist, pe lângă tratamentul de bază, specific bolii. Majoritatea studiilor încep să dea impor­tanță imunită­ții organis­mului, care poate fi capabilă să distrugă celule tumorale. De fapt, există o linie de celule imunitare, numită "Natural Killer", capabile să distrugă celulele ce nu mai sunt normale, pentru că au suferit o modificare gene­tică. Această imunitate trebuie ținută în valori nor­male, atât pen­tru a preveni instalarea unei boli onco­logice, cât și pentru situația în care există deja diag­nosticul, pentru a nu lăsa să se extindă boala. Siste­mul imunitar își mărește potențialul atunci când con­sumăm legume și fructe de culoare portocalie, precum: caise, roșii, ardei, cătină, dovleac, rodii, struguri, căpșuni, ci­reșe, spanac.
Pentru o mai mare siguranță, se poate utiliza o formulă nutrițională concepută în SUA, ce aduce la un loc toate aceste extracte. Avantajul este că aceste programe sunt validate printr-un studiu clinic și este demonstrat că ele reușesc să crească imunitatea cu 37% în 20 de zile.
Un aspect important este detoxifierea, atât a fica­tului, cât și a colonului, pentru a permite organis­mului să mențină o funcționalitate normală a organe­lor și pentru a evita apariția blocajelor renale sau hepatice. Acestea pot pune viața în primejdie, într-un ritm extrem de rapid, chiar mai rapid decât boala în sine.
Nu în ultimul rând, este necesară o susținere anti­oxidantă și antiin­fla­matoare, ce împiedică distrugerea celulelor sănătoase și, în plus, le protejează de inva­zia țesutului tumoral.
Un alt supliment extrem de eficient este un extract de fitosteroli ce învață celulele tumorale să moară (apop­toză), fapt foarte important în tratamentul împotriva țesutului tumoral (ținând cont de faptul că, de obicei, celulele oncologice își încetează existența abia după ce au murit celulele organelor-gazdă). De asemenea, importantă este dieta, ce trebuie alcătuită din ali­mente naturale și pe cât posibil neprocesate. Acest lucru este dovedit atât de studii ale unor medici renumiți, cât și de clinici de nutriție din Anglia și Germania, ce reușesc să recupereze pacienții numai cu soluții nutriționale.
Pentru fiecare caz în parte este necesară o indi­vidualizare a indicațiilor, de aceea, cel mai util ar fi un set de investigații care pot arăta stadiul bolii și tipologia țesutului tumoral.
Dacă doriți să îmi urmați indicațiile, pot fi con­tactată la telefon: 0723/51.07.37.