Răspuns pentru CORNELIA - Buzău, F. AS nr. 1228 - "Soțul meu pierde urină, după operația de prostată"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Incapacitatea de a ține urina în vezică până în momentul actului micțional (inconti­nență urinară) poate avea mai multe cauze. Sistemul nervos și muscular care controlează retenția și eliminarea urinei sunt complexe. Aceste sisteme pot fi afectate de boli, medicamente, infecții de tract urinar, probleme ale prostatei (cazul soțului dvs.) sau com­plicații ale unor intervenții chirurgicale. În același timp, afecțiunile neurologice - cum sunt ma­ladia Alzheimer, Parkinsonul sau accidentul vas­cular cerebral - reprezintă condiții patologice care pot, la rândul lor, produce in­continența urinară. În cazul dvs. este evident că in­conti­nența urinară are drept cauză atât intervenția chirur­gicală suferită la nivelul prosta­tei, cât și deteriorarea sfincteru­lui vezi­cal consecutiv prosta­tec­tomiei. Totuși, deși este su­părătoare, incontinența urinară nu este în general o problemă medicală serioasă. Există tra­tamente pentru pierderea invo­luntară de urină și, în multe cazuri, con­trolul asupra vezicii poate fi redobândit prin tratarea cauzei subiacente sau prin modificarea comportamentului zilnic.
Pot fi practicate exerciții spe­cifice (Kegel) care să tonici­zeze aria pelvină sau exerciții de antrenare a vezicii pentru redobândirea contro­lului asupra micțiunii. Uneori, modificări minime în activitatea zilnică, cum ar fi mersul regulat la toaletă sau scăderea aportului de lichide înainte de culcare, pot ameliora situația. În cazul în care in­continența urinară persistă, problema poate fi controlată prin medicație, măsuri speciale sau chiar intervenție chirurgicală.
Trebuie știut că incontinența urinară datorată rezecției prostatei, ca tratament pentru adenomul sau adenocarcinomul de prostată, poate și ea bene­ficia de tratamentul chirurgical. În anumite cazuri de incontinență, urologul poate recomanda implan­tarea chirurgicală a unui sfincter uretral artificial, care să permită controlul deschiderii (eliminare) și închiderii (continență).
Ca tratament naturist al incontinenței urinare, recomand utilizarea alcoolaturii de Tuia (3x1 lin­gurițe pe zi), timp de 8-12 săptămâni și ulei de Șofrănel presat la rece (2x1 lingurițe pe zi), în aso­ciere cu tratament anticolinergic, compus din Ze­vesin sau alt medicament similar care conține sub­stanța activă solifenacinum succinat.
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Cum pot scăpa de condiloamele acuminate?"
(Răspuns pentru S.G. - Brăila, F. AS nr. 1179)


Condiloma acuminată este o tul­burare conside­rată a fi de origine virală, afectând zona genitală, în primul rând. Mai poate afecta și mu­coasa bucală și chiar, în rare cazuri, traheea. Este considerată o mani­festare a virusului papiloma uman (HPV). Având în vedere că acesta este de mai multe tipuri, sunt obligatorii analizele speciale, pentru a găsi trata­mentul adecvat. Astăzi, condiloma acuminată este considerată ca fiind cea mai frec­ventă boală virală cu transmitere sexuală, chiar mai frecventă decât herpesul. Fumatul, folosirea de con­traceptive orale, partenerii mul­tipli și vârsta precoce de începere a vieții sexuale sunt factori de risc importanți. În general, vreo două treimi dintre cei care au contact sexual neprotejat cu un partener care suferă de con­diloame acuminate vor face și ei boala.
Simptomele pot include prurit (mâncărimi), se­creții sau mici leziuni asimptomatice. Pot să existe dureri și sângerare la urinare, în cazul leziunilor care blochează tractul urinar. Sângerarea în timpul contactului sexual, la femei, ar putea fi un semn al condiloamelor acu­minate. De regulă, leziunile sunt multiple, leziunile unice fiind mai rare. Localizările orale (în gură) sugerează contacte sexuale oro-ge­nitale. Boala poate rămâne latentă mult timp, reac­tivându-se în timpul sarcinii sau în perioade de imu­nosupresie. De ase­menea, poate să se remită spon­tan (adică să se vin­dece de la sine). Prezența con­diloamelor acuminate este un motiv pentru identi­ficarea altor boli cu transmitere sexuală. Condi­loamele acuminate trebuie deo­se­bite de alte boli cu manifestări ase­mănătoare, cum ar fi con­di­loa­mele late (din sifilis), car­cinoa­mele verucoase, cancere (epi­te­li­oame sau melanoa­me) și mo­lus­cum conta­gio­sum. Așadar, este bine să con­sultați un spe­cia­list.
Abordările naturiste ar putea include următoarele:
* Este bine să vă limitați la un singur partener sexual. Parte­nerii multipli cresc riscul de in­fecție.
* Folosiți prezervative, deși ele nu sunt sută la sută sigure, de aceea este bine să vă limitați la un singur partener.
* Nu fumați, fumatul crește riscul de dezvoltare a acestor le­ziuni.
* O dietă sănătoasă ajută or­ga­nismul în lupta cu infecțiile.
* Uleiul de ricin, aplicat de câteva ori pe zi cu un tampon de vată, atenuează leziunile.
* Oțetul de mere natural are același efect anti­microbian. Se aplică cu un bețișor de vată. Se folo­sește cu pauze, pentru că ar putea pro­voca arsuri.
* Se aplică pe zona cu probleme ceapă tocată sau usturoi zdrobit.
* O baie în care a fost turnată pudră din fulgi de ovăz ajută la potolirea mân­­­cărimilor.
* Homeopatia este un tratament excelent pentru condiloame. Sunt de fo­los medicamente precum Ca­us­ticum, Silicea, Thu­ja. To­tuși, tratamentul ho­meo­patic prescris indi­vi­dual de un medic este mult mai eficient.
Este foarte important ca partenerul dumnea­voas­tră sexual să fie in­format, pentru a putea fi tratat și pentru a nu răs­pândi, în necunoștință de cauză, boala.
Un sfat: nu vă mai tra­tați după ureche! Aciclo­virul nu este un tratament pentru condiloame acu­minate. Consultați un specia­list.
Vă urez succes!


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"Halena mă chinuie de ani și ani..."
(Răspuns pentru DORIN - Vaslui, F. AS nr. 1228)


Halena este provocată de colita de putrefacție, fiind catalogată drept o afecțiune cronică. Cunosc persoane care, ca și dvs., au trăit experiențe jenante, din cauza mirosului neplăcut, emanat prin respi­rație. Din fericire, halena se vindecă în doar câteva săptă­mâni, folosind doza de șoc cu argilă, re­comandată în toate afecțiunile digestive. Dacă aveți și alte nelă­muriri, vă rog să mă contactați la tel. 0788.233.873.
Cu stimă!

"Soțului meu i s-a depistat un polip gastric"
(Răspuns pentru SILVIA T. - Piatra-Neamț, F. AS nr. 1228)


Pentru polipii gastrici, tratamentul cu argilă oferă șanse maxime de vindecare! Faptul că acest polip este în partea inferioară a stomacului crește șansele de vindecare. Noi recomandăm, pen­tru o perioadă de 2-3 luni, o cantitate mare de argilă, care nu are niciun efect secundar, chiar dacă se folosesc doze de șoc. Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788.233.873.


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"De un an, mă tratez de candida în gât"
(Răspuns pentru BARBU G.- Galați, F. AS nr. 1220)


Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pen­tru diagnosticul de faringită cronică (o stare de iri­tație sau inflamație cro­nică a mucoasei orofarin­giene). Bol­navul prezintă senzație de uscăciune în faringe, "nod în gât", tuse seacă, iritativă, sau tul­burări vocale pro­gresive. Factorii etiologici locali și ge­nerali sunt: insuficiența respira­torie nazală cronică (cu respirație prin gură), lezarea cronică a mucoasei prin agenți chimici, aerul poluat, încăperi cu aer climatizat, modificări hormonale etc.
Tratamentul faringitei cronice constă în:
* Inge­rarea de multe lichide, ceaiuri și gargară cu salvie, gălbenele, mușețel și tătăneasă (se pre­pară o infuzie cu o linguriță din fiecare plantă, la 200 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat alimentar).
* Apiterapie cu miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit și propolis tablete (Propo­sept).
* Se vor evita băutu­rile carbogazoase, acidu­late și alimentele foarte con­­dimentate.
* Se recomandă aero­soloterapia, în stațiunile balneoclimaterice: Ocna Sibiului, Govora și Căli­mănești-Căciulata.
* O metodă comodă și eficace o constituie inha­lațiile și pulverizațiile la domiciliu cu OCNASEPT spray, un extract salin natural, preparat din opt plante medicinale aro­ma­tice. Se livrează la comandă, la tel: 0733/67.87.85, fax: 0269/21.78.61).
* Instilațiile nazale cu soluții uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de cătină) și vitaminoterapia (A, E și complex B) ajută de asemenea la re­facerea mu­coasei.
Vă doresc sănătate!