Rețete de sănătate cu vin

Redactia
LEACURI SĂTEȘTI

Arterite, artroze
Într-un litru de vin roșu de casă se introduc 20 g rădăcini de ulm date prin răzătoare. După 24 de ore, amestecul se strecoară. Se consumă câte un păhărel dimineața, pe stomacul gol.

Hipoacuzie
Se toarnă o cană de vin natural într-un litru de apă. Se pune apa să fiarbă la foc moale, și când în­cepe să iasă aburi, bolnavul își ține capul deasupra vasului, pentru ca vaporii să intre în urechi, pe rând. Procedurile se fac pe parcursul a 15 seri. Medicul natu­rist elvețian Johan Künzle susține că procedeul dă rezultate excelente.

Anemie
1.
În 500 ml vin fierbinte se toarnă o linguriță de rădăcini de odolean. Se strecoară după o oră. Se bea de trei ori pe zi câte o ceșcuță, cu 15 minute înainte de masă.
2. 800 ml vin roșu, 400 g miere și 200 foi de aloe tocate prin mașina de carne se fierb 20 de minute pe baie de apă. După răcire, lichidul se strecoară, prin presare. Se păstrează într-un loc răcoros și întunecat. În primele 2 zile, se consumă câte o lingură numai di­mineața, în umătoarele 2 zile, câte o linguriță di­mineața și la prânz, apoi, timp de 3 zile, de trei ori pe zi, câte o lingură, cu 20 de minute înainte de masă.
3. Pentru poftă de mâncare și anemie se beau zilnic, cu 15-20 de minute înainte de masă, câte 2 lin­guri de vin roșu vechi.
4. În 3 litri de vin se pun 3 kg de miere. Ames­tecul se agită din când în când, timp de 3 zile. Se consumă de trei ori zilnic, câte o ceașcă, cu 30 mi­nute înainte de masă.

Boala Basedow
1.
Într-un vas de 5 litri se pun 70 de sâmburi de nucă verde, peste care se toarnă 1 litru de țuică tare. Se lasă acoperit. După 7 zile, se adaugă 2 litri de vin de casă și 2 kg de zahăr. Bine astupat, vasul se ține 40 de zile într-un loc rece și întu­necos. După cele 40 de zile, me­dicamentul poate fi folosit. Se bea câte o lingură pe zi, după ma­să.
2. 1,5 litri de vin alb, 60 de sâm­buri de măsline și 8 cepe curățate, cărora li se lasă mustățile, se fierb la foc mic, până ce lichidul scade aproape la jumătate. Se strecoară. Se bea dimi­neața, pe stomacul gol câte un păhărel.

Dureri de cap
Se pun flori de soc mărunțite în vin și, după 15 minute, se aplică pe frunte.

Migrenă
Se fierb timp de 3 minute, în 300 ml de vin alb, 3 frunze de pelargonie și 3 frunze de mușcată săl­batică. După răcire, se bea de trei ori pe zi, câte un păhărel.

Tuse
Într-un litru de vin alb vechi se dizolvă un pahar de miere. Se ia de trei ori pe zi câte o lingură, înainte de masă.

Bronșită
Într-un litru de vin de casă și un litru de tescovină se pun 30 de sâmburi de nuci verzi. Se lasă astfel timp de o lună, apoi se strecoară. Se consumă de trei ori zilnic câte un păhărel, cu 30 de minute înainte de masă.

Țiuitură în urechi
Se toarnă 500 ml de vin vechi peste 300 g de tărâțe, 100 g nalbă de grădină și 50 g de pelin, bine mă­runțite. Se fierbe totul la foc mic timp de 6-7 minute. Se strecoară după răcire. Se fac cataplasme care seara se aplică pe urechi. Tratamentul este de durată, dar per­severând, succesul este garan­tat.