Din rețetele domnului farmacist Bobaru:Remedii pentru insuficiență circulatorie periferică - VARICE, ULCER VARICOS, HEMOROIZI

Redactia
- Nesuferite în orice clipă a vieții, vara, când venele se umflă și se dilată, devin un calvar -

Afecțiunile vaselor circulatorii periferice au o frecvență mare în ultimul timp. Tot mai multă lume suferă de boli ale venelor mem­brelor inferioare (varicele și ulcerul varicos) și de afecțiuni ale venelor anusului și rectului (hemo­roizi).
Cauzele apariției varicelor sunt: lipsa de mișcare, statul îndelungat în picioare, seden­tarismul, obezi­tatea, factorii eredi­tari, sarcinile repetate, alimentația nesănătoasă lipsită de antioxidanți și vitamine hidro­solubile. Complicația cea mai gravă a varicelor este ulce­rul varicos, destul de greu de tratat.
Cauzele apariției he­­­moroizilor sunt: stag­na­rea prelungită a sângelui în venele he­moroidale dilatate, fra­gilitatea va­selor he­mo­roidale, con­sti­pația, sta­­tul timp în­delungat pe scaun (boala hemo­roidală este numită și boala contabilului).
Marii producători de medica­mente și-au ca­na­lizat cercetările pen­tru obținerea de me­­dica­men­te noi, pen­tru tra­tarea bolilor vaselor peri­ferice. Dar mult mai aproape de noi, natura, prin plantele ei medicinale, ne oferă soluții terapeutice foarte eficiente pentru trata­rea acestor afecțiuni. Cele mai importante plante me­dicinale folosite în tratamentul afecțiunilor apara­tului circulator periferic sunt: saschiul, ginkgo bilo­ba, tătăneasa, salcâmul japonez, tescovina, măceșul, castanul sălbatic, cătina albă și cătina tibetană (goji).

Preparate pentru uz intern

Pulbere
Se poate obține din: tescovină, măceșe, salcâm japonez, cătină albă și cătină tibetană (goji). Plan­ta uscată se macină foarte fin, într-o râșniță de mă­cinat cafea. Se folosește ca atare, câte un vârf de linguriță, de două ori pe zi, cu puțină miere, sirop, suc natural sau lapte fermentat.

Infuzie
Se prepară din: saschiu, ginkgo biloba, salcâm japonez.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se opăresc cu 250 ml apă fiartă. Se dă într-un clocot și se lasă la infuzat timp de 30 mi­nute. Se filtrează prin tifon sau strat subțire de vată. Se îndulcește după gust, cu zahăr sau miere.

Decoct
Se obține din: tătăneasă, castan sălbatic, măceșe.
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 de mi­nute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. La final, se comple­tează apa evaporată. Se fil­trează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umezită îna­intea filtrării cu puțină apă. Se îndulcește ca infuzia.

Tinctură
Se prepară din: saschiu, ginkgo biloba, tescovină, sal­câm japonez, măceș, castan sălbatic, cătină albă și cătină tibetană (goji).
Mod de preparare: 2 linguri plantă uscată și mă­runțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool ali­mentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpe­zire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plas­tic de 20-30 ml, prevăzute cu dop-pipetă. Terme­nul de valabi­litate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depu­neri pe perioada păstrării, se agi­tă flaconul înainte de utilizare.

Vin terapeutic
Se prepară din: saschiu, gink­go biloba, salcâm japonez, mă­ceș, cătină albă și cătină tibe­tană (goji).
Mod de preparare: 4 linguri pline cu plantă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru vin roșu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agi­­­tându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se fil­trează printr-un material textil, fără stoarcerea rezi­duului. Apoi se lasă la decan­tat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păs­trat în flacoane de culoare brună. Termenul de vala­bilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația al­coolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației al­coolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul me­di­cinal se va păstra la frigider. Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă con­ducătorilor auto sau ce­lor cu intoleranță la alcool.

Preparate pentru ux extern

Unguent
Mod de preparare: 4 linguri de plantă (castane, tătăneasă etc.) uscată și măcinată fin se lasă la mace­rat cu 4 linguri de alcool concentrat de 95°, timp de 24 de ore. Separat, se topesc împreună 50 g un­tură de porc, 30 g margarină și 10 ml de ulei de floa­rea-soarelui.
Un unguent de calitate superioară se obține dacă în­locuim 10 grame din cantitatea de margarină cu 10 grame de lanolină (aceasta se poate procura din far­ma­ciile care au laborator). (Farmacia Faltis are la­nolină pe stoc.) Peste unguentul topit se adaugă sună­toarea macerată în alcool. Amestecul rezultat se fierbe la foc mic, aproximativ 15 minute, pentru evaporarea al­coolului, și se filtrează cât este cald.
Unguentul este recomandat în fisuri anale și ul­cere varicoase.

Saschiu (Vinca minor)
- se folosește planta întreagă -

Speciile de Vinca conțin peste 50 de alcaloizi, dintre care cei mai importanți sunt vincamina, vincristina, vinblastina și rezerpina. Preparatele farmaceutice din sas­chiu se adresează în principal bolilor ce afectează cele mai importante organe ale corpului uman: inima și creierul. Saschiul, prin valoarea sa terapeutică, este una dintre cele mai prețuite plante medi­cinale, cu mult înaintea mușe­țelului. Este de departe soluția ideală pentru tratamentul afec­țiunilor vaselor circulatorii periferice (vene) și al hemo­roizilor.

Tratamente interne

* Pentru varice
Decoct: se administrează câte 2 cești de ceai de saschiu pe zi, îndulcite cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frun­ze de ginkgo biloba.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Tratamentul intern se poate completa cu aplicații lo­cale, folosind o cremă pentru varice sau alte afecțiuni vasculare, preparate la Farmacia Faltis.)

* Pentru boala hemoroidală
Decoct: se administrează câte două cești de ceai de saschiu pe zi, îndulcite cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adău­gate într-o cană de ceai (divers).
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

Tratamente externe

* Cataplasme cu ceai de saschiu și argilă
Se recomandă în afecțiunile venoase ale picioarelor.
Mod de preparare: Se face un decoct după metoda pre­zentată mai sus, care se amestecă cu argilă pulbere, până se formează o pastă moale. Se întinde pe o bucată de tifon și se aplică pe zona afectată, fără a lega strâns. Cataplasma se ține 30 de minute. Este recomandată în afecțiunile venelor de la picioare.
(Farmacia Faltis are pe stoc ceai de saschiu, tinctură de saschiu și vin terapeutic de saschiu!)

Ginkgo biloba
- se folosesc frunzele -

* Pentru insuficiența circula­to­rie periferică, dozele uzuale tera­peu­tice sunt următoarele:
Infuzia: se beau două căni de ceai pe zi, după masă.
Tinctura: se iau 30 de picături, de două ori pe zi, cu puțină apă.
Vinul: se beau 30 ml (două linguri), de două ori pe zi.
Nu se recomandă consumul de pre­parate din frun­ze de ginkgo biloba du­pă ora 18, deoarece, prin acțiunea sa de intensi­fi­care a activității cerebrale, poate da insomnii.

* Pentru bolile venoase la ni­velul mem­bre­lor inferioare, se recomandă combinația de tinc­tură de castan, tinctură de Ginkgo bilo­ba, saschiu și salcâm japonez. (Far­­macia Faltis are pe stoc aceas­tă com­binație.)
Datorită multiplelor utilizări te­rapeutice, prepa­ratele farma­ceutice obținute din Ginkgo bilo­ba și din Saschiu nu ar trebui să lipsească din tabietul zilnic al o­mu­lui tânăr, vârstnic sănătos sau bolnav.
(Farmacia Faltis are pe stoc ceai de ginkgo bi­lo­ba, tinctură de ginkgo biloba și vin terapeutic de ginkgo biloba.)

Tătăneasa (Symphytum officinale)
- se folosește rădăcina -

Rădăcina de tătăneasă este bogată în prin­ci­pii active precum: alantoină, taninuri, mu­cilagii, acizi or­ganici (cafeic, cloro­genic, as­corbic, rozmarinic), inulină și alca­loizi pirazolodinici (consolidina, conso­licina, sinfitina), aceștia din urmă fiind toxici pentru organism dacă se ad­mi­nistrează în doze mari.

* Afecțiunile anusului și rectului: hemoroizi sângerânzi
Decoct: se administrează câte 2 cești de ceai de tătăneasă pe zi, îndulcite cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai (divers).
Contraindicații: Ținând cont de suspiciunile privind hepatotoxicitatea relativă a preparatelor din tătăneasă, se va evita administrarea ei persoa­nelor ce au afecțiuni hepatice, iar curele lungi, de peste 20 de zile, se vor face sub supraveghere me­dicală.

Tratamente externe

Se folosesc unguentul și spălăturile cu infuzie de rădăcină de tătăneasă în boala hemoroidală, varice și ulcer varicos.
(Farmacia Faltis are pe stoc ceai de tătăneasă pentru uz intern și pentru uz extern și tinctură de tătăneasă.)

Salcâmul japonez (Sophora japonica)
- se folosesc bobocii florali -

Din tot regnul vegetal, bobocii florali ai sal­câmului japonez sunt cei mai bogați în ru­tozid, vitamina P naturală sau vitamina per­meabi­lității capilare. Acțiunea terapeutică principală este de a mări rezistența vaselor capilare, scăzând per­meabilitatea vasculară.
Indicat în:

* Hemoragii datorate fragilității vaselor ca­­pilare (purpură)
Pulberea: se folosește ca atare, câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi, luată cu puțin lapte fer­mentat.
Infuzia: se administrează câte trei căni de ceai pe zi, îndulcite cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de preferat din ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează câte trei linguri, de două ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis are pe stoc ceai și tinctură din boboci florali de salcâm japonez.)

Castanul sălbatic (Aesculus hippocastanum)
- se folosesc fructele -

Printre compușii cu rol farmaceutic din cas­tane se nu­ mără saponinele, în special escina, tani­nurile, afro­ des­ cina și numeroase principii ama­­re. Es­cina conținută de castane prote­jea­ză colagenul și elas­tina, principalele pro­teine din structura vaselor de sânge. A­cest fapt explică efectul benefic pe care preparatele din castane îl au asu­pra sistemului circu­lator: tonifică și repară venele și capi­ larele lezate, fluidizează fluxul san­guin, îmbunătățesc funcțio­ na­ rea inimii și a cre­ierului.

Tratamente interne

Preparatele din castane se folosesc astfel:
Decoctul: se beau câte două cești de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi.
Remediile se recomandă pentru tra­tarea tulbu­rărilor venoase de toate tipurile: varice, hemoroizi sau fra­gilitate capilară.
(Farmacia Faltis prepară un un­guent pentru varice și ulcer varicos, cu extract moale din castane și tes­co­vină.)

Tescovina(Cortex et semen vitis vinifera)
- se folosesc cojile și semințele de la strugurii roșii, obținute în procesul de preparare a vinului -

Principiul activ din tescovină este resvera­trolul, cel mai puternic antioxidant natural, care prin neutralizarea radicalilor liberi din organism împiedică îmbătrânirea prematură a celulei umane, deci și a vaselor periferice. Un rol important în îm­pie­dicarea apariției bolilor circulatorii ale vaselor peri­ferice o reprezintă rezistența și e­las­ticitatea aces­tora. Prin conținutul în resveratrol, tescovina, sub formă de pulbere, capsule sau tinctură, ajută la tro­ficitatea lor.

Tratamente interne

Pulberea: se iau două lingurițe pe zi, după masă, în iaurt, sana sau lapte bătut.
Capsulele: se iau trei capsule pe zi.
Tinctura: se iau 3 x 30 picături pe zi, după masă.

Tratamente externe

* Cataplasme cu tescovină și argilă
Tescovina uscată, mărunțită foarte fin, se ames­tecă cu argilă și ceai de mușețel, până la obținerea unei paste care se întinde pe o fâșie de tifon și se aplică pe zona afectată, fără a bandaja strâns. Pentru un efect ma­ xim, cata­plas­ma se ține cel puțin 30 de minute, timp în care este strict interzis efortul fizic. Calmează durerile sau diverse contuzii.

Măceșul (Rosa canina)
- se folosesc fructele (măceșele) -

Măceșele se re­marcă prin conținutul ridi­cat în vitamina C, care ală­turi de vitaminele A, B1, B2, PP, K, pig­menți carotenoidici, flavonici și săruri mi­nerale, formează o polivitamină natu­rală de excep­ție. Vitamina C poate fi considerată re­gina vitamine­lor, folosită atât ca terapie de pre­ven­ție, cât și curativă. A rămas cele­bră pentru că a salvat omenirea de scorbut.

Tratamente interne

* Crește rezistența vaselor sanguine în bo­lile aparatului circulator periferic (varice, fle­bite, hemoroizi, fragilitate capilară, capilare dilatate)

Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de trei ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere ori suc natural, după fiecare masă.
Decoct: se beau câte două cești de ceai pe zi, în­dulcite cu zahăr sau miere.
Infuzia: se beau câte trei căni de ceai pe zi, îndul­cite cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează câte două linguri, de două ori pe zi, după masă.
(Benefică este asocierea tincturii de măceșe cu tinc­tura de salcâm japonez și/sau tinctura de castane. Farmacia Faltis prepară o asemenea combinație, pen­tru bolile vaselor capilare. Farmacia Faltis are pe stoc ceai și tinctură de salcâm japo­nez.)

Cătina albă (Hippophae rhamnoides) și Cătina tibetană (Lycium barbarum)
- de la ambele specii se folosesc fructele -

Compoziția celor două fructe este asemă­nă­toa­re: vitamina C, carotenoide (betacaroten ase­mănător cu cel din morcov), acizi organici, acizi grași nesaturați, fitosteroli, grupul vita­mine­lor hidrosolubile (vitamina B1, vitamina B2, vitamina PP etc.) și liposolubile - vit. E. Prepa­ratele din cătină, prin conținutul lor în acid nicotinic (vitamina PP), se administrează în:

* Sindromul hemoragic al aparatului vascular periferic datorat fragilității vasculare
Pulberea: se ia câte o jumătate de linguriță, de două ori pe zi, după masă, împreună cu lactate fermentate (iaurt, sana, lapte bătut).
Tinctura: se iau 30 de picături, de două ori pe zi, puse în puțină apă sau suc.
Vinul: se beau câte două linguri (30 ml), de două ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis are pe stoc preparate farmaceutice pe bază de cătină.)

Nota farmacistului: Informațiile conținute în acest articol nu sunt simple notițe preluate din cărți, re­­viste sau de pe internet, sunt rezultatul experienței me­le, vreme de zeci de ani. Afecțiunile vaselor peri­ferice se instalează în timp și tot în timp pot fi reme­diate. De aceea, tratamentul lor se face pe o perioadă îndelun­gată, de cel puțin 60 de zile, cu intervale scur­te de între­rupere de câte două săptămâni. Avantajele tra­tamen­telor naturiste constă în faptul că sunt mult mai bine suportate de organism, iar reacțiile adverse sunt mi­nore, în comparație cu medicația alopată, de sinteză.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.