Sfaturi pentru zile caniculare

Redactia
La 36 de grade la umbră, chiar și frumusețea femeilor începe să se topească: porii se dilată, transpirația năclăiește subsuorile și obrazul, pielea ia foc. O stare lipicioasă, de disconfort, ne stăpânește viața, mai ales dacă ju­mătate din ea o petrecem pe stradă sau la birou. Prin sfaturile care urmează, vrem să vă ajutăm să luptați cu căl­dura, pentru a vă păstra prospețimea, atât ca stare de spirit, cât și ca aspect cor­poral.

Băi și masaje pentru "picioarele grele"
"Picioarele grele" - dureroase și um­flate - reprezintă o adevărată pro­ble­­mă în zilele foarte fierbinți. Dimi­neața, în­că înainte de-a vă îmbrăca, sunt reco­man­dabile masajele ușoare dinspre glez­nă către genunchi, practi­cate cu ajutorul unei creme ușoare, hi­dra­tante, care să con­țină și esență de men­tă (di­namizează circu­lația și îm­pie­dică sta­țio­narea sângelui în vene). Da­că nu găsiți în comerț, amestecați lap­tele de corp sau un­guentul pe care îl folo­siți cu câte­va picături de ulei de mentă (se găsește la Plafar). Seara, nu există un mijloc mai potrivit de îm­pros­pătare de­cât o baie rece pen­tru pi­cioare. Un pumn de sare adăugată în apă sporește în mod simțitor efectul.

Cuburi de gheață pentru pielea încinsă
Când simțiți pur și simplu că luați foc, apelați la cuburile de gheață din con­gelato­rul de-acasă sau de la birou. Treceți-le peste frunte, pe tâmple, pe ceafă și decolteu, în mișcări circulare. Vă reconfortează pe loc.

Oțet de mere contra transpirației abundente
Oțetul de mere are un efect anti-trans­pirant excelent: puneți câteva ca­pace cu oțet într-un bol, apoi înmuia­ți-vă vârfurilor degetelor în el și tam­po­­nați-vă pielea, fără să o frecați. Un tam­pon de vată înmuiat în oțet este la fel de bun (mai ales pentru ceafă și sub­suori).

Cantități sporite de lichid
Pe timp de caniculă, corpul trans­piră din abundență și lichidul care se pierde trebuie înlocuit. Remediul: beți cel puțin doi litri de apă pe zi, "înno­bi­lată" cu suc de lămâie, de portocale sau grepfruit (fără zahăr). Ceva mai multă sare în mâncare împiedică și ea des­hi­dra­tarea.

Comprese reci pentru greață și amețeli
Există persoane cărora tempera­tu­rile înalte le provoacă stări de greață și amețeli. Remediul cel mai la îndemână este un prosop umezit, care se bagă 2-3 minute în congelator ca să se răceas­că. Se scoate și se pune alternativ pe frun­te, pe decolteu și pe ceafă.

Apă rece pe-ncheieturile mâinilor
Zona cu cea mai subțire piele se află la încheieturile mâi­nilor. Când simțiți că vă "omoară" căl­dura, dați drumul la apă rece și țineți-vă mâinile sub jetul de apă, cu încheieturile (zona unde se află pul­sul) întoarse în sus.

Șervețele absorbante pentru ten
E de-a dreptul oribil când bărbia, na­sul și fruntea sunt pli­ne de grăsime to­pită și stră­­lucesc. Re­zol­va­rea: șerve­țelele absor­ban­te (există unele îm­biba­te cu pudră) care aplicate pe față extrag tot se­bumul și lasă obra­zul mat. Folo­siți-le și pen­tru rujul scurs pe sub buze, pentru der­matograful adunat în colțul ochilor și rimelul prelins pe obraz. Nu există ni­mic mai urât pe lu­me decât un obraz de femeie fardat și... degradat.
Un sfat de rămas bun: vara, evitați folosirea cremelor grase, a unguentelor pentru piele vâscoase, care nu se ab­sorb. Ele adună murdăria și praful, și îm­piedică pielea să respire normal. În lo­cul lor, folosiți mai degrabă, pentru tot corpul, talc mentolat (pentru copii).