Îngrijirea ochilor, vara

Redactia
- Arșiță, secetă, aer poluat și uscat, deșert de praf deasupra orașelor, plus iradierea solară care ți se înfige, ca două piroane, în pupile. Niciun alt anotimp nu ne pune ochii la încercare ca vara. Sfaturile care urmează sunt menite să vă fie de ajutor -

Ochi iritați

În mod normal, aspectul ochilor iritați poate avea cau­ze variate, ca de exemplu odihna insuficientă, pri­vitul în exces la televizor, lucrul îndelungat la cal­cu­lator, iritații sau mâncărimi cauzate de purtarea lenti­le­lor de contact, diverse afecțiuni oculare (cum ar fi con­junctivita), sau ale organelor interne (afecțiuni renale, tiroidiene, anemii etc.). Oricare dintre acestea poate duce la o serie de manifestări nedorite, pe care canicula, praful, iradierea solară în exces le agravează și le fac foarte vizibile: pleoape inflamate, inesteticele "pungi" sub ochi, cearcăne, ochi înroșiți, piele des­cua­mată, ridată. Primul pas este să aflăm care sunt ade­vărații "responsabili" pentru problemele ochilor, eli­minând cauzele medicale. Dacă nu este vorba de boli (ele trebuie tratate de un specialist), avem la înde­mână o serie de soluții care ne pot ajuta să ne protejăm ochii, apelând la remedii simple.
* Aplicarea compreselor cu apă rece - Sunt eficiente, în special în cazul în care avem ochi iritați, însoțiți de mâncărimi. Se ia un prosop foarte curat sau un tifon împăturit care se înmoaie în apă rece. Se stoarce ușor și se aplică pe ochiul afectat, până când țesătura se încălzește ușor. Se repetă aplicarea de 4-5 ori, până când resimțim o ameliorar a senzației de mâncărime.
* Aplicarea compreselor cu apă caldă - Dacă vrem să ne calmăm ochii obosiți după o zi de lucru la calculator sau după o zi de plajă sau de drumeție pe munte, fără să fi purtat ochelari de soare, se reco­mandă compresele cu apă încălzită (să nu fie fierbinte) dar nici prea rece. Se ia un prosop mic foarte curat sau un tifon împăturit gros, se scufundă în apă câteva secunde, se stoarce ușor, apoi se aplică pe pleoape pentru câteva minute.
* Pliculețele de ceai - Recomandate de obicei ca remediu de frumusețe, ele au efect și contra ochilor iritați și umflați. Se poate folosi orice fel de ceai la pliculețe, cu precădere de sulfină, albăstrele și mușe­țel. După ce scoatem pliculețele din apa pusă la fiert, le lăsăm puțin la răcit, apoi le așezăm pe ochi, păs­trându-le până când simțim o diminuare a discon­fortului provocat de iritație sau mâncărime.
* Ceaiul de albăstrele - Se prepară o infuzie de albăstrele (la o cană de apă se folosește o lingură/ o lingură și jumătate de flori de albăstrele; se opăresc și se țin la infuzat timp de 5 minute). Se pun comprese pe ochi, pentru 20-30 de minute. Ideal este ca trata­mentul să se re­pete cel puțin o dată sau de două ori pe săp­tămâ­nă.
* Aplicații cu suc de cas­traveți și zer - Se ia un cas­tra­vete proaspăt, cam de 15 cm, se spală bine cu peria, apoi se bagă în stor­că­torul de fruc­te. Sucul obți­nut se amestecă cu două lin­gurițe de zer și se a­plică pe ochi tampoane de vată în­mu­ia­te în preparat. Ră­co­rește și cal­mea­ză ochii um­flați și iri­tați. Da­că nu aveți zer, fo­lo­siți doar sucul de castravete.

Soluții pentru încrețiturile formate de soare în jurul ochilor

* Felii de castravete - Se decojește un cas­travete și se taie în felii subțiri. Se aplică pe ochi și se țin o jumătate de oră. Pentru rezultate optime, pro­cedura se poate repeta de câteva ori pe zi.
* Masaje locale cu ulei de migdale - Se pun pe degete câteva picături, masând apoi, cu ușoare mișcări circulare, zona din jurul ochilor. Acest ulei are un puternic efect hidratant, atenuând ridurile mici formate de soare.
* Aplicații cu semințe de anason și iaurt - Dați prin râșnița de cafea un pumn de semințe de anason și înmuiați-le în apă fierbinte. Strecurați, aruncați lichi­dul și amestecați semințele înmuiate cu două lingurițe de iaurt și una de miere. Aplicați pas­ta obți­nută în jurul ochilor, lă­sați-o 30 de minute, apoi clătiți-vă.
* Comprese sau unguent cu ciuboțica-cucului - Într-o carte ce­le­bră în secolul 16, "Adam în Eden", la capitolul "rețete cu plante" există o rețetă foarte apreciată în epocă pentru efectul ei contra ridu­rilor for­mate de soare. Se pune un pumn de flori proaspete de ciubo­țica-cucului într-un litru de apă clo­cotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se stre­coară. Lichidul se folo­sește la spă­latul zonei ochilor, de mai multe ori pe zi. Un­guentul se prepară din­tr-un pumn de flori călite în jumă­tate de ceașcă de osânză de porc. Se stre­coară și se răcește. Ali­fia obți­nută se folosește ca unguent antirid, seara, înainte de culcare.

Retenție de lichid sub ochi

* Comprese cu lapte - Se iau două tampoane pentru demachiat și se introduc într-un vas cu lapte rece. Se așează pe fiecare pleoapă și se țin 15-20 de mi­nute, repetând tratamentul de câteva ori pe zi.
* Mască pentru ochi, cu miere - Pentru lichi­da­rea pungilor cu lichid adunat sub ochi din cauza pra­fu­lui și a căldurii, se aplică zilnic, dacă se poate, măști cu miere de albine, întinsă sub ochi. Se lasă să se usu­ce 10 minute, apoi se șterge mierea cu un tam­pon de vată înmuiat în iaurt sau lapte. Se clătește cu apă cu­rată.
* Ulei de lavandă - Într-un vas cu apă (la tem­peratura camerei) se pun câteva picături de ulei de lavandă. Se ia o dischetă de vată și se introduce în acest amestec, aplicându-se apoi pe pleoape.
* Albuș de ou - Se bate bine albușul unui ou, apoi se aplică cu vârful degetelor pe zona dorită. Se lasă 10-12 minute, după care se îndepărtează cu apă căl­duță. Pentru a ne bucura de cele mai bune efecte, este bine să aplicăm imediat și două comprese cu apă rece.
* Pliculețe de ceai negru - Cafeina din ceaiul negru ajută la diminuarea inflamației vaselor din jurul ochilor. Se iau două pliculețe, se introduc în apă fier­binte timp de 5 minute, se scot, se lasă să se ră­ceas­că, apoi se bagă în frigider. Se aplică pe pleoape, cât mai reci. Pliculețele se pot ține mai multe zile la conge­lator, pentru a le avea la îndemână.

Alte trucuri pentru prevenirea/tratarea ochilor obosiți

* Masajul pleoapelor - Se freacă pleoapa supe­rioară până în apropierea sprâncenelor, se trece apoi la pleoapa inferioară, masând-o cu mișcări ușoare pentru aproximativ 10 secunde. Acest masaj are rolul de a relaxa mușchii din jurul ochilor, prevenind totodată și inflamațiile.
* Mici pauze de-a lungul zilei - Este reco­man­dabil să ne între­ru­pem din când în când activită­țile ce presupun solicita­rea ochilor. De exem­plu, ne putem uita câteva mi­nute pe fereastră (pri­vitul în depăr­tare relaxează ochii) sau putem în­chide ochii pentru câ­teva clipe.
* Menținerea unei lumini a­dec­­vate în timp ce ne uităm la te­le­­vizor - Contrastul dintre o cameră întunecată și ecranul strălucitor pot obosi ochii. Așa că este preferabil să ținem lumina aprinsă și în timp ce ne uităm la televizor, având însă grijă ca aceasta să nu fie prea puternică.
* Clipitul "deliberat" - Specia­liș­tii ne sfătuiesc să clipim "con­știent" de cel puțin 300 de ori pe zi. Ei sunt de părere că un astfel de "exer­­cițiu" relaxează mușchii oculari, conferă stră­lu­cire privirii și dimi­nuează inflamațiile pleoapelor.

Masaje japoneze, pentru ochi umflați, iritați și dureroși

1. Frecați-vă puter­nic palmele una de alta, până când simțiți că se încălzesc. Încrucișați-vă degetele ambelor palme între ele și puneți-le peste ochi. Nu apăsați. Numărați până la zece. Repetați de trei ori.
2. Faceți același exer­cițiu de încălzire a pal­me­lor prin frecare. Când sunt calde, așezați-le, pe fie­care din ele peste câte un ochi, bol­tin­du-le ușor, ca să nu a­tingă pleoapele. Exer­ci­țiul este co­rect atunci când simțiți cum căldura iese din palme și iradiază spre ochi.
3. Umeziți-vă degetele arătătoare cu puțină salivă și purtați-le în jurul ochilor, în formă de cerc. Saliva este al­calină și are puteri tămă­dui­toa­re.
4. Apăsați vreme de 5 secunde pe colțurile exterioare ale ochilor, apoi pe colțurile interioare, cu vârful degetelor mijlocii.
5. Prindeți între degetul mare și arătător, de la ambele mâini, pleoapele superioare, îndepărtân­du-le ușor de ochi. Clipiți vreme de 1-2 minute.