Uleiurile esențiale și efectele lor minunate

Iulia Vlad
Vedete ale terapiei alternative, folosite în de­lir, mai ales în lumea occidentală, la ori­ginea uleiurilor esențiale se află ge­niul unor femei gospodine, care au combinat uleiul pentru mâncare cu o plantă aromată, ca să sporească savoa­rea alimentelor.

Încet-încet, văzând că ce pun în far­furie face bine și la stomac, au înmulțit plantele com­binate cu uleiuri, folosindu-le și ca leacuri de sănătate, și ca pomezi pentru corp. Doar aparent inuti­lă, intro­ducerea aceasta are un rost: prepararea casnică a ule­iurilor aromate (atunci când este posibil și nu e nevoie de tehnologii avansate) e mult mai sigură decât uleiu­rile comerciale, preparate industrial. Cu excepția ule­iu­rilor orientale, făcute din plante care la noi nu cresc (oregano, ylang-ylang, luminița-nopții etc.), cele­lalte preparate, pentru care există plante autohtone, e bine (și foarte plăcut!) să fie făcute acasă, sau cum­părate de la firme de produse naturale românești, care oferă ga­ranția prospețimii și-a calității ingredientelor. Îndem­nul nostru are un temei serios: pe piața uleiu­rilor aromate există și multe falsuri, strecurate alături de uleiurile esențiale de calitate, mult mai scumpe și de aceea mai puțin accesibile.

Utilizarea uleiurilor esențiale

Avertisment! Nu confundați uleiurile esențiale, cu rol de medicament, cu uleiurile aromate destinate înmiresmării băilor și odăilor. Sunt TOXICE!
* Pentru uz intern se folosesc doar uleiurile pe al căror recipient scrie "pentru uz intern" și se iau con­form indicațiilor din prospect.

Câteva dintre cele mai folosite uleiuri esențiale

Ulei esențial de cimbru (Thymus vulgaris)
- Antiinfecțios redutabil -

Utilizări: se folosește cu succes împotriva infec­țiilor respiratorii, digestive și urinare, împotriva der­matozelor, artritelor, este un stimulent al sistemului imunitar și revigorant al sistemului nervos - înlătură lipsa de concentrare și oboseala.

Ulei esențial de mentă (Mentha piperita)
- Ajutor digestiv și tonic nervos -

Utilizări: uleiul esențial de mentă este un ajutor digestiv de nădejde. Combate balonarea, greața, tulbu­rările și calculii vezicii biliare, unele simptome ale co­lonului iritabil. De asemenea, tratează durerile și infla­mațiile articulare și musculare, răul de mișcare, ne­vral­giile, durerile de cap și menstruale. Extern, uleiul esențial de mentă este cel mai bun remediu contra răului de călătorie, în mașină, avion sau vapor. Se re­comandă administrarea, de trei ori pe zi, a unei pică­turi de ulei, care se bea în puțină apă, înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie început cu o zi înaintea călătoriei.

Ulei esențial de scorțișoară (Cinnamomum verum)
- Ajutor în lupta cu infecțiile, diabetul și obezitatea -

Utilizări: este un puternic antiviral, antifungic, anti­bacterian fiind folosit în tratarea infecțiilor pielii, respiratorii, bucale, digestive. De asemenea, combate balonarea, constipația, digestia lentă, oboseala, depre­sia, circulația deficitară. Uleiul esențial de scorțișoară reduce rezistența la insulină, echilibrează nivelul za­hă­rului în sânge și reduce inflamația, astfel este un spri­jin important în diabet și obezitate.

Ulei esențial de cuișoare (Syzigium aromaticum)
- Combate inflamația și durerea -

Utilizări: este binecunoscut pen­tru calitățile sale de calmare a dure­rilor și utilizarea lui în apli­cațiii dentare. De asemenea, uleiul esențial de cuișoare reduce infla­mația - tra­tează artrita, reuma­tismul, astmul, bronșita, entorsele, vindecă greața, balonarea și alte tulburări digestive, împrospătează respirația și amelio­rează acneea.

Ulei esențial de lavandă (Lavandula angustifolia)
- Relaxare și bună dispoziție -

Utilizări: proprietățile sale cal­mante și sedative ajută la relaxare, la lupta cu stresul, la adu­cerea som­nu­lui, înde­păr­tarea tristeții și depresiei. Este un cam­pion al luptei contra durerilor de cap și migrenelor, a hiperten­siu­nii, amețelilor și nervo­zi­tății. De asemenea, folosit extern, reduce durerile reumatice (di­luat în alt ulei de plante), și poate fi de mare ajutor în gută, ne­vralgii, spondiloză, mân­că­rimi. Are efect și în combaterea acneei și a ecze­melor. Întins pe piele, "ține departe" insectele nedorite - țânțarii, muștele.

Ulei esențial de tea tree (arborele de ceai - Malaleuca alternifolia)
- Vindecător al afecțiunilor pielii -

Este una din "comorile" tărâmului australian. Da­to­rită cererii crescute a produselor naturiste pe bază de tea tree, este cultivat în prezent în plantații din în­treaga lume.
Utilizări: uleiul esențial de tea tree are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice excepționale. Se folosește extern, diluat, cu o gamă largă de aplicații (intern, se ia doar la recomandarea medicului): infecții bacteriene, fungice și virale ale pielii, pă­rului și un­ghiilor, acnee, micoze, ab­cese, zona zoster, varicelă, herpes, afte, gingi­vite. Uleiul de tea tree se poate fo­losi și în produse de frumu­sețe, prin câteva pi­că­turi adăugate la creme, loțiuni, măști, șampoane, în apa de gură și pasta de dinți, în apa din cadă, sub formă de com­prese, pentru aromate­rapie sau inhalații.

Ulei esențial de eucalipt (Eucalyptus)
- Prietenul căilor respiratorii -

Utilizări:
extras dintr-un arbore origi­nar din Australia, uleiul esențial de euca­lipt se comercializează sub numele de eucaliptol. Este renumit pen­tru efectul lui în tratarea afecțiunilor respiratorii - de la o răceală banală, până la pro­bleme complicate ale plămânilor. Studiile au arătat că eucaliptolul este de mare ajutor în cazul rino­sinu­zitelor, astmului și al bolilor respiratorii cu hiper­se­creție de mucus. Extern: aplicat local (diluat) reduce inflamația și durerea.

Ulei esențial de busuioc (Ocinum basilicum)
- Inamicul tristeții și al infecțiilor -

Utilizări:
uleiul esențial de bu­suioc este "specia­lizat" în comba­te­rea toxiinfecțiilor alimentare, a infec­țiilor intestinale (crampe, balo­nare, greață), urinare (cistite, nefrite) și ale tractului respirator (bronșită, gripă, sinuzită, răceală), dar "loveș­te" țintit și dife­ritele infecții ale pie­lii, eczeme, acnee, leziuni cau­zate de papilomavirus. Prin aroma lui "de pe altă lume", uleiul esențial de busuioc are darul de a relaxa, de a împrăștia tristețea și obo­sea­la, dă o stare de calm, clari­tate men­tală, putere, recon­for­tare.

Ulei esențial de grepfruit (Citrus paradisi)
- Ajutor pentru slăbit -

Utilizare: cunoscut dato­rită fructelor sale zemoase și amărui, din grepfruit se ex­trage și un ulei utilizat ca an­­tiseptic, dezinfectant și pen­tru slăbit. Studiile au arătat că stimulează meta­bo­lismul și reduce acumu­la­rea de grăsime, mai ales cea abdominală. De aseme­nea grepfruitul conține noot­katone, un compus chi­mic ce stimulează metabo­lismul energetic și previne obe­zitatea.

Ulei esențial de oregano (Origanum vulgare)
- Campionul antibioticelor naturale -

Utilizare: este, probabil, cel mai puternic ulei esen­țial, care înlocuiește antibioticele acolo unde ele nu mai au efect. Conține carvacol, o substanță cu pu­ternice proprietăți antibacteriene. Este eficient îm­po­triva bacteriilor care cauzează infecțiile urinare, di­gestive, ale sistemului respirator sau ale pielii. Poate fi utilizat pentru a preveni sau a combate răceala, gri­pa, stomacul "supărat", infecțiile digestive, varicela, oreionul, rujeola, tifosul. De asemenea, reduce dure­rile menstruale și simptomele unor boli de piele, cum ar fi eczemele, psoriazisul, acneea rozacee. Extrem de tare și aromat, uleiul de oregano trebuie luat progresiv, începând cu o picătură pusă pe pâine sau în miere, care se țin în gură înainte de a fi înghițite. Cel mai bine ar fi să-l luați sub indicație medicală. Vindecă fără ur­me cistita, Helicobacter pylori, elimină polipii intes­tinali.