Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reșița, F. AS nr. 1227 - "Am fost diagnosticată cu ficat gras și mărit"

Redactia
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

Steatoza hepatică (ficatul gras) este definită ca de­pu­nere de grăsime în celulele hepa­tice. Vorbim de steatoză hepatică când mai mult de 5-10% din greu­ta­tea totală a ficatului este grăsime. Tratată, steatoza hepatică poate fi reversibilă în trei luni până la doi ani, în funcție de gravitatea bolii. Netratată corespun­zător, boala poate evolua spre in­fla­mație, fibroză, ciroză, insuficiență și cancer hepa­tic. Cauzele bolii sunt diverse: alcoolică - cauzată de consumul cronic de alcool (peste 60 ml/zi la bărbați și peste 20 ml/zi la femei, timp de 2-4 săptămâni). Cantitatea de alcool este măsurată prin înmulțirea cantității în ml a băuturii cu gradele de alcool conți­nute. Acumularea de grăsime apare în hepatocite după 3-7 zile de exces alcoolic, dar poate fi și non-alcoolică.
Factorii principali impli­cați în apariția și evolu­ția stea­tozei hepatice: * consumul cronic de alcool * dieta bogată în grăsimi nesaturate * pier­derea rapidă în greu­tate, înfo­metarea, alimentația săracă în protei­ne * alimentația parente­rală (per­fuzabilă) exclusivă * deficiențe ale metabolis­mului și/sau consu­mul în exces al lipidelor (grăsimi) și al car­bohidraților (zaharuri) având ca re­zul­tat acumularea acestora sub for­mă de grăsimi în corpul nostru, inclu­siv în celulele hepatice * dia­be­tul zaharat de tip 2 * excesul de greu­tate și obezitatea centrală * unele tul­bu­rări metabolice * boli autoimu­ne * hepatitele virale * supraîncăr­carea or­ganismului cu toxine (metale gre­le, pesticide, medicamente, bacte­rii, fungi, para­ziți, aditivi alimentari, amoniac, alcool etc.) * hemocromatoza (încărcarea cu fier), boala Wilson (încărcare cu cupru) * excesul unor medicamente (ex.: terapia de substituție hor­monală, corticosteroizi).
Deoarece simptomele steatozei hepatice sunt si­mi­lare altor afecțiuni hepatice, investigațiile ima­gis­tice (ecografia, CT-ul, RMN-ul, ultrasonografia, fi­bro­scanul, fibromaxul) sunt modalități neinvazive de diagnosticare și control al evoluției bolii. Puncția biopsică hepatică este examinarea care poate stabili exact diagnosticul de steatoză hepatică.
În funcție de gradul de severitate, steatoza hepa­tică este clasificată în patru tipuri:
tip 1 - steatoza fără inflamație sau fibroză
tip 2 - steatoza cu inflamație fără fibroză
tip 3 - steatoza cu inflamație și fibroză
tip 4 - steatoza cu inflamație, fibroză, balonizarea hepatocitelor (retenția de apă și incapacitatea hepa­tocitelor de a elimina proteinele).
Cele mai multe persoane cu ficat gras nu au nici un simptom. Atunci când apar simptomele, acestea pot include: oboseală, pierdere în greutate, greață, durere abdominală, icter, prurit, umflarea picioarelor, lipsa poftei de mâncare, varice esofagiene, ascită, hepato și splenomegalie, tulburări hormonale.
În tratarea steatozei hepatice modificarea stilului de viață este foarte important. Aceasta se referă la: * re­ducerea consumului de alcool, * pierderea în greu­tate și menținerea unei greutăți sănătoase printr-o dietă caloric scăzută (pierderea în greutate nu trebuie făcută rapid deoarece poate agrava pro­gresia bolii, ci trebuie realizată lent, sub recoman­darea unui spe­cialist în nutriție).
În prevenirea și tratamentul steatozei hepatice, pro­­dusele naturale au multiple avantaje validate știin­țific.
Obiectivele tratamentelor naturale elaborate în Centrul de Medicină Imagistică SECOM sunt: * re­du­­cerea acumulării în exces a grăsimii în ficat; * îm­bu­­nătățirea metabolismului lipidic și glucidic (menți­ne­rea nivelului sănătos al colesterolului și al glice­miei); * creșterea capacității antioxidante și antiinfla­matoare a organismului; * îmbunătățirea și menți­nerea func­țiilor hepatice.
În Centrul de Medicină Integrativă SECOM, eva­luarea stării globale de sănătate a pacientului, etapa esențială în elaborarea programului de tratament natural, se face pe baza analizelor medicale, dar și a testării EIS (electroscanare interstițială). Testarea prin EIS oferă informații privind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afec­țiuni imunologice, respiratorii, cardiovasculare, en­do­crine, genito-urinare, metabolice, digestive, neuro­lo­gice, înainte ca ele să poată fi evidențiate prin anali­ze sanguine sau imagistice. Testarea permite și urmă­ri­rea evoluției stării de sănătate și a rezultatelor ob­ținute prin administrarea tratamentului comple­mentar adecvat.
Abordarea holistică și integrativă a pacientului, calitatea excepțională a produselor Secom (peste 300 de tipuri), care conțin extracte inovatoare din plante, sunt factori esențiali prin care, în Centrul de Medi­cină Integrativă SECOM, s-au obținut rezultate favo­ra­bile și în cazul afecțiunilor hepatice.


Ing. dipl. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, str. Gen. E. Grigorescu nr. 6, ap. 2, cod 400304

"Nu vreau să mă operez de polipi"
(Răspuns pentru DARIA POSTELNICU- Târgu Jiu, F. AS nr. 1225)


Dacă ai polipi în nas, cel mai bine este să folosești unguentul POCO, care te poate scăpa ușor și rapid de polipi. Mai mult, în afară de durerea provocată de operație și costul ridicat al acesteia, după operație, polipii ar putea să reapară.
Deci, îți vei introduce în fiecare nară o mică cantitate de unguent POCO, pe o adâncime de cel mult 1,5 cm. Unguentul îl poți introduce cu ajutorul degetului mic, printr-o rotire ușoară, astfel încât acesta să fie aplicat în mod uniform pe pereții interiori ai nasului. Te vei unge de 2 ori pe zi, dimineața și seara. La pri­ma ungere s-ar putea să ai ușoare usturimi în nas, dar să nu te sperii, acestea vor dispărea în câteva mi­nute. S-ar putea să și strănuți de câteva ori, dar în continuare nu vei mai avea aceste neplăceri.
După 20 de zile, vei constata că respiri mai ușor, semn că polipii au dispărut. Este bine să continui cu ungerile în nas încă 20 de zile, pentru a consolida dispariția lor definitivă.
Și eu am suferit de polipi până la vârsta de 7 ani, când am fost operat. Dar polipii au reapărut și au cres­cut în timp. Cu 2-3 ani în urmă, aveam tot nasul înfundat și eram nevoit să dorm cu gura deschisă. La vârsta mea (77 ani) nu mai era posibil să fiu ope­rat, dar cu ajutorul unguen­tu­lui POCO, am reușit să scap de acești polipi.
POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca in­venție, care a dat rezultate spec­taculoase în nume­roase cazuri în care alte tratamente au dat greș.
POCO poate fi procurat la tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93 sau prin e-mail: mirceapocanschi@ yahoo.com.
Multă sănătate!


Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Caut un tratament eficient pentru gută"
(Răspuns pentru DUMITRU V. - Dublin, Irlanda, F. AS nr. 1197)


Guta este o boală metabolică datorată excesului de acid uric din organism. Acesta se acumulează sub formă de cristale minuscule, ce precipită în articulații și în special în țesutul cartilaginos. Apar depuneri de urați la nivelul membranei sinoviale, al tendoanelor și oaselor, formând noduli gutoși. Aceștia, în final, pot duce la pierderea mobilității articulațiilor.
Tratamentul naturist pentru gută este redat mai jos și se bazează pe eliminarea acidului uric din orga­nism și a cauzelor care îl produc. În alcătuirea lui, am avut în vedere două recomandări celebre, amândouă fundamentale pentru păstrarea sănătății: una a lui Hi­pocrate, care spunea "alimentele voastre să vă fie lea­curi, iar leacurile voastre să vă fie alimente", și cea­laltă, a mult regretatului Valeriu Popa, care afir­ma: "nu există decât o singură boală: sânge alterat".

Regimul alimentar
Alimente recomandate: orez, grâu, orz, porumb, mei, supă de fasole, pătrunjel, spanac, lăptucă, spa­ran­ghel, cartof, apă de băut fiartă, lapte, legume fierte, ouă (unul pe zi), banane, pepene verde.
Alimente interzise: fructe acre, măr, ananas, por­tocale, mandarine, carne, pește, verdețuri, băuturi al­coolice, alimente fripte sau prăjite, fasole soia, oțet, alimente fermentate (murături), cantități mari de zahăr, sosuri, ceai, cafea, ciuperci.

Administrarea de Apisan Forte
În cazul bolii dvs., veți lua două linguri de Api­san-Forte pe zi, timp de două luni, și o lingură pe zi, timp de 4 luni. Prima lingură se ia dimineața pe nemâncate (35 g) și se ține sub limbă până se topește. A doua lingură se ia după masa de prânz (ca desert) și nu se mai ține sub limbă. Apisan-ul se ține la loc răcoros, întunecos și uscat (într-o cămară).

Terapia cu apă distilată
Tratamentul prevede folosirea pentru băut a apei distilate în loc de apă obișnuită, apă de izvor sau apă minerală. Apa distilată se găsește la magazinele DEDEMAN. Dacă pe etichetă nu scrie că se con­su­mă în scopuri medicinale, înseamnă că înainte de a fi consumată trebuie fiartă 3-5 minute și răcită. Canti­tatea totală de apă distilată ce trebuie consumată este de maximum 90 litri. Se bea în funcție de necesitățile organismului, neimpunându-se anumite cantități zil­nice. Pe perioada când consumați apă distilată, se recomandă să nu beți altă apă.
Apa distilată se poate prepara și acasă cu ajutorul unui cazan de țuică (din aramă sau inox), în care în loc de borhot se pune apă obișnuită de la robinet sau din fântână, iar în loc de țuică, rezultă apă distilată.
Consumul de apă distilată are o contribuție sub­stanțială la vindecarea bolii dumneavoastră. Este interzisă prepararea apei distilate cu ajutorul caza­nelor de țuică construite din aluminiu sau care au părți componente de aluminiu.
În cartea "Incursiuni în medicina naturistă", scrisă de Speranța Anton, autoarea prezintă în vol. I, la pag. 105, eficiența folosirii apei distilate în locul apei obișnuite, redând o parte din rezultatele calcu­lelor realizate de subsemnatul.

Terapia cu ulei
Se recomandă să fie făcută dimineața: după tre­zire, primul gest să fie eliminarea salivei adunate în gură. Apoi se ia o lingură de ulei de floarea-soarelui, care se poartă prin gură 20 de minute, stând în fotoliu. Se scuipă, apoi se clătește gura cu apă sărată (o linguriță de sare la o cană de apă) și se raclează limba de 30 de ori, cu coada unei linguri de lemn. Apoi se perie de câteva ori limba cu o periuță de dinți, destinată anume acestui scop.

Terapia mentală
Un om care se confruntă cu o boală și are o men­ta­litate încrezătoare în vindecare va determina orga­nis­mul să se mobilizeze în vederea însănă­toșirii rapi­de. În acest sens, este bine să spuneți de 10-15 ori, cu voce tare sau în gând, în fiecare zi, următoa­rele: "Trebuie să mă fac bine!", "Mă fac bine!", "Doamne Dumnezeule ajută-mă să mă fac bine".
Descurajarea, gândirea negativă re­feritoare la suferință trebuie elimi­nate și înlocuite cu o gândire pozitivă și o bună dispoziție care se pot obține printr-o muncă utilă, interesantă și o petrecere normală a timpului liber.

Rețete naturiste pentru gută
1. Infuzie de mătase de porumb. Se opărește o lingură de plantă uscată cu un litru de apă clocotită. Se strecoară și se îndulcește cu miere. Se bea pe parcursul unei zile. Nu se depășește 1 litru pe zi.
2. Decoct de păstăi de fasole: 60 g (două linguri) păstăi (teci) de fasole se fierb într-un litru de apă, timp de 4 ore, la foc mic. Se filtrează, se lasă să se ră­cească, apoi se pune în frigider 8 ore.
Se bea câte un pahar (150 ml), din 2 în 2 ore, pe parcursul zilei. Doza este pentru o zi. Tratamentul se face 3-4 săp­tămâni.
3. Extract din ulei de măsline și flori uscate de mușețel. Se pun 100 g flori într-un recipient și se toarnă deasupra 800 ml ulei de măsline. Se expune la soare, timp de 4 zile. Se strecoară prin stoarcere, folosind o pânză de tifon. Cu unguentul obținut se fac frecții în zonele dureroase.
4. Miere cu usturoi. Se consumă câte o linguriță de usturoi pisat, amestecat cu o linguriță de miere, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă, timp de 21 de zile.
Notă: Rețetele se fac pe rând, una câte una, indi­ferent de ordinea lor!
Vă doresc multă sănătate și mult succes în aplicarea corectă a tratamentului!