Leacuri călugărești din Rusia

Iulia Vlad
În urmă cu sute de ani, mânăstirile ortodoxe din Rusia erau celebre și căutate nu doar pentru "ru­gul aprins" al credinței lor, ci și pentru "bolnițele" în care erau tratați, cu leacuri străvechi, oamenii amărâți și bolnavi. Un astfel de așezământ este Mânăstirea Șamordino, întemeiată de Sfântul Am­brozie, un loc renumit pentru învățăturile duhovni­cești și înaltă trăire a slujitorilor ei. Închisă de co­mu­niști, mânăstirea și-a redeschis porțile, și odată cu ele, și tezaurul cu leacuri vechi, populare, la care ne bucurăm să vă facem părtași.

Răceală, gripă, tuse, dureri de gât, bronșită, pneumonie
* Se scot din pământ rădăcini de nalbă, se curăță de coajă, apoi se dau pe răzătoare și se amestecă cu puțină apă pentru a se obține o pastă ca un piure. Se ia câte o linguriță la 2 ore. Într-o singură zi, răceala "e gata".
* Mâncați zmeură, câte o jumătate de cană - dimineața și seara. Leacul este util mai ales împo­triva febrei și a lipsei de poftă de mâncare, care înso­țesc răceala sau gripa.
* Împotriva tusei persistente, beți câte de 2 pahare de suc proaspăt de morcovi pe zi
* Dureri în gât. Se pisează 8 căței de usturoi într-un mojar, se adaugă 8 lingurițe de oțet de mere și se amestecă bine. Se pune la rece câteva ore. Se adaugă 2 linguri de miere de pădure (de mană), și se ames­tecă din nou. Se iau 2 lingurițe de preparat, se țin în gură cât mai mult posibil, apoi se înghit cu înghițituri mici.
* Boli de piept. Din suc de varză roșie crudă, amestecat cu zahăr, se face un sirop foarte bun pentru toate bolile de piept.
* Pentru bolile de plămâni, luați în fiecare zi 2-3 linguri de dulceață de trandafiri sau miere ames­tecată cu petale mărunțite de trandafiri.

Afecțiuni ale ficatului
* Mâncați mămăli­gă din făină de hrișcă. Hrișca se poate consu­ma și "crudă", dacă e lăsată în apă, cel puțin 12 ore.
* O lingură de ră­dăcini uscate și zdrobite de agrișe se pun pe foc într-o cană de apă, timp de 10 minute (înlocuiți apa evaporată). Când s-a răcit, strecurați și luați 4-5 linguri de decoct pe zi.
* Peste o lingură de frunze de agrișe se toar­nă o cană de apă clocotită. Lăsați să se infu­zeze 15 minute, strecurați. Beți 1-2 căni pe zi.

Calculi biliari, dischinezie biliară
* O jumătate de pahar de suc proaspăt din frunze și rădăcină de pătrunjel se bea dimi­neața, pe stomacul gol.
* Zeamă proaspăt stoarsă de ridiche nea­gră. Se bea pe stomacul gol, câte o jumătate de pahar - un pahar pe zi.

Constipație
* Consumați cât mai des vinete sau urzici fierte.
* Mâncați salată de măcriș sau beți ceai de măcriș.
* Ceai de pulbere de rădăcină de lemn-dulce (o jumătate de linguriță la o cană de apă). Se bea o ceașcă de ceai pe zi. Tinctură de lemn-dulce, se ia o linguriță de extract diluat într-un pahar de apă, de 2 ori pe zi (nu mai mult de 3 săptămâni).
* Beți dimineața, pe sto­macul gol, un pahar de zeamă de varză murată.
* Beți zilnic compot de fructe uscate: prune, smochi­ne, stafide, mere, caise. Se spală bine, se pun la fiert în apă rece cât să le acopere, la foc mare, se îndepărtează spu­ma, apoi se fierb la foc mic, cu capac, 10-15 minute. Se trage vasul de pe foc și se lasă la infuzat, cu capac, cel puțin 3 ore. Din acest compot se mănâncă o cană sau două în fiecare zi. La o cană se adaugă o linguriță de miere.

Reumatism, dureri articulare
* Beți zilnic 2-3 pahare de suc proaspăt, obținut din coacăze roșii sau negre.
* Balsam pentru articulații dureroase: luați mai multe coji de ouă (spălate și uscate), mărunțiți-le și puneți-le într-un borcan. Peste ele turnați oțet de mere, cât să le acopere, apoi închideți vasul ermetic. Lăsați-le la macerat două zile. Se păstrează la rece și întuneric. Se masează zonele dureroase ale articula­țiilor, de 2-3 ori pe zi, până când durerea dispare.
* Se rade rădăcină de hrean și se pune într-o cârpă, pe zona dureroasă, lăsându-se cât se poate suporta. Se înlătură înainte ca pielea să se înroșească.

Insuficiență renală, calculi renali
* Fiertură de fulgi de ovăz. Într-un litru de apă se fierb 5 linguri de fulgi de ovăz. Se lasă preparatul să se răcească, se strecoară și se bea de-a lungul zilei.
* "Must" de fructe de porumbar, sau ceai de fructe și flori de porumbar. Se pun la infuzat o lingură de fructe zdrobite sau 2 linguri de flori de porum­bar într-o cană de apă clocotită. După 15 minute se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. Sau fierbeți 4 linguri de fructe de porum­bar zdrobite, în jumătate de litru de apă, timp de 3 minute. După ce compoziția s-a răcit, strecurați și beți leacul de-a lungul zilei.
* Mâncați în fiecare zi coacăze negre sau roșii, proaspete sau sub formă de suc.

Dureri menstruale
* Se pun pe abdomen com­prese cu oțet de mere.

Anemie, epuizare, oboseală
* Ceai de busuioc - o lingură de plantă verde, zdrobită, se opă­rește cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi.
* Mâncați dulceață de nuci verzi - 2 linguri pe zi.
* Boabe de orz încolțit, cu miere. Se pun boabele la încolțit, se usucă, se macină și se ames­tecă cu miere. Se iau 2 linguri pe zi.
* Se adaugă în mâncarea celui bolnav (o dată pe zi) un sfert de linguriță de coajă de ou, uscată și pisată.

Răni, arsuri
* Dovleacul ras sau morcovii rași și aplicați pe arsuri sau pe răni împiedică apariția bășicilor, ușu­rează durerile și grăbesc vindecarea.

Pentru întărirea memoriei și a concentrării
* Se beau două-trei pahare de suc proaspăt de coacăze negre pe zi, la care se adaugă și o linguriță de suc de lămâie și un praf de scorțișoară.

Pentru întărirea imunității
* Morcov ras. Se iau de două ori pe zi, între mese, câte două linguri de răzătură, amestecate cu o jumătate de linguriță de miere.

Paraziți intestinali
* 100 g semințe de dovleac curățate de coajă, crude, se pisează și se amestecă cu puțină apă și miere. Se administrează o dată pe zi, 3-4 zile la rând.
* Decoct de țelină - se fierb 3 linguri de țelină mă­runțită, într-un litru de apă, 10 minute. Se stre­coară și se bea.
* Suc proaspăt de varză - se bea câte o jumătate de pahar pe zi, pe stomacul gol.

Insomnie
* Se bea seara, cu 2 ore înainte de culcare, o cană cu infuzie de mușețel.